-
Hai noroc!
Titlul filmului înseamna „Hai,noroc!" în tiganeste si e un salut pe care îl folosesc tiganii gabori. La începutul filmului, Lali (tigan gabor) and Lóri (ungur), amândoi ardeleni, sunt în pana de bani si se hotarasc sa îsi caute norocul în Austria. Un road movie cu doi protagonisti pe care aceasta comedie neo-realista îi poarta pâna si în Egipt.
...
-
Homo@Lv
O relatare amănunțită a primilor ani în care mișcările LGBT își făceau simțită prezența în țările fostului bloc sovietic, homo@lv ne poartă în anul 2005, în capitala letonă Riga, la prima paradă Pride: homosexuali, lesbiene și transsexuali au defilat pe străzile orașului sub privirile incredule ale locuitorilor. Organizatorii luaseră exemplul paradelor LGBT din orașele occidentale, fără a bănui că bunele lor intenții aveau să declanșeze un vârtej de evenimente greu de conceput, cu efecte pe termen lung asupra celor implicați: familii s-au destrămat, unii participanţi și-au pierdut slujbele, alții au căzut victime violențelor fizice și psihice, fiind acoperiţi cu excremente sau, după caz, apă sfinţită. Atingând cote uriașe, tensiunea creată avea să divizeze dramatic societatea letonă. Regizorul a petrecut cinci ani adunând material pentru film, ceea ce i-a permis să ofere o imagine complexă a evenimentelor, din perspectiva taberelor pro şi contra paradei.
Homo@lv a fost proiectat la Astra Film Festival în 2011. Documentarul de lungmetraj al lui Kaspars Goba marchează un moment important în istoria festivalului, el deschizând dezbaterea despre drepturile persoanelor LGBT în Estul Europei. Dat fiind referendumul despre redefinirea familiei în Constituţie, nu este moment mai prielnic să ne reîntoarcem la acest comentariu complex despre problemele LGBT.
...
-
Hotel Rai
În urma cu 25 de ani, la marginea unui oras de provincie din Bulgaria, se construia un bloc de locuinte ce urma sa apartina clasei muncitoare si sa reprezinte „raiul" socialist - o cladire impresionanta prin grandoare, cu zeci de apartamente noi, dotate cu toate utilitatile, spatii verzi amenajate în vecinatate si destinate locatarilor. Astazi, pe un maidan plin de gunoaie se înalta ruinele aceluiasi bloc care s-a degradat de la un an la altul. În fostul Hotel Rai - asa cum l-a numit cineva, în trecut s-au pripasit familii de romi care au alcatuit treptat o comunitate de peste 1500 de oameni. Viata lor e plina de culoare, în ciuda locului dezolant în care traiesc. Iar acest film despre integrare si adaptare care le este dedicat este plin de contraste, suprinzând momente vii de bucurie si speranta. La marginea orasului, dar si a societatii, romii lupta pentru supravietuire si, în acelasi timp, viseaza, iubesc, se casatoresc în „raiul" lor atipic pe care singuri si l-au creat prin modul lor de a privi viata. Dincolo de implicatiile sociale, filmul are o abordare detasata, onirica.
...