-
24 de ore
Documentarul „24 de ore” o prezintă pe Sadina, o femeie din Vulcan, care își dedică ziua întreagă îngrijirii neîntrerupte a Elisabetei, o bătrână austriacă imobilizată la pat. Deși este o muncă solicitantă, caracterizată de activități precum hrănirea, spălarea și schimbarea scutecelor, Sadina își găsește adesea liniștea în scurtele momente de pauză, fie că este vorba de o țigară savurată sub razele soarelui sau de apeluri video cu prietenii. Documentarul aduce în prim-plan pericolele și condițiile de exploatare ale celor 40.000 de îngrijitori români din Austria.
...
-
A doua șansă
Trei bărbați și un cuplu, oameni de vârste diferite primesc câte o locuință din partea Statului în cadrul unui program de reintegrare socială. Regizorul îi urmărește timp de trei ani pentru a vedea în ce măsură o casă și sentimentul de stabilitate le va schimba destinele. Momentele de cine-verite sunt filmate în mare parte în noile case pe care locatarii și le personalizează treptat, aducându-și aici plante, acvarii cu pești, animale de companie dintre care unele mai ciudate, precum insecte, în timp ce încearcă (sau nu) să-și găsească un rost. Cu un acces total la personaje, filmul prezintă cinci portrete pline de profunzime și de umanitate.
...
-
Aikiddo
Pandemia i-a oferit lui Aiko, o fată pasionată de vlogging, un timp de reflecție în care și-a conceput următorul material video. Odată ce izolarea a luat sfârșit, este nerăbdătoare să cunoască alți copii din cartier și decide să exploreze atmosfera din jur. În drumul ei printre clădirile gri, Aiko întâlnește și vorbește cu mulți copii, descoperind că pasiunea lor comună pentru muzică și dans îi apropie și le oferă confort în cele mai dificile momente.
...
-
Aikiddo + Giovanni şi înotul sincron
...
-
Albastru
Rodica (40 de ani) este o femeie simplă, lucrează ca menajeră și face tot ce e posibil pentru a le asigura copiilor ei un viitor în Belgia. Viața lor de zi cu zi urmează o rutină și toți trei încearcă să-și creeze împreună un echilibru care la o primă impresie pare destul de fragil. Băiatul vrea să renunțe la studii și să facă banii, fata nu-și dorește altceva decât să joace jocuri video și să doarmă. Cu o abordare minimalistă, camera se apropie fără a fi intruzivă de această familie de expați, explorându-le stările, emoțiile și tăcerile în momentele în care orice cale de comunicare pare aproape imposibilă.
...
-
Albastru & Pensule și ambalaje & Cei de sus
...
-
Alice On & Off
Filmată pe parcursul a zece ani, aceasta este povestea lui Alice, o fată neiubită, blocată în viața unei tinere mame. La 16 ani, se îndrăgostește de Dorian, cu 35 de ani mai în vârstă decât ea. Deși se căsătorește cu el și îl naște pe fiul lor, Aristo, ecourile familiare ale propriei copilării neglijate reapar. Alice se luptă cu o dinamică familială în care este singura responsabilă de întreținere - pentru copil, pentru Dorian - recurgând la video chat, lăsându-și în urmă propriile nevoi. Este forțată să renunțe la studiile de la universitate, își părăsește familia și îl vede pe Aristo doar ocazional de-a lungul anilor, în timp ce se luptă cu dependența de substanțe. Un portret necruțător al repetării traumei de-a lungul generațiilor, în timp ce Alice se luptă să rămână prezentă în viața fiului ei, să-și urmeze visele și să se regăsească pe sine.
...
-
Arta Observației - Expoziție
...
-
Bachir în Țara Minunilor
Bachir s-a născut într-o tabără de refugiați din Africa, unde familia lui a ajuns acum mai bine de 40 de ani din cauza războiului. Viața în deșert a familiei lui Bachir este extrem de simplă: trăiesc în colibe de pământ, fără mobilier, jucării sau confortul electricității și al apei la robinet. Printr-o acțiune umanitară, Bachir ajunge să îşi petreacă vara la o familie din Barcelona. Filmul prezintă contrastul uriaș dintre lumea lui Bachir și lumea în care trăim noi şi pe care o percepem ca pe un dat de la sine înțeles, obligându-ne să o vedem cu alți ochi și să re-evaluăm „minunile” pe care le avem la dispoziție și pe care am uitat să le apreciem.
...
-
Bachir în Țara Minunilor + Pien, regina albinelor
...
-
Basia: trei povești scurte
Basia locuiește singură, dar e încântată de vizite și la vârsta ei înaintată încearcă să rămână o persoană energică și activă. Filmul este împărțit în trei părți distincte în care ea își întâlnește sora, apoi își petrece timp cu nepoata ei și, în cele din urmă, aflăm că este o actriță care nu s-a retras din activitate, își repetă replicile și participă la un spectacol de teatru stradal. Regizorul reușește astfel să realizeze un portret complet, intim și plin de profunzime, apropriindu-se cu sensibilitate de un personaj tragic și în același timp plin de viață care își urmează rutină zilnică, conștient însă de puținul timp care i-a mai rămas pe acest pământ.
...
-
Basia: Trei povești scurte & Doamne, fă din leu dolar! & Bella și fiica ei
...
-
Băiatul de lemn
Stijn (14 ani) locuieşte împreună cu tatăl său într-un oraş din Olanda. După exmatricularea de la liceu şi ruperea temporară a legăturii cu mama sa, faţă de care are un sentiment de vinovăţie, Stijn experimentează efectele sevrajului, se înscrie într-un program de reabilitare şi lucrează într-un atelier de tâmplărie. El trece printr-o etapă de maturizare emoţională, în care întâi îşi recunoaşte problemele de comportament şi dependenţele, iar apoi, cu multă ambiție, încearcă să se vindece pe toate planurile, susținut constant de tatăl său.
...
-
Băiatul de lemn + Shobe face surfing
...
-
Bella și fiica ei
Într-un film alcătuit exclusiv din momente de cine-verite pline de naturalețe, cu personaje autentice și degajate în fața camerei, regizoarea abordează tema maternității din perspective diferite – în prim plan este relația dintre Bella și fiica ei care are un mic handicap mintal, așa că e dependentă de mamă, iar în momentul în care apare o sarcină nedorită aceasta va trebui să ia o decizie în locul ei, un moment în care intervine și bunica cu propriile păreri și sfaturi. E o situație specială în viața celor două care le apropie și mai mult – mama e înțelegătoare și grijulie, fiica e neajutorată și incapabilă să-și hotărască singură viitorul.
...
-
Biosfera Întunecată
Documentarul pune la îndoială ceea ce credeam că știm despre originea vieții și ne provoacă să ne reimaginăm evoluția. Din cele mai adânci și neprietenoase locuri ale planetei până la cele mai îndepărtate zări ale Galaxiei, oamenii de știință propun un nou tipar de dezvoltare a vieții identificând moleculele primare necesare acesteia. Această propunere are la bază descoperirea unei biodiversități bogate de microorganisme care se dezvoltă în medii considerate până de curând improprii vieții.
...
-
Călătoria lui Arka Kinari
Filistine și Nova fac ca velierul să se transforme într-un spațiu cultural, iar muzica și arta ajung să fie vectorii prin care se transmit mesajele pentru sensibilizarea publicului cu privire la reziliența climatică. O producție vizuală, muzicală, cu poveste și chiar misiune, văzută într-un format captivant, 360°.
...
-
Călătorie cu viteza luminii
În această comedie de acțiune, o navă spațială se prăbușește pe Pământ în perioada Epocii de Piatră. Pilotul, Alien, primește ajutor pentru a face reparațiile de la Uga și Bam, doi frați foarte curioși și curajoși care cer la schimb o călătorie în spațiu. În timp ce fac reparațiile, Alien îi învață despre sistemul solar, energie și lumina solară, dar și despre tehnologia avansată cu care este alimentată nava. Vedem prin ce peripeții trec cei trei, într-o producție care îmbină distracția cu știința.
...
-
Călătorie stelară - o aventură acvatico-spațială
Astéria, o simpatică stea de mare, visează să pornească într-o aventură precum eroul ei, căpitanul Octopus. Într-o dimineață, o navă spațială se prăbușește în apropierea ei, transportând-o pe Stella - o stea căzătoare îndrăzneață care are nevoie de combustibil. Astéria și Stella hotărăsc să caute metan sub apa oceanului. Pe măsură ce călătoresc împreună, Astéria o familiarizează pe Stella cu minunile marine, în timp ce Stella îi împărtășește informații despre Pământ, Lună și Soare, dezvăluind legătura dintre viața oceanică și spațiu.
...
-
Câinii latră, caravana trece
Încă din anul 2012, guvernul rus a început să adopte o serie de legi discreționare îndreptate împotriva tuturor celor care nu erau de acord în mod public cu poziția oficială, iar după declanșarea războiului din Ucraina, puterea de la Kremlin se grăbește să instituie un nou pachet de legi represive. Peste noapte, desfășurarea activității presei independente și a societății civile devine practic imposibilă. În mijlocul cenzurii totale, jurnaliștii și activiștii ruși sunt amenințați cu închisoarea sau exilul și sunt obligați să facă alegeri morale dificile.
...
-
Cântecele pământului care arde
Refugiați care se agață cu disperare de uși încercând să prindă un loc în vagoanele deja pline ale unui tren, soldați, arme, orașe distruse, copii care se joacă de-a războiul în curtea casei, oameni care privesc în gol, coc pâine sau își îngroapă morții sunt imagini deja obișnuite și fac parte din cronologia unei noi realități care s-a instaurat în Ucraina. Olha Zhurba mizează pe o observație asumată și ne prezintă, fără artificii, drama colectivă a ucrainenilor și efectele războiului.
