-
A Story of An Old Castle
In Regiunea Autonomă Liangshan se înalţă, într-un canion un vechi castel. Zidurile sale surpate au fost martore ale schimbărilor istorice de aici, aidoma unui om bătrân.
...
-
Aracomorabienii
Plan d"Aou e o suburbie a Marsiliei, bătută de vânturi şi înghesuită pe dealurile de deasupra Mediteranei. Edilii lucrează la un mare proiect de urbanism, care va schimba întregul cartier. Tinerii din suburbie, în majoritatea lor arabi şi comorieni, îşi joacă pe scenă viaţa de fiecare zi, cu temerile şi speranţele unui viitor incert.
...
-
Babu - Cazul Gheorghe Ursu
În 1985, inginerul Gherorghe Ursu, caruia prietenii îi ziceau "Babu", este arestat pentru ca tinea de multi ani un jurnal în care nota tot ceea ce auzea si vedea, tot ceea ce se întâmpla în România acelor timpuri. În noiembrie, 1985, Ursu este omorât în bataie în celula închisorii. Unul dintre tortionari, un detinut de drept comun, informator al Militiei si al Securitatii, relateaza în fata camerei varianta lui despre cele întamplate. Filmul fragmente de interviu cu vocea lui Gheorghe Ursu într-o înregistrare facuta de prietenul lui, Sergiu Huzum, operator de film (Reconstituirea - de Lucian Pintilie), cu ocazia unei calatorii a lui Ursu la Paris, în 1978. Un alt prieten, scriitor Sf ramas la Paris în 1967, Camilo Baciu, povesteste despre prietenul lui Babu, acuzând autoritatile pentru neimplicare în rezolvarea cazului. Un calau, o victima, un povestitor. Astazi, doar calaul mai este în viata.
...
-
Biafra: Război fără arme
Între 1967 şi 1970, populaţia Ibo - cunoscuţi ca "evreii Africii" a dus o luptă a cărei soartă era una pecetluită, pentru desprinderea de Nigeria şi crearea unui nou stat: Biafra. Biafra nu avea arme pentru a învinge într-un război militar, dar, cu o singură linie telex care îi lega cu restul lumii, a dus un astfel de război, luptând prin eter şi cu ajutorul presei. Împreună cu romancierul Frederick Forsyth şi conducătorul biafrez Ojukwu, filmul relatează povestea unui război civil nemilos.
...
-
Bloc 103
Pornind de la interviurile realizate cu diferiti locatari ai aceluiasi bloc, acest documentar ofera o imagine a politicii regimului comunist de a transforma locuinta personala într-un spatiu concentrationar.
...
-
Crăciunul cailor
În fiecare an de ziua Sf. Tudor se desfăşoară în satul Veliki Izvor, renumit pentru hergheliile sale de cai pur sânge, o sărbătoare cu un caracter special. Sănătatea şi fertilitatea cailor sint invocate prin acte magice. Cel mai important moment al ritualului este purtatul cailor în jurul focului, cu scopul de a-i purifica, de a-i feri de boli şi a le asigura fertilitatea. Cursa de cai încheie ceremonialul.
...
-
Departe e Mako de Ierusalim. Întoarcerea
"Întoarcerea" este ultimul episod al serialului "Departe e Mako de Ierusalim". Filmul prezintă întâlnirea evreilor ortodocşi veniţi din toate colţurile lumii în localitatea Mako pentru a comemora în oraşul unde s-au născut ei sau părinţii lor, a 50-a aniversare a Holocaustului şi moartea ultimului rabin din Mako. Nu a fost numai o ocazie de a intâlni vechi prieteni şi a depăna amintiri. A reieşit mai ales că viaţa şi tradiţiile comunităţii evreieşti din Mako aproape că au încetat să existe. Cât de puţin a mai rămas se poate deduce din vizita la cimitirul evreiesc, la sinagogă - care urmează să fie restaurat cu ajutorul financiar al vizitatorilor - şi la fosta casă a rabinului.
