-
7 povestiri de dincolo "Strigoii"
Pentru cei care cunosc Transilvania si istoria ei, este usor de înteles de ce Bram Stoker a plasat aici actiunea nuvelei sale despre contele vampir Dracula. Începînd cu mijlocul secolului XVII, trimisii speciali ai Coroanei Habsburgice încearca sa dezlege misterul unor ritualuri ciudate practicate de localnici si menite a-i rapune pe cei întorsi din morti, pe strigoi. Oamenii îi dezgropau pe cei considerati strigoi si le înfigeau tepuse în inima, apoi le dadeau foc. Nimeni nu-si putea explica de ce cadavrele deshumate erau într-o stare de conservare aproape perfecta. Ritualul este practicat si astazi. Autorul a adunat dovezi despre numeroase cazuri de strigoi care îi bîntuie pe cei vii, le omoara animalele si îsi terorizeaza familiile. Aici, în Transilvania, sunt cautate raspunsuri la întrebarile eterne ale umanitatii despre viata si moarte, real si imaginar, paranormal si supranatural si despre demonii trecutului.
...
-
Alb/negru în culori
Un portret plin de viata al unei cîntarete foarte apreciate în lumea muzicala, Vera Bílá, de origine roma. O privire asupra culturii romilor si a sentimentului de a apartine unei minoritati marginalizate. Eventualele perspective de întelegere reciproca, analizate fara sentimentalism. Personajul central este o femeie profund atasata de familie si de radacinile ei. Muzica îi ofera sansa de a scapa de grija zilei de mîine, dar în acelasi timp o tîraste într-o lume a competitiei, unde sentimentele si dispozitia ei nu conteaza. Filmul dezvaluie caracterul puternic al acestei femei, energia extraordinara pe care o consuma pentru muzica si relatiile ei cu familia si cu ceilalti membri ai trupei. Conceput sub forma unei calatorii presarate cu întîlniri si povestiri, filmul prezinta o femeie cu o personalitate impresionanta.
...
-
Alo!?
Un sat izolat, nu prea departe de Bucureşti. Majoritatea tinerilor au plecat la oraş şi, pentru a putea vorbi cu părinţii lor rămaşi în sat, le-au cumpărat telefoane celulare. Cum s-au adaptat sătenii la acest gen de comunicare?
...
-
American Gypsy: Strain în tara tuturor
Putini stiu ca în America traiesc un milion de tigani. Viata lor decurge dupa reguli, care sunt un mister pentru cei din afara, partial pentru ca traditia lor nu încurajeaza contactul cu alte etnii. Filmul dezvaluie povestea unei familii de romi din nord-vestul Statelor Unite, care a acceptat sa încalce aceasta regula. Familia a fost victima unui raid facut de politie la casa lor din Spokane, Washington, din motive rasiale. De atunci, Jimmy Marks, un lider charismatic, nu a obosit sa lupte pentru drepturile sale si pentru onoarea familiei. Filmul dezvaluie istoria si cultura romilor si prejudecatile pe care le-a stîrnit de secole modul lor de viata.
...
-
Amintiri despre Gibarac
O relatare despre conflictele etnice si dislocarile de populatie din Iugoslavia ultimilor ani. Filmul este povestea croatilor din Gibarac, un sat din Serbia, în vestul Voivodinei. În anii '90, dupa nenumarate presiuni, oamenii au fost obligati sa-si paraseasca satul si sa plece în Croatia, la început pe rînd, doar cîte o familie, apoi din ce în ce mai multi, pîna cînd fenomenul s-a transformat într-un adevarat exod. Astazi, oamenii din Gibarac sunt împrastiati în vreo saizeci de orase din Croatia si încearca sa se adapteze la noua lor viata. Dar nicaieri nu poate fi ca acasa. Filmul încearca sa descopere în ce masura si cu ajutorul caror simboluri au reusit acesti oameni sa-si pastreze identitatea.
...
-
Anotimpul constructiilor la Tiebele - Un complex regal în schimbare
Complexul regal Tiebele din Burkina Faso ofera o priveliste impresionanta. Constructiile, care sunt locuite de mai multe familii, au fost concepute initial ca fortificatii. Perfectiunea tehnica si valoarea lor estetica le înscriu printre marile realizari ale arhitecturii mondiale. În anotimpul secetos, localnicii repara cladirile vechi si construiesc case si hambare noi. Tehnicile de constructie sunt diverse. Filmul prezinta tehnicile folosite în complexul regal Tiebele, descrise si comentate chiar de catre constructori. Viata sociala a comunitatii se reflecta si ea în procesul de constructie. Filmul analizeaza si viitorul complexului de la Tiebele din perspectiva schimbarilor politice si economice din zona.
