Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Astra Film Festival 2017

  • Catalog 2017

    Astra Film Festival 2017 a oferit o experiență a imersiunii în realitatea palpabilă È™i cea virutală. Vă invităm să răsfoiÈ›i aici catalogul ediÈ›iei.

    Read more ...

  • Tablou de familie

    Conceptul de familie nucleară nu mai are poziÈ›ia dominamtă pe care o deÈ›inea odinioară în societate. SpaÈ›iul familial este unul dezordonat, complicat È™i cu mai multe structuri în miÈ™care, o imagine care se extinde dincolo de sfera familiei tradiÈ›ionale compuse din mamă, tată È™i copiii lor. Filmele selectate în secÈ›iunea Tablou de familie prezintă È™apte exemple de familii neconvenÈ›ionale sau chiar defectuoase, confirmând încă o dată adevărul frazei cu care Tolstoi îÈ™i începe romanul Anna Karennina: ‘Toate familiile fericite seamănă unele cu altele. Fiecare familie nefericită este nefericită în felul ei.’Încă un an este portretul unei familii chineze care se străduieÈ™te să supravieÈ›uiască într-o È›ară suprapopulată, unde nu e neobiÈ™nuit ca o familie compusă din È™ase membri să locuiască într-un apartament de o cameră. În astfel de circumstanÈ›e, e de aÈ™teptat să apară certuri È™i conflicte. Filmul captează dinamica dintre cele trei generaÈ›ii generaÈ›ii pe parcursul unui an, subliniind veridicitatea reprezentării nu numai a societății chineze, ci È™i a universalității vieÈ›ii de familie.Un alt exemplu de peisaj familial complicat este Prima împărtășanie, în care responsabilitatea pentru menÈ›inerea unității familiei nu îi revine nici tatălui, un ins mărinimos dar complet inutil, care îÈ™i petrece cea mai mare parte a zilelor într-o stare de beÈ›ie, nici mamei, absentă È™i în mare parte indiferentă, ci fiicei adolescente. Portretizând, de asemenea, o familie dezbinată, regizoarea filmului El, Ea, Eu investighează într-o naraÈ›iune liniară progresul relaÈ›iei eÈ™uate, dintre părinÈ›ii care s-au despărÈ›it înainte de naÈ™terea ei, în încercarea de a înÈ›elege istoria unei familii care nu a fost să fie. Ocupându-se cu o poveste similară, a unei familii eÈ™uate, Cineva încă te iubeÈ™te este un expozeu personal È™i sensibil al unei legături paternale deteriorate, din cauza tatălui care È™i-a părăsit familia. În Familia lărgită, termenul se extinde pentru a include părinÈ›i de acelaÈ™i sex sau membri ai unei familii mai largi. Ideea unei familii extinse este dezvoltată È™i mai departe în Phoenixxx, unde între cele două protagoniste se dezvoltă o relaÈ›ie aproape fraternă, alimentată de provocările pe care le au de înfruntat împreună.În cele din urmă, Legături de familie reprezintă o privire melancolică asupra unei relaÈ›ii de patruzeci de ani, o raritate în mijlocul familiilor sparte È™i disfuncÈ›ionale. Cu toate acestea, chiar È™i familiile aparent perfecte sunt supuse problemelor È™i conflictelor, iar protagoniÈ™tii din Legături de familie nu sunt o excepÈ›ie.

    Read more ...

  • Chestiuni identitare

    Rasă, apartenență etnică, naÈ›ionalitate. Statut social È™i economic, orientare sexuală, vârstă. Identitate socială vs. personală. Sunt multe aspecte de luat în condierare atunci când discutăm despre identitate. Dacă identitatea e o formă de reprezentare socială ce mediază relaÈ›ia dintre individ È™i societate, putem avea un proces creator sau unul distructiv. Filmele din această secÈ›iune explorează căile prin care identitatea È™i dorinÈ›a de a o căuta influenÈ›ează vieÈ›ile oamenilor.

    Read more ...

  • Lansare oficiala

    Un eveniment important cu rezonanță istorică din această ediÈ›ie a AFF este lansarea oficială a filmului Baloane de curcubeu,  după 35 de ani. ProiecÈ›ia va avea loc astăzi, 20 octombrie, ora 19:00, la Thalia, în prezenÈ›a regizorului Iosif Demian È™i a echipei de producÈ›ie, Dorel ViÈ™an, Magda Catone È™i Erika Jozsa. După proiecÈ›ie, publicul va avea ocazia, într-o discuÈ›ie moderată de Cristi Puiu, să afle detaliile din spatele camerei, istoria filmului È™i a cenzurii comuniste.

    Read more ...

