-
#Pe net
Toate aceste întrebări și multe altele le sunt adresate lui Mitzi și lui Noah, atunci când cele două surori vor să afle toate secretele internetului ori vor să înveţe despre pericolele lumii digitale şi despre cum să se ferească de ele. Există o mulţime de resurse informaţionale pe net, trebuie doar să ştie cum să le utilizeze corect şi în siguranţă. Iar cea mai ingenioasă cale de a afla toate răspunsurile este mergând direct la sursa #Pe net, însă nu oricum, ci urmându-l pe Chat, pisoiul lor, în spatele ecranului, desigur!
...
-
1 kil - 3 euro
Pentru Malka pare a fi o afacere de care se ocupă cu plăcere și implicare, pentru georgienii care locuiesc și muncesc în Germania, pachetele pe care le trimit acasă sunt un mod de a împărtăși lucruri, amintiri sau sentimente cu familiile lor aflate departe.
...
-
1 Kilo - 3 Euro & Arsencik’s First Birthday
1 kil - 3 euro
Toți oamenii care se perindă printr-un mic oficiu din Berlin de unde se pot trimite pachete spre Georgia au în comun dorul de casă.
Pentru Malka pare a fi o afacere de care se ocupă cu plăcere și implicare, pentru georgienii care locuiesc și muncesc în Germania, pachetele pe care le trimit acasă sunt un mod de a împărtăși lucruri, amintiri sau sentimente cu familiile lor aflate departe.
Prima aniversare a lui Arsencik
În primele zile ale războiului, o tânără mamă din Ucraina trece granița în România pentru ca bebelușul ei, care în curând va împlini un an, să fie în siguranță.
Având ca fundal sonor știrile despre războiul din Ucraina, filmul prezintă fragmente autentice dintr-una dintre miile de povești identice ale femeilor care tranzitează România, cu copii în brațe, în drum spre Vest unde se vor reuni cu familiile lor.
...
-
-22.7°C
Artistul a creat muzica după ce a stat izolat 5 săptămâni într-un sat din Groenlanda și a înregistrat sunetele produse de spargerea ghețarilor, vântul care suflă pe banchize, liniștea nopții polare.
Spectatorii sunt invitați într-o călătorie senzorială și introspectivă prin lumile septentrionale.
...
-
321 Decolăm!
Elon este un hamster savant curajos care trăieşte într-o groapă de gunoi. El încearcă să se adapteze în comunitatea locală de şobolani, însă nu e luat în serios de nimeni, căci pe şobolani nu-i interesează experimentele sale care, în general, eşuează. Într-o zi, Elon găseşte un robot căzut din spaţiu, îşi ia inima în dinţi şi se aventurează într-o călătorie spaţială neaşteptată pentru a-l ajuta pe robot să ajungă înapoi pe naveta spaţială din care a căzut. Oare va reuşi să îşi ducă la îndeplinire misiunea?
...
-
Aatos şi lumea (Zeii din Molenbeek)
Aatos, Amine și Flo își pun pe rând întrebări despre viață şi Dumnezeu, cu naivitate și curiozitate copilărească. Cei trei prieteni explorează lumea la 6 ani, prin ochi puri și blânzi, iar prin același filtru trec și atacurile teroriste din Bruxelles, ale căror consecințe se răsfrâng și asupra vieților lor, însă fără să lase, din fericire, o amprentă atât de puternică. O poveste despre acceptare, curiozitate și copilărie, în mijlocul haosului dureros al unui atac teorist ce cutremură o lume întreagă.
...
-
Acasă
Autoarea filmului poartă dialoguri cu părinții săi, folosindu-se de scrisorilor lor de dragoste din tinerețe, de arhiva video a familiei și de fotografii. Astfel, ea reușește să realizeze un film sensibil, care transmite emoție și caută apartenențe, într-o lume din ce în ce mai globalizată.
...
-
Acasă, acasă
O vedem pe Renata la Budapesta, unde are exact viaţa pe care te-ai aştepta să o aibă o persoană tânără. Renata reuşeşte să afle sensul practicilor religioase catolice şi să le integreze în mod organic în viaţa ei după ce le-a filtrat prin propria experienţă. Filmul explorează aspectele tradiţiei populare legate de pelerinajul practicat de sute de ani, modul cum tinerii îl percep în ziua de azi, dar şi cum se "desfăşoară” pelerinajul într-un an, 2020, când este suspendat oficial.
...
-
Afaceri în spatele cortinei
La Teatrul din Petroşani, până in 2017, timp de 14 ani, managerul teatrului și câţiva regizori şi scenografi au învârtit milioane de lei pe nişte piese de teatru care erau regizate doar pentru a se încasa banii. În timp ce se tăiau facturi de zeci de mii de lei la fiecare piesă pentru regizor, scenograf si asistent de regie, actorii angajaţi ai teatrului jucau pe salarii de câteva sute de lei.
...
-
Al cui câine sunt?
Vedem cum ajung să se piardă anumite rase de câini, cum li se schimbă identitatea în funcție de locul în care se nasc și de cine sunt părinții lor, într-un documentar comic, cu aluzii politice, care atinge, sub o altă formă, inepuizabilele subiecte dintre români și unguri, legate de Transilvania.
...
-
Amintiri din comunitate - Gheorgheni și Frumoasa
Descoperim povestea ultimului armean din Frumoasa, în vârstă de 100 de ani, spusă chiar de el, o poveste care ne pune încă o dată pe gânduri în legătură cu evoluția timpurilor și sacrificiile predecesorilor noștri. Cu ochii în lacrimi, bătrânul își spune amintirile impresionante legate de familie și viața sa, de război și vremurile în care oamenii categoric aveau alte mize și alte preocupări. Pare că toate aceste adevăruri vor dispărea o dată cu personajul. Cunoaștem însă și alți membri ai comunității de armeni din Gheorgheni, care par hotărâţi să nu își uite strămoșii.
...
-
Apropierea
Andrea construiește de una singură o viață mai sigură pentru cei doi copii ai ei, după ce și-a băgat în închisoare fostul partener abuziv. Cu toate acestea, eforturile ei sunt puse la încercare constant de mica și conservatoarea comunitate din Transilvania, în care trăiește. Cei mai mulți dintre localnici îi susțin pe fostul ei partener și pe familia sa prestigioasă și nu cred că bărbatul a comis fapta pentru care este închis, acuzându-le pe Andrea și pe fiica ei că au lansat acuzații false împotriva lui. Când vestea eliberării mai devreme a bărbatului ajunge la ea, Andrea decide să lupte împotriva mentalității comunității în care trăiește și împotriva sistemului de justiție românesc, pentru a-și proteja copiii și pentru a se vindeca de traumele trecutului.
...
-
Asho
Asho își petrece zilele pe colinele satului său natal din Iran, având grijă de turma de oi a tatălui său. La doar 12 ani, băiatul a ajuns să fie o adevărată enciclopedie cinematografică din pasiune pentru filme, pe care le privește pe tabletă, în timp ce oile pasc. Știe o mulțime de filme și actori celebri, îi place să intre în pielea personajelor lui preferate, vrea să devină actor. Însă, viața lui este destul de complicată: părinţii l-au logodit încă de la naștere cu verișoara lui, Pari, cu care se tachinează mereu și pentru care se bate cu un alt băiat. Un copil cu gelozii de bărbat, luptând să se impună și să apere ceea ce crede că i se cuvine.
...
-
AURORA
Proiectul potrivit la timpul potrivit. La ce anume ai renunţa pentru a-ţi urma visul? Care este costul celebrităţii? Ce rol are familia în susţinerea ta? Un film-portret despre maturizarea artistică a cântăreţei norvegiene Aurora. La 16 ani, adolescenta a interpretat prima sa compoziţie în faţa colegilor săi de liceu. La scurt timp, cântecul său a devenit viral pe internet, moment în care s-a dorit lansarea ei în lumea muzicii. La 18 ani, Aurora face senzaţie în muzica pop, iar la 21 de ani îşi lansează primul abum. Aurora a abandonat şcoala pentru a crea şi pentru a deveni artistă.
...
-
Ayahuasca (o călătorie cosmică)
Privitorul este invitat să urmărească experiența unei călătorii vizuale unice. Spectatorul intră în aventură prin ochii regizorului francez Jan Kounen, care explorează potențialul vizual oferit de formatul full dom de a reda o călătorie vizuală a experienței ayahuasca, un amestec folosit în ritualuri de tribul Shipibo tribe în Amazon.
...