...
-
Anul viitor la Lerin
În 1948, în timpul razboiului civil din Grecia, armata democrata pierdea teren. Salvarea lor era fuga din tara si, pentru mai multa siguranta, au luat cu ei copii. 28.000 de copii macedonieni de origine greaca si slava au fost smulsi de înga mamele lor, tîrîti peste granita si apoi împrastiati în orfelinate din Europa de Est. Mai tîrziu, doar cei de origine greaca s-au putut întoarce în patrie. Filmul se concentreaza asupra unei reuniuni din Skopje, care marcheaza a 50-a aniversare a Exodului. "Copiii" vorbesc despre sentimentul identitatii si despre dorinta lor de a-si revedea satele natale. Marturiile sunt întretaiate de materiale de arhiva din timpul razboiului civil, de fotografii de familie si imagini ale satelor unde casele au ramas uitate si goale.
...
-
BBB
Filmul îi prezinta pe Bad Blue Boys, galeria celei mai bune echipe de fotbal din Croatia, care s-a numit pîna în 1992 Dinamo Zagreb. În ochii oamenilor, Dinamo nu era doar un club de fotbal, ci un simbol al opozitiei populare împotriva regimului politic din Croatia. Rivalitatile din fotbal amplificate de intoleranta nationalista au transformat stadioanele în arene ale confruntarii politice. Timp de cinci ani, membrii galeriei BBB au luptat efectiv, iar unii dintre ei au murit, pentru independenta tarii lor. Filmul s-a bucurat de mare succes în Croatia, fiind singurul documentar difuzat în cinematografe timp de peste doua saptamîni.
...
-
Cachilo, poetul zidurilor
Timp de aproape doisprezece ani, poetul Cachilo a locuit pe strazile orasului Rosario din Argentina, iar poeziile si le-a scris pe zidurile cladirilor din oras. Pentru multi dintre concitadinii sai, Cachilo a devenit un simbol al demnitatii si libertatii. Filmul merge pe urmele lasate de poet pe zidurile orasului Rosario si în memoria locuitarilor sai.
...
-
Camilele de nunta
Filmat în 1974, prezentat în 1977, regizat de David & Judith MacDougall. Un documentar narativ despre obiceiurile de nunta ale pastorilor Turkana din nord-vestul Kenyei.
...
-
Casatorie
În comunitatile rurale din zona muntoasa a partii de sud-vest a Chinei, casatoria nu înseamna oficializarea relatiei dintre doi tineri care se iubesc, ci o procedura complicata cu sase etape, care trebuie parcurse întocmai: cererea în casatorie, negocierile, logodna, stabilirea compatibilitatii prin analizarea datelor de nastere ale logodnicilor, o vizita la un ghicitor pentru stabilirea celei mai potrivite date a casatoriei si, în sfîrsit, nunta. Filmul urmareste un petitor din sud-vestul Chinei în timp ce negociaza doua casatorii, pe fundalul vietii de zi cu zi a oamenilor din zona, care înseamna munca grea, de care nu sunt scutiti nici barbatii si nici femeile.
...
-
Crucea Cuvântului Românesc
O perspectivă inedită asupra operei şi vieţii lui Mihai Eminescu. Imaginea lui a fost folosită în scopuri propagandistice de toate regimurile politice care s-au succedat în România, pînă cînd în jurul numelui său s-a ţesut o legendă. La comemorarea a 150 ani de la moartea poetului, autorii filmului încearcă o evaluare a locului lui Eminescu în conştiinţa oamenilor simpli, dincolo de mitul oficial.
...
-
Cuibul de cuci
Oamenii de prin partile locului spun ca Spitalul pentru bolnavi neuropsihic de la Calinesti, Prahova ar fi iadul pe pamînt, populat cu "fapturi de cosmar, rebuturi ale societatii, aratari hidoase care fac umbra pamîntului degeaba". Cei 270 de pacienti traiesc într-un univers al lor, rupti aproape complet de ceea ce se întîmpla afara. Patrundem în aceasta lume condusi de unul dintre pacienti. Florin Trîmbitasu este constient ca îsi va petrece restul zilelor între aceste ziduri, alaturi de acesti oameni.
...
-
Culoare locala
Imaginea complexa a unei dimineti de toamna la Budapesta, construita cu o extraordinara sensibilitate vizuala si antropologica. Filmul îi urmareste pe ascultatorii programului matinal de vineri al unui post de radio alternativ, TILOS (= interzis), prilej de a prezenta oameni diferiti în locuri diferite si de a reflecta asupra vietii într-o metropola din Europa de est.