  • Contra curentului

    Programul Contra curentului e o colecÈ›ie de portrete cinematografice executate cu fineÈ›e sau, dimpotrivă, în tuÈ™e propunÈ›ate, ale unor oameni care refuză să accepte pasiv situaÈ›iile în care se află È™i dovedesc multă ingeniozitate în a găsi resurse să riposteze în faÈ›a sorÈ›ii. Greutățile pe care ni le scoate în cale viaÈ›a sunt nenumărate. Pot lua forma unor boli grave sau a unor dizabilități, pot fi dificultăți financiare, eÈ™ecuri personale sau profesionale È™i câte altele. Fie că se află în situaÈ›ii când le e pusă în pericol însăși viaÈ›a, sau sunt în căutarea unui echilibru între normalitate È™i nebunie ori pur È™i simplu urmăresc o ambiÈ›ie personală, protagoniÈ™tii filmelor acestei secÈ›iuni au în comun o determinare de neclintit în a-È™i urma calea.

    Read more ...

  • ÃŽn È›ara altuia

    Programul “În È›ara altuia / In Someone Else's Country” caută o schimbare de perspectivă ÅŸi găsirea de expresii cinematografice a ceea ce este, în definitiv, aproape imposibil de exprimat: experienÈ›a personală a exilului. “În È›ara altuia” problematizează zona gri a moralității ÅŸi justiÈ›iei în relaÈ›ie cu Celălalt, observând negocierile zilnice dintre militar ÅŸi social, dintre juridic ÅŸi uman.

    Read more ...

  • Europa din profil

    Europa a devenint un concept fluid, iar ultimele evenimente fac È™i mai dificilă trasarea graniÈ›elor sale geografice. Europa e interculturală, multiculturală È™i extraordinar de diversă. Filmele din această secÈ›iune se îndreaptă către zone periferice ale Europei È™i aduc pe ecran locuri È™i poveÈ™ti necunoscute multora dintre europeni.

    Read more ...

  • Iluzii prăbuÈ™ite

    Trăim într-o lume ce ÅŸi-a omorât dumnezeii. I-a omorât la timp ÅŸi totuÅŸi prematur, abrupt, lăsând oamenii care credeau în ei nepregătiÈ›i pentru schimbările masive pe care s-au văzut deodată nevoiÈ›i să le facă. Cum se poate umple hăul lăsat în urmă de moartea unui Zeu?Întocmai acest proces se află la baza filmului "The Beast is Still Alive", documentar despre încercările unei emigrante de origine bulgară să înÈ›eleagă eÈ™ecurile unui bunic dizident, poveste spusă printr-un amestec de secvenÅ£e de animaÈ›ie È™i un dialog imaginar purtat în voice over cu cel decedat. Interogând fără frică idei legate de responsabilitatea personală ÅŸi civilă, filmul înfruntă istorii personale cu istoria colectivă pentru a explora cercurile vicioase (adesea absurde) care se găsesc în multe țări ex-comuniste.

    Read more ...

  • Maturizare

    Filmele din programul Maturizare surprind, într-o ordine aproape cronologică, momentele definitorii prin care trec copiii È™i adolescenÈ›i în drumul lor spre maturizare. Regizorii propun o gamă largă de portretizări ale suferinÈ›elor È™i bucuriilor specifice maturizării, invitându-ne totodată, prin alegerile lor stilistice, să percepem lumea prin ochii protagoniÈ™tilor lor.

    Read more ...

  • Ritualuri

    În ciuda numeroaselor schimbări care au avut loc în ultimele decenii, tradiÈ›ia È™i riturile rămân integrale în viaÈ›a multor comunități din întreaga lume. Prin convergenÈ›a dintre tradiÈ›ie È™i modernitate apare o secÈ›iune tematică care evidenÈ›iază corelaÈ›ia dintre cele două idei, în locul deconectării completă pe care par să le sugereze.

    Read more ...

  • Documentar pe scurt

    Această secÈ›iune celebrează documentarul în forma lui scurtă È™i prezintă o varietate de locuri È™i poveÈ™ti, capturând în opt filme de scurt-metraj complexitățile relaÈ›iilor umane È™i frumuseÈ›ea peisajelor urbane È™i rurale.

    Read more ...

  • Post-truth

    Peisajul post-adevăr, Știri false -discuÈ›ie panel È™i Mockumentarele sub arest -masterclassMockumentarele - sau falsele documentare - au devenit notorii datorită scandalurilor iscate în jurul unor canale comerciale care au difuzat documentare bazate pe informaÈ›ii false susÈ›inute de falÈ™i experÈ›i, înÈ™elând buna credință a milioane de telespectatori.

    Read more ...

  • Voci ale documentarului

    Cele mai recente filme semnate de Nikolaus Geyrhalter, Amos Gitai, Wang Bing

    Read more ...