...
-
Dincolo de frontiere
Comentariile unui profesor japonez, după a cărui opinie ajutorul nu trebuie să fie unilateral. El consideră că trebuie să existe o reciprocitate, chiar dacă aceasta nu poate fi de natură financiară. Este un mod de a înţelege fenomenul pe care filmul îl analizează. Aşa cum Japonia trimite ajutoare către Bangladesh, de aici emigrează forţă de muncă înspre Japonia. Tot mai multi emigranţi se căsătoresc cu japoneze şi fie se stabilesc în Japonia fie îşi aduc soţiile în Bangladesh. Filmul "Dincolo de frontiere" urmăreşte trei asemenea cupluri, cu bucuriile şi greutăţile relaţiei lor construite pe culturi total diferite.
...
-
Dincolo de munte
În zona muntoasă din nord estul Portugaliei se spune adesea că pâinea şi vinul fac calea mai uşoară. Secole de-a rândul, singura plantă cerealieră cultivată aici era secara. Se spune că celţii, locuitori ai vechilor "castros" ar fi fost primii care au cultivat-o. Iunie este luna recoltei. După seceriş, odată ce snopurile au fost legate, vine vremea treieratului. Foarte puţini mai treieră astăzi cu maiul. Mai poate fi însă întâlnită claca. Morile îşi leagă strâns existenţa de cultivarea secarei. Sunt construcţii foarte vechi şi de obicei servesc întregii comunităţi. Fiecare familie are dreptul să folosească moara un anumit număr de ore. Ciclul secarei se sfârşeşte cu coptul pâinii. Femeile rostesc vechi formule tradiţionale, considerate esenţiale pentru a coace o pâine bună.
...
-
Elogiu
O analiză a dezrădăcinării imigranţilor filipinezi redată prin povestea lui Markod, un filipinez din tribul Igorot, adus în SUA ca exponat la Expoziţia Mondială de la St. Louis din 1904. Un testament al poveştilor nerostite şi aproape uitate ale celor închişi în rezervaţie, obligaţi să însceneze în fiecare zi ritualurile de naştere, căsătorie şi moarte pentru vizitatori, dar cărora li se refuză celebrarea ritualului lor tradiţional, atunci când moartea venea cu adevărat.
...
-
Ielele
Un film despre tulburătoarele personaje mitologice, active încă în lumea satelor risipite. O ilustrare a povestirilor unor "martori" ai existenţei ielelor. Se încearcă sugerarea atmosferei satului, care face posibil contactul cu cea de-a patra dimensiune.
...
-
INMORMANTATI A DOUA OARA
În limba sacră a populaţiei Ngaju-Dayac din insula indoneziană Kalimantan, pământul se numeşte "râul vieţii împrumutate". Existenţa pământeană este considerată o neplăcută etapă de tranziţie. De aceea, moartea nu e privită ca ceva tragic, ci, dimpotrivă, ca o înălţare spre satul morţii, către viaţa eternă. În timpul ceremoniei Tiwah, oasele celor decedaţi sunt aşezate într-o raclă frumos împodobită. Întregul cosmos: plante, animale şi oameni este recreat prin incantarea mitului creaţiei. Filmul prezintă ritualurile unei astfel de ceremonii, care a avut loc în 1993 şi a durat 38 de zile.
...
-
Insula fermecată
Documentar liric, filmat pe ambele maluri ale Dunării în districtele Szigetkoz şi Csallokoz din Ungaria respectiv Slovacia. Personajele principale sunt un căutător de aur, un povestitor, pescari, tăietori de stuf şi un împletitor de coşuri, proveniţi din satele care formează de secole un tot ecologic - ţinutul celor o mie de insule. Rîul modelează munca fiecărei zile şi legendele acestor oameni. Filmul este fără comentariu. Fluierul, saxofonul şi instrumentele de percuţie completează cuvintele personajelor. Abia către sfârşitul filmului descoperim că distrugerea prevestită de zâna Ilona e pe cale de a se adeveri. În inima regiunii s-a construit un baraj, "un monstru..." iar râul a fost deviat din matcă. Cartea "Vrăjitorului Vânturilor" s-a pierdut. După zeci de ani, în care acest acosistem fragil a fost distrus puţin câte puţin, construcţia hidrocentralei e picătura care umple paharul.