-
Ayana
La doar 9 ani, Ayana participă la treburile din curte şi ştie deja să păstorească oile, urcând muntele călare. În ciuda vârstei sale fragede, este foarte abilă şi curajoasă şi se pregăteşte intens pentru a deveni jucătoare de kokboru – un sport ecvestru greu, practicat în general de către băieţi. Inspirată de tatăl ei, un fost mare campion la kokboru, Ayana demontează preconcepțiile despre fete, din comunitatea în care trăiește, în Kârgâzstan. Ayana îndrăgeşte kokboru călare şi kickboxing-ul la fel de mult precum legănatul în hintă – e ceea ce stă la baza copilăriei ei simple şi fericite şi contribuie la dezvoltarea ei armonioasă.
...
-
Azat şi youtuberii din Tatarstan
Dacă nu ai auzit de Tatarstan, acum ai ocazia să afli câte ceva despre această republică din Federația Rusă. Deși au numai 12 ani, Azat și colegii lui sunt adevărați jurnaliști: ei aleg subiectele, caută informații, se documentează şi scriu textele, se filmează unii pe alții și pun filmele pe canalul YouTube. Azat ne prezintă orașul natal, școala, echipa de colegi și temele reportajelor lor săptămânale: vizite la fabrici din zonă sau la muzee, activități ale școlii, interviuri cu oameni din oraș. Iar la sfârșit de săptămână, familia lui Azat se întâlnește cu prietenii, cântă și dansează pe muzică tradițională. Există alt mod mai frumos de a-ți arăta interesul şi aprecierea față de locurile natale?
...
-
Băiatul cu păsările
Pentru Reshad, în vârstă de 12 ani, dorinţa de a învăţa să observe şi să crească porumbei de la unul dintre cei mai buni columbofili din localitate îi alină dorul de tatăl său, decedat cu un an în urmă. Tatăl său i-a insuflat grija şi pasiunea pentru aceste păsări, în timpul scurt pe care l-au petrecut împreună. Fotografiile, vizitele la mormânt, amintirile depănate împreună cu bunica sunt modul lui de a-l simți încă aproape. Cea mai vie moștenire sunt, însă, porumbeii.
...
-
Blocat în propriul film
Acest film despre deznădejde și ratare prezintă portretul unui personaj original și autentic, un regizor talentat („Viața ca un bivol negru”) care renunță la film la vârsta de 30 de ani și ajunge, în zilele noastre, să trăiască la limita subzistenței.
...
-
Blocat în propriul film & Face-s-ar pământul cer
Blocat în propriul film
Andrei Cătălin Băleanu, o tânără speranță a cinema-ului românesc din anii 70 este privit astăzi prin ochii unui regizor aflat la început de drum.
Acest film despre deznădejde și ratare prezintă portretul unui personaj original și autentic, un regizor talentat („Viața ca un bivol negru”) care renunță la film la vârsta de 30 de ani și ajunge, în zilele noastre, să trăiască la limita subzistenței.
Face-s-ar pământul cer
Într-o parohie ortodoxă din Lisabona, o călugăriță care trăiește departe de familia sa, se confruntă cu dileme existențiale.
Împărțindu-și timpul între rugăciune și munci gospodărești destinate parohiei, printre care culegerea măslinilor, o femeie se întreabă care e rolul dragostei și al credinței în viața sa, într-un film de imagine și de stare.
...
-
Călugărița neagră
Experimental și pe alocuri abstract, filmul lasă loc imaginației fiecăruia în legarea poveștii, prin elementele prezentate. Facem o călătorie de la microcosmos la macrocosmos, de la microscopic la celest, pe ritmuri de muzică electronică și jazz.
...
-
Chris, elvețianul
Croaţia, 7 ianuarie 1992. Asediul oraşului Vukovar de către Armata Iugoslavă a început de câteva luni, parte dintr-un război atotdistrugător. În zorii zilei, la 30 de kilometri de Vukovar, este descoperit trupul lui Christian Würtenberg, un jurnalist elveţian în vârstă de 27 de ani. Cadavrul său este îmbrăcat în uniforma unor trupe internaţionale de mercenari, iar autopsia va arăta că Würtenberg a fost strangulat. Două decenii mai târziu, verişoara lui, regizoarea Anja Kofmel, revine asupra cazului pentru a descoperi de ce bărbaţii sunt atât de fascinaţi de război.
...
-
Cine am fi fost
O lume întreagă trece în amintire pentru regizorul Erec Brehmer când Angelina Zeidler, iubita lui, moare într-un accident. Cu ajutorul materialelor filmate în timp, al mesajelor vocale, al muzicii pe care o ascultau împreună, Erec încearcă să intre în continuare în contact cu ea. Fazele prin care el trece sunt ilustrate într-o formă intimă și autentică în acest documentar emoționant ce arată şi ce gen de mentalitate ne poate ajuta să trecem prin cele mai grele momente.
...
-
Cine te-a făcut?
Vedem imagini revelatoare din Finlanda, Spania, Suedia, Grecia și Japonia, care ne dau o privire de ansamblu asupra utilizării inteligenței artificiale astăzi, în interacțiunea cu copiii, adulții și vârstnicii. Filmul chestionează modul în care dezvoltarea AI ne influențează ca specie, cum se reflectă ea în comunitate și cum ne influențează percepția. Cu scene care prezintă realități științifice - din domenii precum nanotehnologia, tehnologia robotică și științele cognitive - intercalate cu momente emoționante de interacțiune AI-om, producția surprinde o secvență din realitatea viitorului nostru.
...
-
Copiii cețurilor
Timp de trei ani, regizoarea Diem Ha Le documentează acest proces, din mijlocul comunității hmong, în munții din nordul Vietnamului, din perspectiva comunității în general, dar și a unei familii în mod particular. Visul copilei este să meargă la școală, să facă bani și să aibă mulți iubiți. Realitatea: muncește toată ziua ajutându-și mama şi se antrenează, în joacă, împreună cu restul fetelor pentru a scăpa atunci când le vine timpul să fie răpite. Filmul prezintă o realitate frapantă prin discuțiile de adulți pe care tinerele fete le au și prin modul în care se desfășoară și degenerează lucrurile atunci când fata e răpită.
...
-
Copiii dușmanului
Fiica lui Patricio Galvez s-a măritat cu unul dintre cei mai notorii terorişti din Suedia, un membru ISIS. În 2014 cuplul se implică în lupta pentru supremaţie a unui califat sirian, dar îşi află sfârşitul în 2019, lăsând în urmă nu mai puţin de şapte copii orfani. Aceştia ajung în închisoarea siriană al-Hol, unde li se spune „copiii duşmanului”. Excedat de reticenţa autorităţilor suedeze de a lupta pentru eliberarea lor, Patricio începe o campanie de unul singur pentru a-i salva şi aduce acasă.
...
-
Cu mâna goală
Filmată cu cadre POV, dar făcând uz și de camera observațională, producția arată cuplul în poate cele mai grele momente din viața lor, prinși între a-și păstra moralul și mintea și a înțelege știința și ce li se întâmplă. Suntem martori la momente intense, la lupte psihologice
individuale și de cuplu.
...
-
Cuvinte de rămas bun
Cei mai mulţi au boli incurabile şi cu dureri permanente, deseori insuportabile. Când medicul confirmă posibilitatea acceptării cererii lor, toți se simt fericiți că pot să pună capăt suferinței și pot să aibă parte de o „moarte cu demnitate”.
...
-
De ce n-ai rămas de dragul meu?
Pornind de la o traumă personală, autoarea realizează o serie de interviuri cu întrebări fruste, adresate unor copii de 10-13 ani ai căror părinți s-au sinucis, încercând, într-un film curajos și cu o temă sensibilă, să afle modul în care copiii înțeleg acest gest extrem și cum reușesc să-l depășească.
...
-
Dilema sfântă
Un documentar intim și onest, care pune discret în discuție regula celibatului pentru preoții catolici și ne prezintă pe larg frământările și dilemele lui Robi, un preot paroh dintr-un sat din Ungaria. Robi este apreciat și respectat de enoriași, cu toate că are o relație de lungă durată cu o femeie pe care o iubește și care este mama celor trei copii ai săi. După mai multe încercări de a găsi o soluție agreată de biserică, într-un final el se vede nevoit să renunțe la preoție pentru a putea fi alături de familie.
...