...
-
Cei de sus
Modern Primitive, singura echipă de body suspension s-a despărțit, iar membrii ei – Dragoș, George și Ovidiu continuă să facă suspensii corporale, fiecare pe cont propriu. O tânără vrea să-și facă cadou de ziua ei prima ei suspensie și încearcă să se lămurească ce implică aceasta și dacă există undeva și o motivație spirituală. Are loc o pregătire care presupune și un soi de ritual, însă autoarea filmului păstrează suspansul în ceea ce privește body suspension până spre final. E o modă? O pasiune? Un stil de viață? Dezvăluind treptat detalii ale acestui fenomen underground, filmul are un subiect inedit și o abordare mai degrabă artistică decât jurnalistică.
...
-
Cine e bărbatul în casă?
Conform Kanun-ului, în anumite condiții, o femeie își poate asuma rolul social de bărbat. Astfel, ea devine Burrnesha, iar după depunerea jurământului nu se mai poate întoarce niciodată la viața de femeie. Ea va trebui să poarte până la moarte doar haine bărbătești, să se comporte ca un bărbat și să își asume statutul și responsabilitățile unui bărbat. Acest fenomen intrigant, care subzistă într-un mod uimitor, perfect conservat, undeva în Europa contemporană, dă peste cap toate stereotipurile și proiecțiile discuțiilor despre identitatea de gen.
...
-
CINEMA PASS
Acces la oricare dintre filmele și masterclass-urile AFF2024, cu excepția proiecțiilor din DOME și AF Junior. Pentru garantarea locului în sală, e necesară achiziționarea din timp a unui bilet cu valoare 0 lei
...
-
Concert Carolyn Hume & Paul May
...
-
Concert Dikanda
...
-
Corpus Christi
Corpus Christi, regizat de Jan Komasa, urmărește povestea lui Daniel, un tânăr, fost condamnat care se dă drept preot într-un mic sat polonez, pretizând că este trimisul Bisericii. Deși nu are pregătire teologică, Daniel își asumă această identitate, propulsat de o chemare spirituală profundă descoperită în închisoare. Filmul explorează nu doar tensiunile sociale dintr-o comunitate rurală marcată de o tragedie colectivă, dar și o luptă internă a protagonistului între cine este și cine vrea să devină. Îmbinând realismul social cu o narațiune profund simbolică, regizorul conturează un personaj complex care provoacă atât instituția Bisericii, cât și percepțiile societății despre iertare și răscumpărare.
...
-
Cum să fiu mort, dacă-s viu?
Constantin Reliu nu are documente de identitate și nici dreptul la pensie, după o muncă de 25 de ani în Turcia. După ce a fost deportat, acesta se întoarce în România, unde află că fusese declarat mort. Pe măsură ce zilele se transformă în săptămâni, camera Ilincăi Călugăreanu surprinde momente absurde, iar regizoarea se trezește din ce în ce mai implicată într-o poveste tristă și tot mai întunecată, care pare fără sfârșit. După decenii de când cetățenii români lucrează în străinătate se pare, că administrația românească nu este pregătită să țină pasul cu evidența cetățenilor români plecați la muncă.
...
-
Cum se face magia?
De la primele forme de efecte speciale, folosite la începutul anilor 1800, la ecuațiile și tehnologiile avansate care fac ca orice să fie posibil în lumea digitală a jocurilor și materialelor video din zilele noastre, vedem în format fulldome o istorie a efectelor speciale. Descoperim latura științifică și complexitatea din spatele efectelor speciale și a formelor 3D, cum sunt ele gândite și construite, dar și cum am ajuns să dăm viață lumii imaginare, cu ajutorul tehnologiei.
...
-
DAY PASS
Acces la oricare dintre filmele AFF2024 din ziua respectivă, cu excepția proiecțiilor din DOME și AF Junior. Pentru garantarea locului în sală, e necesară achiziționarea din timp a unui bilet cu valoare 0 lei
...
-
De când mă știu
Un documentar minimalist care îmbină experiența autobiografică și o abordare microsociologică pentru a chestiona sistemul de educație georgian și mecanismele sale de îndoctrinare.Prin mijlocul unor tablouri observaționale, stilizate, în care putem observa interacțiunea strictă și intransigentă dintre profesori și varii grupuri de elevi, și cu un abil simț al absurdului, Ever Since I Knew Myself interoghează relația dintre, pe de-o parte, conformism și obediență și, de partea cealaltă, naționalism, roluri de gen patriarhale, dogmatism și control social.
...
-
De ce luptăm
Rapoartele despre climă se fac constant şi oamenii de știință emit avertismente din ce în ce mai sumbre. Chestionând incapacitatea oamenilor de a conștientiza impactul pe care îl au asupra mediului și pericolul iminent care ne amenință, Camille pleacă împreună cu doi prieteni într-o călătorie în Islanda, spre cel mai mare ghețar din Europa, la bordul unei ambarcaţiuni. Îi însoțim pe cei trei tineri activişti de mediu în această aventură și conștientizăm pe parcurs de ce e gravă topirea ghețarilor și, mai mult, cum influențează topirea ghețarilor întreaga viață pe Pământ.
...
-
Din floare în floare
Filmul prezintă frânturi din viața tatălui autoarei – un bărbat nonconformist, hedonist și histrionic care locuiește singur și povestește relaxat despre relațiile lui cu femeile, atât în fața camerei cât și a nepoților săi, inclusiv despre cea cu Ruth, marea sa iubire, de care divorțat de mulți ani. Folosindu-se de fotografii de familie și descoperind amintiri uitate, autoarea își portretizează părinții, pe fiecare din perspectiva celuilalt și încearcă să provoace o reconcicliere. Întâlnirea dintre cei doi decurge firesc, o dovadă că toate reproșurile și ranchiuna au rămas undeva în trecut.
...
-
Distopii Locale Într-o Utopie Globală
Într-un deșert vast, o experiență cinematografică unică prinde viață în dome, fiecare narând o poveste arhitecturală distopică. Explorează „High Rise Cult,” unde zgârie-norii fragili plutesc pe baloane, „The Doomed City,” inspirat de Nicholas Roerich, și „Phygital Limbo,” o lume digitală alimentată de emoțiile umane. Acest film imersiv estompează perfect granițele dintre imaginația arhitecturală și realitate.
...
-
Doamne, fă din leu dolar!
În urmă cu mai bine de un secol, străbunicul autorului, un țăran dintr-un sat de la poalele munților Făgăraș, a plecat peste ocean de unde s-a întors mai bogat, iar cu banii strânși în America și-a cumpărat pământ. Fenomenul a intrat în folclorul local, iar averea și visul american al străbunicului au rămas moșternire altor generații care, la rândul lor, au emigrat în Statele Unite. Folosindu-se de imagini din arhiva de familie și de filmări din satul de astăzi, regizorul încearcă să refacă traseele acestor destine care se intersectează. Filmul evocă un fenomen de migrație destul de puțin cunoscut în România, această experiență era însă răspândită în toate regiunile în Transilvania, Banat, parțial, Maramureș, și în tot imperiul Austro-ungar.
...
-
DocTalk Carnea noastră cea de toate zilele
Food for profit. Filmul jurnaliștilor Giulia Innocenzi și Pablo D’Ambrosi este o investigație jurnalistică realizată vreme de cinci în mai multe țări europene, care arată legăturile dintre industria cărnii, lobby și coridoarele puterii de la Bruxelles. Regula numărul 1: productivitatea contează, restul sunt detalii. Realitățile expuse sunt șocante. Pe de o parte, sunt fermele intensive, unde animalele sunt maltratate, mediul este poluat masiv, normele de igienă sunt inexistente.
Pe de altă parte, se află lobbyul cinic și politicienii fără scrupule, care propun experimente genetice în Africa, unde „oamenii mor de foame și se bucură dacă o găină face 8 ouă în loc de 6”. Sau parlamentari gata să susțină amendamente-fake precum creșterea animalelor modificate genetic, cu 6 picioare, pentru a optimiza profitul pe corp crescut, vaci cu două sisteme reproductive, pentru creșterea producției de lapte pe cap de vită etc. Totul, subvenționat masiv cu bani europeni.
Dezbaterea caută să arate ce mâncăm în realitate atunci când comandăm o friptură, care sunt legăturile dintre lumea politică și industria cărnii, cum s-a ajuns ca interesul consumatorului să fie pe ultimul loc, deși politicile ar trebui să fie în favoarea oamenilor și a comunităților, și dacă putem face, totuși, ceva cât încă nu e prea târziu. Și întrebarea obsedantă: credem în democrație sau în lobbycrație?
...
-
DocTalk Câte stele pe cer, atât plastic în oceane
Plasticul Fantasticul de Isa Willinger. Criza globală a plasticului este demontată și
reasamblată într-un documentar cinematic foarte bine documentat, care nu doar că indică
problemele, ci oferă și soluții concrete la acest fenomen. Există de 500 de ori mai multe
particule de plastic în apele Terrei decât există stele în galaxia noastră. Plasticul se află în
oceane, râuri, aer, sol și chiar în corpul uman. Documenarul urmărește îndeaproape
producția circulară, fenomenul greenwashing-ului, evoluția și efectele microplasticelor,
emisiile de carbon și rasismul ecologic. Ne întâlnim cu lobiștii pro-plastic, oameni de știință și activiști, care se plimbă prin Hawaii și Kenya colectând deșeuri cu mâinile goale, în timp ce încearcă să pună capăt producției catastrofale. Plasticul fantasticul este realizat de un
regizor care a știut cum să transforme totul într-un film profund și captivant și, dincolo de
toate, uman.
Dezbaterea își propune să analizeze posibilele soluții pentru a stopa fenomenul.