...
-
Fara graba si femei
În ultimii ani ai regimului său, Ceauşescu proiectase construirea unui lac de acumulare în sudul Bucureştiului, pe locul unui cartier de locuinţe. Cartierul a fost demolat, dar lacul nu a mai fost construit niciodată. După 1989, pe şantierul părăsit a apărut o stînă. Cronică fragmentară a vieţii ciobanilor, filmul se derulează în ritmul existenţei lor hibride, la intersecţia dintre tradiţia pastorală rurală şi dinamica metropolei post-totalitare. Elementul feminin este prezent-absent, absent din realitatea cotidiană, dar prezent în evocări şi amintiri. Un document antropologic despre ciobănia post-totalitară într-un Bucureşti al sfârşitului de mileniu şi un comentariu vizual-etnografic asupra contextului social-politic care a făcut posibilă această practică.
...
-
For Ever Little (Mici pentru totdeauna)
Oamenii mici au exercitat întotdeauna o anume fascinație, fie ca personaje de basm, fie în carne și oase, în bâlciuri sau la circ, unde erau un punct de atracție si oamenii plăteau ca să-i vadă. În zilele noastre, mulți dintre ei se revoltă împotriva acestui statut, încercând sa ducă o viață cât mai normală. Filmul urmărește câțiva "oameni mici": o cântăreața de operă și prietenii ei, pe care îi vedem la serviciu, acasă și într-o excursie pe o insuliță, unde pregătesc o petrecere. Pas cu pas, ei îți dezvăluie personalitatea. Discută despre problemele lor: legături amoroase, despre cât de greu le este să-si găsească o slujbă, dacă să aibă sau nu copii, știind că există riscul ca aceștia să fie la fel ca ei. Filmul nu este o simplă relatare despre viața acestor oameni, ci urmărește ca spectatorul să înțeleagă cum e "să fii mic" și, ajutat de muzica și de umor, să poată privi "imperfecțiunea" cu alți ochi.
...
-
Frumuseţea florilor
Ubuhle Bembali înseamnă “frumuseţea florilor” şi este numele unui grup de muzicieni Zulu din Africa de Sud. Membrii grupului sunt muncitori flotanţi, care trăiesc într-o colonie muncitorească. Cîntecele şi dansurile lor reflectă traume sociale. Filmul explorează legătura dintre creaţie şi realitatea care o inspiră.
...
-
Golgota
"Idealul e liric, destinul e tragic si existenta e comica". Acest motto îl caracterizeaza foarte bine pe Alexandru Solomon Golgota, un taran din satul Alimpesti, care nu si-a abandonat niciodata visurile si idealurile.
...
-
Holi
Portretul celui mai bun director al Operei din Viena, Ioan Holender, nascut la Timisoara. Dupa ce a lucrat o vreme ca vatman, ajunge student al Universitatii din Timisoara, de unde este exmatriculat din motive politice în 1957. Emigreaza în Occident si devine una dintre cele mai importante personalitati din lumea spectacolului liric. Dupa patruzeci de ani, întoarcerea acasa înseamna revederea vechilor prieteni si a locurilor tineretii. Prin intermediul experientei sale personale, filmul analizeaza tipologia emigrantului din Est, cu nostalgiile si cu iluziile sale.
...
-
Îmi acordati acest dans?
Filmul studiază un schimb între două culturi prin intermediul dansului. Sharon Kornelly şi Yin Ying Huang învaţă una de la alta dansuri care au pentru ele o anumită semnificaţie, dată de culturile din care provin şi de experienţa personală. Dansul este reprezentativ atît pentru experienţa colectivă, cît şi pentru cea individuală, de aceea procesul de învăţare şi de asimilare pune în lumină problema translaţiei culturale. Proiectul urmăreşte să traducă arta şi istoria vizualizată dintr-o cultură în alta, oferind posibilitatea unei percepţii mai largi a sistemelor culturale care ne înconjoară. Dansul nu este doar o experienţă fizică, ci şi una vizuală, de aceea pentru acest studiu filmul este mediul de transmisie cel mai potrivit. Comunicarea prin imagini în mişcare presupune interpretări care apelează la coduri culturale şi estetice la toate nivelele producerii şi receptării lor. Acest proiect este un experiment, o negociere şi o colaborare între disciplină şi individ, dincolo de graniţele geografice şi temporale.
...
