Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Astra Film Festival 2017

Catalog 2017

Astra Film Festival este un eveniment care a consacrat în România cinema-ul documentar în sensul său cel mai cuprinzător. An după an, programele festivalului au depășit limite impuse de definiții și categorisiri și au pătruns pe teren adesea neexplorat.

Ediția din acest an se desfășoară sub semnul imersiei în realitate. Cele 132 de filme din selecția oficială, grupate în secțiuni și programe tematice, sunt reflexii ale realităților care preocupă lumea de azi, filtrate prin ochiul și crezul artistic al cineastului-documentarist.

Intruziunea realului în cinema și ceea ce Werner Herzog numește 'adevăr extatic' fac obiectul unei analize strălucite pe care Bill Nichols o aplică documentarului Grizzli Man în cadrul masterclass-ului de la Astra Film.

Realismul cu accente fantastice e prezent în festival datorită cineastului Iosif Demian și filmului său Baloane de curcubeu, pe care l-a făcut în 1982. După 35 de ani, filmul se lansează oficial la Astra Film, în cadrul unei proiecții eveniment urmate de o întâlnire cu publicul, moderată de regizorul Cristi Puiu.

Realități alternative ale erei post-adevăr sunt dezbătute în două programe, un panel dedicat fenomenului 'fake news' și un masterclass pe tema producțiilor de pseudo-documentar.

Programul dedicat în acest an realității virtuale și filmelor 360° reflectă diversitatea domeniilor care utilizează astăzi proiecte VR, de la arhitectură, modă, sau medicină până la domeniul militar, afaceri, educație, jurnalism sau activism social.

Astra Film Junior, proiectul de educație prin film documentar, a devenit un fenomen care atrage zeci de mii de elevi, așteptați la proiecții, ateliere speciale, consursuri și la gala filmelor realizate de liceeni.

Documentary Tank@Astra Film oferă profesioniștilor cinema-ului documentar o serie de evenimente de interes pentru cei preocupați de oportunități de finanțare, chestiuni actuale privind distribuția și noile platforme, oferte de training și specializare etc.

La cinematograful-dom din centrul Sibiului, într-un punct imaginar de convergență între sălile festivalului, vor rula filme despre Terra, Cosmos și  galaxii și proiecte de artă imersivă.

Premiere mondiale, lansări, întâlniri insolite, concerte, fac și ele parte din realitatea Astra Film Festival 2017.

Fiți bineveniți!

dr. Dumitru Budrala
Director-fondator al festivalului

Găsiți aici întregul Catalog Astra film Festival 2017.