  • Les films de Cannes@Astra Film Sibiu

    Astra Film Festival Sibiu and Les Films de Cannes à Bucarest have the great pleasure to announce the presentation within the Sibiu Festival, as part of their new collaboration,  of a selection of documentaries which have received accolades at the latest Cannes Film Festival.

    Read more ...

  • Documentare din Norvegia

    Astra Film 2017 aduce în program trei documentare made in Norvegia, care acoperă, fiecare într-un stil aparte, problematici de actualitate, aflate în dezbatere publică.69 Minutes of 86 Days e un documentar poetic ce priveÅŸte situaÅ£ia refugiaÅ£ilor prin ochii unei fetiÅ£e de trei ani, care traversează toată Europa împreună cu familia.The Man Who Knew 75 Languages e povestea emoÈ›ionantă a unui lingvist de geniu, îndrăgostit de graiuri È™i de Elisabeta, regina-poetă a României. Mai presus de toate, e un film despre pasiunea sa în a convinge lumea că limba maternă e parte esenÈ›ială a identității.Consumerismul face obiectul experimentului prezentat în filmul Expired. Patru prieteni străbat Norvegia de la Nord la Sud pe biciclete, hrănindu-se pe tot parcursul epuizantei călătorii de 3000 de km exclusiv cu alimente etichetate ca ''expirate'', pe care le recuperează din containerele de deÈ™euri ale supermarketurilor.

    Read more ...

  • Museion Ltd.

    Printre alte îndatoriri, Muzele Antichității aveau rolul de surse de cunoaÈ™tere È™tiinÈ›ifică È™i artistică. Și pentru că în acele timpuri cunoÈ™tinÈ›ele se transmiteau doar pe cale orală, muzele erau cele care patronau memoria culturală. Acest program are ca subiect  ipostaze ale memoriei culturale,  din perspectiva a patru filme: artistul pentru care procesul de creaÈ›ie se extinde de la crearea operei propriuzise la înfiinÈ›area unui muzeu care să o adăpostească, un thriller despre traficanÈ›i È™i vânători de comori, fascinaÈ›ia arheologiei È™i arta de a reproduce artă.

    Read more ...

  • Sub presiune

    InstituÈ›iile îÈ™i fac simÈ›ită prezenÈ›a foarte devreme în existenÈ›a noastră. Familia, economia, guvernarea, toate ne dirijează È™i exercită presiuni asupra mersului vieÈ›ilor noastre. Presiunea, fie ea mai mare sau mai mică, e o constantă. ReacÈ›iile fiecăruia, în schimb, sunt în infinită varietate. Filmele din această secÈ›iune sunt tot atâtea poveÈ™ti despre confruntări dintre individ È™i instituÈ›ie, versiuni ale luptei lui David cu Goliath.

    Read more ...

  • Viitorul e azi

    Anul acesta, AFF revine cu a doua ediÈ›ie a secÈ›iunii intitulate Viitorul e azi, special dedicată noilor formate de documentar. Publicul festivalier va avea ocazia să vizioneze o selecÈ›ie amplă de proiecte documentare situate în realitatea virtuală, dar È™i proiecÈ›ii special prezentate în cinematograful dom, în cel mai variat È™i bogat program de cinema virtual, o experiență unică în România. În domeniul realității virtuale È™i al videoului 360 noutățile constau, pe lângă dezvoltarea sistemelor mai eficiente È™i accesibile, în diversitatea È™i utilitatea aplicaÈ›iilor acestor tehnologii inovatoare în lumea reală. Aceste noi tendinÈ›e vor putea fi experimentate în cadrul AFF.

    Read more ...

  • Documentary Tank

    Programul de industrie din cadrul Astra Film Festival 2017 se va desfășura în perioada 19-21 octombrieÈ™i cuprinde discuÈ›ii, evenimente, prezentări È™i oportunități de networking, toate sub umbrelaDocumentaryTank@AFF, care are ca scop să ofere o serie de activități orientate spre profesioniÈ™ti dinindustria filmului. Viziunea acestui program este să încurajeze atât dezvoltarea industriei de filmdocumentar din Europa È™i România, cât È™i a actualilor È™i viitorilor cineaÈ™ti. În acest scop, am organizat oserie de discuÈ›ii moderate de experÈ›i, concentrate pe finanÈ›are, dezvoltare È™i distribuire de filme, newmedia È™i instruirea viitorilor regizori, producători, directori de imagine sau distribuitori.

    Read more ...

  • Concerts

    Un mix eterogen de genuri muzicale va anima publicul spectator de fim documentar de la AFF 2017. Sonoro, Luiza Zan și Subcarpați vor asigura soundtrack-ul celor 7 zile de toamnă pline de film.

    Read more ...