...
-
Întoarcerea în taiga
Când echipa de la Illume Oy filma serialul despre nomazii din taiga, exista încă Uniunea Sovietică. Serialul descria viaţa păstorilor nomazi de turme de reni din taigaua nesfârşită a Siberiei Centrale. În 1994, aceeaşi echipă se întorcea pentru a vedea dacă şi cât de mult se schimbase viaţa în aceste locuri. "Întoarcerea în taiga" este ultimul film al antropologului şi cineastului Heimo Lappalainen.
...
-
Între vechi şi nou
Acest festival al măştilor are o vechime de 30 de ani. Are loc o dată la 3 ani şi a devenit o manifestare internaţională în ultimii 10 ani. În calendarul popular bulgar există mai multe variante de festivaluri ale măştilor, care pot avea loc primăvara sau iarna. Acest film prezintă un festival de iarnă din sud-vestul Bulgariei. Filmările au fost făcute între 27 şi 29 ianuarie 1996, la cea de-a III - a ediţie a Festivalului internaţional al măstilor, PERNIK 96. Filmul este o ilustrare a festivalului aşa cum se desfăşoară el astăzi, cu vechi ritualuri masculine, într-un efort de a dezvălui natura antică a acestui obicei. Accentul nu cade atât pe originea ritualului, cât mai ales pe caracterul său dinamic.
...
-
Kahankar: Ahankar
In Regiunea Autonomă Liangshan se înalţă, într-un canion un vechi castel. Zidurile sale surpate au fost martore ale schimbărilor istorice de aici, aidoma unui om bătrân.
...
-
Lăsatul secului la Kruscica
La şapte săptămâni de la Paştele ortodox, în Duminica Curată, are loc un obicei al sârbilor din Voivodina, care s-a păstrat în nimai câteva sate din Banat. Un obicei păgân, care, cândva demult, trebuia să ajute la trezirea naturii şi şi-a continuat dăinuirea schimbându-se şi căpătând o semnificaţie nouă, dar într-un ritm care bătea în vinele omului din vremurile foarte demult trecute.
...
-
Lumânarea
Tehnica de fabricare a lumânărilor la o mănăstire din Serbia. Toate comunităţile din jur participă la acest proces, prin donaţii de ceară colectată de la fiecare familie.
...
-
Margens
La Tas-os-Montes, provincie din nord estul Portugaliei, izolarea geo-umană crează o situaţie complexă.Va reveni oare linia ferată cumpărată de ocazie de 22 de săteni sprijiniţie de programul LEATHER al Comunităţii Europene să salveze vechiul sat Chelas de la existenţa sa izolată între două ţărmuri? Contrastul dintre generaţii. Un vis amânat. Acelaşi mod de viaţă, dar puncte de vedere total diferite. Oameni care visează la fel precum mor. Singuri.
...
-
Nopti de Craciun la Vokthoma
Sarbatorile de Craciun cu jocurile lor rituale erau foarte populare pâna la mijlocul acestui veac în viata taranilor din satul Vokhtoma. Filmul descrie fragmente ale vechilor obiceiuri: ghicitul norocului, dansuri si spectacole cu masti. Personajele principale sunt "mastile rele" : ursul, cocorul, Satana si batrâna si "mastile bune" : calul, feciorul si gazda. Peisajele de iarna, momentele de viata surprinse pe pelicula, costumele de sarbatoare, mastile pregatite de tarani cu o imaginatie fara margini, dansul, râsetele si glumele, toate acestea compun un spectacol ce ofera privitorului energie pentru un an întreg.
