-
Aici a fost un sat
Filmul trateaza situatia dramatica in care se afla acea parte a populatie, care a cazut victima a planului de sistematizare fortata a satelor, din jurul Bucurestiului, inainte de ' 89.Astfel intalnim intr-un reportaj,pe cei care au fost mutati fortat in blocuri special construite si traiesc in conditii absolut inumane si nu numai casele lor dar si satul a fost sters de pe suprafata pamantului.Intalnim pe cei care au scapat ca prin minune, ramase cu jumatatea de casa demolata si altii incepand de la zero , incercand sa recladeasca atat casa lor cat si un nou sat.
...
-
Albastre sunt valurile Dunarii
Istoria şi prezentul Dunării, văzute în context ecologic. Dunărea e fluviu, arteră de circulaţie, sursă de apă potabilă, dar şi o permanentă ameninţare. Filmul suprapune soarta fluviului cu cea a omului. Imagini pline de culoare, ce vor familiariza spectatorul cu relaţiile şi proiectele ecologice.
...
-
Amji-Kin: Alergătorii pamântului
Cursele de alergare cu busteni sunt un sport cotidian la indienii Canela ( NE Braziliei ), atât pentru barbati cât si pentru femei. Exista o legatura strânsa între aceste curse si latura mitologica si rituala a vietii comunitatii. Filmul prezinta cultura indienilor Canela, axându-se apoi pe ritualurile curselor de alergare. Aflam ce înteleg indienii Canela prin "Alergatorii pamântului".
...
-
Anton Pann - Negutatorul de...Vorbe...
Un film de epocă, reconstituind momentul de tranziţie între oralitate, folclorul urban de mahala şi apariţia literaturii culte de provenienţă folclorică. Tranziţia între periada veche şi cea modernă. Vechiul şi noul într-un singur personaj, parfum deosebit - cel al Bucureştilor de altădată.
...
-
Apa miraculoasă
Înainte de Revoluţia din Octombrie, pelerinajul la Korennaja Pustin a fost timp de secole unul din cele mai importante evenimente din viaţa Bisericii Ortodoxe ruse, la Kursk, la 5000 km depărtare de Moscova. În 1993: haosul şi anarhia, termeni folosiţi cu precădere de către străini pentru a descrie situaţia din Rusia, nu sunt cu siguranţă potriviţi pentru acest oraş de 600.000 locuitori. "Fraţii albi" recrutează în stradă noi adepţi pentru secta lor. Televiziunea difuzează filme americane cu Marilyn Monroe... şi peste 5000 oameni merg în urma sfintei icoane... care este din păcate o copie. Originalul se află la New York! Fiecăruia, apa miraculoasă ce i se cuvine!
...
-
Arta dictaturii - Dictatorii artei
Autorul isi construieste documentarul cinematografic in jurul ideii despre arta din timpul dictatorilor si influenta pe care o exercita acestia in arta(arta plastica, cinematografie,literatura, arhitectura).In realizarea filmului regizorul foloseste comentariile unor cunoscute personalitati din domeniul culturii.
...
-
Bete lovite - Inimi vindecate
Un film despre moarte, jale, dragoste, comunitate, muzica si traditie. O perspectiva profunda, din interior, asupra comemorarii de catre parinti a copilului lor mort. Este cea mai importanta ceremonie întâlnita în interiorul peninsulei Alaska, la indienii Athabascan. Ea semnifica un început, o purificare a spiritului, îndeplinirea unei datorii. Nimic nu se compara cu sentimentul de eliberare încercat dupa îndeplinirea ritualului. Filmul a fost produs la cererea batrânilor din satul Minto, pentru a releva semnificatiile si a asigura perpetuarea acestui ritual. Aceasta colaborare confera filmului o valoare etnografica unica.
...
-
Boxa de izolare
O zi de lucru într-un abator de lânga Bucuretti.
...