-
Doar vântul
Aceasta este revenirea lui după 70 de ani în locul în care a fost exilat de sovietici împreună cu alţi 300.000 de polonezi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Este şi o călătorie sentimentală, în care face cunoștință cu urmaşii iubitei pe care a fost nevoit să o părăsească. Interacţiunile dintre Siskin şi nepoata lui dau deliciu filmului. Grija pe care ea o poartă bunicului şi materializarea poveștilor care i-au fost spuse, în combinație cu ceea ce se petrece în timpul călătoriei, ne dau ocazia de a avea o viziune rar întâlnită asupra timpului, a schimbului de generații și asupra poverilor fiecăreia dintre ele.
...
-
DOC TALK „Ortodoxismul nuclear”, cu Vasile Ernu
În ultima perioadă s-a discutat mult despre rolul Bisericii Ortodoxe Ruse în configurarea arhitecturii regimului Putin și mai ales în ce privește rolul ei în problema militară și a războiului de ocupație dus în Ucraina. Un rol important în noua doctrină îl ocupă conceptul de „Ortodoxie nucleară” sau „Ortodoxie atomică” care este o versiune a conceptului „ideea rusă” potrivit căreia Ortodoxia - confesiunea care reprezintă Rusia - și scutul nuclear sunt cele două componente ale securității Rusiei.
Prelegerea are ca scop prezentarea originilor și evoluția acestei doctrine precum și rolul ei în derularea războiului precum și influența ei în spațiul creștin ortodox dincolo de hotarele Rusiei.
Evenimentul va avea loc luni, 10 octombrie, de la ora 15, la Biblioteca Universității Lucian Blaga din Sibiu - Sala Senatului (str. Lucian Blaga, nr.2 A). Acces liber în limita locurilor disponibile.
...
-
Dragoste de familie
Filmul este alcătuit dintr-o serie de interviuri și incursiuni filmate în arhivele statului german și își propune o investigație personală în care un bunic este bănuit că ar fi fost simpatizant al regimului nazist. Astfel, autorul reușește o radiografiei a propriei sale familii, obținând justificări, tensiuni și reacții neașteptate.
...
-
Eva noastră
Marin și Maria s-au născut infirmi, nu își pot folosi picioarele și se deplasează doar cu ajutorul scaunelor rulante. Marin a fost crescut într-un orfelinat și părea condamnat la un destin eșuat într-o instituție a statului, dar și-a luat viața în propriile mâini și s-a căsătorit cu Maria, iar acum au o fetiță, pe nume Eva. Camera de filmat ne introduce direct și fără artificii în universul familiei lor, iar momentul în care Eva face primii pași sub privirile uimite ale părinților, pare să surprindă o mică frântură din miracolul vieții.
...
-
Expoziția TOKMEALA - Îți dau noră, îți dau avere
Haideți să aflați povestea tocmelilor, care sunt mizele lor economice, politice și sexuale, dar și valențele lor simbolice. Curatorii au adunat în expoziția “Tokmeala” fotografii și filmări realizate de-a lungul anilor la cortorari și haine din zestrea fetelor.
„La prima vedere, expoziția de față e despre evenimentele private ale romilor cortorari, planuri de încuscrire și nunți; în realitate, e despre viața lor politică. Pentru cei mai liberali dintre noi, genurile sunt constructe, iar dragostea, dat - câtă vreme pentru cortorari genurile sunt date, iar dragostea, construct: atașamentele se construiesc în timp, iar familiile aranjează uniunile pe criterii de neam. Fiind alianțe publice, când cortorarii zic că fac politică vorbesc nu despre viața comunității, ci despre tocmeli, aranjamentele maritale pentru copiii lor - pe care le fac, le desfac și le negociază la nesfârșit. Nici măcar nunta nu marchează punctul final al acestor alianțe politice, cum nici apariția în tânăra familie a unei fetițe, ci abia nașterea unui băiat. Fiindcă băiatul rămâne pe curte și moștenește tahtaiul, un pocal de argint care nu poate fi cumpărat cu toți banii din lume - iar fata pleacă într-o familie străină care o primește doar cu o zestre de mii de euro, cât părțile au negociat în culise. Și, până apare băiatul, singura garanție pentru socrii mici ca fata lor să fie tratată bine și să nu fie trimisă înapoi e pocalul ginerelui, care rămâne zălog la ei.
Aceste subtilități ale politicilor de încuscrire, dar și multe alte lucruri aflate inevitabil în legătură cu ele, sunt aspecte pe care expoziția le luminează din mai multe perspective, aducând la un loc doi curatori (Cosmin Manolache și Lila Passima) un om de film (Dana Bunescu), un fotograf (Eric Roset) și un antropolog, Cătălina Tesăr, care, mai mult de un deceniu, a documentat minuțios viața acestui grup de romi tradiționali din sudul Transilvaniei.
Expoziția va fi deschisă la Astra Film Studio, Piața Mică nr. 11, în perioada 9-16 octombrie, în intervalul orar 10-18. Accesul este liber.
...
-
Face-s-ar pământul cer
Împărțindu-și timpul între rugăciune și munci gospodărești destinate parohiei, printre care culegerea măslinilor, o femeie se întreabă care e rolul dragostei și al credinței în viața sa, într-un film de imagine și de stare.
...
-
Fără
Povestea începe cu Aleksandar, un pictor din Belgrad, care își pierde câinele. Pornind în căutarea lui, descoperă fragmente din realitățile Serbiei și întâlnește o serie de personaje bizare cu care poartă tot felul de dialoguri amuzante sau filosofice. Abordat cu detașare și cu mult umor, filmul ne introduce subtil într-o lume aflată la granița dintre realitate și ficțiune, populată cu oameni rătăciți într-un spațiu al solitudinii și al căutării de sine.
...
-
Fellini Forward
Fellini Forward este un proiect de pionierat care explorează geniul creativ al regretatului Federico Fellini, folosind noile tehnologii și învățarea automată pentru a imita operele unuia dintre cei mai mari cineaști din toate timpurile într-un scurtmetraj nou și unic. Pe tot parcursul procesului, membrii originali ai echipei lui Fellini au fost implicați și consultați, oferind informații cheie despre opera maestrului.
DESPRE CAMPARI
Campari, băutura spirtoasă italiană roșie, emblematică și de neuitat, care se află în inima unora dintre cele mai renumite cocktailuri din lume. Campari a fost fondat la Milano în 1860 de Gaspare Campari și a fost inițiat de fiul său, Davide, care a creat ceva atât de distinctiv și revoluționar. încât rețeta sa secretă nu a mai fost modificată de atunci. Cu o culoare roșie vibrantă, gustul unic și multistratificat al lui Campari este rezultatul infuziei de ierburi, plante aromatice și fructe în alcool și apă. Pe lângă faptul că este unic și distinctiv, Campari este extrem de versatil, oferind posibilități nelimitate și neașteptate. Fiind o sursă de inspirație atât de pasionată încă de la crearea sa, văzută prin geniul creativ al fondatorilor săi, artiști din diferite domenii și cei mai buni barmani din lume, Campari vă stimulează instinctele pentru a vă debloca pasiunile, inspirând creații fără limite.
...
-
Floare de maidan
Divizia de tineret a Centrului Cultural Subcarpați – Matei Vasilescu (țambal), Ioana Milculescu (voce), Beniamin Ambarus (doba și voce), Stefan Milutinovici (caval şi fluier), Teodor Avram (vioară), Daniel Rădulescu (acordeon) și Alexandru Marin (contrabas) – vă dă întâlnire cu o trupa nouă ce se inspiră din muzică tradițională românească - Floare de Maidan.
Centrul Cultural Subcarpați este un proiect gândit pe termen lung, conceput de echipa Subcarpați sub viziunea lui Bean MC (Marius Andrei Alexe). Ideea de a crea un Centru Cultural a apărut ca o consecință logică după 10 ani de culegere și punere în valoare a mărturiilor folclorului și tradițiilor regăsite pe teritoriul țării și, totodată, ca o nevoie de a arhiva, prezenta și promova în contemporan bucăți din diversitatea folclorică și culturală națională.
„Centrul Cultural Subcarpați înseamnă o viziune, o umbrelă sub care prezentăm oferta artistică și culturală pe care o construim, dublată de un spațiu, în care activitățile centrului urmează să prindă viață, un loc de creație și educație pentru moștenirea noastră culturală.”– Marius Andrei Alexe (Bean MC)
Astfel, Centrul Cultural Subcarpați este un proiect gândit pentru comunitate, susținut de comunitate, iar conceptul „de la om la om” reflectă circuitul artei folclorice in natura – de la sat la oras si de la oras la sat – si este purtat din trecut, prin prezent, către viitor, și conectat la tehnologii moderne, în spiritul tradițional Subcarpați. Totodată, susține arta contemporană și educația prin cultură și creație artistică.