- Ce poate face statul, ce pot face marile companii și noi, oamenii simpli pentru a reduce consumul de plastic?
- Cum putem contribui cu adevărat pentru a avea o planetă mai curată și mai
sănătoasă?
Sunt întrebări la care vom încerca să răspundem cu ajutorul invitaților și a publicului.
...
-
DocTalk Era feudalismului digital
La cumpăna acestei uriașe transformări, filmele propuse ca punct de plecare pentru acest dialog ne permit să reflectăm asupra naturii unei ere care se încheie, în care colectarea și arhivarea cunoștințelor s-a făcut pe suport fizic (hârtie, peliculă etc.).Ne vom delecta privind dedicarea colecționarilor de cărți, a bibliotecilor personale clădite cu pasiune și chiar cu o duioasă risipă (Umberto Eco - biblioteca lumii de D. Ferrario), a colecționarilor de hărți, artefacte care combină știința, arta și epistemologia (O căutare străină de A. Gatapoulos) și vedem cum autodocumentarea și autoarhivareameticuloasă a imaginii zilnice a propriei persoane (Excentric de C. Delbecq) creează o colecție de artă în sine. Salutată cu entuziasm, ERA DIGITALĂoferă o șansă de acces la informații fără precedent, dar aduce cu sine întrebări precum:
- Care sunt pârghiile, noul sistem de control prin care vom putea stabili veridicitatea informațiilor în contextul democratizării producției de cunoștințelor?
- Cum putem transmite patrimoniul cunoștințelor adunate vreme de sute de ani în cărți, hărți și în general cunoașterea domeniilor, care necesită atenție,înțelegere și studiu aprofundat,în contextul în care în era digitală cunoștințele sunt consumate în formate scurte (postări, articole scurte, videoclipuri)?oare platformele digitale, bibliotecile digitale, Google books vor putea fi o alternativa pentru a avea o biblioteca virtuala care aduna toate cunostiintele scrise, un fel de biblioteca din Alexandria moderna?
- Care este structura circulației informațiilor, natura bulelor de filtrare, a camerelor de ecou și, în ultimă instanță, cine joacă rolul de gatekeeper, cine decide și pe ce bază accesul în sine în era digitală?
...
-
DocTalk Estici în Vest
În 24 ore de Harald Friedl, Sadina, o femeie de 50 de ani din Valea Jiului, are grijă de o bătrânăaustriacă imobilizată la pat. Între cele două se formează în timp o relație apropiată, iar româncadin Valea Jiului pare preocupată exclusiv de bunăstarea celei pe care o are în grijă de mai mulți ani.Sabina a dezvoltat o rutină zilnică (curățenie, igienă, cumpărături, gătit, somn iepuresc, cu sistemulbaby alarme pornit în permanență), care o face să pară stăpână pe situație. Dar munca grea șisingurătatea (e departe de casă câte 5-6 luni) reprezintă o povară grea chiar și pentru o persoanăputernică. Colege ale Sadinei au mai puțin noroc; ele descriu în film umilințele la care sunt supuseîn timp ce au grijă de persoane neputincioase.
În documentarul TATA de Lina Vdovîi și Radu Ciorniciuc, o jurnalistă din Republica Moldova, care adocumentat mai multe cazuri de exploatare a muncitorilor est-europeni, este chemată în ajutor detatăl ei, supus de mai mulți ani unor abuzuri din partea angajatorului său din Italia. Dincolo depovestea unei complicate relații tată-fiică, filmul vorbește despre un fenomen definit drept„sclavie modernă”, care îi afectează mai mult sau mai puțin pe numeroși est-europeni plecați lamuncă în străinătate și încearcă să explice de ce unii dintre aceștia acceptă comportamentulabuziv al angajatorilor.
Mirajul Occidentului de Apolena Rychlíková. „O viață demnă este aceea dedicată îmbunătățiriicondițiilor sociale ale semenilor tăi. O persoană care trăiește demn este pregătită să își asumeorice risc ca să atingă un scop benefic pentru societate”. Ținând cont de crezul tatălui ei (dizidentulceh Petr Uhl, co-fondator al Chartei 77), jurnalista Apolena Rychlikova își ia câteva joburinecalificate în Europa Occidentală pentru a documenta condiția imigranților est-europeni veniți lamuncă în străinătate. Lucrează în agricultură în Germania (la cules salată), într-un hotel din Irlanda(cameristă) și are grijă de persoane în vârstă din Franța. Iar ceea ce află întrece orice așteptări. „Unstrăin rămâne un străin”, îi spune o prietenă din Anglia; dar aceasta este cea mai mică problemă.
...
-
DocTalk FEMEIA TÂRGUITĂ versus FEMEIA BĂRBAT
În numele pământului de Dorota Kobiela, Hugh Welchman,relevă un model răspândit în societățile tradiționle: femeia tânără, îndrăgostită de un bărbat de vârstă apropiată, este măritată împotriva voinței ei, cu tatăl acestuia, ea fiind târguită în acest mariaj pentru a crește prestigiul bărbatului. Femeia refuză să-i ofere un moștenitor soțul, ba mai mult, menține relația amoroasă cu băiatul acestuia și după nuntă, devenind astfel simbolul nesupuneriiși al păcatului de a-și fi urmat propriile dorințe, în defavoarea obligației de a oferi un urmaș. Astfel, ajunge să fie considerată de toată comunitate, în dinamica spiritului de grup, inclusiv de restul femeilor căsătorite, ca sursa tuturor răutăților și este expulzată din sat.Acțiunea este plasată în satul polonez tradițional, dar ar fi putut să fie în orice sat tradițional din Europa.
Cine e bărbatul în casă de Kristine Nrecaj, BirtheTemplin, ne arată un alt model tradițional, foarte rar de altfel, în care femeile și-au asumat rolul de bărbat, în mod voluntar sau constrânse de părinți (în familiile unde nu se nășeau băieți). În familiile tradiționale albaneze, bărbații controlau toate acțiuniile femeilor, ei decideau inclusiv când și unde puteau femeile să circule în afara locuinței. În documentar, femeile devenite bărbați, mărturisesc despre avantajele vieții lor, ca burnesha: libertatea de mișcare, de alegeri, de independență. Aflăm însă și despre reversul constrângerilor: lipsa propriei familii, renunțarea la aspectele feminine.
Dialogul propune să identifice și să readucă în discuție sursele și practicile inegalităților de gensau chiar misogine ale prezentului care sunt perpetuate din trecut.
...
-
DocTalk Secretul avansului Poloniei
În numele pământului, regizat de Dorota Kobiela și Hugh Welchman. Plasat în Polonia secolului al XIX-lea, filmul spune povestea lui Jagna, o femeie de 19 ani forțată să se căsătorească cu bătrânul Boryna, în timp ce adevărata ei dragoste este fiul acestuia, Antek.
Sfidarea ei a normelor societății declanșează o serie de evenimente dramatice care amenință să distrugă liniștea satului natal. Cu imaginile sale uluitoare pictate în ulei și intensitatea emoțională, filmul oferă o experiență cinematografică puternică și de neuitat.
Corpus Christi, regizat de Jan Komasa, urmărește povestea lui Daniel, un tânăr, fost condamnat care se dă drept preot într-un mic sat polonez, pretizând că este trimisul Bisericii. Deși nu are pregătire teologică, Daniel își asumă această identitate, propulsat de o chemare spirituală profundă descoperită în închisoare. Filmul explorează nu doar tensiunile sociale dintr-o comunitate rurală marcată de o tragedie colectivă, dar și o luptă internă a protagonistului între cine este și cine vrea să devină. Îmbinând realismul social cu o narațiune profund simbolică, regizorul conturează un personaj complex care provoacă atât instituția Bisericii, cât și percepțiile societății despre iertare și răscumpărare.
Pădureade Lidia Duda. Asia și Marek locuiesc împreună cu cei trei copii ai lor într-o casă aflată în mijlocul pădurii Białowieża, la granița de est a Poloniei. Ei încearcă să ducă o viață liniștită și să își crească copiii în mijlocul naturii, dar în timpul nopților se instalează neliniștea. Din întunericul pădurii răzbat voci și zgomote, se răsfrâng ecourile unor tragedii ascunse. Cu o puternică încărcătură emoțională, dar filtrată discret prin rutina vieții de
familie, filmul pune în discuție într-un mod inteligent și sensibil problema uneia dintre cele mai grave crize umanitare din Europa.
Dialogul încearcă să aducă în lumină aspecte mai puțin cunoscute ale societății poloneze, care au contribuit la acest parcurs special. Filmele selectate pentru programul ”Polish cine-spotlight”, deschid, și oferă scena vibrantă a societății poloneze de azi: granița dintre Polonia și Belarus a devenit un front al migrației din orient (Pădurea/Forest), felul în care biserica catolică reușește sau eșuează să joace un rol în viața de zi cu zi a tinerilor din comunitățile rurale (Corpus Christi), sau mentalul formator, sau de unde a plecat societatea poloneză, lumea rurală Est Europeană de la începutul secolului 20? (În numele pământului/The peasants de Dorota Kobiela, Hugh Welchman).
...
-
DOME PASS
Accesul la oricare dintre filmele programate la NEW MEDIA DOME, cu excepția filmelor proiectate în sala de cinema din cadrul festivalului. Pentru garantarea locului în sală, e necesară achiziționarea din timp a unui bilet cu valoare 0 lei
...
-
Dumnezeu, știința și căutarea sensului vieţii
Încă din zorii umanității, oamenii au privit cerul, încercând să găsească sensul vieții. Chiar și astăzi, ne întrebăm: Cine suntem? De ce suntem aici? Cum a început totul? Răspunsurile la aceste întrebări fundamentale au fost căutate prin prisma științei și religiei – două abordări diferite ce încearcă să explice aceleași mistere. Un spectacol de planetariu unic, care explorează legătura surprinzătoare dintre știință și religie, oferind noi perspective asupra acestor întrebări ancestrale.
