Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Astra Film Festival 2017

Documentary Tank

DocumentaryTank@AFF 2017 schedule


Programul de industrie din cadrul Astra Film Festival 2017 se va desfășura în perioada 19-21 octombrie și cuprinde discuții, evenimente, prezentări și oportunități de networking, toate sub umbrela DocumentaryTank@AFF, care are ca scop să ofere o serie de activități orientate spre profesioniști din industria filmului. Viziunea acestui program este să încurajeze atât dezvoltarea industriei de film documentar din Europa și România, cât și a actualilor și viitorilor cineaști. În acest scop, am organizat o serie de discuții moderate de experți, concentrate pe finanțare, dezvoltare și distribuire de filme, new media și instruirea viitorilor regizori, producători, directori de imagine sau distribuitori.

Romanian Docs in Progress

DocumentaryTank@AFF va găzdui programul Romanian Docs in Progress, care le va oferi realizatorilor de film documentar, care în prezent elaborează povești din această parte a Europei, oportunitatea de a-și prezenta proiectele în curs de desfășurare în fața unui juriu și unui public format din profesioniști atât locali, cât și internaționali, pentru a atrage posibilități de finanțare, co-producție și distribuție. Având ca scop să sprijine noile voci și să creeze o punte între talentele noi și factorii de decizie, Romanian Docs in Progress le va oferi documentariștilor oportunitatea de a obține sprijin pentru a-și finaliza proiectele.

Ca urmare a sesiunii de pitching de anul trecut care s-a încheiat cu succes, Astra Film Festival va găzdui premiera internațională a unuia dintre filmele prezentate în 2016 - Phoenixxx (regizor Mihai Dragolea) – aflat în competiție la secțiunea România 2017. Anul acesta, cele șase proiecte pre-selectate vor avea din nou oportunitatea de a concura pentru trei premii. O nouă direcție în cadrul ediției Romanian Docs in Progress din acest an va fi o sesiune de networking, în care reprezentanții a zece proiecte de documentar vor avea ocazia să interacționeze cu experți consacrați în domeniul producției, finanțării și distribuirii de documentare.

Oportunități de finanțare și networking

Câteva prelegeri din cadrul programului DocumentaryTank@AFF 2017 vor fi dedicate dezbaterii privind provocările și preocupările cu care se confruntă de obicei realizatorii de film documentar când schițează o strategie de finanțare pentru proiectul lor și oportunitățile pe care unele dintre marile foruri ale industriei filmului european le oferă în acest sens:

Creative Europe MEDIA: oportunități europene pentru realizatorii de film documentar

Valentina Miu, director MEDIA Desk Romania, va prezenta oportunitățile europene disponibile pentru realizatorii de documentare din cadrul programului Creative Europe (2014-2020) - MEDIA, în timp ce regizorul și producătorul român Florin Iepan (Sub-cult- ura) va folosi filmul lui, Păr (Hair), ca studiu de caz pentru colaborarea cu Fondul Media Desk Development.

Cum să ajungi la public: profilul de producție de film documentar HBO Europe

Hanka Kastelicová, producător executiv de documentare pentru HBO Europe, va discuta despre cultura companiei în care lucrează, prezentând o analiză detaliată asupra posibilităților de finanțare, producție, vânzări și distribuție de documentare oferite de HBO Europe. Hanka le va da exemple din experiența ei vastă cineaștilor aflați în căutare de sprijin financiar și de distribuție, concentrându-se pe posibilitățile cineaștilor români.

Cum să ajungi la public: DocLounge

Maja Lindquist, director la Doc Lounge, o rețea scandinavă de distribuție și proiecție, și director de program la Festivalul de Film Nordisk Panorama, își va împărtăși experiențele ca director de program în cadrul unui festival și va vorbi despre felul în care pot fi folosite festivalurile pentru a ajunge la alte festivaluri, presă și distribuitori.

Cum să ajungi la public: Agregatoare de film – cei patru mari distribuitori online de film

Vincent Lucassen va prezenta activitatea UMW, un agregator care le oferă cineaștilor și producătorilor o soluție integrată ca să-și exploateze filmele pe platforme globale, precum iTunes, Google, Amazon și Microsoft. El va explica partea juridică, cum se trimit materialele către platforme și posibile strategii de marketing. Va da exemple de lansări de documentar încununate de succes din ultimii ani și va prezenta conceptul de GLOBAL NOMADS, o organizație non-profit din domeniul filmului.

Un punct de vedere al unui mentor

Un element de bază al ediției DocumentaryTank@AFF din acest an este prezența a trei școli de documentar din Europa: Jean Perret de la Haute école d'art et de design (HEAD) Genève, Marcin Malatyński de la Lodz Film School și Daniel Lang de la Hochschule für Fernsehen und Film München, care își vor prezenta pe rând departamentul, urmând o discuție cu publicul pe tema „Cele mai bune practici pentru trainingul profesional al realizatorilor de film documentar”.

Noi Forme de Documentar

Alexandru Berceanu, cineast, cercetător și director al centrului de cercetare CINETic (UNATC IL Caragiale București) în interacțiune digitală, va arunca lumină asupra proiectelor de VR de la CINETic, echipei și posibilităților de producție. Prezentarea va ajunge și la întrebări importante, precum: putem să stabilim direcția în care se dezvoltă VR? Sau care va fi impactul VR asupra artelor spectacolului?

Paulina Majda, cineast cu cincisprezece ani de experiență în industrie, lucrând în domeniul animației, filmului, formatului full-dome (cinema sferic) și artei, va împărtăși din experiența ei vastă, detaliind provocările și diferențele în cazul realizării de filme full-dome.


PROGRAM: JOI 19 octombrie   VINERI 20 octombrie   SÂMBĂTĂ 21 octombrie