-
În cautarea triburilor pierdute
Au trecut mai bine de 2700 de ani de cînd asirienii au cucerit regatul lui Israel si au luat în captivitate zece din cele douasprezece triburi israelite. Singurele care au scapat au fost triburile din sudul regatului, cel al lui Iuda si cel al lui Beniamin. Astazi, majoritatea evreilor se considera descendenti ai acestora. Triburile captive au fost împrastiate pe tot teritoriul asirian, iar urmasii lor au devenit subiect de legenda. Sunt mentionati de apostolii Pavel si Iacob si se spune ca însusi Isus ar fi plecat în India în cautarea lor. În evul mediu, europenii credeau ca invadatorii mongoli ar fi urmasii celor Zece Triburi, veniti sa se razbune. Chiar si în timpurile moderne, mormonii din Statele Unite ale Americii cred ca bastinasii americani ar fi descendenti ai acestor triburi. Legendele si teoriile despre triburile pierdute prolifereaza în continuare, iar unele nu sunt usor de contrazis. Autorul trage o linie între mitul stravechi si realitatea contemporana.
...
-
Întoarcerea în Reich cu Bubi
Un descendent al unei vechi familii aristocratice germane porneste pe urmele unchiului sau, un general SS al celui de-al Treilea Reich, împreuna cu un tânar regizor polonez. În timpul celui de-al doilea razboi mondial, Ludolf von Alvensleben, poreclit Bubi, a ordonat uciderea a mii de polonezi si rusi si chiar a participat personal la unele executii. Cei din familia lui Bubi, mândri de originea lor nobila, sunt stînjeniti de amintirea faptelor lui Bubi. Ei încearca sa ascunda trecutul si sa uite stigmatul lasat de nazism în istoria familiei.
...
-
Lacrimile lungi. O poveste Ndbele
Arta, cultura si traditiile populatiei Ndebele sunt urmarite timp de cinci ani prin prisma vietii unei singure familii. Filmul dezvaluie de asemenea povestea luptei lor de acum un secol împotriva burilor, care i-au învins si i-au transformat în sclavi la ferme, unde au avut parte de un tratament inuman. Astazi, în contextul schimbarilor din Africa de Sud, pictura murala si costumul traditional Ndebele sunt în declin. Filmul ofera o privire inedita asupra unei culturi africane, dintr-o perspectiva moderna si bazata pe relatia personala cu membrii familiei studiate. Este o poveste sud-africana, iar povestitorii sunt eroii însisi, care ne-o dezvaluie cu cuvintele lor.
...
-
Lisdoonvarna, pelerinaj în cautarea dragostei
County Clare este o regiune îndepartata si putin populata de pe Coasta de Vest a Irlandei. Femeile sunt putine, iar singura speranta a burlacilor ramîne Festivalul anual de la Lisdoonvarna, cu o traditie de doua sute de ani. Willy Dale are o cîrciuma, e negustor de cai si petitor. Placerea lui e sa îi ajute pe burlaci sa-si gaseasca partenera potrivita. Mihal Nagle e muncitor la o cariera de piatra. Traieste singur cu doi cîini si doi magari. Are probleme cu bautura si îi plac jocurile de noroc. E convins ca o femeie i-ar putea schimba viata într-o buna zi. Fermierul Paddy Coughlan e introvertit si bisericos. Si-a îngrijit parintii mult timp si la 67 de ani îi este greu sa mai conceapa viata alaturi de o nevasta. Totusi, a fost la festival de mai multe ori, dar fara succes. Jamesie Keeting a trait sub dominatia absoluta a mamei lui, dar spera sa întîlneasca dragostea într-o buna zi. Cei trei sunt hotarîti sa-si gaseasca perechea la Festivalul din Lisdoonvarna.
...