...
-
O singură voce
Într-una dintre cele mai aride regiuni din nordul Argentinei locuiesc 5000 de indigeni, reprezentând 5 culturi diferite. Pentru a revendica teritoriile ce le-au apartinut dintotdeauna, s-au organizat dupa legile albilor. Este pentru prima oară când le-au permis albilor să le filmeze discuţiile.
...
-
Primii locuitori ai bazinului Strouma
Descoperirile arheologice din ultima decadă au făcut posibilă relevarea caracterului şi schimbărilor care au marcat culturile preistorice de aici între mileniile VII şi V îC (perioada neolitică şi eneolitică.) Descoperirile fac astăzi parte din patrimoniul Muzeului de istorie din Kyustendil. Primii locuitori ai bazinului Strouma au fost agricultori şi crescători de animale. Cultura lor materială şi spirituală răzbate până la noi prin unelte, obiecte de ceramică, semne precursoare scrisului, obiecte de cult, figurine antropomorfe şi zoomorfe. Filmul este un punct de vedere posibil asupra strălucitoarelor culturi neolitice şi eneolitice din bazinul Strouma, culturi care au atins acelaşi nivel ca şi cele din restul Balcanilor şi din Europa.
...
-
Radacini în piatra
Dionisos vine din mare. Catargul corabiei sale e un umbrar de viţă de vie, precum cele ce umbresc cramele de pe străzile târguşoarelor baroce din „Vale d'Itria”.De două mii de ani olarii fac aceleaşi vase pentru păstrarea vinului alături de uleiul de măsline făcut în casă şi de vasele cu brânză. Pe un domeniu abandonat, lăstarii unei viţe vechi de două sute de ani străbat inelele de piatră. În cantina din Locorotondo, un palat al tehnologiei şi marketingului finanţat de Comunitatea Europeană, un ecologist caută epitete care să definească limpezimea, aroma şi buchetul vinului alb născut din pământul roşu.
...
-
Roiuri
Membrii unei mănăstiri ortodoxe din Munţii Moldovei pregătesc hramul mănăstirii, care are loc în fiecare an în Duminica Tuturor Sfinţilor. În acea zi, ţăranii şi orăşenii din vecinătate vin la slujba şi la masa comună. După plecarea lor, viaţa la mănăstire le ritmul liniştit de fiecare zi.
...
-
Rugăciune
În satul Topolnitza din estul Serbiei, se desfăşoară un ritual in Miercurea Sfântă, înainte de Paşti. Femeile aprind crengi, trimiţând astfel morţilor lor lumină şi căldură pe lumea cealaltă.
...
-
Sortiment evreiesc
Un documentar contemporan despre 18-30 de fiinţe, evrei britanici care nu îşi găsesc locul în viaţa socială şi religioasă conformistă. Punctul de plecare l-a constituit un foarte controversat studiu recent publicat, asupra aşa-numitei "generaţii pierdute", studiu care sugerează că un număr tot mai mare de tineri se îndepărtează de turma credincioşilor spre consternarea instituţiei religioase. Am intervievat mai mulţi evrei care trecuseră barierele impuse de clasă, rasă şi sex. Mulţi dintre ei respiră iudaismul prin toţi porii, deşi nu participă la Talmud Torah şi nu merg la Kibutz. Filmul reflectă opinii puternice, este plin de viaţă, provocător, vesel şi ireverenţios. Un dialog al nemulţumirilor şi al descoperirilor. Un indicator al locului unde a ajuns astăzi spiritul radical al anilor 30.
...
-
Sub frunza de ignam
În Guayadeque răzbate din trecutul misterios amintirea unei sărbători stânjenitoare: singurul dans falic păstrat în Insulele Canare. Este vorba despre Pampono Roto, o sărbătoare ce pare să aparţină exclusiv acestui loc. Un ritual încă viu în memorie: bătrânii au auzit despre el în copilărie, de la bătrânii de atunci, care, la rândul lor, îl ştiau de la părinţii şi bunicii lor. Există mai multe versiuni ale acestui ritual, în toate însă o femeie îşi acoperă zonele genitale cu frunze de ignam, pe care bărbaţii încearcă să le străpungă cu penisul. Se spune că femeia îl ajută în încercările sale pe acela pe care l-a ales să-i fie soţ.