...
-
Frații
Jabir, Usama și Useir s-au născut într-o familie de păstori din Bosnia și au fost crescuți de tatăl lor, Ibrahim - un predicator salafist radical, după reguli religioase foarte stricte. Când acesta este condamnat la închisoare pentru terorism, cei trei tineri rămân pe cont propriu și își dau silința să trăiască în conformitate cu dorințele tatălui, realizând, în același timp, că normele enclavei lor religioase s-ar putea să nu fie potrivite pentru ei. Brotherhood este un studiu intim ce explorează efectele condiționării și limitele inocenței, cu o empatie distantă și o precizie uluitoare a detaliului narativ.
...
-
Gala de deschidere AFF 2022
Gala de deschidere a celei de-a 29-a ediții Astra Film Festival aduce în fața publicului premiera filmului „Pocalul. Despre fii și fiice”. Vizionarea are loc în prezența regizoarelor Cătălina Tesăr și Dana Bunescu, iar proiecția va fi urmată de o sesiune de Q&A.
*Cu participarea Taraf de Caliu
...
-
Gala de deschidere AFF 2022 & Pocalul. Despre fii și fiice
...
-
Gala de Premiere AFF 2022
* acces pe bază de invitație
...
-
Gaşca de fete
O tânără de la periferia Berlinului ajunge să devină unul dintre cei mai virali influenceri din reţeaua de socializare Instagram. Parinţii fetei gustă din succesul fulminant al fiicei lor şi o susţin, creând în jurul ei o afacere pe care ei înşişi o conduc şi devenind la rândul lor influenceri pe Instagram. Viaţa adolescentei ajunge să fie dictată treptat de diverse branduri şi de presiunea de a crea zilnic conţinut digital. Printre miile de urmăritori ai fetei, se numără şi o adolescentă aproape dependentă de telefonul mobil şi de reţelele sociale, care creează o pagină pentru fanii lui Leonie şi care îşi petrece pe Instagram chiar şi peste zece ore pe zi.
...
-
Geamăna
În trecut, în Geamăna trăiau în jur de o mie de oameni, astăzi, o bătrână care mai are doar o vacă și un câine, unul dintre ultimii locuitori ai satului, se pregătește să plece. Însă deocamdată ea ne este ghid într-un film de imagine, cu cadre lungi și sugestive care descriu locul și îi surprind povestea.
...
-
Geografiile solitudinii
Filmat pe 16mm şi realizat folosind mai multe tehnici inovatoare prietenoase cu mediul înconjurător, acest documentar experimental este o colaborare jucăuşă şi respectuoasă cu lumea naturală. Zoe ne însoţeşte printre cai sălbatici, foci şi gâze, piscuri, văi, rădăcini, nisipuri, fenomene meteorologice, anotimpuri şi stele. Intangibilul este evocat cu ajutorul sunetelor ascunse şi al luminii în continuă schimbare. Un adevărat îndrumar, filmul retrasează şi efortul protagonistei de a colecţiona, curăţa şi documenta gunoaiele eşuate pe malurile insulei.
...
-
Globul magic – o poveste a anotimpurilor
Cu un puternic caracter educațional, animația subliniază farmecul planetei, al climei și al specificului în diferite zone ale globului, dar ne arată și ce se întâmplă atunci când oamenii intervin asupra naturii. Ne putem lipsi de iarnă ca să scăpăm de frig? Putem renunța la vară ca să nu mai suferim de arsuri și căldură? Aflăm răspunsul la aceste întrebări din căutările Miei și din lupta ei cu personajul care are puterea de a schimba anotimpurile.
...
-
Globus
Trupa de circ rămâne fără obiectul muncii așa că trebuie să găsească noi forme de expresie pentru a-și desfășura în continuare activitatea, iar corpurile lor devin personajele principale. Procesul schimbării mentalităților în interiorul circului, urmărit în timpul atelierelor și repetițiilor pentru noua producție, într-un film spectaculos ca imagine, prin surprinderea evenimentelor din inima companiei. Vedem ce s-a petrecut, în timp, în Sala Circului de Stat și cum se reinventează acum spațiul și compania, dar și ce se întâmplă cu animalele care nu mai intră în scenă.
...
-
iHuman
„Inteligența artificială este fie cel mai bun, fie cel mai rău lucru care i se poate întâmpla omenirii” – o spun cercetătorii și oamenii de știință care studiază întocmai impactul pe care evoluția rapidă și impresionantă a acestei tehnologii îl va avea asupra noastră în viitor, dar și ce înseamnă, de fapt, inteligența artificială acum.
...
-
Iubire vulcanică
Realizat exclusiv din filmări de arhivă, Iubire vulcanică este un film care inspiră datorită celor două captivante personalităţi de pe ecran: Katia şi Maurice sunt entuziasmanţi atât datorită relaţiei lor cât şi datorită subiectului studiilor lor. Pe lângă povestea de dragoste dulce-amară în deplină sincronizare cu lumea înconjurătoare, documentarul explorează şi lupta celor doi iubiţi nu doar pentru a-şi duce mai departe cercetările, ci şi pentru a salva vieţi prin forţarea guvernelor să monitorizeze îndeaproape activitatea vulcanilor.
...
-
Împăcare
Într-un sat din munții Albaniei, o tânără de 18 ani este ucisă într-o confruntare dintre două familii rivale. Câțiva ani mai târziu, tatăl ei este supus unor presiuni constante din partea preotului local și a unei organizații din capitală pentru a-l ierta pe ucigașul aflat în închisoare și a se împăca cu el, așa cum cerea odinioară vechiul cod tribal Kanun. Desfășurându-se într-o lume cenușie, aproape fără nuanțe, filmul ne prezintă un tablou crud al modului de viață și al mentalităților unei societăți rigide, patriarhale, captivă între un trecut remanent și un prezent fără perspective.
...
-
În căutarea inginerului Dragomirescu
Aflat în vizită la prietenul său, Vasile Cristea, împreună cu mai mulți oameni, Gheorghe Dragomirescu cântă inofensive cântece ce puteau fi găsite şi în cărțile din librărie. Pentru aceasta, câteva zile mai târziu este arestat și viața lui se schimbă pentru totdeauna. Generațiile de azi caută și acum osemintele strămoșilor, foști deținuți politici din perioada comunistă. Construit din declarații ale familiilor şi ale unor supravieţuitori, filmul ilustrează duritatea manifestată de regimul trecut și implicarea superficială a regimului de azi în aflarea adevărului.
...
-
În plasa prădătorilor sexuali
Îți creezi un profil pe internet, pe rețelele de socializare. Ai doar 12 ani și vrei să întâlnești oameni noi, drăguți, cu care să stai de vorbă. Ce faci, însă, atunci când oamenii nu sunt drăguți, ci perverși, îți cer fotografii nud sau să te dezbraci în fața camerei de filmat și îți promit că totul va rămâne între voi? Când e momentul să închei conversația și să apelezi la părinți sau profesori?
...
-
Într-o călătorie cu lumina
Pornim într-o călătorie din care aflăm că există şi alte surse de lumină în afară de Soare şi că studiul luminii generate de astrul solar şi de alte stele şi galaxii ne explică originea, structura şi evoluţia Universului. Curiozități și explicații despre lumină și felul în care o percepem, într-o experiență inedită fulldome.
...
-
Julieta
Piesa se bazează pe fapte reale, şi este scrisă din punctul de vedere al celui mai tânăr membru al familiei, dramaturgul însuşi. Lagărul Lăteşti, devenit legendar după schimbările politice din ‘89, adună personalităţi politice şi academice ale regimului de dinaintea comunismului, precum văduva mareşalului Antonescu, Maria Antonescu, văduva „căpitanului” Corneliu Zelea Codreanu, dar şi oameni de cultură bine cunoscuţi, precum Paul Goma, Nicolae Balotă, Adrian Marino.
Personajul principal al acestui „one woman show” trece printr-o moarte clinică din cauza suferinţelor cauzate de munca silnică, dar mai ales datorită faptului că îşi dă seama că, în aceste circumstanţe, sub nicio formă nu-şi poate ţine copiii în viaţă. Piesa, o Romeo şi Julieta în condiţiile dictaturii comuniste, se concentrează asupra abisului morţii şi a revenirii în viaţă a protagonistei, prezentând şi viaţa cotidiană a strămutaţilor dintr-un lagăr de tip gulag românesc. Prin melanjul accentelor tragice cu situaţiile de umor specifice absurdului concentraţionar, piesa este o introducere în istoria comunismului românesc, văzută din perspectiva copiilor, a femeii şi a străinului care nu vorbeşte limba română, dar nu cunoaşte nici limbajul detenţiei.