-
Mudava soseste în oras
Povestea celui mai faimos vindecator român, Constantin Mudava, care pretinde ca în ultimii douazeci de ani a tratat si vindecat peste o jumatate de milion de oameni. Arestat de sapte ori de autoritatile comuniste, dar si curtat de familia lui Ceausescu, dupa Revolutie el a putut sa-si practice tratamentele fara oprelisti. Un Rasputin al zilelor noastre, care, dupa ce a fost ridicat în slavi de catre cei pe care-i trata, a ajuns sa se creada salvatorul tarii. Cu ani în urma el a descoperit ca unii dintre pacientii sai aveau capacitati de medium si ca prin ei poate comunica cu lumea spiritelor. În 1995, el a început sa primeasca mesaje de la "spirite", care îi spuneau ca va deveni presedintele României, cu misiunea de a întoarce oamenii spre credinta. Mudava avea nevoie de 100.000 de semnaturi pentru a intra în cursa prezidentiala din 1996 si a început un turneu prin tara, tratînd bolnavi si facându-si campanie electorala. Ca un artist ambulant, el se oprea în marile orase, închiriind pentru cîteva saptamîni cele mai mari sali disponibile si tratînd în schimbul semnaturilor de sustinere. Filmul se concentreaza asupra opririi lui Mudava la Sibiu, unde si-a început turneul. Urmarim sedintele de terapie în grup si doi pacienti tratati individual: o tiganca florareasa si un profesor. Amîndoi sufera de boli incurabile în faza terminala. Doctorii le mai dau doar cîteva saptamîni, dar tratamentul lui Mudava îi vindeca în mod miraculos. Însa campania prezidentiala nu merge la fel de bine, în ciuda profetiilor facute de spirite, ca va obtine 50% din voturi. Acuzatiile de falsificare a semnaturilor si ridiculizarile din presa contribuie la un rezultat electoral jenant. Între timp, autorii s-au întors în cautarea floraresei si a profesorului si l-au provocat pe Mudava sa comenteze în fata camerei insuccesul sau electoral si soarta celor doi pacienti.
...
-
Nebunie
Desi subiectul este violenta, filmul nu o arata în mod explicit. Povestea urmareste experientele traite de cîtiva militari olandezi din trupele ONU în puncte de conflict din toata lumea. Heddy Honigmann a intervievat "castile albastre" la ei acasa. Imaginile ororilor din Coreea, Cambodgia, Liban si Bosnia sunt sugerate mai ales prin povestirile lor, iar materialele despre regiunile implicate în conflict, fotografii si filmari de amator, au fost realizate de ei însisi. Amintirile sunt declansate de muzica pe care o ascultau acolo. În mintea fiecaruia, anumite bucati muzicale vor ramîne legate pentru totdeauna de întîmplarile traite în razboi. Nebunie atrage atentia asupra lipsei de ratiune a razboiului, pune sub semnul întrebarii utilitatea asa-ziselor misiuni de pace si dezvaluie forta cu care muzica îi ajuta pe oameni sa supravietuiasca în cele mai dificile situatii.
...
-
Nuba, poporul celor puri
În timpul primei sale vizite în muntii Nubiei în anul 1980, Tomo Križnar a conoscut un popor de oameni sanatosi si multumiti de viata lor. I-a numit "oamenii puri". Dupa nouasprezece ani si dupa ce razboiul civil din Sudan facuse doua milioane de victime, Tomo patrunde pe ascuns în zonele asediate, pe o bicicleta. El trece granita dintre teritoriile aflate sub supraveghere si cele necontrolate, pentru a surprinde pe pelicula scenele unui genocid îngrozitor, poate cel mai brutal petrecut vreodata. Cu toate acestea, politicienii din lumea întreaga par sa îl ignore.
...
-
O luna din viata lui Ephtim D.
Ephtim D., 73 de ani, fost poştaş, acum pensionar, trăieşte împreună cu soţia lui într-un apartament de trei camere într-un cartier din Sofia. Ca vechi socialist, este complet derutat de "nebunia" democraţiei şi de incertitudinile tranziţiei. Adunate, pensia lui şi a soţiei lui abia dacă ajung la 66$. Ephtim duce o luptă continuă pentru menţinerea bugetului familiei pe linia de plutire. Strategia pe care şi-a făcut-o pentru a supravieţui se bazează pe două componente vitale: asistenţa medicală gratuită şi masa de prînz de la cantina socială. Acest portret al unui pensionar bulgar se profilează pe fundalul disperării generale şi al nostalgiei pentru trecutul comunist.
...
-
Pâinea nu e totul
Biserica nu este doar locul unde se aduna credinciosii. Din timpuri stravechi, bisericile s-au implicat în acte de caritate si au întins o mîna celor cu o situatie financiara precara. Biserica Nassau din suburbia Staatsliedenbuurt din Amsterdam si-a asumat acest rol. De cîtiva ani, biserica a deschis un centru de primire, unde cei mai putin favorizati de soarta - dependenti de droguri, oameni fara adapost si imigranti ilegal primesc o masa si un loc de odihna. Initiativa nu a fost apreciata favorabil de toti credinciosii parohiei. Unora nu le place sa întîlneasca la slujba de duminica oameni zdrentarosi, care fumeaza tot timpul. Filmul scoate în evidenta patru personaje, printre care preoteasa Jannet van der Spek si Doede, un dependent de heroina. Interviurile dezvaluie locul pe care îl ocupa în vietile lor Biserica din Nassau.
...
