Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Astra Film Festival 2017

Ritualuri

În ciuda numeroaselor schimbări care au avut loc în ultimele decenii, tradiția și ritualurile rămân integrate în viața multor comunități din întreaga lume. Prin convergența dintre tradiție și modernitate apare o secțiune tematică ce evidențiază corelația dintre cele două idei, în locul deconectării complete pe care par să le sugereze.

În Provocarea, șeicii din Qatar folosesc mijloace moderne și uneori opulente pentru a ajunge la un loc de întâlnire din deșert, un loc în care lumea bogată și cu influență se adună pentru a participa la un turneu cu șoimi, o tradiție veche de secole.

Libera Nos prezintă ritualurile de exorcizare care s-au răspândit în Italia și în întreaga lume, fenomen apărut din teama crescândă de posesiuni demonice.

În Oh Brother Octopus locația este peisajul marin indonezian, unde nomazii mărilor cred în corelația dintre oameni și octopozii mării, considerați a fi gemenii lor spirituali. Alături de ritualurile care celebrează imaginea caracatiței, filmul observă o familie care trăiește în metropolă și constată invazia tot mai mare a modernității și a vieții urbane în ecosistemul pur al litoralului.

În Întoarcerea strămoșilor, camera surprinde tradițiile orale ale tribului Mossi din Burkina Faso, care își scrie istoria printr-un limbaj al tobelor.

În fine dar nu în cele din urmă, Un film mai puțin vesel, mai mult trist, poetic și sfătos este portretul unui sculptor în lemn, un înțelept al satului, care își împărtășește nu numai gândurile și concepția sa despre lume, ci și ritualurile comunității în care trăiește și moare. 

 

Text curatorial și prezentare filme de Raluca Iacob