Este cea mai jucată piesă a dramaturgului, tradus şi jucat în zece limbi, şi ţinut pe afiş ani întregi de mai multe teatre din Europa şi Statele Unite.
Melissa Lorraine, actriță și co-fondatoarea Theater Y din Chicago, a jucat această piesă de peste 300 de ori în mai multe țări ale lumii, în ultimii 16 ani și vine la Sibiu special pentru Astra Film Festival și remontează piesa Julieta (de Andras Visky) sub îndrumarea regizoarei Heni Varga (Serbia), cu muzicianul Albert Márkos, care va readapta o melodie, special pentru spectacolul din cadrul Astra Film Festival.
Piesa Julieta este urmată de filmul Performing Juliet, care prezintă motivele pentru care e atât de atașată de această piesă de teatru. Vă recomandăm să vedeți atât piesa cât și filmul.
Spectacolul va avea loc pe scena Sălii Thalia, în data de 14 octombrie, de la ora 17. Prețul unui bilet este 25 de lei.
...
-
Julieta şi ţestoasele într-o supă de plastic
Țestoasele suferă tot mai mult, pe măsură ce deșeurile din plastic se acumulează în mări și oceane. La doar 14 ani, Julieta luptă pentru ca aceste reptile să supraviețuiască într-un mediu curat, pe insula Curaçao din Caraibe. Împreună cu o echipă de voluntari, ea adună gunoaiele de pe plaje și din apă, pornește în aventuri subacvatice în căutarea țestoaselor rănite și prinse în pungi de plastic ori printre alte deșeuri, oferind astfel un exemplu adolescenților ca ea – animalele și mediul înconjurător pot fi salvate chiar și la o vârstă mică.
Acest film se difuzează împreună cu un alt film, la preţ de o proiecţie. Bilete
...
-
La Prova
Rutina de zi cu zi marchează ultimii ani din viața a doi bătrâni, soț și soție care încearcă să se gospodărească singuri și să comunice unul cu celălalt. Filmul propune două portrete, realiste și amuzante, cu o abordare onestă și o apropiere caldă, un amestec de duioșie și ironie, față de personaje.
...
-
La Prova & Geamăna
La Prova
Rosa și Peppe îmbătrânesc împreună undeva la țară, în Sudul Italiei, iar singura lor avere este un porc pe care se hotărăsc să-l taie.
Rutina de zi cu zi marchează ultimii ani din viața a doi bătrâni, soț și soție care încearcă să se gospodărească singuri și să comunice unul cu celălalt. Filmul propune două portrete, realiste și amuzante, cu o abordare onestă și o apropiere caldă, un amestec de duioșie și ironie, față de personaje.
Geamăna
Un sat din munții Apuseni se scufundă și dispare treptat într-o apă toxică din cauza reziduurilor de la mina de cupru din apropiere.
În trecut, în Geamăna trăiau în jur de o mie de oameni, astăzi, o bătrână care mai are doar o vacă și un câine, unul dintre ultimii locuitori ai satului, se pregătește să plece. Însă deocamdată ea ne este ghid într-un film de imagine, cu cadre lungi și sugestive care descriu locul și îi surprind povestea.
...
-
La un click distanță
Folosindu-se de scurte interviuri și de clipuri din spațiul virtual, din diferite colțuri ale lumii, filmul își propune o scurtă disertație despre moarte și lumea de dincolo de ea, la un nivel personal, dar și universal.
...
-
La un click distanță & De ce n-ai rămas de dragul meu?
De ce n-ai rămas de dragul meu?
Rebekka, Stef, Hesel și Annabel au în comun aceeași tristă poveste – tații lor i-au părăsit, alegând să se sinucidă.
Pornind de la o traumă personală, autoarea realizează o serie de interviuri cu întrebări fruste, adresate unor copii de 10-13 ani ai căror părinți s-au sinucis, încercând, într-un film curajos și cu o temă sensibilă, să afle modul în care copiii înțeleg acest gest extrem și cum reușesc să-l depășească.
La un click distanță
Într-o lume a tehnologiei în care orice informație se poate găsi la un click distanță, autorul filmului se întreabă care mai este percepția noastră asupra morții.
Folosindu-se de scurte interviuri și de clipuri din spațiul virtual, din diferite colțuri ale lumii, filmul își propune o scurtă disertație despre moarte și lumea de dincolo de ea, la un nivel personal, dar și universal.
...
-
Legenda recifului fermecat
Singura lor șansă este să pornească împreună într-o călătorie periculoasă în căutarea unui alt cămin – din adâncurile neprimitoare ale oceanului poluat, până departe, în sistemul nostru solar. În călătoria lor se întâlnesc cu creaturi exotice, trec prin tot felul de peripeții şi prin cele mai înspăimântătoare momente.
...
-
Magazinul de mărunțișuri
Jola și Wiesiek sunt un cuplu excentric care administrează cea mai mare casă de amanet din Polonia. Afacerea lor trece prin momente dificile, la fel ca și orașul în care locuiesc, cândva un înfloritor centru industrial al țării, aflat acum în colaps economic. Cei doi caută tot felul de soluții pentru a ieși din criză și, cu toate că nimic nu pare să funcționeze, casa de amanet rămâne în continuare deschisă, iar oamenii care vin aici aduc cu ei și poveștile lor de viață împreună cu obiectele oferite spre vânzare, transformând locul într-un spațiu viu de socializare și întrajutorare al comunității locale.
...
-
Marianne și Leonard: Cuvinte de dragoste
O poveste despre extraordinara poveste de dragoste dintre Leonard Cohen şi muza sa norvegiană, Marianne Ihlen. Documentarul le retrasează relaţia încă de la începuturile din Grecia, în vemuri ce promovau "dragostea liberă" şi mariajele deschise, arătând şi cum iubirea lor a evoluat pe măsură ce Leonard devenea tot mai cunoscut. Marianne a fost sursa de inspiraţie pentru mai multe melodii celebre, precum "So Long, Marianne", "Hey, That's No Way to Say Goodbye" and "Bird on the Wire".
...
-
Marș din orașul nostru!
Tsetso, un personaj visceral, cu un comportament rasist, Dado - liderul bandei și Mimeto, singura femeie din grup trăiesc clipe intense la meciuri sau își mărturisesc cu onestitate gândurile personale în fața camerei. Nikolay Stefanov ne oferă o perspectivă din interior, cu acces deplin la intimitatea personajelor sale și surprinde discret, în fundal, declinul orașului care a fost cândva un înfloritor centru minier al Bulgariei.
...
-
Masterclass cu Nick Broomfield, moderat de Liviu Tipuriță
Nick Broomfield a regizat documentare despre celebrități precum Kurt Cobain, Whitney Houston, Leonard Cohen, Tupac sau Margaret Thatcher.
Cei prezenți la Sala Thalia vor avea ocazia de a participa la un masterclass moderat de Liviu Tipuriță, după proiecția filmului „Tatăl meu și eu”, de la ora 19. Prețul unui bilet este de 20 de lei.
...
-
Miracolul Jazz de la Sibiu
Pe timpuri comuniste, primăvara muzicii românești începea în fiecare an la Festivalul Jazz de la Sibiu. Respectiv din 1974, după întreruperea primului festival național de jazz de la Ploiești (1969 – 1971). Adevărată oază de libertate, mai cu seamă după noua politică culturală dictată de Ceaușescu din 1971, manifestarea reunea în fiecare an spuma instrumentiștilor și soliștilor români ai genului.
Producția are o valoare documentară deosebită, prin declarațiile intervievaților, ca și ale actanților filmați pe scenele Sibiului: Johnny Răducanu, Marius Popp, Aura Urziceanu, Nicolae Nae Ionescu (iniţiator – organizator), Florian Lungu, Dumitru Moroşanu, Zoltan Boroş, Emilian Tantana, Virgil Mihaiu, Harry Tavitian, Eugen Gondi, Ion Baciu jr, Paul Weiner, George Puba Hromadka, Valentin Farcaş, Poldi Reisenauer, Johnny Bota, Alex Vasiliu, Octavian Greavu, Costin Petrescu, Fred Nuss (senzaționalul fotograf al Sibiului) şi încă mulţi alţii.