-
Photo Wallahs
Filmat între anii 1988-1989, filmul a fost prezentat în premiera în 1981. Filmul este o întâlnire cu fotografia si fotografii locali indieni din Mussoorie - o halta de la poalele Muntilor Himalaya.
...
-
Pomenirea lui Gabor
Prima zi din noiembrie este în Ardeal "Ziua mortilor". Oamenii vin sa se reculeaga la mormintele celor dragi, aduc flori si aprind lumînari. Filmul prezinta o zi de întîi noiembrie mai putin obisnuita, într-o familie de tigani. Cei din familia Gabor nu sunt niste tigani oarecare. Sunt foarte bogati si sunt considerati aristrocrati de catre restul comunitatii. Batrînul bulibasa pe care îl pomenesc de "Ziua mortilor" a fost o figura charismatica, un adevarat patriarh al familiei. La cimitir, gaborii îl pomenesc pe batrînul bulibasa asa cum cere traditia lor: cînta si petrec la mormînt, spre uimirea celor din jur.
...
-
Portretul lui Altine în anotimpul secetos
Altine Ba este o femeie Peul de 27 de ani, care locuieste în desertul Ferlo din nordul Senegalului. Altine este purtatoarea valorilor, culturii si cunostintelor necesare adaptarii la mediul aspru din Sahel. Documentarul prezinta rutina zilnica a vietii ei în timpul anotimpului secetos, urmarind perceptia sa naturala asupra scurgerii timpului.
...
-
Pretul cunoasterii
O manastire,o insula,un lac.Calugarii invinuiti de falsii proprietari ai lacului de braconaj sint obligati sa taca de catre un staret corupt.Onoarea manastirii este patata iar cei care ramin la Cernica platesc pretul tacerii lor.
...
-
Pretul cunoasterii
Sherab Dorji, un copil de 11 ani, are de mers trei ore în fiecare zi, ca sa ajunga la scoala. Dimineata, dupa o bucata de drum, ajunge la un templu budhist, unde se întîlnesc mai multi copii din sat. De acolo, copiii pornesc împreuna cîntînd, ca sa le treaca timpul mai repede. Drumul traverseaza un munte si strabate o padure. La întoarcere, copilul culege ciuperci si fruncte de padure, pe care le duce acasa. Pe ultima bucata de drum ramîne singur. Este deja întuneric si Sherab se roaga cu voce tare, ca sa-si învinga teama. Merge atât de mult pe jos, spune tatal lui, încât sosetele se rup în mai putin de o saptamâna. Sherab este fiul unor oameni saraci, care traiesc din munca cîmpului, iar noaptea îsi apara recolta împotriva mistretilor. Un documentar despre viata rurala din Bhutan.
...
-
Primarul
Gherdeal, un sat sasesc din Transilvania, cu case frumoase si trainice, odinioara plin de viata, este astazi un loc parasit, pentru ca oamenii din sat au plecat si traiesc astazi raspînditi prin toata Germania. Acum, satul nu mai traieste decât o data pe an, cînd sasii se întorc sa petreaca Rusaliile si satul învie pentru cîteva zile. Unii îsi mai dreg casele pe ici pe colo, pregatirile sunt în toi si cu totii se întîlnesc la serbarea traditionala. Dupa Rusalii Gherdeal va fi parasit din nou, pentru înca un an. Printre cei ramasi, majoritatea oameni batrîni, Ioan Ongherth este "Hausmeister" - administratorul, omul care are în grija casele goale, biserica si obiceiurile satului.
...
-
Royal de Luxe, întoarcerea din Africa
În ultimii 15 ani, trupa de teatru stradal Royal de Luxe a calatorit prin toata lumea, în cautarea celor mai diverse forme de cultura. Cele sase luni petrecute în cea mai izolata regiune din nordul Camerunului au fost un prilej de a intra în contact cu o cultura, pentru care teatrul nu exista nici în varianta indigena, nici de import. În aceasta regiune rupta de lume, simplul gest de a-i fotografia pe localnici era un act de curaj. Aici, într-un adevarat laborator teatral, s-a nascut "fiul uriasului", o marioneta enorma, înalta de sase metri si jumatate. Aparitia marionetei printre tufisurile africane a provocat printre sateni aceeasi reactie pe care avea sa o genereze printre spectatorii europeni ceva mai tîrziu, la întoarcerea din Africa. Filmul este o relatare a celei mai recente aventuri umane si artistice a companiei Royal de Luxe.
...
