Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Astra Film Festival 2017

 • Catalog 2017

  Astra Film Festival 2017 a oferit o experiență a imersiunii în realitatea palpabilă și cea virutală. Vă invităm să răsfoiți aici catalogul ediției.

  Read more ...

 • Tablou de familie

  Conceptul de familie nucleară nu mai are poziția dominamtă pe care o deținea odinioară în societate. Spațiul familial este unul dezordonat, complicat și cu mai multe structuri în mișcare, o imagine care se extinde dincolo de sfera familiei tradiționale compuse din mamă, tată și copiii lor. Filmele selectate în secțiunea Tablou de familie prezintă șapte exemple de familii neconvenționale sau chiar defectuoase, confirmând încă o dată adevărul frazei cu care Tolstoi își începe romanul Anna Karennina: ‘Toate familiile fericite seamănă unele cu altele. Fiecare familie nefericită este nefericită în felul ei.’Încă un an este portretul unei familii chineze care se străduiește să supraviețuiască într-o țară suprapopulată, unde nu e neobișnuit ca o familie compusă din șase membri să locuiască într-un apartament de o cameră. În astfel de circumstanțe, e de așteptat să apară certuri și conflicte. Filmul captează dinamica dintre cele trei generații generații pe parcursul unui an, subliniind veridicitatea reprezentării nu numai a societății chineze, ci și a universalității vieții de familie.Un alt exemplu de peisaj familial complicat este Prima împărtășanie, în care responsabilitatea pentru menținerea unității familiei nu îi revine nici tatălui, un ins mărinimos dar complet inutil, care își petrece cea mai mare parte a zilelor într-o stare de beție, nici mamei, absentă și în mare parte indiferentă, ci fiicei adolescente. Portretizând, de asemenea, o familie dezbinată, regizoarea filmului El, Ea, Eu investighează într-o narațiune liniară progresul relației eșuate, dintre părinții care s-au despărțit înainte de nașterea ei, în încercarea de a înțelege istoria unei familii care nu a fost să fie. Ocupându-se cu o poveste similară, a unei familii eșuate, Cineva încă te iubește este un expozeu personal și sensibil al unei legături paternale deteriorate, din cauza tatălui care și-a părăsit familia. În Familia lărgită, termenul se extinde pentru a include părinți de același sex sau membri ai unei familii mai largi. Ideea unei familii extinse este dezvoltată și mai departe în Phoenixxx, unde între cele două protagoniste se dezvoltă o relație aproape fraternă, alimentată de provocările pe care le au de înfruntat împreună.În cele din urmă, Legături de familie reprezintă o privire melancolică asupra unei relații de patruzeci de ani, o raritate în mijlocul familiilor sparte și disfuncționale. Cu toate acestea, chiar și familiile aparent perfecte sunt supuse problemelor și conflictelor, iar protagoniștii din Legături de familie nu sunt o excepție.

  Read more ...

 • Chestiuni identitare

  Rasă, apartenență etnică, naționalitate. Statut social și economic, orientare sexuală, vârstă. Identitate socială vs. personală. Sunt multe aspecte de luat în condierare atunci când discutăm despre identitate. Dacă identitatea e o formă de reprezentare socială ce mediază relația dintre individ și societate, putem avea un proces creator sau unul distructiv. Filmele din această secțiune explorează căile prin care identitatea și dorința de a o căuta influențează viețile oamenilor.

  Read more ...

 • Lansare oficiala

  Un eveniment important cu rezonanță istorică din această ediție a AFF este lansarea oficială a filmului Baloane de curcubeu,  după 35 de ani. Proiecția va avea loc astăzi, 20 octombrie, ora 19:00, la Thalia, în prezența regizorului Iosif Demian și a echipei de producție, Dorel Vișan, Magda Catone și Erika Jozsa. După proiecție, publicul va avea ocazia, într-o discuție moderată de Cristi Puiu, să afle detaliile din spatele camerei, istoria filmului și a cenzurii comuniste.

  Read more ...