...
-
Sweet Sorghum
Kaira Strecker, fiica antropologilor Ivo Strecker şi Jean Lydall în vârstă de 20 de ani, rememorează vizita făcută in 1983 în sudul Etiopiei, unde părinţii ei au făcut cercetare de teren timp de mulţi ani. Sorgul ocupă un loc central în alimentaţia populaţiei Hamar. Măcinarea şi pregătirea sorgului e o activitate comună fiecărei zile. Concentrându-se asupra mijlocului principal de subzistenţă, sorgul, filmul este în acelaşi timp o reflectare a muncii de teren a antropologilor, văzută nu în manieră directă, ci prin ochii fiicei lor.
...
-
Tarâmuri îndepartate
O analiză a condiţiilor în care locuiesc membrii comunităţii Chukotka. Politica guvernamentală i-a obligat pe băştinaşii care trăiau din vânătoarea de balene să se mute în oraşe. Copiii celor rămaşi pe pământurile natale au fost înscrişi forţat la şcoli cu sistem de internat. Întorşi în satele lor după terminarea şcolii, ei se simt rupţi de cultura lor tradiţională. Aceşti tineri întâmpină greutăţi în a se adapta la modul de viaţă al părinţilor lor. Cu toate acestea există strădania menţinerii unui oarecare echilibru între vechi şi nou şi mulţi dintre ei caută să-şi regăsească identitatea culturală.
...
-
Tierradentro: Casas de Espiritus, Tierra de Gentes
Tierrandentro nu reprezintă doar regiunea San Andres din Pisimbala şi descoperirile arheologice făcute aici. Tierradentro se întinde pe 1900 km2 în departamentul Cauca. Aici trăiesc 45000 de indieni şi o comunitate de negri. Peisajul măreţ al muntelui Huila, acoperit de zăpadă, i se adaugă izvoarele termale şi salinele dispersate în toată regiunea.
...
-
Tonel şi Vieru sau Despre rostul cântării
Amintirea unui accident tragic, o crimă petrecută la o nuntă într-un sat de păstori acum 50 de ani - se păstrează sub forma unei balade. Tatăl victimei, comanditarul baladei, a organizat răzbunarea, producând o nouă crimă. Amintirile bătrânilor satului au devenit deja folclor. Cine mai poate deosebi adevărul de baladă?
...
-
Ultimul "Jidan"
Targu Frumos is a village from the North of Moldova. Today only Avram Catter, the Jewish cemetery remained from the thousands of Jewish people that lived here. A common cemetery, some memories and the questions of the present.
...
-
Viaţa e în altă parte
Un documentar despre viaţa într-o mănăstire de maici. Călugăriţele şi vecinii lor îşi dezvăluie speranţele şi relaţia lor cu "lumea de afară".
...
-
Vis cu două roţi
Un documentar despre pasiunea finlandezilor pentru "visul cu două roţi" motoreta.
...
-
Zeiţe uitate
Maria Gimbutas s-a născut în 1921 în Lituania şi s-a refugiat în SUA după cel de-al Doilea Război Mondial. După ani de muncă în universităţile americane, ea a devenit o autoritate în ceea ce priveşte istoria epocii bronzului în Europa. Apelând la cunoştinţele sale vaste de lingvistică europeană, folclor, mitologie şi arheologie, Maria Gimbutas şi-a început marea operă asupra religiilor din epoca bronzului în Europa. Prezentarea teoriilor ei asupra civilizaţiei matriarhale paşnice din epoca bronzului, o epocă în care zeiţele erau venerate, a stârnit o furtună de controverse.
...