-
Satul de la poalele curcubeului
O particica de viata arhaica într-un sat din Maramures, unde oamenii traiesc în armonie cu natura, pentru ca ritmul este dat de reguli stravechi. Cele patru personaje ale filmului par sa vina din vremuri de demult. Un batrîn care a construit singur doua biserici, un cioplitor în lemn, bunicul si bunica fac cronica unei lumi apuse.
...
-
Scaunul cu rotile
Un film despre un om care si-a pierdut de mic capacitatea de a merge, dar nu si-a pierdut încrederea în viata, în bunatate si în propria sa inventivitate. La un moment dat, s-a hotarît sa renunte la scaunul cu rotile, pe care l-a înlocuit cu un skateboard, pentru ca dorea sa se simta liber si sa nu depinda de nimeni. Dincolo de drama personala a lui Banko se profileaza situatia din tarile Europei de Est, unde cei cu nevoi speciale se pot baza doar pe ei însisi pentru a supravietui.
...
-
Sclavagism modern
Un conflict banal izbucnit între cîteva familii de romi si un grup de maghiari, oameni fara adapost pe care tiganii îi angajasera pentru diverse munci, ajunge în justitie, unde este tratat ca un caz de discriminare etnica. Modul în care a fost reflectat incidentul în presa a contribuit la aceasta interpretare. Vinovati au fost gasiti romii, pe care tribunalul i-a condamnat la ani grei de închisoare, bazîndu-si sentinta doar pe acuzatiile exagerate ce le fusesera aduse.
...
-
Seguir Siendo
O cronica culturala a comunitatilor de indieni Mbya-Guarani din Misiones, provincie subtropicala din nord-vestul Argentinei, care lupta pentru a-si pastra identitatea. Forta vietii lor spirituale îi ajuta sa reziste asaltului "civilizatiei albe", propagate de o lume mai puternica decît a lor.
...
-
Standarde
O calatorie prin locuri din Statele Unite, Europa si America de Sud, în care conceptul de "standarde" se amesteca cu fapte reale si imaginare, într-o explorare a stadiului în care a ajuns cultura noastra la sfîrsit de mileniu. Secolul 20 ne-a adus parcari cu aparate de taxare, serate televizate si plutoniu în cantitate suficienta pentru a ucide tot ce e viu pe planeta. Cum e sa fii o parte din acest mozaic?
...
-
Sub copacul barbatilor
Filmat în 1968, prezentat în 1974, regizat de David & Judith MacDougall. Barbatii Jie din Uganda manufactureaza obiecte din piele in timp ce discuta despre masini si despre alte subiecte.
...
-
Tacere, întuneric
În Polonia se organizeaza ateliere pentru sculptorii cu handicap de vedere si de auz. Filmul este un studiu psihologic despre acesti oameni, care traiesc în întuneric si tacere deplina, evidentiind importanta primordiala a artei în viata oamenilor si cât de mare poate fi bucuria.
...
-
Tempus de Baristas
"Time of the Barmen" este unul dintre cele mai apreciate filme ale cunoscutului documentarist David MacDougal. Filmul prezinta trei ciobani din regiunea muntoasa din partea de est a Sardiniei.
Filmul exploreaza într-o forma fina, nuantata,viata traditionala pe cale de disparitie înlocuita treptat de metodele tehnologizate de crestere a animalelor.
In timp ce tinerii se reorienteaza si pleaca pe coasta pentru o viata mai usoara si castiguri mai mari, Piedro, un tanar de 18 ani isi ajuta tatal cu drag la pascutul si mulsul caprelor.
Tatal sau, Franchiscu, in varsta de 62 de ani, si-ar dori ca fiul sau sa ramana in munti, iar acest lucru implica renuntarea tanarului la orice forma de educatie.
Prietenul lor, Miminu, in varsta de 40 de ani si inca necesatorit, cunoaste dupa nume toate caprele din turma. Dupa atatia ani de munca este inca sarac si izolat.
Pentru Pedro, acesti doi oameni reprezinta modele de urmat in viata si se gandeste la viitorul lui in aceasta lume a preschimbarilor rapide.
...
-
Teoria numerelor
Radiografia subiectiva a unei lumi pe cale sa dispara, comunitatea evreilor din Iasi. Din peste 100.000 de evrei, care traiau în Iasi înainte de cel de-al doilea razboi mondial, au mai ramas doar cîteva zeci. Întîlnirea dintre un inginer emigrat în Israel cu zece ani în urma si un tânar medic pe cale de a pleca definitiv în America este pretextul unei analize a starii de spirit, a sperantelor si perspectivelor comunitatii si membrilor ei.
...
