Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Expoziția TOKMEALA - Îți dau noră, îți dau avere

| | N/A | 480'

Synopsis:

Haideți să aflați povestea tocmelilor, care sunt mizele lor economice, politice și sexuale, dar și valențele lor simbolice. Curatorii au adunat în expoziția “Tokmeala” fotografii și filmări realizate de-a lungul anilor la cortorari și haine din zestrea fetelor.

„La prima vedere, expoziția de față e despre evenimentele private ale romilor cortorari, planuri de încuscrire și nunți; în realitate, e despre viața lor politică. Pentru cei mai liberali dintre noi, genurile sunt constructe, iar dragostea, dat - câtă vreme pentru cortorari genurile sunt date, iar dragostea, construct: atașamentele se construiesc în timp, iar familiile aranjează uniunile pe criterii de neam. Fiind alianțe publice, când cortorarii zic că fac politică vorbesc nu despre viața comunității, ci despre tocmeli, aranjamentele maritale pentru copiii lor - pe care le fac, le desfac și le negociază la nesfârșit. Nici măcar nunta nu marchează punctul final al acestor alianțe politice, cum nici apariția în tânăra familie a unei fetițe, ci abia nașterea unui băiat. Fiindcă băiatul rămâne pe curte și moștenește tahtaiul, un pocal de argint care nu poate fi cumpărat cu toți banii din lume - iar fata pleacă într-o familie străină care o primește doar cu o zestre de mii de euro, cât părțile au negociat în culise. Și, până apare băiatul, singura garanție pentru socrii mici ca fata lor să fie tratată bine și să nu fie trimisă înapoi e pocalul ginerelui, care rămâne zălog la ei.

Aceste subtilități ale politicilor de încuscrire, dar și multe alte lucruri aflate inevitabil în legătură cu ele, sunt aspecte pe care expoziția le luminează din mai multe perspective, aducând la un loc doi curatori (Cosmin Manolache și Lila Passima) un om de film (Dana Bunescu), un fotograf (Eric Roset) și un antropolog, Cătălina Tesăr, care, mai mult de un deceniu, a documentat minuțios viața acestui grup de romi tradiționali din sudul Transilvaniei.

Expoziția va fi deschisă la Astra Film Studio, Piața Mică nr. 11, în perioada 9-16 octombrie, în intervalul orar 10-18. Accesul este liber.