-
Călătoriile lui Lalla Tama'zuzt
"Iubita doamnă" au numit-o sătenii pe tânăra învăţătoare, care a locuit în satul lor Kabyle intre anii 1937 si 1939. 50 de ani mai târziu, ea revine ca oaspete, pentru a-şi lansa cartea si a vernisa o expoziţie etnografică, ce etalează obiecte pe care ea însăşi le-a lucrat. În 1937, sarcina ei fusese aceea de a asigura accesul la educaţie tuturor, nu doar elitei reprezentate de colonişti. Azi, berberii sunt din nou ameninţaţi, trăind sub semnul violenţei şi al terorismului.
...
-
Collona Traiana, sentimentul clepsidrei
Columna lui Traian, document în piatra despre geneza poporului român. Replica lui geografica, o carte prilejuita de restaurarea Columnei în sec. XVI, sta la baza acestui film.
...
-
Cotroceni Museum
Un film despre expozitia temporara ce a avut loc la Muzeul National Cotroceni în colaborare cu Cabinetul de Stampe al Bibliotacii Academiei si care a avut ca subiect Cotroceniul în stampe de epoca.
...
-
Credinte si obiceiuri în Câmpia Dunarii
Filmul are trei momente: jocurile cultice "Calusul si "Dragaica" si obiceiul "Caloianul". "Calusul este practicat în aceasta forma daor în satul Pietrisu din judetul Giurgiu. El suprapune doua reprezentari mitologice: venerarea ielelor si cultul cabalin. "Dragaica" - Semnificatiile initiale ale obiceiului, compararea fecioarelor cu holdele de grâu si transferul fertilitatii în sens vegetal si uman. În timp, ritualul s-a îmbogatit cu conotatii apotropaice. "Caloianul", obicei de invocare a ploii, specific zonelor de câmpie. Fete si baieti modeleaza Caloianul, îl împodobesc cu flori si lumânari aprinse si îi dau drumul pe Dunare.
...
-
Dizidentul
Un film despre o pagină importantă din istoria Ţărilor Baltice, văzută din perspectiva Lituaniei. Este un film portret dedicat lui Jonas Pajamjis, un om care şi-a oferit întreaga viaţă luptei pentru o Lituanie liberă şi care şi-a văzut în sfârşit visul cu ochii. În general, puţini ştiu câte ceva despre Lituania, din cauza celor 50 de ani de izolare şi informaţii denaturate. Dintre Republicile Baltice, Lituania s-a opus cel mai energic demaraţiei sovietice, devenind ţinta predilectă a atacurilor şi campaniilor de dezinformare ale KGB-ului.
...
-
Eseu despre peisaj
O privire cotidiană, dar şi exotică, privire instantanee sau obsesivă, viziune microscopcă sau panoramică. Peisajul există doar prin prisma emoţiilor şi reprezentărilor noastre. Forţa peisajului din Buonx stă în armonia sa, în corespondenţa pe care o găsim între memoria apei, ce se scurge printre faliile acestui ţinut de calcar şi memoria umană, ce dispare în adâncurle istoriei. De fapt, urmele trecutului sunt mult mai tangibile în peisaj decât semnele contemporane ale organizării umane.
...
-
Ev mediu in Sibiu
Un documentar despre arhitectura gotica a Sibiului. Cos transilvan in care s-au pastrat adevarate bijuterii arhitectonice ale evului mediu,ce incanta ochiul vizitatorului.
...
-
Exilatii
Filmul a fost realizat în vara anului 1993 cu un grup de refugiaţi din Bosnia, care au căutat adăpost în Suedia. Este o relatare a trăirilor celor doi adolescenţi şi a familliilor lor. Pentru ei, trecutul, prezentul şi viitorul s-au prăbuşit dintr-o dată. "Înainte de război, cu toţii ne-am considerat iugoslavi" explică Norma. "Acum ştim că naţionalismul iugoslav era o mare minciună. Am fost cu toţii orbi". După ce a trăit 5 luni în Suedia, Haris se simte frustrat. Sistemul suedez şi cei care au în mâinile lor viitorul său şi al familiei sale nu sunt întotdeauna receptivi la problemele lor. Odată cu sfârşitul verii, ei încearcă să adune laolaltă cioburile existenţei lor, dar multe speranţe rămân neîmplinite.
...
