Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Astra Film Festival 2017

Maturizare

Filmele din programul Maturizare surprind, într-o ordine aproape cronologică, momentele definitorii prin care trec copiii și adolescenții în drumul lor spre maturizare. Regizorii propun o gamă largă de portretizări ale suferințelor și bucuriilor specifice maturizării, invitându-ne totodată, prin alegerile lor stilistice, să percepem lumea prin ochii protagoniștilor lor.

Educație, un documentar despre absurditățile unor metode de predare, urmărește cu umor câțiva elevi de școală primară încercând, cu ajutorul părinților, să se achite de imposibila sarcină de a învăța pe de rost o poezie greu digerabilă chiar pentru un adult.

Pe când Prin iarba cea lungă  își surprinde protagoniștii în momentele imprecise când copilăria și jocurile ei sunt lăsate în urmă, Cowboy de oraș își întâlnește protagonistul în etapa de creștere imediat următoare, cea a adolescenței timpurii, o etapă marcată de izbucniri de agresivitate și afecțiune, inexplicabile chiar și petnru cei care le trăiesc.

Programul ne oferă apoi, prin Vară la Marsilia, un portret al adolescenței depline, protagoniștii fiind surprinși în timpul a ceea ce ar putea fi ultima vacanță de vară lipsită de griji, responsabilitățile vieții de adult nefiind încă de zărit. Muzică de petrecere ilustrează poveștile a trei copii din județe din Moldova, care învață măiestria muzicii de petrecere și care visează la momentul în care își vor putea susține financiar familia prin meseria lor. The Bad Kids oferă o imagine destul de sumbră a adolescenței târzii și a maturizării forțate, premature, arătându-ne frica tinerilor de a-și fi compromis deja posibila fericire a vieții adulte întrucât riscă să nu treacă de bariera absolvirii liceului. În fine, Internatul face o incursiune în mecanismele ingenioase puse în funcțiune pentru a-i câștiga pe copii și a sădi în ei bucuria învățăturii și un portret intim și cald al unor dascăli, oameni excepționali, cu totul dăruiți vocației lor de o viață. Unul din acele filme care îți lasă un zâmbet în ochi și în inimă.

 

Text curatorial și prezentări filme de Ioana Florescu