Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Astra Film Festival 2017 - Premii

PREMIUL DE EXCELENȚĂ ASTRA FILM


MOTIVATIA JURIULUI

IOSIF DEMIAN

Se vorbeÈ™te È™i azi la superlativ despre operatorul care a filmat Apa ca un bivol negru (documentar realizat în 1970) È™i Nunta de piatră (din 1973).

O lacrimă de fată, film realizat în 1980, a rămas în istoria cinematografiei ca filmul care a propus o formulă narativă nemaivăzută până atunci.

PrezenÈ›a sa la Cannes în 1982 a fost trecută sub tăcere de presa României comuniste.

Filmul Baloane de curcubeu, pe care l-a terminat tot în 1982, n-a trecut de cenzură.

Dar munca sa de operator de elită È™i înnoirile aduse limbajului cinematografic au rezistat testului timpului.

Autorul lor a emigrat în Australia pe la mijlocul anilor 1980.

Astăzi îÈ™i împarte timpul între Australia, unde e unul dintre cei mai respectaÈ›i profesori de operatorie, È™i România. PovesteÈ™te cu savoare despre proiecte trecute È™i viitoare. Spunea de curând într-un interviu „Aveam eu nebunia asta, să fiu ăla care a făcut ceva deosebit.”

Pentru nebunia de a fi făcut ceva deosebit în cinematografia românească È™i dincolo de graniÈ›ele ei, Astra Film are onoarea să acorde Premiul de excelență cineastului Iosif Demian.

CEL MAI BUN DOCUMENTAR AL COMPETIÈšIEI INTERNAÈšIONALE


MOTIVATIA JURIULUI

Libera Nos

Federica Di Giacomo, France, Italy, 2016

Libera Nos e un film complex, care ocoleÈ™te senzaÈ›ionalul È™i relevă straturi succesive ale sistemului complicat de relaÈ›ii dintre Biserica Catolică, posedare diavolească, credință È™i exorcism. Cu profund respect pentru posedaÈ›i È™i tămăduitori deopotrivă, filmul ne îndeamnă să medităm asupra modurilor de a coexista cu forÈ›ele întunecate care există în fiecare dintre noi.

MENÈšIUNE SPECIALÄ‚ A SECÈšIUNII INTERNAÈšIONALE


MOTIVATIA JURIULUI

Another Year

Shengze Zhu, China, 2016

Juriul acordă o menÈ›iune specială unui film condus cu fermitate, care ne introduce prin intermediul unei structuri formale îndrăzneÈ›e în viaÈ›a de zi cu zi a unei familii de muncitori chinezi: Another Year de Shengze Zhu.

PREMIUL PENTRU CEL MAI BUN FILM AL SECȚIUNII EUROPA CENTRALĂ ȘI DE EST


MOTIVATIA JURIULUI

Communion

Anna Zamecka, Poland, 2016

Recunoscând nevoia de a atrage atenÈ›ia asupra complexității relaÈ›iilor interumane care se È›es într-o familie confruntată cu dificultăți pe care mulÈ›i dintre noi le recunoaÈ™tem, regizoarea construieÈ™te un portret intim al unui cămin. Din dorinÈ›a de a stimula încrederea în forÈ›ele proprii a tinerilor documentariÈ™ti ce dovedesc calități excepÈ›ionale încă de la primul lor film, juriul recunoaÈ™te meritele unei realizări cinematografice care ne poartă într-un univers emoÈ›ional conturat cu ajutorul limbajului filmic È™i atrage spectatorul într-o călătorie intens emoÈ›ională. Premiul pentru cel mai bun documentar din competiÈ›ia Europa Centrală È™i de East se acordă filmului Communion de Anna Zamecka.

CEL MAI BUN DOCUMETNAR AL SECȚIUNII ROMÂNIA


MOTIVATIA JURIULUI

Țara Moartă

Radu Jude, Romania, 2017

Premiul pentru cel mai bun documentar din competiÈ›ia Romania se acordă unui film a cărui structură inovatoare forÈ›ează limitele cinema-ului documentar. Istoria devine dureros de personală, evenimente publice sunt relatate de vocea victimei care nu are puterea să le influenÈ›eze, iar publicul e pus în situaÈ›ia de a extrage semnificaÈ›ia fiecărei secvenÈ›e de imagine statică È™i sunet montate în contratimp. Èšara Moartă de Radu Jude transformă momentul tragic al persecuÈ›iei evreilor din România într-o experiență prezdentă, spusă la persoana întâi.

PREMIUL PENTRU CEA MAI BUNĂ CERCETARE ÎN SECȚIUNEA ROMÂNIA (ex-aequo)


MOTIVATIA JURIULUI

Muzică de petrecere

Andrei-Nicolae Teodorescu, Romania, 2017

Premiul se acordă unui film care se apleacă asupra culturii populare cu ajutorul unei descrieri captivante a modului cum e transmisă tradiÈ›ia muzicală È™i aduce o viziune optimistă mai rar întâlnită asupra vieÈ›ii din trei comunități rome. Filmul urmăreÈ™te trei copii care  se luptă să-È™i construiască un viitor bazat pe talentul lor muzical.

 

Phoenixxx

Mihai Gavril Dragolea, Romania, 2017 

Premiul se acordă unui film care evită să cadă în voyeurism, în capcana condamnării cu falsă pudoare a celor care lucrează în industria sexului È™i în susÈ›inerea simplistă a alegerilor neconvenÈ›ionale. Filmul lasă personajelor spaÈ›iu de exprimare È™i le prezintă dincolo de stereotipii, surprinzând efortul lor de a deveni fiinÈ›e umane complete.

BEST DOCUMENTARY IN THE SHORTS COMPETITION


MOTIVATIA JURIULUI

Homecoming

Noam Sobovitz, Israel, 2017           

Dintr-o selecÈ›ie dominată de tema familiei È™i a apartenenÈ›ei - la un spaÈ›iu, la o cultură, la o mică comunitate - am ales filmul care mi s-a părut cel mai relevant È™i cel mai puternic ancorat în complexitatea realității lumii în care trăim. Premiul pentru secÈ›iunea Scurt metraj se acordă filmului "Homecoming" realizat de Noam Sobovitz

BEST DOCUMENTARY IN THE DOCSCHOOL COMPETITION


MOTIVATIA JURIULUI

Education

Emi Buchwald, Poland, 2016

Precum stropi de apă cu reflexii infinite, cadrul se lărgeÈ™te de la micro-cosmosul feÈ›elor de copii către perspectiva mai largă ale căminelor È™i părinÈ›ilor, ajungând să cuprindă o lume întreagă. Camera se miÈ™că circular, aducând privitorul mai aproape, reduce distanÈ›a pentru a surprinde copiii adânciÈ›i în studiu È™i se îndepărtează odată cu înÈ›elegerea universului poetic.

 

BEST DIRECTOR IN THE DOCSCHOOL COMPETITION


MOTIVATIA JURIULUI

Urban Cowboys

Pawel Ziemilski, Poland 2016 

Filmul oferă o imersiune vizuală È™i crează o lume ce combină elemente de poezie cinematografică È™i realism social. Concentrându-se mereu asupra protagonistului, regizorul ne prilejuieÈ™te o experiență emoÈ›ională care face legătura dintre sentimentul pierderii È™i cel al salvării.