 • Contra curentului

  Programul Contra curentului e o colecție de portrete cinematografice executate cu finețe sau, dimpotrivă, în tușe propunțate, ale unor oameni care refuză să accepte pasiv situațiile în care se află și dovedesc multă ingeniozitate în a găsi resurse să riposteze în fața sorții. Greutățile pe care ni le scoate în cale viața sunt nenumărate. Pot lua forma unor boli grave sau a unor dizabilități, pot fi dificultăți financiare, eșecuri personale sau profesionale și câte altele. Fie că se află în situații când le e pusă în pericol însăși viața, sau sunt în căutarea unui echilibru între normalitate și nebunie ori pur și simplu urmăresc o ambiție personală, protagoniștii filmelor acestei secțiuni au în comun o determinare de neclintit în a-și urma calea.

  Read more ...

 • În țara altuia

  Programul “În țara altuia / In Someone Else's Country” caută o schimbare de perspectivă şi găsirea de expresii cinematografice a ceea ce este, în definitiv, aproape imposibil de exprimat: experiența personală a exilului. “În țara altuia” problematizează zona gri a moralității şi justiției în relație cu Celălalt, observând negocierile zilnice dintre militar şi social, dintre juridic şi uman.

  Read more ...

 • Europa din profil

  Europa a devenint un concept fluid, iar ultimele evenimente fac și mai dificilă trasarea granițelor sale geografice. Europa e interculturală, multiculturală și extraordinar de diversă. Filmele din această secțiune se îndreaptă către zone periferice ale Europei și aduc pe ecran locuri și povești necunoscute multora dintre europeni.

  Read more ...

 • Iluzii prăbușite

  Trăim într-o lume ce şi-a omorât dumnezeii. I-a omorât la timp şi totuşi prematur, abrupt, lăsând oamenii care credeau în ei nepregătiți pentru schimbările masive pe care s-au văzut deodată nevoiți să le facă. Cum se poate umple hăul lăsat în urmă de moartea unui Zeu?Întocmai acest proces se află la baza filmului "The Beast is Still Alive", documentar despre încercările unei emigrante de origine bulgară să înțeleagă eșecurile unui bunic dizident, poveste spusă printr-un amestec de secvenţe de animație și un dialog imaginar purtat în voice over cu cel decedat. Interogând fără frică idei legate de responsabilitatea personală şi civilă, filmul înfruntă istorii personale cu istoria colectivă pentru a explora cercurile vicioase (adesea absurde) care se găsesc în multe țări ex-comuniste.

  Read more ...

 • Maturizare

  Filmele din programul Maturizare surprind, într-o ordine aproape cronologică, momentele definitorii prin care trec copiii și adolescenți în drumul lor spre maturizare. Regizorii propun o gamă largă de portretizări ale suferințelor și bucuriilor specifice maturizării, invitându-ne totodată, prin alegerile lor stilistice, să percepem lumea prin ochii protagoniștilor lor.

  Read more ...

 • Ritualuri

  În ciuda numeroaselor schimbări care au avut loc în ultimele decenii, tradiția și riturile rămân integrale în viața multor comunități din întreaga lume. Prin convergența dintre tradiție și modernitate apare o secțiune tematică care evidențiază corelația dintre cele două idei, în locul deconectării completă pe care par să le sugereze.

  Read more ...

 • Documentar pe scurt

  Această secțiune celebrează documentarul în forma lui scurtă și prezintă o varietate de locuri și povești, capturând în opt filme de scurt-metraj complexitățile relațiilor umane și frumusețea peisajelor urbane și rurale.

  Read more ...

 • Post-truth

  Peisajul post-adevăr, Știri false -discuție panel și Mockumentarele sub arest -masterclassMockumentarele - sau falsele documentare - au devenit notorii datorită scandalurilor iscate în jurul unor canale comerciale care au difuzat documentare bazate pe informații false susținute de falși experți, înșelând buna credință a milioane de telespectatori.

  Read more ...

 • Voci ale documentarului

  Cele mai recente filme semnate de Nikolaus Geyrhalter, Amos Gitai, Wang Bing

  Read more ...