...
-
După cum bate ceasul
Filmul documentar evocă istoria fostei comunități evreiești din Odorheiu Secuiesc. Evreii care s-au stabilit în oraș, în secolul al XIX-lea, au devenit vorbitori de limbă maghiară păstrând bune relații cu maghiarii din Tranisilvania chiar și după Tratatul de la Trianon. În prezent nu mai trăiește nici un evreu în localitate. Majoritatea supraviețuitorilor Holocaustului au părăsit Transilvania, mutându-se în Israel. Tragedia care a pus capăt unei perioade de peste un secol de conviețuire pașnică a rămas complet necunoscută locuitorilor actuali din Odorheiu Secuiesc, și acest film este un demers de recuperare și de marcarea memoriei acestei comunități, dar și a relevării și asumării greșelilor din trecut.
...
-
Eclipsă totală: în căutarea somnului pierdut
Kentucky este o găină cu insomnii și vedeta rețelelor sociale care locuiește pe Lună, în timp ce face echipă cu JOS, prietenul ei android, pentru a dezvălui secretele eclipselor solare. Aventura lor spațio-temporală îi aduce pe Pământ, în căutarea eclipsei perfecte. Descoperă aventura lor plină de farmec și condițiile ideale pentru acest fenomen celest captivant.
...
-
Emoţiile micului Cub
Emoţiile fac parte din viaţa noastră. Prin aventuri amuzante, micul Cub ne arată ce se întâmplă în corpul nostru atunci când trăim aceste stări intense şi ne ajută să înțelegem mai bine propriile noastre emoții și ce putem face pentru a le gestiona în mod sănătos. O călătorie în interiorul nostru, arătându-ne cum emoțiile nu sunt doar reacții, ci și instrumente care ne ajută să creştem şi să navigăm prin viață.
...
-
Excentric
Excentric, regizat de Christophe Delbecq, este un documentar care explorează universul artistic al lui Dirk Wauters, un sculptor și muzician belgian. Filmul pătrunde adânc în lumea lui Wauters, care și-a documentat viața timp de 30 de ani printr-o varietate de forme artistice, inclusiv fotografii, desene, scrieri și improvizații muzicale. Aceste documentări nu sunt doar o cronică a vieții sale, ci și o reflecție a căutării sale introspective pentru sens și înțelegere. Cinematografia și designul sonor ale filmului sunt folosite pentru a amplifica și a reflecta intensitatea și profunzimea lucrărilor lui Wauters, oferind spectatorilor o experiență profundă și captivantă care evidențiază complexitatea și frumusețea procesului său creativ.
...
-
Experienţe despre bullying
Rosalie are 13 ani și este victima bullying-ului și cyberbullying-ului. Cu timpul, încrederea în sine i-a scăzut determinând-o să se izoleze din ce în ce mai mult. Acum, nu se mai simte confortabil nici măcar în camera ei. Știe că cei care vor să ajungă la ea o pot face prin intermediul internetului și al mesajelor. Ea începe o aventură în care interacționează cu oameni din mediul online, care au trecut prin lucruri similare și cu ajutorul cărora încearcă să-și vindece rănile pe care le are. Oare va reuși să realizeze acest lucru?
...
-
Experienţe despre bullying + Insula noastră
...
-
FACE T(W)O Sibiu BTS
Realizat în parteneriat cu AFFși FITS, documentarul de genul ‘behind the scenes’ prezintă povestea oamenilor atât din spatele cât și de pe scena spectacolului FACE T(W)O, în care dansul este limbajul universal care stă la baza acestuiași care îi conectează profund, în moduri diferite, pe cei peste o sută de tineri dansatori. "People Power Partnership" (PPP) este un proiect de teatru-dans participative pentru spațiul public, care facilitează întâlniri reale și durabile, într-un context artistic. Pe parcursul proiectului, 104 de tineri (cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani), din orașele partenere ale proiectului, au creat 13 producții de dans independente, precum și un spectacol final de mari dimensiuni care este prezentat în turneu, pe parcursul a doi ani, prin toate cele 13 orașe partenere, fiind inclus în programul unor festivaluri internaționale de prestigiu.
FACE T(W)O a deschis ediția din 2024 a FITS, iar AFF a răspuns invitației FITS pentru a documenta oamenii și munca din spatele acestuia și a imortaliza spectacolul-eveniment.
...
-
Fata care sfidează gravitația
La antrenamentele intensive, Erdenchimeg face eforturi pentru a deveni cât mai flexibilă și mai puternică, pentru a avea un bun echilibru stând doar într-o mână. În timp ce pentru colegele ei contorsionismul este un hobby, pentru ea acest sport este începutul unei cariere și șansa la o viață mai bună. Adeseori, adoarme în autobuz din cauza oboselii. Fata speră că va deveni o contorsionistă celebră și bogată. Oare ce dorește să cumpere cu banii câștigați?...
...
-
Fata maestrului Shaolin
Mariella a crescut în Berlin, practicând Kung Fu de la vârsta de trei ani, iar visul ei este ca, peste zece ani, să participe la festivalul internaţional de Kung Fu din templul Shaolin, China, unde a crescut şi învăţat tatăl ei, maestrul Shaolin. Dar până atunci, fata se antrenează pentru competiţii pe care le aşteaptă cu sufletul la gură, într-o emoție puternică, atunci când stă pe saltea, în fața juriului.
...
-
Fatou luptă împotriva secetei
Fatou trăiește într-un sat cu 19 locuitori, în Senegal, într-una dintre cele mai aride zone din Africa. Ea muncește de dimineața până seara pentru a-și îndeplini îndatoririle legate de casă, dar și pe cele legate de școală. Cea mai complicată activitate este asigurarea apei pentru oameni și animale. Va reuși ea să obțină un rezervor de apă pentru sat și să schimbe viața comunității?
...
-
Food for Profit
Food for Profit, regizat de Pablo D'Ambrosi și Giulia Innocenzi, analizează critic dominația corporațiilor multinaționale în producția globală de alimente. Documentarul dezvăluie modul în care controlul corporativ compromite sănătatea, sustenabilitatea mediului și economiile locale. Prin combinarea unor imagini impresionante, povești personale și perspective ale experților, filmul provoacă spectatorii să reconsidere implicațiile agriculturii industriale și pledează pentru un sistem alimentar mai sustenabil și echitabil.
...
-
Fotofobia
În timp ce rătăcește fără țintă printre vagoanele abandonate și peroanele populate cu refugiați, Niki o întâlnește pe Vika, o fată de 11 ani, iar cei doi încep să exploreze spațiul subteran și să-l transforme, cu inocență și creativitate, în terenul lor de joacă. Acest documentar hibrid combină inteligent și discret momentele observaționale cu staging-ul, reușind să (re)creeze o lume ludică, aproape ireală.
...
-
Fotografii însângerate
Publicul va avea acces la cel mai bine documentat eveniment fotografic din istoria Holocaustului. Fotografiile din documentar ilustrează pregătirea și implementarea pogromului, de la marcarea caselor în care nu locuiau evrei, la coloanele de evrei puși să sape gropile în care urmau să fie aruncați semenii lor, îmbarcarea în trenurile morții și asasinatele care au avut loc. Un documentar devastator.
...
-
Fragmente pe gheață
În 1986, tatăl regizoarei, un patinator ucrainean, cumpără o cameră video cu care își filmează turneele în Occident, dar și home movies. Conceptual, documentarul se bazează pe un dialog între imaginile filmate de părinți și analiza auto-etnografică a fiicei. În timp ce privirea aparatului cu care aceștia filmează reflectă dorința lor de a emigra și fascinația pentru prosperitatea economică din afara blocului estic, Stoianova își propune să înțeleagă cum se suprapune și cum se contrazice această privire cu amintirile ei din copilărie și cu felul în care au fost reprezentate în epocă evenimente socio-politice marcante precum accidentul de la Cernobîl, lovitura de stat împotriva lui Gorbaciov din 1991 sau câștigarea independenței Ucrainei.
...
-
FULL PASS
Acces la oricare dintre filmele AFF2024, la masterclass-uri și la DOME. Pentru garantarea locului în sală, recomandăm achiziționarea din timp a unui bilet cu valoare 0 lei
...
-
Gala de deschidere AFF 2024
...
-
Geneza mamei pământ
De la coliziuni teribile cu alte corpuri cerești, ploi de meteoriți, treceri prin foc și gheață, până la momentul perfect pentru crearea vieții, istoria Pământului ne învață cǎ toți suntem „copiii stelelor”. Experiența fulldome ne permite imersarea într-un spațiu și un timp îndepărtat, momentul în care aventura mamei Gaia începe.
...
-
Georgia zâmbitoare
În timpul campaniei electorale din 2012, fostul președinte al Georgiei, Mikheil Saakašvili, le-a promis tuturor cetățenilor asistență stomatologică subvenționată de stat, iar dentiștii au început să scoată dinții bolnavi ai georgienilor cu promisiunea de a-i înlocui în lunile următoare. Dar, partidul președintelui a pierdut alegerile, iar votanții ghinioniști nu și-au mai primit niciodată dinții înapoi. Un documentar inedit și plin de umor, despre o lume tristă, prinsă în capcana unor capricii politice sau a propriei ignoranțe.
...
-
Giovanni şi înotul sincron
Giovanni, un băiat din Olanda, în vârstă de 10 ani, se antrenează de patru ani pentru a putea fi acceptat într-o competiţie permisă, în prezent, doar fetelor – înotul artistic. Nimic nu îl poate face să renunţe la visul său: nici ideile preconcepute care circulă în societate, nici tachinările colegilor de la şcoală, nici măcar emoţiile prin care trece înaintea calificărilor. Împreună cu prietena lui, Kim, care îl susţine cu încredere, filozofează despre relaţiile interpersonale şi despre cât de important este să fii tu şi să faci ceea ce îţi place.