Evenimentul va avea loc în data de 15 octombrie, de la ora 15:30, la Cine Gold (sala 4). Eveniment realizat în colaborare cu Sibiu Jazz Festival. Accesul este liber.
...
-
Navigatorii
Exploratoarea Moko porneşte într-o aventură în Pacific, pe urmele Căpitanului Cook şi ale exploratorului olandez Abel Tasman, în căutarea tradiţiilor şi metodelor lor ştiinţifice, la bordul ambarcaţiunilor waka pe care le folosesc navigatorii din Pacific. Vedem cum decurge călătoria, ce descoperiri fac ei pe parcurs și ce decizii iau, într-o animație captivantă atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari.
...
-
Nu înțeleg
Nu înțeleg este o poezie vizuală care cheamă spectatorii să reflecteze asupra comportamentului uman, față de planeta Pământ. O perspectivă interesantă în care autoarea atrage publicul spre o experiență hipnotică și captivantă, unde întrebările sunt ridicate subtil, cu fantezie și lirism.
...
-
O viață în staționare
Petar Doychev este un șofer de tir din Bulgaria care își petrece timpul în cabina camionului său, departe de casă și de familie. El este doar unul dintre sutele de mii de bărbați din est care străbat autostrăzile Europei, pentru le a asigura un trai decent celor de acasă. Pe măsură ce lunile trec, Peter își dă seama că distanța și perioadele lungi de absență îi afectează relația cu soția și îl îndepărtează de propriul său copil. Rătăcit permanent în peisajul autostrăzilor, al zonelor industriale și parcărilor, Petar se regăsește suspendat într-un spațiu provizoriu, al singurătății și înstrăinării.
...
-
Oamenii drumului: Terra Banatica
Cu un traseu de 1400 de km, de la Putna până la Drobeta-Turnu Severin, Via Transilvanica este descris de cei care l-au parcurs ca fiind revelator, vindecător și cu peisaje deosebite. Este o călătorie la pas, legată de istorie și inițiere. Un drum de echilibrare interioară prin forțarea unor limite fizice. Documentarul prezintă o mică parte din munca inițiatorilor de la Tășuleasa Social, în amenajarea traseului din Caraș-Severin, dar în paralel cu eforturile și realizările acestora, urmărim și parcursul unui ghid și al unui grup de patru femei, care redescoperă farmecul României pitorești experimentând acest drum. Un film ce categoric ne dă dor de ducă.
...
-
Oi zburătoare
Filmul Alexandrei Gulea ne invită să călătorim într-o istorie încărcată de atmosferă și ecouri suprapuse, o lume văzută dintr-o perspectivă poetică personală. Ńeale azbuirătoare este un eseu complex, sedimentat în mai multe straturi țesute în imagini, cuvinte, cântece și emoții ce recompun un pasaj din epopeea aromânilor, un neam aflat într-un exil permanent, dar care a supraviețuit în mod miraculos timpului și istoriei.
...
-
Omul cu umbra
Dragoș Hanciu devine umbra lui Jorj și implicit observatorul evenimentelor care se petrec în zona laboratorului de fotografie de la UNATC. După 25 de ani de activitate cu studenții și o viață care nu a ezitat să-l provoace, pentru Jorj se apropie momentul pensionării. Digitalul anulează nevoia de developare și utilitatea laboratorului nu se mai justifică pentru conducerea școlii, așa că lupta lui să reziste capătă altă miză și devine mai intensă. Cum intervin studenții în tot acest context? Un film despre viață, despre schimbare și inevitabilul punct în care trebuie să tragem linie.
...
-
Ostrov - Insula pierdută
Ivan este pescar din tată în fiu și pentru a asigura traiul familiei trebuie să iasă zilnic pe mare, riscându-și viața și libertatea. În timp ce tinerii visează să plece în străinătate sau să lucreze în oraș, Ivan și cei din generația lui, influențați de propaganda transmisă la televizor, continuă să creadă necondiționat în măreția Rusiei și în bunăvoința președintelui Putin, pe care îl văd ca pe un salvatorul poporului rus. Dincolo de un portret emoționant de familie, Ostrov ne prezintă o lume izolată, rătăcită într-un spațiu al contradicțiilor și mistificării, o metaforă amară a Rusiei contemporane.
...
-
PANEL Focus/Investigație- Discuție panel pe tema- Procesul de tematizare în jurnalismul de investigație: teme abordate, abandonate, neatinse
Invitați jurnaliști, specialiști media vor căuta răspuns la întrebările: Până unde se întind reflectoarele jurnalismului de investigații în România? Care este procesul de tematizare? Cum se propun temele, când sunt abandonate? Care sunt temele de care presa nu se poate atinge? Care sunt rezultatele? Ce efecte au avut până acum reportajele făcute?
Sâmbătă, 15 octombrie 2022, 16:50 (după proiecția filmului „Prețul tăcerii”) - Sala Thalia
Participanți: Cristian Delcea (Recorder), Mihai Voinea (Recorder), Răzvan Chiruță (PressHub)
...
-
Pentru mine tu ești Ceaușescu
Un grup de tineri din Bucureşti participă la un casting de film, apoi, fără vreo pregătire actoricească şi fără ghidaj din partea regizorului, intră în diferite roluri, improvizează, învaţă replici. În timpul filmărilor, în pauzele dintre scene sau în pauzele de masă, tinerii se împrietenesc, îşi împărtăşesc puncte de vedere, cunoştinţe, aspiraţii. Interpretând câteva personaje din politica românească a anilor '30, printre care şi pe dictatorul Nicolae Ceauşescu, şi raportându-se la propria lor persoană, adolescenţii încearcă să înţeleagă mecanismele aparatului politic de la acea vreme şi modul de gândire şi acţiune al personajelor pe care le interpretează.
...
-
Performing Juliet
Dar de unde a izvorât atâta pasiune să joace în această piesă rolul unei mame de origine austriaco-maghiară deportate în 1958 împreună cu cei şapte copii în lagărul de muncă silnică Lăteşti din Bărăgan? Filmul suprapune două poveşti, cea a actriţei care trăieşte într-o relaţie abuzivă, în timp ce pe scenă o joacă pe Julieta, şi povestea cutremurătoare a acesteia din urmă, o poveste despre supravieţuire şi o mărturie depusă pe altarul dragostei eterne. Poveştile asemeni pufului de păpădie zboară peste ţări şi mări şi încolţesc inocent în orice suflet fertil unde pot deschide taine.
Filmul este precedat în programul festivalului de piesa de teatru Juliet, jucată de însăşi actriţa Melissa Lorraine.
...
-
Pianul de sub stele
„Piano Under the Stars” este un festin vizual, care uimește prin conexiunea instantanee cu cerul și natura, prin intermediul muzicii. Cu compoziții originale pentru pian și aranjamente muzicale etno-simfonice, cum ar fi voce, vânt și percuție ancestrală, imaginile originale ale filmului conferă producției valențe artistice și cosmice ce ne atrag într-o experiență senzorială relaxantă.
...
-
Pocalul. Despre fii și fiice
Familiile negociază zestrea fetei și evaluează moștenirea mirelui atunci când încheie alianțe. Aceste alianțe gravitează în jurul unor blazoane familiale, pocale de argint aurit transmise din tată în fiu. Presiunea este cu atât mai mare cu cât finalizarea alianței e condiționată de nașterea unui băiat.
Documentarul surprinde nu doar tradiția și cultura cortorarilor, dar urmărește îndeaproape un cuplu tânăr în încercarea de a avea un fiu și atmosfera, discuțiile și emoțiile din familia extinsă legate de sexul copilului nenăscut, soarta moștenirii și implicit a lor.
...
-
Povestea unui ucigaș în serie
Lonnie Franklin Jr. a fost arestat în iulie 2010 după ce, de-a lungul a 25 ani, se crede că a ucis mai bine de 100 de persoane, ceea ce îl transformă în cel mai prolific criminal în serie din istorie. Uimitor este şi faptul că arestarea sa nu a fost rezultatul unei investigaţii atente, ci pur accidentală, când compararea întâmplătoare a ADN-ului său a făcut legătura cu 20 de posibile victime. În timpul realizării documentarului, Franklin este în arest, aşteptând procesul. Povestea unui ucigaş în serie explorează cum ororile comise de el au fost posibile.
...