-
Focurile din Velines
Un film despre Ziua Comemorării morţilor (2 noiembrie). De obicei, ritualul ţine o zi sau două. În acest sat însă, comemorarea se întinde pe parcursul a 8 zile, într-o combinaţie de ritualuri păgâne şi creştine.
...
-
Focurile mortilor
Marţi în Săptămâna Mare, noaptea. Femeile din sat aprind focuri în curţi şi apoi îşi jelesc morţii la cimitir.
...
-
Foutura - Poveste despre lut, povestea unei vieţi
Fortuna Sib este o femeie de 65 de ani din tribul Lobi, care a lucrat vase din lut toată viaţa. În munca olarului, religia este un factor important. Fortuna vorbeşte despre viaţa şi meşteşugurile ei, despre religie şi planuri de viitor.
...
-
Lăsaţi cântecele noastre să trăiască
Filmul a fost realizat la invitaţia indienilor Siriono, care trăiesc la Ibiato, un sat cu 500 locuitori din jungla boliviană. Indienii Siriono au fost pe vremuri o populaţie nomadă. Acum trăiesc într-un sat fondat de un misionar nord-american. Pentru vizitatorul grăbit, Ibiato pare un sat ca oricare altul. Dacă pătrundem dincolo de aparenţe, descoperim vie vechea cultură şi religie. Asistăm la un ritual de înmormântare, la vindecarea unui pacient de către "curandera" şi la lungile expediţii în junglă.
...
-
Leusteanul
La patruzeci de zile dupa Pasti în Duminica Înaltarii, satenii din Sibiel iau parte la un ritual unic, ce îsi tradeaza originea pagâna si dupa triumful crestinismului. Crucea si leusteanul sunt celebrate într-un ritual la început de vara, amintind de riturile protectiei si fecunditatii agrare transmise de folclorul mitic.
...
-
Lindenfeld 1994
Doi bărbaţi şi o femeie, toţi trei bătrâni, sunt ultimii locuitori ai satului Lindenfeld, odinioară o aşezare prosperă, întemeiată în 1828 de un grup de etnici germani. Trei bătrâni cărora, trăind izolaţi, nu le-a mai rămas decât ura unuia faţă de celălalt şi speranţa în Dumnezeul de tablă, care atârnă crucificat doar într-o rână, în faţa bisericii părăsite a satului.
...
-
Mamui
Muntele - spaţiu de iniţiere, spaţiu de mister. Mamuile, altare cosmice, străjuiesc crestele munţilor, asemeni unor semne mistice care unesc Cerul şi Pământul, Omul şi Cosmosul.
...
-
Meşteşugul aramei în Santa Clara del Cobre
Santa Clara del Cobre este un sat din provincia mexicană Michoacan, renumit pentru meşteşugul prelucrării cuprului, datând dinaintea cuceririi spaniole. Meşteşugul a dobândit importanţă în perioada colonială, odată cu creşterea cererii de vase din aramă. În secolul nostru însă, acest meşteşug este pe cale de dispariţie.
...
-
NeobiÅŸnuitul oaspete
Un film despre modernismul în arhitectura Bucureştiului interbelic (1927 - 1940), despre condiţiile care au generat spiritul innoitor care a caracteriyat intreaga cultură a epocii, racordată în mod esenţial la valorile contemporane ale culturii europene.
...
-
OraÅŸul furnicilor
Răsărit din deşertul ce înconjoară Lima (Peru), oraşul El Salvador - 1500 de acri suprafaţă urbanizată - a fost deja vizitat de numeroşi jurnalişti, cercetători şi organizaţii neguvernamentale din toată lumea. De fapt, această mahala "auto-organizată" cu 350000 de locuitori e considerată un model de dezvoltare pentru America Latină. Urmând un "program de dezvoltare" pentru America latină, organizat şi susţinut de o multitudine de comitele şi asociaţii, locuitorii din El Salvador, porecliţi de unii "furnici ale deşertului", au construit din nimic un adevărat oraş, ci infrastructurile sale şi sistemul său de servicii publice, în numai 20 de ani.
...