...
-
Henry Fonda președinte
Henry Fonda este probabil unul dintre cei mai importanți actori americani, un icon cultural cunoscut pentru roluri ca cel al președintelui Abraham Lincoln, al eroului de western Wyatt Earp sau al juratului nr. 8 în filme de John Ford, Sidney Lumet, Sergio Leone, Alfred Hitchcock și mulți alții. Debutul în cinema al istoricului de film și curatorului austriac Alexander Horwath, filmul este construit ca un eseu video monumental care folosește biografia și cariera prolifică a actorului Henry Fonda ca filtru de interpretare socio-politică a imaginarului colectiv din Statele Unite și a miturilor sale fondatoare, bazat pe istorie culturală, lectură simptomatică și o abordare speculativă.
...
-
Hoda - mamă pe lista de așteptare
Hoda face parte din comunitatea creștinilor copți, cântă în cor și de 20 de ani frecventează un shelter pentru copii orfani pentru a petrece timp cu Mariam pe care o consideră fiica sa. Relația dintre cele două e capricioasă, Mariam care a devenit între timp femeie o vede pe Hoda mai mult ca pe o prietenă, în plus vrea să se mărite pentru a scăpa de constrângerile din shelter. O altă relație ratată este cea dintre Hoda și mama ei în vârstă de care are grijă. Alternând momente de cine-verite cu interviuri, filmul oferă o pespectivă asupra vieții femeilor din Egiptul de astăzi în care vina, complexele și frustrările se pasează emoțional de la o generație la alta.
...
-
Hrană pentru schimbare
O școală din sudul Franței, din nevoia de a-și educa elevii, a ajuns la concluzia că este mai sănătoasă cultivarea propriilor produse, împlinind nevoia cantinei și determinând copiii să înțeleagă real nevoile naturii. O școală din Malmö (Suedia) pune accentul pe reducerea emisiilor de carbon când vine vorba de alimentele pe care le produce pentru elevi. La alt capăt al lumii, în Brazilia, printr-o alimentație sănătoasă și corectă, se încearcă îndreptarea unor greșeli ale societății, în lupta împotriva obezității și în încercarea de a atrage copiii la școală. Filmul oferă modele de succes în educație, alimentație și mediul de afaceri.
...
-
Ingineri adolescenți
Un grup de copii este atras în faza regională a unui concurs de fizică, după o evaluare a cunoștințelor, abilităților și aptitudinilor necesare proiectului. Într-o societate disperată după soluții inovatoare în fizica spațiului și protecție climatologică, polonezii dau exemplu de ingeniozitate, reușind să își pregătească viitoarele generații de cercetători în timp util. Prin interviuri, elevii au reușit să își împărtășească dorințele și gândurile despre viitor și despre ei, implicit. De la dorința de a scrie romane S.F. și până la turism spațial sau inventarea de noi tehnologii, copiii au dovedit o dedicare totală bazată pe suportul tehnologic al adulților specialiști.
...
-
Insula noastră
Mirte are sindromul Down și, deși e mai mare, sora ei ajunge să conștientizeze că o depășește puțin câte puțin. În timp ce Mirte trăiește momentul și se joacă folosindu-se constant de imaginația de care nu duce lipsă, Shanna își petrece răbdătoare și gânditoare timpul, fiind conștientă că nu va fi pentru totdeauna lângă sora ei.
...
-
Insula noastră + Mândrie şi prejudecată
...
-
Interceptat
Un documentar minimalist care tratează complexitatea războiului din Ucraina prin reprezentarea perspectivelor subiective ale soldaților ruși și a ecourilor propagandei putiniste asupra lor și asupra altor ruși anonimi.Spectral și penetrant, Intercepted chestionează cu precădere resorturile psihologice ale soldaților: dacă au ales să fie acolo, la ce se gândesc când comit acte de violență, dacă știu că se îndreaptă spre moarte sau cum își imaginează că își vor relua viețile la final. Confruntându-ne cu absurdul războiului, filmul sugerează perversitatea relației dintre alegere, putere, ideologie și abrutizare.
...
-
Interzis
Filmul „Interzis” arată complicata poveste de cuplu a unei femei de 43 de ani și a iubitei ei. Imaginile intime și calde sunt întrerupte brusc de întâmplări brutale și de presiunea unor evenimente umilitoare și greu de înfruntat. Documentarul „Interzis” este o poveste despre dragoste și acceptare, dar e și o confruntare cu autoritățile statului inclusiv de a da în judecată statul la CEDO.
...
-
În microunivers – o aventură în lumea fascinantă a microbilor
Drona AI C.A.R.L. primește importanta misiune de a descoperi cum microbii, cele mai mici forme de viață de pe Pământ, pot asigura un viitor sustenabil. Alături de C.A.R.L.A., echipată cu un microscop avansat, ei explorează plantele, animalele și atmosfera, oferindu-ne imagini captivante din lumea înconjurătoare, dar pe care nu o percepem cu ochiul liber. Ei descoperă cum microbii ajută la creștere, furnizează apă curată și purifică aerul. Prin puterea lor de zoom, ei prezintă frumusețea și semnificația acestor organisme minuscule, într-un spectacol de culoare.
...
-
În numele pământului
În numele pământului, regizat de Dorota Kobiela și Hugh Welchman. Plasat în Polonia secolului al XIX-lea, filmul spune povestea lui Jagna, o femeie de 19 ani forțată să se căsătorească cu bătrânul Boryna, în timp ce adevărata ei dragoste este fiul acestuia, Antek. Sfidarea ei a normelor societății declanșează o serie de evenimente dramatice care amenință să distrugă liniștea satului natal. Cu imaginile sale uluitoare pictate în ulei și intensitatea emoțională, filmul oferă o experiență cinematografică puternică și de neuitat.
...
-
Începătorii
Cât de mult eşti dispus să te antrenezi şi să studiezi pentru a-ţi urma visul? Ce rol au profesorii în susţinerea şi modelarea ta? Un film-portret despre maturizarea artistică şi şcolară a unui grup de adolescenţi talentaţi veniţi din medii defavorizate, care sunt admişi, în urma unui concurs, la unul dintre cele mai bine cotate licee vocaţionale din Franţa. Elevii se pregătesc intens pentru cel mai mare concurs naţional de hip-hop pentru liceeni, însă nu pot performa decât dacă promovează şi la celelalte materii. Profesorii şi consilierii de la acest liceu parizian prestigios îşi propun să reducă abandonul şcolar prin cursuri şi metode creative de învăţare şi formare.
...
-
Între tăcere și păcat
Într-una dintre cele mai brutale dictaturi ale lumii, poezia a reprezentat ultimul refugiu al libertății, iar poeții care îndrăzneau să spună adevărul erau considerați dușmani ai regimului comunist. Ana Blandiana, unul dintre cei mai importanți poeți din Europa, este un simbol al luptei pentru democrație și libertatea de exprimare. Documentarul „Între tăcere și păcat”, o adevărată istorie reflectată prin poezie, explorează puterea cuvântului ca ultim bastion al sufletului colectiv al unei națiuni în fața opresiunii.
...
-
Lecții de zbor
Septuagenara Philly Abe riscă să-și piardă apartamentul cu chirie fixă din Lower East Side. Cândva un star al peisajului cultural efervescent din anii ’80-’90, Abe a lucrat ca muziciană și a jucat în filme independente făcute de cineasta Todd Verrow, Nelson Sullivan sau George Kuchar. În continuare o voce activă a protestului și artistă mixed-media, o întâlnește pe regizoarea Elizabeth Nichols, cu care are o legătură afectivă timp de mai mulți ani. Flying Lessons începe ca un demers de critică a gentrificării corporatiste din New York și, prin îmbinarea de materiale audiovizuale de arhivă și confesiuni din prezent, se transformă pe parcurs într-un portret tandru despre anarhie și sensibilitate.
...
-
Legende ale cerului nordic
O poveste a contemplării cerului și a naturii pentru căutarea înțelegerii, inspirației și a înțelepciunii. Haideți alături de noi în Dome pentru un adevărat spectacol al stelelor și al constelațiilor ce se observă din emisfera nordică.
...
-
Leo Records: Doar pentru prietenii noștri
Un documentar dinamic și revigorant, despre muzică, URSS, KGB, BBC, și despre Leo, un octogenar simpatic și pasionat de jazz, pasiune. Leo are 83 de ani și și-a dedicat întreaga viață promovării muzicii de jazz experimental. În 1973, el a fost forțat de KGB să părăsească URSS și să fugă în Israel, de unde apoi se refugiază la Londra și se angajează la BBC. În 1979 pune bazele unei companii independente de muzică de avangardă și începe să colecționeze casete din întreaga lume, iar după 42 de ani de activitate, Leo Records are în palmares unele dintre cele mai cunoscute nume de jazz de pe întreg mapamondul și un depozit plin cu mii de plăci foarte valoroase, dar imposibil de vândut.
...
-
Maia - Portret cu mâini
Maia a făcut parte dintr-o populație seminomadă, aromânii, care de-a lungul timpului s-au confruntat cu campanii de epurare etnică și care în prezent sunt localizați în țări precum Albania, Grecia sau România. Nepoata ei, Alexandra Gulea, care îi poartă și numele, a realizat o reconstituire vizuală vie a călătoriei sale de-a lungul istoriei.
...
-
Marea aventură prin sistemul solar
Marele Schiaparelli ne poartă într-o aventură captivantă prin spațiu și timp, dar nu oricum, ci în spectaculosul său Observatorium. Călătorim de la suprafața orbitoare a planetei Mercur până la întinderile înghețate ale planetei Pluto și mai departe, întâlnind minunile și pericolele sistemului solar. În urma acestui tur uluitor descoperim mai multe și despre valoarea planetei noastre.