-
Prețul tăcerii
Prețul plătit de partide pentru ca presa să tacă și să se uite în altă parte se ridică la zeci de milioane de euro, iar contractele pe baza cărora se livrează aceste sume sunt ținute la secret și protejate cu clauze de confidențialitate. Recorder a pătruns în interiorul acestui sistem și, după luni de documentare, a decriptat circuitul banilor și a cerut explicații de la trusturile de presă.
...
-
Prima aniversare a lui Arsencik
Având ca fundal sonor știrile despre războiul din Ucraina, filmul prezintă fragmente autentice dintr-una dintre miile de povești identice ale femeilor care tranzitează România, cu copii în brațe, în drum spre Vest unde se vor reuni cu familiile lor.
...
-
Râu
Suntem purtați, plutind, în 39 de țări, de pe toate continentele, și luăm urma circuitului apei în natură, de la ghețari și zăpada de pe creste, deasupra râurilor, oceanelor, prin nori și ploaie, pentru a vedea dependența și legătura oamenilor cu râurile. Imaginile spectaculoase
sunt încununate de vocea caldă de povestitor a lui Willem Dafoe și tonurile remarcabilei Australian Chamber Orchestra. „Suntem strămoși buni?”, ne provoacă povestitorul să ne întrebăm, într-un documentar care îmbină spiritualul cu profanul. Dar tot frumosul ne arată
ceea ce pierdem. Este un semnal de alarmă pentru conștientizarea impactului pe care împreună îl avem asupra mediului.
...
-
Recital de pian Alexandru Manolache
Absolvent al Colegiului Național de Muzică „George Enescu” din București, Alexandru Manolache a început studiul pianului la vârsta de 4 ani. În 2017 a susținut primele două recitaluri personale, la Teatrul Municipal „Traian Grozăvescu” din Lugoj și la Sala Mică a Ateneului Român. Au urmat recitaluri la Timișoara, Arad, Bușteni, Bacău, Palatele Brâncovenești – Mogoșoaia etc. În octombrie 2018 a debutat și ca solist, în Concertul în do major nr. 13, K.415 de Mozart, alături de Orchestra filarmonică din Pitești, dirijor Tiberiu Oprea.
În noiembrie 2019 a câștigat premiul pentru cel mai tânăr finalist la Concursul Internațional Mozart de la Cluj-Napoca. A participat la masterclass-uri cu Robert Levin (Salzburg, 2016), Cristian Beldi (Wavre, 2017), Roland Krüger (Halle, 2018), Martin Hugues (Viena, 2021, 2022).
Programul concertului include:
Johann Sebastian BACH – Partita nr. 2, în do minor
Ludwig van BEETHOVEN – Sonata nr.17, în re minor, op.31 nr.2, „Furtuna”
George ENESCU – Pavana din Suita pentru pian op.10
Franz LISZT (1811-1886) – „După o lectură de Dante” – Fantasia quasi Sonata
Concertul va avea loc în 12 octombrie, de la ora 19, la Forumul German Sibiu - Sala Oglinzilor.
...
-
Regele-Maimuță
Opera chinezească și istoria pe care aceasta o aduce la viață prin muzica și culorile ei vii sunt pasiunea lui Yang. Băiatul ia ore de dans şi de actorie şi muncește din greu pentru asta, sub stricta supraveghere a mamei sale. Atunci când primește primul rol principal din viaţa lui – Regele-Maimuţă – pentru care se pregăteşte aproape zilnic, Yang vrea ca prietenii lui să îl vadă în spectacol. La prima vedere, aceștia cred că opera este cel mai plictisitor lucru. Oare va reuși Yang să le schimbe părerea?
...
-
România cu de toate
Comunitățile noastre locale au nevoie să ajungă din urmă nivelul de civilizație al secolului XXI. Pentru asta, Guvernele României au conceput programe speciale. 65 de miliarde de lei, prin programul Anghel Saligny, sunt gata să ajungă la primarii din toată țara. Doar că experiența ultimilor 10 ani de PNDL ne arată că banii ajung în buzunarele unor indivizi pe care nu-i interesează bunăstarea românilor.
...
-
Statul degeaba
Avem un stat care funcționează cu tot mai mare greutate. Ne e tot mai clar, pe zi ce trece, cu fiecare hârtie blocată cu săptămânile, cu fiecare inițiativă blocată în sertar. Un uriaș aparat de stat alcătuit din peste 250 de agenții și companii cu sute de mii de angajați ar trebui să ajute Statul să funcționeze, din păcate, toate aceste instituții, cu șefi numiți politic, sufocă statul și îl blochează în birocrație.
...
-
Storgetnya
La 230 de metri sub pământ, timpul se scurge altfel și viața are alt ritm. Filmul prezintă desfășurarea unei rutine zilnice, a pacienților și a personalului medical din clinica găzduită într-o mină de sare, reușind să surprindă o stare, o atmosferă, o notă de realism magic.
...
-
Storgetnya & Tihnă - o zi de vară
Storgetnya
În adâncurile unei mine de sare din Armenia, funcționează un centru terapeutic unde oameni de toate vârstele vin ca să se trateze de afecțiuni pulmonare.
La 230 de metri sub pământ, timpul se scurge altfel și viața are alt ritm. Filmul prezintă desfășurarea unei rutine zilnice, a pacienților și a personalului medical din clinica găzduită într-o mină de sare, reușind să surprindă o stare, o atmosferă, o notă de realism magic.
Tihnă - o zi de vară
Filmul propune un studiu antropologic, absurd și, în același timp, amuzant despre danezii care își petrec zilele lungi de vară la casele lor de vacanță.
În Danemarca, rezidența de vară este o modă și un stil de viață pentru oamenii din clasa de mijloc și cei mai înstăriți. Împărțit în mai multe tablouri, ilustrând momente diferite ale unei zile de vară, filmul ne prezintă oameni de vârste și cu preocupări diferite, surprinși în mijlocul unor activități al căror unic scop este relaxarea cu orice preț.
...
-
Străjerii Deltei
Aflați într-o tabără în Delta Dunării pentru a-şi însuşi tehnici de supraviețuire în mijlocul naturii, dar şi pentru a învăța despre tainele kayaking-ului și despre importanța acțiunilor de ecologizare, un grup de copii cu vârste între 6 şi 12 ani descoperă că natura şi peştii sunt puşi în pericol de către doi braconieri pe care decid să îi oprească. Așadar, la răsăritul soarelui, înainte ca adulții să se trezească, micii detectivi se echipează şi pleacă pe furiş în căutarea celor doi „răufăcători”. Călătoria lor se transformă într-o adevărată misiune polițistă cu final fericit.
...
-
Sunt liber
Arnaud şi-a împărţit copilăria între asistenţi maternali şi viaţa în cartiere de locuinţe pentru cei fără venituri. Nu trece mult şi acest inadaptat cu energie debordantă va părăsi Franţa şi îşi va vedea de viaţă pe străzile din Spania. Sărăcia şi singurătatea îşi vor spune curând cuvântul, dar Arnaud nu se dă bătut, îşi vede de propriul drum şi iată-l în Peru. Regizoarea Laure Portier realizează un portret intim al fratelui ei mai mic care îşi caută cu încăpăţânare un loc pe lume. Imaginile pe cât de tandre, pe atât de lipsite de menajamente, şi înregistrările oferă un acces unic într-o relaţie fraternă ieşită din comun, dar şi în procesul realizării unui documentar.
...
-
Tatăl meu și cu mine
Timp de mai multe decenii un nume emblematic al documentarului, Nick Broomfield s-a implicat adesea, cu onestitate şi candoare, în procesul de creaţie al filmelor sale. Şi cu toate acestea nu a făcut niciodată un film mai personal decât acest documentar complex şi emoţionant despre relaţia cu tatăl său, Maurice Broomfield, un muncitor de fabrică devenit fotograf şi cunoscut pentru imaginile sale vii inspirate de muncitorii Angliei postbelice. Tatăl meu şi cu mine este în acelaşi timp o colecţie de amintiri şi un omagiu, o poveste intimă despre viaţa unei familii şi o perspectivă exuberantă, filozofică asupra întregului secol 20.
...
-
Tihnă - o zi de vară
În Danemarca, rezidența de vară este o modă și un stil de viață pentru oamenii din clasa de mijloc și cei mai înstăriți. Împărțit în mai multe tablouri, ilustrând momente diferite ale unei zile de vară, filmul ne prezintă oameni de vârste și cu preocupări diferite, surprinși în mijlocul unor activități al căror unic scop este relaxarea cu orice preț.
...