-
Thomson din tinutul Arnhem
În 1933, o stare de panica a cuprins orasul Darwin, dupa ce cinci pescari japonezi si trei albi au fost ucisi de aborigeni pe coasta de est a tinutului Arnhem. Tînarul antropolog Donald Thomson a fost îngrozit de ideea organizarii unei expeditii de pedepsire a bastinasilor, care actionasera în legitima aparare, aparându-si teritoriul. Totodata, el si-a dat seama ca politica oficiala de "protectie" a aborigenilor nu dadea nici un rezultat. Thomson s-a oferit sa plece în Arnhem Land ca voluntar, pentru a preveni un posibil razboi rasial. El a mai propus realizarea unui studiu stiintific despre cultura indigena, ca punct de plecare pentru un nou demers care ar putea face în sfîrsit dreptate aborigenilor. În timp, lumea antropologilor l-a izolat din ce în ce mai mult, dar Thomson si-a continuat lupta pentru drepturile aborigenilor pâna în anul mortii sale, în 1970. Astazi, extraordinarele sale fotografii, note de teren si obiecte colectionate sunt gazduite de Muzeul Victoria, fiind considerate printre cele mai semnificative colectii etnografice ale lumii.
...
-
Va comunicam cu regret
În 1968, în ziua cînd împlinea 24 de ani, Barbara Sonnenborn primea o telegrama care îi anunta moartea sotului ei în razboiul din Vietnam. Douazeci de ani mai tîrziu, va porni catre locul unde fusese ucis sotul ei, însotita de o alta vaduva de razboi, de origine sud-vietnameza. În acest film, vaduvele dintr-o parte si din cealalta a baricadei rup tacerea, dînd chip unei categorii de victime de razboi, prea adesea trecuta cu vederea: supravietuitorii. Din tesatura de imagini senine ale peisajului vietnamez intercalate cu momente socante din timpul razboiului, vocile femeilor se ridica în cor cerînd pacea. Durerea fiecareia se transforma într-un gînd al tuturor: pretul razboiului poate fi cîntarit în multe feluri, dar este întotdeuna mult prea mare.
...
-
Viata de câine
Desi România pare sa fie azi un sat fara cîini, Bucurestiul e fara îndoiala un sat cu cîini. Aici, omul si cîinele sunt doua specii înnodate intim, contopite una într-alta asemenea osînditilor din infernul dantesc. Aici, cîinele cu ochi de om înfrunta zilnic omul cu ochi de cîine.
...
-
Viata printre turme
Filmat în 1968, prezentat în 1972.
"Viata printre turme" prezinta comunitatea pastorala predominanta din nord-estul Ugandei.
Dupa o perioada de izolare relativa datorita unei guvernari sub protectorat britanic, comunitatea Jie se confrunta cu tot felul de presiuni pentru a-si schimba economia de subzistenta genarata de cultura lor traditionala cu o economie de piata si integrarea in statul national modern. Filmul prezinta aceasta situatie dificila vazuta prin valorile comunitatii Jie.
Problema nu este reprezentata de inevitabilul schimbarii cat mai degraba de caile prin care va avea loc schimbarea, ce ar putea afecta profund valorile comunitatii Jie.
...
-
Wotenick
Mecklenburg-Pomerania, Republica Federala a Germaniei. În districtul Demmin exista zece mii de someri. Pentru sociologi, aceasta zona este una din regiunile defavorizate din noile landuri. Tinerii de aici cresc cu sentimentul acut al declasarii sociale. În încercarea de a-i ajuta, o organizatie privata a selectat 25 de adolescenti pentru un program de integrare sociala. Cu devotament si rabdare, instructorii se straduiesc sa le înlature ideea de esec personal si social. În rastimp de un an, centrul le va gasi un loc de munca sau de ucenicie. Wotenik, vara anului1999. Filmul urmareste rutina zilnica a centrului de instruire. Un documentar despre oameni imperfecti, care au dreptul, dar nu si sansa, de a fi fericiti.
...
-
Zile în munti. Episodul II: "Acalmie de iarna"
De secole, viata rurala din Muntii Daba din provincia chineza Schuan nu s-a schimbat prea mult. Oamenii seamana pamîntul si îsi strîng recoltele an dupa an, iar supravietuirea lor depinde de elementele naturii. Cu toate acestea, ei nu sunt refractari la progres si duc o lupta permanenta pentru o viata mai buna. Satenii încep constructia unui drum, proiect care îi nemultumeste pe oamenii din satul vecin. Conflictele cu vecinii pe tema drumului, pregatirile pentru o nunta si aparitia unui televizor nou în casa unui satean se compun într-o imagine realista a vietii rurale din China sfîrsitului de secol XX.
...