Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Astra Film Festival 2017 - Premii

PREMIUL DE EXCELENȚĂ ASTRA FILM


MOTIVATIA JURIULUI

IOSIF DEMIAN

Se vorbește și azi la superlativ despre operatorul care a filmat Apa ca un bivol negru (documentar realizat în 1970) și Nunta de piatră (din 1973).

O lacrimă de fată, film realizat în 1980, a rămas în istoria cinematografiei ca filmul care a propus o formulă narativă nemaivăzută până atunci.

Prezența sa la Cannes în 1982 a fost trecută sub tăcere de presa României comuniste.

Filmul Baloane de curcubeu, pe care l-a terminat tot în 1982, n-a trecut de cenzură.

Dar munca sa de operator de elită și înnoirile aduse limbajului cinematografic au rezistat testului timpului.

Autorul lor a emigrat în Australia pe la mijlocul anilor 1980.

Astăzi își împarte timpul între Australia, unde e unul dintre cei mai respectați profesori de operatorie, și România. Povestește cu savoare despre proiecte trecute și viitoare. Spunea de curând într-un interviu „Aveam eu nebunia asta, să fiu ăla care a făcut ceva deosebit.”

Pentru nebunia de a fi făcut ceva deosebit în cinematografia românească și dincolo de granițele ei, Astra Film are onoarea să acorde Premiul de excelență cineastului Iosif Demian.

CEL MAI BUN DOCUMENTAR AL COMPETIȚIEI INTERNAȚIONALE


MOTIVATIA JURIULUI

Libera Nos

Federica Di Giacomo, France, Italy, 2016

Libera Nos e un film complex, care ocolește senzaționalul și relevă straturi succesive ale sistemului complicat de relații dintre Biserica Catolică, posedare diavolească, credință și exorcism. Cu profund respect pentru posedați și tămăduitori deopotrivă, filmul ne îndeamnă să medităm asupra modurilor de a coexista cu forțele întunecate care există în fiecare dintre noi.

MENȚIUNE SPECIALĂ A SECȚIUNII INTERNAȚIONALE


MOTIVATIA JURIULUI

Another Year

Shengze Zhu, China, 2016

Juriul acordă o mențiune specială unui film condus cu fermitate, care ne introduce prin intermediul unei structuri formale îndrăznețe în viața de zi cu zi a unei familii de muncitori chinezi: Another Year de Shengze Zhu.

PREMIUL PENTRU CEL MAI BUN FILM AL SECȚIUNII EUROPA CENTRALĂ ȘI DE EST


MOTIVATIA JURIULUI

Communion

Anna Zamecka, Poland, 2016

Recunoscând nevoia de a atrage atenția asupra complexității relațiilor interumane care se țes într-o familie confruntată cu dificultăți pe care mulți dintre noi le recunoaștem, regizoarea construiește un portret intim al unui cămin. Din dorința de a stimula încrederea în forțele proprii a tinerilor documentariști ce dovedesc calități excepționale încă de la primul lor film, juriul recunoaște meritele unei realizări cinematografice care ne poartă într-un univers emoțional conturat cu ajutorul limbajului filmic și atrage spectatorul într-o călătorie intens emoțională. Premiul pentru cel mai bun documentar din competiția Europa Centrală și de East se acordă filmului Communion de Anna Zamecka.

CEL MAI BUN DOCUMETNAR AL SECȚIUNII ROMÂNIA


MOTIVATIA JURIULUI

Țara Moartă

Radu Jude, Romania, 2017

Premiul pentru cel mai bun documentar din competiția Romania se acordă unui film a cărui structură inovatoare forțează limitele cinema-ului documentar. Istoria devine dureros de personală, evenimente publice sunt relatate de vocea victimei care nu are puterea să le influențeze, iar publicul e pus în situația de a extrage semnificația fiecărei secvențe de imagine statică și sunet montate în contratimp. Țara Moartă de Radu Jude transformă momentul tragic al persecuției evreilor din România într-o experiență prezdentă, spusă la persoana întâi.

PREMIUL PENTRU CEA MAI BUNĂ CERCETARE ÎN SECȚIUNEA ROMÂNIA (ex-aequo)


MOTIVATIA JURIULUI

Muzică de petrecere

Andrei-Nicolae Teodorescu, Romania, 2017

Premiul se acordă unui film care se apleacă asupra culturii populare cu ajutorul unei descrieri captivante a modului cum e transmisă tradiția muzicală și aduce o viziune optimistă mai rar întâlnită asupra vieții din trei comunități rome. Filmul urmărește trei copii care  se luptă să-și construiască un viitor bazat pe talentul lor muzical.

 

Phoenixxx

Mihai Gavril Dragolea, Romania, 2017 

Premiul se acordă unui film care evită să cadă în voyeurism, în capcana condamnării cu falsă pudoare a celor care lucrează în industria sexului și în susținerea simplistă a alegerilor neconvenționale. Filmul lasă personajelor spațiu de exprimare și le prezintă dincolo de stereotipii, surprinzând efortul lor de a deveni ființe umane complete.

BEST DOCUMENTARY IN THE SHORTS COMPETITION


MOTIVATIA JURIULUI

Homecoming

Noam Sobovitz, Israel, 2017           

Dintr-o selecție dominată de tema familiei și a apartenenței - la un spațiu, la o cultură, la o mică comunitate - am ales filmul care mi s-a părut cel mai relevant și cel mai puternic ancorat în complexitatea realității lumii în care trăim. Premiul pentru secțiunea Scurt metraj se acordă filmului "Homecoming" realizat de Noam Sobovitz

BEST DOCUMENTARY IN THE DOCSCHOOL COMPETITION


MOTIVATIA JURIULUI

Education

Emi Buchwald, Poland, 2016

Precum stropi de apă cu reflexii infinite, cadrul se lărgește de la micro-cosmosul fețelor de copii către perspectiva mai largă ale căminelor și părinților, ajungând să cuprindă o lume întreagă. Camera se mișcă circular, aducând privitorul mai aproape, reduce distanța pentru a surprinde copiii adânciți în studiu și se îndepărtează odată cu înțelegerea universului poetic.

 

BEST DIRECTOR IN THE DOCSCHOOL COMPETITION


MOTIVATIA JURIULUI

Urban Cowboys

Pawel Ziemilski, Poland 2016 

Filmul oferă o imersiune vizuală și crează o lume ce combină elemente de poezie cinematografică și realism social. Concentrându-se mereu asupra protagonistului, regizorul ne prilejuiește o experiență emoțională care face legătura dintre sentimentul pierderii și cel al salvării.