Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

The sun will rise / Soarele va răsări

Gessica Généus,  France, Haiti 2017 51'

Producer: Rachèle Magloire, Jean-Marie Gigon, Gessica Généus

Film Presentation:
O călătorie extrem de personală printre precepte ale Bisericii catolice, credinţe voodoo şi loteria naţională în căutarea cauzelor unei misterioase "boli a sufletului" de care suferă locuitorii insulei Haiti, paradisiaca "Perlă a Antilelor". The Sun Will Rise este un exemplu de utilizare a cinema-ului ca instrument de exorcizare în cadrul unui proces de vindecare. Autoarea dezvăluie cu mult curaj lucruri foarte personale - o confruntare a demonilor din propria familie. Filmul are o structură echilibrată între investigarea isotrică, socială şi antropologică a efectelor colonialismului asupra haitienilor şi analiza acestor efecte la scară mică, în propria familie a regizoarei.
Festivals/Awards:
Prix du meilleur moyen-métrage. Festival du film documentaire de Saint-Louis, décembre 2017.
Director's Bio-Filmography:
Gessica Généus şi-a început cariera de actriţă la 17 ani şi a colaborat cu mai mulţi regizori din Haiti şi din alte ţări. În 2011 şi-a fondat propria companie de producţie, Ayizan Productions. În 2014 a regizat Vizaj Nou, o serie de portrete ale unor membri marcanţi ai societăţii haitiene. The Sun Will Rise este primul ei documentar realizat pentru France Télévisions.
Director's / Curator's Statement:
"De la Sf. Arhanghel Mihail până la Isus, fiecare sfânt catolic are un frate geamăn voodoo." (Gessica Généus, regizoarea)
Media: