Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Astra Film Festival 2017

Chestiuni identitare

Rasă, apartenență etnică, naționalitate. Statut social și economic, orientare sexuală, vârstă. Identitate socială vs. personală. Sunt multe aspecte de luat în considerare atunci când discutăm despre identitate. Dacă identitatea e o formă de reprezentare socială ce mediază relația dintre individ și societate, putem avea un proces creator sau unul distructiv. Filmele din această secțiune explorează căile prin care identitatea și dorința de a o căuta influențează viețile oamenilor.

Calabria e un road movie cu doi protagoniști charismatici, angajați ai unei firme de pompe funebre elvețiene, care trebuie să ajungă cu dricul într-un sat calabrez, ultima destinație a pasagerului din sicriu. Străbătând Italia de la Nord la Sud, cei doi ne poartă într-o călătorie spirituală cu referiri dulci-amare la condiția de imigrant, familie, viață și moarte.

Ultimul Căldărar se apleacă asupra unui clan aparte în rândul romilor. Mai demult, meseria le oferea mijloace de trai și un anumit statut social. În ultimii ani, vasele de lor de aramă nu prea mai au căutare, așa că sunt nevoiți să găsească alte căi ca să poată trăi. Țările occidentale sunt o variantă, dar nici acolo nu-i așteaptă câini cu covrigi în coadă.

Legăturile de familie și cele comunitare devin uneori atât de apăsătoare încât unii preferă să plece unde văd cu ochii în căutarea propriei identități. Întoarcerea acasă dezvăluie pe un ton foarte personal parcursul neobișnuit al unor frați crescuți într-o așezare de coloniști israelieni și ajunși unul regizor și model, iar celălalt funcționar la Comisia Europeană.

Un exod spiritual urmărește cinci muzicieni evrei născuți în SUA, porniți în căutarea propriilor rădăcini în sunet de muzică klezmer. Călătoria, care e un fel de Exod pe dos, îi poartă de la Montreal până în Moldova, trecând prin New York, Paris, Berlin, Budapesta și Transilvania. 

 

Text curatorial și prezentări filme de Adina Marin