 • Les films de Cannes@Astra Film Sibiu

  Astra Film Festival Sibiu and Les Films de Cannes à Bucarest have the great pleasure to announce the presentation within the Sibiu Festival, as part of their new collaboration,  of a selection of documentaries which have received accolades at the latest Cannes Film Festival.

  Read more ...

 • Documentare din Norvegia

  Astra Film 2017 aduce în program trei documentare made in Norvegia, care acoperă, fiecare într-un stil aparte, problematici de actualitate, aflate în dezbatere publică.69 Minutes of 86 Days e un documentar poetic ce priveşte situaţia refugiaţilor prin ochii unei fetiţe de trei ani, care traversează toată Europa împreună cu familia.The Man Who Knew 75 Languages e povestea emoționantă a unui lingvist de geniu, îndrăgostit de graiuri și de Elisabeta, regina-poetă a României. Mai presus de toate, e un film despre pasiunea sa în a convinge lumea că limba maternă e parte esențială a identității.Consumerismul face obiectul experimentului prezentat în filmul Expired. Patru prieteni străbat Norvegia de la Nord la Sud pe biciclete, hrănindu-se pe tot parcursul epuizantei călătorii de 3000 de km exclusiv cu alimente etichetate ca ''expirate'', pe care le recuperează din containerele de deșeuri ale supermarketurilor.

  Read more ...

 • Museion Ltd.

  Printre alte îndatoriri, Muzele Antichității aveau rolul de surse de cunoaștere științifică și artistică. Și pentru că în acele timpuri cunoștințele se transmiteau doar pe cale orală, muzele erau cele care patronau memoria culturală. Acest program are ca subiect  ipostaze ale memoriei culturale,  din perspectiva a patru filme: artistul pentru care procesul de creație se extinde de la crearea operei propriuzise la înființarea unui muzeu care să o adăpostească, un thriller despre traficanți și vânători de comori, fascinația arheologiei și arta de a reproduce artă.

  Read more ...

 • Sub presiune

  Instituțiile își fac simțită prezența foarte devreme în existența noastră. Familia, economia, guvernarea, toate ne dirijează și exercită presiuni asupra mersului vieților noastre. Presiunea, fie ea mai mare sau mai mică, e o constantă. Reacțiile fiecăruia, în schimb, sunt în infinită varietate. Filmele din această secțiune sunt tot atâtea povești despre confruntări dintre individ și instituție, versiuni ale luptei lui David cu Goliath.

  Read more ...

 • Viitorul e azi

  Anul acesta, AFF revine cu a doua ediție a secțiunii intitulate Viitorul e azi, special dedicată noilor formate de documentar. Publicul festivalier va avea ocazia să vizioneze o selecție amplă de proiecte documentare situate în realitatea virtuală, dar și proiecții special prezentate în cinematograful dom, în cel mai variat și bogat program de cinema virtual, o experiență unică în România. În domeniul realității virtuale și al videoului 360 noutățile constau, pe lângă dezvoltarea sistemelor mai eficiente și accesibile, în diversitatea și utilitatea aplicațiilor acestor tehnologii inovatoare în lumea reală. Aceste noi tendințe vor putea fi experimentate în cadrul AFF.

  Read more ...

 • Documentary Tank

  Programul de industrie din cadrul Astra Film Festival 2017 se va desfășura în perioada 19-21 octombrieși cuprinde discuții, evenimente, prezentări și oportunități de networking, toate sub umbrelaDocumentaryTank@AFF, care are ca scop să ofere o serie de activități orientate spre profesioniști dinindustria filmului. Viziunea acestui program este să încurajeze atât dezvoltarea industriei de filmdocumentar din Europa și România, cât și a actualilor și viitorilor cineaști. În acest scop, am organizat oserie de discuții moderate de experți, concentrate pe finanțare, dezvoltare și distribuire de filme, newmedia și instruirea viitorilor regizori, producători, directori de imagine sau distribuitori.

  Read more ...

 • Concerts

  Un mix eterogen de genuri muzicale va anima publicul spectator de fim documentar de la AFF 2017. Sonoro, Luiza Zan și Subcarpați vor asigura soundtrack-ul celor 7 zile de toamnă pline de film.

  Read more ...