-
Palate regale din România
Un film despre arhitectura exterioară şi interioară a palatelor regale din România (Castelul Peleş, Palatul Cotroceni şi Palatul Regal - actualul Muzeu Naţional de Artă din Bucureşti), precum şi despre istoria constriurii acestor palate şi semnificaţia acestora în istoria şi cultura României.
...
-
Plecarea în strainatate
...
-
Poezie după gratii
O operă poetică de închisoare a unui autor întemniţat sub trei dictaturi, Radu Gyr.
...
-
Portrete cantacuzine
Filmul scoate în relief arta pictorilor de curte ai familiei cntacuzianilor în pictarea tablourilor latine.
...
-
Răbufnire tadjică
Mairam, Safar şi Goulle sunt cineaşti din Tadzikistan, cea mai estică dintre republicile asiatice ale fostei URSS, la graniţa cu Afganistanul şi Republica Populară Chineză. În primavara anului 1992 i-au întâlnit la Dushanbe. Călătoria lot în Tadzakistan a coincis cu frământările sociale şi politice. Ţara se găsea în pragul unui război civil. Oraşul Dushanbe devenise un câmp de bătălie. Grupurile fundamentalistilor islamci işi încercau puterile împotriva forţelor procomuniste. Au plecat la începutul lui mai, când începuseră deja luptele. Filmul îi urmăreşte pe prietenii nostri, cu grijile lor faţă de turnura politică actuală. Sunt cineaşti, dar nu pot face filme. Nu vor să se angajeze într-un război religios. Poate că vor trebui să-şi părăsească ţara şi să pornească totul de la 0 în altă parte, dar unde?
...
-
Rădăcini în piatră
Dionisos vine din mare. Catargul corabiei sale e un umbrar de viţă de vie, precum cele ce umbresc cramele de pe străzile târguşoarelor baroce din Valle d’Itria. De două mii de ani olarii fac aceleaşi vase pentru păstrarea vinului alături de uleiul de măsline făcut în casă şi de vasele cu brânză. Pe un domeniu abandonat, lăstarii unei viţe vechi de două sute de ani străbat inelele de piatră. În cantina din Locorotondo, un palat al tehnologiei şi marketing-ului finanţat de Comunitatea Europeană, un ecologist caută epitete care să definească limpezimea, aroma şi buchetul vinului alb născut din pământ roşu.
...
-
S.O.S. Sighisoara - Romania
Apel pentru salvarea de la degradarea avansata a uneia dintre cele mai vechi si frumoase arhitecturi urbane din tara noastra.
...
-
Serviciu complet
"House of Full Service", un documentar despre un cuplu care îşi câştigă existenţa la ţară având un bar, o florărie şi o agenţie de pompe funebre, toate sub acelaşi acoperiş.
...
-
Si acoperamintului i-au spus casa
Satul maramuresan este ochiul de cer al celui care pastreaza taina lemnului cald si inmiresmat ce dureaza cat viata si a carui umbra insotitoare este vesnicia bisericii.
...
-
Strigăt în timpan
Filmul este o cronică neconveţională a avangardei literare şi artistice româneşti dintre 1916 şi 1947. Filmul încearcă să reînvie atmosfera acelor ani de nebunie şi efervescenţa curentelor de avangardă. Textele utilizate în film sunt citate din revistele şi manifestele epocii.
...
-
Tisa Superioară
Filmul este un documentar-artistic despre cursul superior al râului Tisa, în Ucraina. Putem vedea natura sălbatică, dar şi efectele impactului acesteia cu civilizaţia umană. Textul filmului este o selecţie din volumul "Fire de iarbă" de Walt Wihtman.
...
-
Varstele anului, varstele omului
Filmul realizat cu ocazia "Salonului National de Arta Naiva", editia 1993, reface universul satului romanesc prin privirea celor ce, fara sa fie profesionisti, se exprima cu ajutorul penelului di culorilor,simtind acest loc ca pe propriul suflet.
...
-
Viaţă dăruindu-le
Un documentar artistic de rară emoţie despre războiul pentru reîntregirea ţării, apărarea credinţei şi neamului românesc - 1916 - 1918.
...