Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Astra Film Festival 2017

Sub presiune

Instituțiile își fac simțită prezența foarte devreme în existența unei ființe sociale. Familia, economia, guvernarea, toate ne dirijează și exercită presiuni asupra mersului vieților noastre. Presiunea, fie ea mai mare sau mai mică, e o constantă. Reacțiile fiecăruia, în schimb, sunt în infinită varietate. Filmele din această secțiune sunt tot atâtea povești despre confruntări dintre individ și instituție, versiuni ale luptei lui David cu Goliath.

În Birmania/Myanmar există mai mulți poeți online decât bloggeri. Poezia a fost întotdeauna o formă de rezistență împotriva dictaturii, tiraniei și izolării. Cronici birmaneze îl are în prim-plan pe cel mai celebru poet-dizident al țării și îi urmărește căutarea poetică a vindecării rănilor unui popor.

Comisia de recrutare oferă o privire rar întâlnită în măruntaiele mașinăriei birocratice prin care sunt obligați să treacă toți tinerii considerați apți pentru serviciul militar în societatea tot mai militarizată din Rusia de azi. Atunci când recruții se întâmplă să fie ''altfel'' (pacifiști sau homosexuali, de pildă), confruntarea cu comisia devine dramatică.

Procesul urmărește meandrele celebrului dosar Mihai Moldoveanu, acuzat și condamnat pentru omor deosebit de grav, transformându-l într-un studiu de caz asupra funcționării  justiției în România.

Cu Venirea pe lume pătrundem acolo unde (în spitalele din estul Europei) accesul este strict interzis: în camera de nașteri, și observăm fără menajamente cum arată ''cea mai frumoasă zi'' din viața viitoarelor mămici.

În materie de corupție, România are o faimă proastă în UE. Recent, însă, țara a devenit epicentrul unei bătălii anti-corupție de o duritate maximă, care a zguduit întreaga societate. România, marea curățenie se întreabă cum va face față acestui cutremur unul dintre cele mai corupte state ale Europei.

Conform sondajelor de opinie din Ucraina, corupția e una din problemele majore ale societății. Sunt create organisme noi pentru lupta cu corupția la nivel înalt, iar așteptarea e la cote ridicate. Echilibru de forțe pătrunde în culisele procesului de selecție a candidaților, care este o provocare în sine, mai ales atunci când nu toți doritorii sunt potriviți pentru rol.

Text curatorial și prezentări filme de Adina Marin