...
-
Masterclass Comunicarea ca și catalizator: Conceperea strategiei pentru public încă din prima zi
Nu e niciodată prea devreme să dezvolți o strategie pentru public!
Îmbunătățește impactul documentarului tău participând la acest masterclass, unde vom explora „Comunicarea ca și catalizator” în realizarea de filme documentare. Fie că ești la începutul producției sau îți perfecționezi montajul final, stabilirea unei strategii de public și comunicare bine gândite de la bun început este esențială.
Aspecte cheie discutate:
Cum să creezi campanii personalizate care să crească vizibilitatea documentarului folosind metode jurnalistice.
Strategii eficiente pentru a atrage finanțatori și pentru a asigura debuturi prestigioase la festivaluri.
Maximizarea expunerii la festivaluri și captarea atenției mass-media.
Implicarea publicului din timp pentru a cultiva un grup de susținători dedicați.
Perfecționează-ți abordarea și asigură-te că filmul tău rezonează cu publicul potrivit încă din prima zi.
...
-
Masterclass Creative Europe – MEDIA: Oportunități de formare și finanțare pentru realizatorii de filme documentare
Valentina Miu va prezenta oportunitățile de finanțare și programele de formare oferite de Programul Creative Europe – MEDIA (2021-2027) al Uniunii Europene. Ea va fi însoțită de producătoarea Irina Malcea-Candea, care va oferi perspective practice asupra aplicațiilor Creative Europe, bazându-se pe experiența sa cu proiecte finanțate anterior.
Prezentarea va pune accent pe apelurile de proiecte pentru dezvoltarea lucrărilor audiovizuale europene și pe oportunitățile de formare oferite de Creative Europe – MEDIA. În plus, Content Cluster încurajează colaborarea și inovația în crearea și producerea de lucrări audiovizuale europene de calitate.
...
-
Masterclass La bine și la greu: Relația dintre regizor și producător
Regizorul și producătorul formează un cuplu ciudat. Ei lucrează împreună la același film, adesea timp de mulți ani. Dar au ei cu adevărat „același film” în minte? Au aceeași viziune? Dincolo de această întrebare de bază, realitatea este că rolurile producătorului și regizorului sunt foarte diferite. Lipsa de cunoaștere a sarcinilor, nevoilor, constrângerilor (inclusiv financiare), conflictelor de programare și a strategiei generale a proiectului duce adesea la neînțelegeri și crize. Această sesiune își propune să pună bazele unei colaborări constructive, transparente și sănătoase între regizor, producător și echipa extinsă de creație și producție.
...
-
Masterclass Strategii de festival și distribuție
În acest masterclass, Inka Achté discută de ce este important să planifici cu atenție lansarea unui film și ce măsuri poți lua pentru a spori expunerea acestuia la festivaluri. Inka abordează tema distribuției la festivaluri prin intermediul unor studii de caz diverse și prin experiența sa personală de douăzeci de ani ca cineast, programator și agent de vânzări.
...
-
Maydegol
Documentarul prezintă povestea lui Razieh, o tânără afgană care dă dovadă de un spirit neobosit în încercarea de a-și împlini visele și de a-și depăși condiția. Eforturile sale se ascund după o atitudine de campioană care îi dă forța de a rezista în lupta pe toate planurile, atât în ring, cât și social, pentru dreptul la exprimare și libertate ca tânără femeie. Inspirațional și revelator, filmul ne arată o cultură complet diferită de a noastră, în care doar construirea unor visuri pentru care să sacrifici tot îți poate aduce reușita.
...
-
Mândrie şi prejudecată
Emma are 13 ani, este maliano-olandeză, și de la 9 ani trăiește în Olanda. De atunci, a început să se simtă diferită: la exterior din cauza culorii pielii, iar la interior din cauza culturii în care a trăit până atunci. Vedem povestea unei fete talentate și sensibile, dar care dă dovadă de putere și determinare în lupta de a-și găsi locul în comunitatea în care trăiește. Presiunea la care este supusă lasă urme, însă mama ei îi este alături și reușește să o încurajeze în cele mai dificile momente.
...
-
Mândrie şi prejudecată + Experienţe despre bullying
...
-
Mirajul Occidentului
O jurnalistă din Cehia se infiltrează incognito pe piața „forței de muncă ieftine” din Europa de Vest și începe să lucreze „sub acoperire”, mai întâi ca muncitoare la o fermă de sparanghel în Germania, apoi ca menajeră la un hotel din Irlanda și, în cele din urmă, ca îngrijitoare de bătrâni în Franța. Ea experimentează pe propria piele situația ingrată a muncitorilor est-europeni cu salarii mici, ale căror sacrificii și muncă grea permit confortul societății occidentale.
...
-
Moartea lui Iosif Zagor
Cu camera lui de filmat veche, Iosif Zagor (75 de ani) își documentează ultimii patru ani de viață în singurătate și boală. Vorbește despre teama sa și a vecinilor săi, aceea de a fi evacuat forțat. Documentarul „Moartea lui Iosif Zagor” este un exercițiu de justiție poetică și aduce în prim-plan vocile acelor oameni invizibili care nu se potrivesc cu noua imagine dinamică a unor orașe mari și costisitoare cum a devenit Clujul.
...
-
Noi îi spunem Hanka
Asumându-și rolul de narator și o viziune poetică personală, Grit Lemke pornește într-o călătorie prin Germania și explorează, alături de personajele sale, viața și tradițiile sorabilor, un popor aproape uitat, dar care a reușit să supraviețuiască de-a lungul istoriei apărându-și cu o tenacitate pasivă, dar rezilientă, identitatea, limba și cultura. În acest film avem șansa să urmărim tineri sorabi, care cu drag asumă și încearcă să trăiască identiatea sorabă, chiar dacă asta pune la încercări de multe ori.
...
-
Nu am murit nici astăzi
Un ursuleț de pluș se plimbă cu bicicleta, se dă în leagăn, vorbește la telefon cu mama, merge la terapeut și la un date, dar mai ales e înduioșător de trist. Regizoarea își documentează depresia într-un film experimental și creativ în care face un transfer de personalitate, împrumutându-i unei jucării emblematice a copilăriei vocea și emoțiile ei și punându-l în situații cât mai umane. Atingând tema eutanasiei asistate și cu o atenție specială acordată decupajului și detaliilor, filmul încearcă să răspundă la întrebarea – viața chiar merită trăită?
...
-
Nu sunt tot ce-aș vrea să fiu
O compilație a fotografiilor și a textelor de jurnal ale lui Jarcovjáková realizate între 1968-1989 în Cehoslovacia, RDG, RFG și Japonia, filmul documentează parcursul ei biografic și artistic, concentrându-se asupra câtorva teme centrale: dorința de a deveni fotografă, inadaptarea la socialism, dar și la capitalism, alegerea de a nu avea copii, nevoia de explorare sexuală și a identității queer— pe scurt, libertatea de a putea trăi după propriile norme. Jarcovjáková e interesată să surprindă simultan atât cotidianul—cel din viața de noapte pragheză, din petrecerile de apartament sau din relațiile intime¬— cât și luptele sale interioare, care o fac să penduleze între îndoială și încredere în sine. Deși lucrează cu imagini statice, regizoarea Klára Tasovská pune în valoare dinamismul și intensitatea din spatele lor, care trădează dorința de a supraviețui, de a aparține și de a relaționa.
...
-
O căutare străină
O căutare străină, regizat de Andrea Gatopoulos, îl urmărește pe David Rumsey, un colecționar pasionat de hărți a cărui vastă arhivă de hărți istorice simbolizează magia pierdută a explorării. Hărțile, mai mult decât simple obiecte de colecție, devin simboluri ale căutării și explorării, reflectând dorința umană de a înțelege necunoscutul. Regizorul dezvăluie cum munca meticuloasă a lui Rumsey,transformăfiecare hartă într-o poveste cu un sens profund.Filmul este o meditație poetică asupra scopului, a existenței și a atracției atemporale de a explora noi orizonturi, reflectând asupra motivelor care ne atrag către descoperire și cum aceste căutări contribuie la înțelegerea noastră despre sine și lume.
...
-
O familie aproape perfectă
La aniversarea de 20 de ani de la căsnicie a părinților săi, regizorul Tudor Platon i-a filmat în timp ce dansau și se sărutau. După aproape zece ani de la acel moment, află că părinții săi vor divorța. Se întâmplă asta exact în perioada în care el se îndrăgostește, întemeiază o familie, și se naște primul copil. Documentarul „O familie aproape perfectă” explorează diferitele forme pe care le poate lua iubirea unui părinte, cele trăite, sau practici moștenite, de multe ori nereflectate. Camera observațională a lui Platon ajută să fie surprins spațiul reflexiei emoționale și al vindecării prin dialoguri, iar prin cadre lungi cu tăceri, acest spațiu devine chiar palpabil.
...
-
O fată cu aspiraţii
Lisa are 12 ani și trăiește în Pakistan. Petrece mult timp cu sora ei, Lena. Își dorește să vadă lumea și să obțină o bursă de studii pe care știe că o poate primi prin intermediul echipei de fotbal la care joacă, dacă reușesc să câștige campionatul. Dar ea nu e, de fapt, bună la fotbal. Aflăm cum începe să se antreneze și ce face echipa până la finalul competiției într-un documentar emoționant și mobilizator.
...
