Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

The End / Sfârşit

Vid Hajnšek,  Slovenia 2017 74'

Producer: Nina Robnik, Nerina Kocjančič

Film Presentation:
Bunica regizorului, încă în doliu după moartea soţului, o vorbitoare în numele morţilor profesionistă, nelipsită de la înmormântări încă din copilărie, şi un angajat la crematoriu contemplă complexitatea morţii în acest film despre viaţă şi neuitare, dar şi despre durere şi despărţire. Documentarul trece de la aspectul pragmatic al unei înmormântări la înţelepciunea amară izvorâtă din această experienţă şi nostalgia vremurilor demult apuse, într-un studiu ce se transformă pe nesimţite într-o perspectivă personală asupra vieţii şi a morţii. Regizorul foloseşte trei abordări diferite pentru cele trei personaje aflate în centrul atenţiei, într-un melanj de documentar participativ şi observaţional.
Director's Bio-Filmography:
Vid Hajnšek s-a născut în 1991 în Maribor, Slovenia. În 2014 a absolvit departamentul de regie de film şi televiziune al Academiei de Teatru, Radio, Film şi Televiziune din Ljubljana, iar în 2017 a terminat cursurile de master în regie. A regizat mai multe scurtmetraje şi piese de teatru. The End este primul lui documentar de lungmetraj.
Director's / Curator's Statement:
"Ce-mi plăcea la el era că avea mereu buzele foarte reci. Îmi plăcea la nebunie asta. Ştii, acel ceva special care mă atrăgea la el. Şi am stat împreună 48 de ani. Asta a fost..." (protagonista, bunica regizorului)
Media:
World sales:
Thematic programme: Rites of Passage