-
Transalpina - Drumul Regilor
De o frumusețe care te lasă fără răsuflare, Transalpina e mai mult decât o șosea spectaculoasă. Vechimea drumului care leagă Transilvania de Ţara Românească se măsoară în milenii. De-a lungul timpului, a fost pierdut şi redescoperit de mai multe ori, dar păstorii l-au cunoscut dintotdeauna și l-au străbătut cu turmele lor, în ciuda granițelor trasate de stăpâniri trecătoare. Filmul propune o călătorie pe drumul de care și-au legat numele mai mulți regi, dar și pe sub pământ, pe căile pe care umbla zeul Zamolxis, și prin cer, unde, pe vremea uriașilor, s-au petrecut întâmplări care au dat numele munților și văilor. Într-o transpunere cinematografică de excepție, fascinația de-o viață a regizorului pentru poveștile pe care le ascund râurile, iezerele, crestele munților, văile și peșterile trec dincolo de fapte și date istorice, evocând însuși spiritul locului.
...
-
Un locșor pe lume
Având ca pretext un document cu valoare de arhivă, regizoarea își incită bunicii să vorbească în fața camerei despre trecut și prezent, reușind astfel să surprindă frânturi din viața lor și să realizeze un film de autor plin de naturalețe.
...
-
Un locșor pe lume & Acasă
Un locșor pe lume
Aflată în lockdown în Polonia, o tânără regizoare își filmează bunicii care își caută o casă la țară și vorbesc despre Solidarnosc, comunism, căsnicie și libertate.
Având ca pretext un document cu valoare de arhivă, regizoarea își incită bunicii să vorbească în fața camerei despre trecut și prezent, reușind astfel să surprindă frânturi din viața lor și să realizeze un film de autor plin de naturalețe.
Acasă
Cu o mamă de origine japoneză și cu un tată libanezo-grec, o tânără regizoare care a copilărit în Dubai încearcă să-și găsească propria sa identitate.
Autoarea filmului poartă dialoguri cu părinții săi, folosindu-se de scrisorilor lor de dragoste din tinerețe, de arhiva video a familiei și de fotografii. Astfel, ea reușește să realizeze un film sensibil, care transmite emoție și caută apartenențe, într-o lume din ce în ce mai globalizată.
...
-
UNDE LUMINOASE
Frida, o fetiţă de 12 ani, din Germania, nu vede deloc cu un ochi, iar cu celalalt ochi, doar 2%. Vede doar contururi, umbre şi culori, însă, atunci când visează, imaginile difuze de peste zi devin cât se poate de clare. Tocmai pentru că nu vede la fel de bine ca alţii, Frida percepe lumea înconjurătoare în felul ei, iar asta o face să observe lucruri care altora le scapă. Ghidată de tatăl ei, fata se acomodează cu obiectele din jur, învaţă despre lumea în care trăieşte cu ajutorul celorlalte simţuri.
Acest film se difuzează împreună cu un alt film, la preţ de o proiecţie. Bilete
...
-
Unde luminoase + Julieta şi ţestoasele într-o supă de plastic
...
-
Ușa din spate a socialismului
Cum și-a format Ceaușescu ideile de aplicare a formelor socialiste de manipulare dintre cele mai stricte, cum le-a aplicat la câtva timp după ce a ajuns în funcție vedem într-un documentar bazat pe istorisiri personale. Despre cum se sudează de fapt o nouă societate din dorința de dezbinare a unui conducător și politica de instaurare a neîncrederii și a fricii, cu situații în care oamenii au experimentat (auto-)cenzura în contextul „Epocii de Aur” ceaușiste.
...
-
Valuri pe uscat
Asta presupune să facă tot ce poate și ce trebuie, de la abordarea federației, cu insistență, la lecții de surf. Ilustrând nu doar visul acestuia, dar și problemele birocratice la un loc cu toate piedicile celor aflați la un început de drum, documentarul prezintă pendularea surferului între valurile din apă și cele de pe uscat. Cu peisaje exotice intercalate cu cele pitorești și citadine și cu o coloană sonoră remarcabilă, amărăciunea situațiilor la care sunt expuși este totuși formulată de bunelu’ – „Tu nu știi ce-i aici, în Moldova.”
...
-
Vernisaj - Expoziția TOKMEALA - Îți dau noră, îți dau avere
Haideți să aflați povestea tocmelilor, care sunt mizele lor economice, politice și sexuale, dar și valențele lor simbolice. Curatorii au adunat în expoziția “Tokmeala” fotografii și filmări realizate de-a lungul anilor la cortorari și haine din zestrea fetelor.
„La prima vedere, expoziția de față e despre evenimentele private ale romilor cortorari, planuri de încuscrire și nunți; în realitate, e despre viața lor politică. Pentru cei mai liberali dintre noi, genurile sunt constructe, iar dragostea, dat - câtă vreme pentru cortorari genurile sunt date, iar dragostea, construct: atașamentele se construiesc în timp, iar familiile aranjează uniunile pe criterii de neam. Fiind alianțe publice, când cortorarii zic că fac politică vorbesc nu despre viața comunității, ci despre tocmeli, aranjamentele maritale pentru copiii lor - pe care le fac, le desfac și le negociază la nesfârșit. Nici măcar nunta nu marchează punctul final al acestor alianțe politice, cum nici apariția în tânăra familie a unei fetițe, ci abia nașterea unui băiat. Fiindcă băiatul rămâne pe curte și moștenește tahtaiul, un pocal de argint care nu poate fi cumpărat cu toți banii din lume - iar fata pleacă într-o familie străină care o primește doar cu o zestre de mii de euro, cât părțile au negociat în culise. Și, până apare băiatul, singura garanție pentru socrii mici ca fata lor să fie tratată bine și să nu fie trimisă înapoi e pocalul ginerelui, care rămâne zălog la ei.
Aceste subtilități ale politicilor de încuscrire, dar și multe alte lucruri aflate inevitabil în legătură cu ele, sunt aspecte pe care expoziția le luminează din mai multe perspective, aducând la un loc doi curatori (Cosmin Manolache și Lila Passima) un om de film (Dana Bunescu), un fotograf (Eric Roset) și un antropolog, Cătălina Tesăr, care, mai mult de un deceniu, a documentat minuțios viața acestui grup de romi tradiționali din sudul Transilvaniei.
...
-
Viața Ivanei
Înfățișând cu mult realism lumea aspră a neneților, filmul descrie viața Ivanei, o mamă cu cinci copii care trăiește într-o regiune arctică din Siberia. Urmând tradiția familiei sale, Ivana se ocupă de creșterea renilor, dar schimbările climatice fac ca acest mod de viață nomad să nu mai fie rentabil, iar ea se hotărăște să plece la oraș, în căutarea unui nou loc de muncă și a stabilității. Încercând să facă față problemelor financiare și a abuzurilor unui soț alcoolic și violent, Ivana este nevoită să se adapteze, în timp ce descoperă că viața de la oraș nu este chiar ceea ce se aștepta.
...
-
Visând la stele
Max şi Lucia descoperă cât de multe au în comun lumea descoperirilor ştiinţifice şi antichitatea. Cu ajutorul celui mai mare radiotelescop, cei doi prieteni pornesc într-o odisee în timp şi spaţiu, pentru a explora misterele Universului, în diverse regiuni de pe glob – din brusa australiană, spre regiunea aridă din vestul Australiei, ajungând pe tărâmul străvechi al poporului Yamaji.
Acest film este recomandat pentru elevii din categoriile de vârstă 11+ şi 15+.
...
-
VOYAGER: o călătorie fără sfârşit
Cea mai importantă misiune spaţială din istoria omenirii, Voyager, a avut loc în anul 1977, spre cele mai îndepărtate planete ale sistemului nostru solar. Acum, după 40 de ani, sondele explorează spaţiul interstelar. Precum două sticle aruncate în oceanul cosmic, cele două sonde spaţiale poartă cu ele un mesaj interstelar – un disc de aur cu înregistrări de pe Pământ, destinat posibilelor civilizaţii extraterestre.
...
-
Vulturii din Țaga
Filmul urmăreşte evoluţia echipei de fotbal în timpul campionatului de fotbal din România şi Slovacia şi conturează un portret savuros al antrenorului, al omului-instituţie. El e un om gospodar acasă și la stadion, membru în „comisia de învățământ, cultură, sport”, precum şi iubitor de animale domestice. Nelu face tot ce trebuie pentru ca meciurile de duminică să se desfășoare și tradiția să continue in pofida faptului că echipa nu a reuşit niciodată să avanseze din ultima ligă.
...