Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Astra Film Festival 2017

Tablou de familie

Conceptul de familie nucleară nu mai are poziția dominamtă pe care o deținea odinioară în societate. Spațiul familial este unul dezordonat, complicat și cu mai multe structuri în mișcare, o imagine care se extinde dincolo de sfera familiei tradiționale compuse din mamă, tată și copiii lor. Filmele selectate în secțiunea Tablou de familie prezintă șapte exemple de familii neconvenționale sau chiar defectuoase, confirmând încă o dată adevărul frazei cu care Tolstoi își începe romanul Anna Karennina: ‘Toate familiile fericite seamănă unele cu altele. Fiecare familie nefericită este nefericită în felul ei.’

Încă un an este portretul unei familii chineze care se străduiește să supraviețuiască într-o țară suprapopulată, unde nu e neobișnuit ca o familie compusă din șase membri să locuiască într-un apartament de o cameră. În astfel de circumstanțe, e de așteptat să apară certuri și conflicte. Filmul captează dinamica dintre cele trei generații pe parcursul unui an, subliniind veridicitatea reprezentării nu numai a societății chineze, ci și a universalității vieții de familie.

Un alt exemplu de peisaj familial complicat este Prima împărtășanie, în care responsabilitatea pentru menținerea unității familiei nu îi revine nici tatălui, un ins mărinimos dar complet inutil, care își petrece cea mai mare parte a zilelor într-o stare de beție, nici mamei, absentă și în mare parte indiferentă, ci fiicei adolescente. Portretizând, de asemenea, o familie dezbinată, regizoarea filmului El, Ea, Eu investighează într-o narațiune liniară progresul relației eșuate, dintre părinții care s-au despărțit înainte de nașterea ei, în încercarea de a înțelege istoria unei familii care nu a fost să fie. Ocupându-se cu o poveste similară, a unei familii eșuate, Cineva încă te iubește este un expozeu personal și sensibil al unei legături paternale deteriorate, din cauza tatălui care și-a părăsit familia. În Familia lărgită, termenul se extinde pentru a include părinți de același sex sau membri ai unei familii mai largi. Ideea unei familii extinse este dezvoltată și mai departe în Phoenixxx, unde între cele două protagoniste se dezvoltă o relație aproape fraternă, alimentată de provocările pe care le au de înfruntat împreună.

În cele din urmă, Legături de familie reprezintă o privire melancolică asupra unei relații de patruzeci de ani, o raritate în mijlocul familiilor sparte și disfuncționale. Cu toate acestea, chiar și familiile aparent perfecte sunt supuse problemelor și conflictelor, iar protagoniștii din Legături de familie nu sunt o excepție.

 

Text curatorial și prezentare filme de Raluca Iacob