-
O fată departe de casă
Nastia este o gimnastă din Kiev care are 13 ani. Se antrenează intens cu prietenele și colegele ei și, împreună, câștigă campionatul ucrainean de gimnastică ritmică. Dar bucuria lor e spulberată repede de începerea războiului și destrămarea grupului. Pentru a o proteja, părinții o trimit pe Nastia să trăiască o vreme cu bunica ei, în Germania. Adaptarea nu este deloc ușoară însă, în momentul în care își dă voie să reia antrenamentele de gimnastică într-o grupă germană, lucrurile încep să se schimbe.
...
-
Omagiu pentru un apartament
Regizoarea aduce un tribut bunicilor ei care locuiesc de mulți ani în același apartament socialist de la etajul 12, cu o priveliște uluitoare spre Dunăre și spre Austria, o lume liberă în momentul în care aceștia erau tineri și tancurile sovietice ocupau Cehoslovacia. Filmările din prezent ne arăta peisajul mereu în schimbare care se vede de la fereastră și detalii din interior, provocând un dialog intim și amintiri disparate care nu au o logică anume, poate doar una interioară. De aici ia naștere un film de autor care reușește să descopere o conexiune între generații, între Est și Vest și să transmită o stare contemplativă.
...
-
Omagiu pentru un apartament & Hoda - mamă pe lista de așteptare & Sfârșit de vacanță
...
-
Patimi și Sfinți
„Patimi și Sfinți” este un film documentar despre oamenii din Republica Moldova, despre trăirile, lacrimile și patimile lor. Un film care decriptează cum și în ce măsură aceștia înțeleg implicarea actuală a României pentru sprijinirea Republicii Moldova, în această perioadă extrem de dificilă. Proiectul este unul în care comunicarea valorilor și identității românești se face într-un mod care să permită, cu maximă claritate, formularea singurei opinii corecte față de realitate. Iar realitatea este una singură, aceea că România a fost, este și va fi principalul susținător al Republicii Moldova în călătoria acesteia către spațiul civilizat al Europei moderne.
...
-
Pădurea
Asia și Marek locuiesc împreună cu cei trei copii ai lor într-o casă aflată în mijlocul pădurii Białowieża, la granița de est a Poloniei. Ei încearcă să ducă o viață liniștită și să își crească copiii în mijlocul naturii, dar în timpul nopților se instalează neliniștea. Din întunericul pădurii răzbat voci și zgomote, se răsfrâng ecourile unor tragedii ascunse. Cu o puternică încărcătură emoțională, dar filtrată discret prin rutina vieții de familie, filmul pune în discuție într-un mod intelligent și sensibil problema uneia dintre cele mai grave crize umanitare din Europa.
...
-
Pelicule de familie
O zi obișnuită și un anunț pe Facebook: în mansarda unei case vechi din Cluj s-au găsit, abandonate, două proiectoare vechi și câteva role de film. Digitalizarea peliculei aduce la lumină filmări de familie: scene casnice, cotidiene, aniversări, sărbători, vizite, excursii. Căutarea celor care apar în filmări e palpitantă, iar rezultatul este o imersiune în timp, cu povești și drame de familie pictate în estetica vizuală a peliculei de 8mm. O felie de istorie curente trăite, personificate, păstrate de pelicula, care a supraviețuit miraculos.
...
-
Pensule și ambalaje
Pictorul Lucian Prună își are atelierul undeva la țară, într-o casă bătrânească pline de ambalaje și de alte „gunoaie” pe care el le pictează. De ceva vreme, s-a specializat și și-a creat un stil propriu inconfundabil – o natură statică inedită care surprinde, de fapt, viața de zi cu zi, obiceiurile de consum și preferințele culinare ale românilor, de la mititei și sarmale la produse din supermarketuri. Lucrările sale au succes și se vând repede, însă miza e filmului e alta – cea de a surprinde o filozofie de viață pornind de la o schiță de portret a unui pictor contemporan și de a demonstra că arta poate fi perisabilă.
...
-
Pien, regina albinelor
Pien este îngrijorată de o eventuală extincţie a albinelor, ce ar duce, în câțiva ani, la dispariția oamenilor. Un motiv pertinent pentru a deveni apicultoare și a îngriji câteva familii de albine. La fel cum Pien îngrijește albinele, doctorii o îngrijesc pe ea. Precum viața albinelor, viața fetei este în pericol din cauza unui cancer osos care o ține mai mult prin spitale. Pien are de dus o povară foarte grea la vârsta ei fragilă, la fel ca albinele despre care se spunea că sunt prea grele pentru a putea zbura. Și totuși, zboară. „Pentru mine, este cel mai frumos lucru pe care îl fac”, spune Pien.
...
-
Pisica Kitz şi aventura ei spre superlună
Într-un viitor îndepărtat în care omenirea nu mai există, pisicile evoluate în ființe inteligente, precum Kitz, Tutti și Pepe, lucrează ca îngrijitori la NYASA. În loc să își îndeplinească misiunea de a curăța gunoaiele spațiale, ele pornesc într-o călătorie palpitantă spre Lună la bordul Galaxy Sweeper, nava lor de curățare a spațiului!
...
-
Planeta mea furată
Născută în timpul revoluției islamice, Sharifi se opune controlului socio-politic și cultural impus de aparatul de stat și simte că trebuie să ducă o viață dublă pentru a putea supraviețui. My Stolen Planet propune o lectură a cotidianului și a memoriei private ca formă de disidență politică. Cronica unor activități aparent obișnuite din viața regizoarei, multe dintre ele interzise – refuzul de a purta hijab, întâlnirile cu prietenii, petrecerile dansante, jocurile de cărți, schimbul de scrisori intime cu o intelectuală emigrantă, discuțiile cu mama -, se întrepătrunde cu fragilitate și forță cu documentarea protestelor publice ale femeilor iraniene împotriva violenței la care sunt supuse din 1979 până în prezent.
...
-
Plasticul Fantasticul
Regizat de Isa Willinger, Plastic Fantastic este un documentar captivant care explorează creșterea alarmantă a poluării cu plastic. Filmul urmărește parcursul plasticului de la invenția revoluționară, la criza de mediu, dezvăluind impactul său devastator asupra ecosistemelor, faunei sălbatice și sănătății umane. Oferind o imagine dură a acumulării plasticului în gropile de gunoi și oceane, filmul subliniază soluțiile inovatoare și eforturile de a aborda criza. Îmbinând avertismente urgente cu progrese promițătoare, Plastic Fantastic cheamă la acțiunea globală imediată și schimbarea sistemică.
...
-
Queen Heaven
Spectacolul trebuie să continue! Intră în lumea legendară a lui Freddie Mercury și Queen, cu prezența lor electrizantă, versuri creative și concerte impresionante. Acest tribut combină muzica originală cu fotografii rare, videoclipuri și efecte spectaculoase de laser la 360 de grade. Bucură-te de hituri precum „Bohemian Rhapsody,” „We Will Rock You,” „Radio Ga Ga,” „Who Wants to Live Forever” și „We Are the Champions.”
...
-
Răzvrătire nocturnă
Filmul se concentrează asupra contradicției dintre promisiunea nerespectată de construcție a celei mai mari hidrocentrale din Africa pe teritoriul Republicii Democrate Congo și faptul că în capitala țării nu există electricitate și nici soluții în caz de inundație. Într-un stil observațional, minimalist, cu tușe poetic-expresioniste, regizorul Nelson Makengo observă în filigran dinamicile și reacțiile câtorva comunități la aceste probleme de infrastructură, strâns legate de corupție, precariate și violență. Filmați aproape exclusiv noaptea, în clarobscur, unii se strâng în adunări colective, în timp ce alții își pun speranța de mai bine în religie, iar situația socio-economică a prezentului se infiltrează până și în versurile cântecelor populare.
...
-
Refugiaţi din Nagorno-Karabakh
Gor are 13 ani și s-a născut în Nagorno-Karabakh. Acum, trăiește în Armenia, după ce a fugit împreună cu o parte din familia lui din calea armatei din Azerbaijan. Este considerat un erou în comunitatea care i-a primit pentru că a condus tot drumul, salvându-și familia. Aflăm cum decurge adaptarea pentru Gor și familia lui în locul în care au ajuns fără nimic și vedem ce le-a pregătit noua lor viață.
...
-
Renaștere
În momentul în care Fanny împlinește 18 ani le explică părinților printr-un video sincer și emoționant faptul că ea simte că s-a născut într-un corp greșit și că-și dorește să devină Lukas, însă îi e teamă că atunci când ei vor afla adevărul nu-l vor mai iubi la fel de mult. Apoi, asistăm la transformarea fizică și mentală a lui Lukas. Oare părinții îl vor susține? Îl vor accepta? Fără a fi un film activist, documentarul abordează o temă extrem de actuală și o realitate a lumii în care trăim din perspectiva părinților care reușesc să treacă peste șocul inițial și povestesc în fața camerei cum au reușit să fie alături de Lukas.
...
-
Savanna și muntele
Compania Savannah Resources vrea să demareze operațiunea celei mai mari exploatări de litiu din Europa într-o regiune montană din nord-estul Portugaliei. În ciuda faptului că, în mod ironic, litiul este resursa principală necesară funcționării mașinilor electrice, o variantă de transport mai ecologică, locuitorii din Covas do Barroso se tem de impactul exploatării asupra mediului și asupra stilului lor de viață. Contactat de săteni, regizorul Paulo Carneiro colaborează cu aceștia pentru a le pune în scenă acțiunile de protest, pastișând— cu distanță postmodernistă și un apetit pentru absurd— convențiile genului western, un alt teren celebru al confruntărilor inegale dintre localnici și mari corporații.
...
-
Să învingi demonii cu ajutorul dragonilor
Suntem la Østerskov Boarding, una dintre școlile unice ale lumii, în care cursurile se desfășoară prin jocuri de rol cu scopul de a ajuta copiii să își gestioneze traumele, tulburările sau sindroamele care îi afectează în viața de zi cu zi. Rezultatele se obțin cu eforturi susținute, dar tinerii se bucură de confortul ideii de a-și asuma reacțiile și comportamentele din spatele unui personaj. Totul pare să aibă un efect de catharsis în acest proces emoționant în care adolescenții ajung să se descopere și să se elibereze cu ajutorul programelor în care se implică și al profesorilor. Urmărim îndeaproape trei cazuri pentru a înțelege mai bine prin ce trec tinerii în acest proces, cum evoluează lucrurile pe parcursul a doi ani și cum gestionează profesorii acest proces.
...
-
Selecția naturală, „misterul misterelor” lui Darwin
Plecăm, alături de tânărul Darwin, într-o călătorie palpitantă în jurul lumii, la bordul navei HMS Beagle. În secolul al XIX-lea, în timp ce multe fenomene fizice erau înțelese prin legi naturale, mecanismul care stă la baza apariției de noi specii care să le înlocuiască pe cele dispărute rămânea un mister. Darwin caută o explicație pentru această enigmă profundă, iar noi luăm parte la acest proces.
...
-
Sezonierii - Expoziție de fotografie documentară Cosmin Bumbuț, Elena Stancu
...
-
Sfârșit de vacanță
În Yasmine Hammamet, un resort de la malul mării, mai multe hoteluri sunt în pragul falimentului, așa că managerii au decis ca acestea să fie locuite permanent de rezidenți în vârstă occidentali. Poate că așa ar trebui să arate viața de după moarte, însă contrastul dintre opulența unui loc destinat inițial vacanțelor de lux care și-a pierdut gloria de odinioară și scenele din viața de zi cu zi a unor oameni aflați în faze avansate de demență sau de degradare fizică e impresionant. Filmul transmite o stare de așteptare, locul în sine pare ireal, ca un decor de film, moartea nu mai reprezintă o amenințare, e o împăcare, un final previzibil a unei vacanțe.
...
-
Shahid
Cineasta de origine iraniană Narges Shahid Kalhor trăiește ca refugiată politic în Bavaria și vrea să scape legal numele de „Shahid”, moștenit de la un stră-străbunic declarat „martir”. Kalhor apelează la convenții de documentar, auto-ficțiune și tropi de musical feminist pentru a-și pune în scenă legăturile de familie cu bărbați care s-au aflat de-a lungul timpului la conducerea Iranului și pentru a se exorciza de fantomele trecutului.
...
-
Shobe face surfing
Shobe, o adolescentă din Bangladesh, navighează printre multe încercări şi evenimente – unele de neimaginat pentru noi – ce nu reprezintă, însă, un obstacol în calea pasiunii ei şi în realizarea cu orice preţ a unui vis. Suntem invitaţi să urmărim un manifest cinematic despre importanţa sportului, a conexiunii om-natură, pentru sănătatea fizică şi spirituală a copiilor şi adolescenţilor, mai ales a acelora care trăiesc în medii defavorizate.
...
-
Spațiu Imposibil
Experimentează o călătorie cosmică imersivă care combină vizualuri reale și artificiale, extinzând conceptul de „spațiu cosmic” pentru a include viața de zi cu zi și elementele fundamentale ale realității. Combinând muzica orchestrală cu minimalismul electronic, spectacolul creează peisaje sonore vii. Te invită să explorezi tărâmuri captivante, de la nebuloase fractale la lumi generate de AI, transformând fiecare vizual într-o aventură dinamică.
...
-
Stelarii – misiunea Eco
Imani, Aki și John sunt trei prieteni care vin din alt sistem solar. În timp ce se află într-o misiune spațială, sunt distrași de la ceea ce trebuie să facă la bord, iar asta duce la prăbușirea navetei pe Pământ. În urma impactului, pădurea care le asigură hrana în timpul explorărilor spațiale este în pericol. Dar nu ei se ocupă în mod normal de îngrijirea plantelor, așa că doar publicul poate să îi îndrume cum să acționeze. Vor reuși copiii din Dome să îi ajute pe cei trei prieteni să descopere de ce anume au nevoie plantele? Vor salva pădurea împreună?
...
-
Student Pass
Se poate cumpăra doar la casierie, pe baza carnetului de student vizat și este valabil la oricare dintre filmele și masterclass-urile AFF2024, cu excepția proiecțiilor din DOME și AF Junior. Pentru garantarea locului în sală, e necesară achiziționarea din timp a unui bilet cu valoare 0 lei
...
-
Șantierul naval
După mai bine de 160 de ani de existență, cel mai mare șantier naval din Croația se închide, lasând în urmă un peisaj industrial dezolant și nostalgia după gloria de odinioară. Uljanik a fost cândva mândria industriei maritime din Croația, dar în prezent a devenit un cimitir de epave și utilaje abandonate. În timp ce explorăm un peisaj post-apocaliptic, ascultăm poveștile foștilor muncitori despre vremurile când șantierul era o emblemă a comunității și o parte a identității colective. Elvis Lenić, realizatorul documentarului, mărturisește că are o legătură personală cu șantierul unde au lucrat mai mulți membri ai familiei sale, iar demersul său are o încărcătură simbolică, reprezentând un tribut și un mesaj de rămas bun.
...
-
TATA
Documentarul este o poveste personală și curajoasă a coregizoarei Lina Vdovii. A fost filmat de-a lungul a șase ani în Italia, Republica Moldova și România și este o explorare intimă a relației dintre o fiică pe cale să devină mamă, ce caută să se vindece de suferințele trecutului, și un părinte înstrăinat care-i cere ajutorul pentru a expune abuzurile la care a fost supus de-a lungul anilor de către angajatorul său din Italia. Pe măsură ce Lina se implică mai adânc în investigație, descoperă nu doar suferințele tatălui, ci și un tipar de violență domestică care a afectat generații întregi în familia ei.
...
-
Toată ziua-i noapte
În acest film de autor, regizorul ne prezintă fragmente din ultimii ani de viață ai străbunicilor lui care trăiesc într-o casă modestă, undeva la țară, în Republica Moldova. Generația lor, a celor care au participat activ la Marele Război e pe cale de disprație, iar filmul e construit în jurul amintirilor și poveștilor de supraviețuire ale străbunicului, cu o valoare de document vizual, completate și de păreri personale despre știrile pe care acesta le ascultă zilnic la radio, despre politica actuală, despre ruși și războiul din Ucraina. Odată cu trecerea anotimpurilor, documentarul creează în permanență senzația că istoria se repetă.
...
-
Toată ziua-i noapte & Renaștere
...
-
Triton
Ana Lungu ne oferă prin „Triton” unul din cele mai importante filme de montaj românești, bazat pe home movies-uri filmate în România între 1942 și 1989. Documentarul spune trei povești tratate stilistic diferit legate între ele de o voce narativă feminină - un tată filmează copilăria fiicei lui în România anilor '80; un profesor de muzică documentează vieţile membrilor familiei şi prietenilor în anii '60-'70; un aristocrat surprinde imagini din vara lui 1942, când ţara noastră era aliata Germaniei naziste. Demersul regizoarei prin juxtapunerea și comentarea a acestor filme de familie relevă o frescă bogată, variantă personificată a istoriei recente a țării.
...
-
Umberto Eco - Biblioteca lumii
Umberto Eco – Bibioteca lumii, regizat de Davide Ferrario, este un documentar eseu,care combină imagini de arhivă, interviuri și reflecții personale ale lui Umberto Eco, celebrul scriitor și savant italian. Filmul exploreazăatât vasta sa bibliotecă personală, o reflectare a angajamentului său profund față de literatură, filozofie și istorie, cât și, lumea sa interioră. Regizorul adoptă un stil meditativ, punând accent pe ideile și gândurile protagonistului. Astfel, filmul devine o conversație filozofică despre viață, cărți și cunoaștere. Stilul cinematografic, atent și contemplativ, subliniază temele centrale – biblioteca, cunoașterea, ironia și viitorul – creând o experiență cinematografică ce reflectă cu fidelitate complexitatea și frumusețea minții lui Umberto Eco.
...
-
Vis Viaţă
Un film documentar despre adolescenți în general, care urmărește „mirajul” tinerei generații legat de „viața bună” din afara țării. În particular, filmul urmărește poveștile diferite a trei elevi aflați în ultimii ani de liceu, percepțiile și aspirațiile, iluziile și realitățile lor. Filmul surprinde trecerea adolescenților spre o altă etapă a vieții, în specificul și ritmul traiului din capitală.
...
-
Vis.Viață
În timp ce plănuiau să plece din România după terminarea studiilor, Una (actriță), Habet (artist de trapp) și Ștefania (activistă de mediu) își dau seama că planurile lor sunt puse pe ”hold” odată cu restricțiile și provocările cauzate de criza Coronavirus. Un film care ne apropie de emoțiile, anxietățile adolescenților, care ieșind din băncile școlii se pregătesc să aleagă studiile, sau un job, un rol în societate. Un film care reușește să pulseze pe ritmul trăirilor protagoniștilor. Oare vor reuși, în ciuda provocărilor, să-și îndeplinească visurile?
...
-
Visându-l pe Putin
Președintele Rusiei, Vladimir Putin a devenit o obsesie colectivă, o dovadă este faptul că a ajuns un personaj în visele oamenilor afectați de război pe care ei le împărtășesc online. Autorii filmului au documentat peste 1000 de vise dintre care au ales câteva ca să le ilustreze, folosind imagini de arhivă în care Putin apare în diferite ipostaze hilare de erou național, dar și animație 3D de tip gaming (realizată cu Unreal Engine). Astfel ei au realizat un film experimental oniric care încearcă într-un mod amuzant și absurd să răspundă la întrebarea – cum a pătruns Vladimir Putin în subconștientul oamenilor și ce face el acolo?
...
-
Visându-l pe Putin & Din floare în floare & Nu am murit nici astăzi
...