Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Password: Fajara / Parola: Fajara

Sévérine Sajous, Patricia Sánchez Mora,  Spain 2017 17'

Producer: Patricia Sánchez Mora

Film Presentation:
Contururi abstracte de camioane brăzdează ecranul - le vedem ca dâre de lumină ce traversează partea de sus a cadrului. Imagini în infraroşu cu tabăra de refugiaţi de lângă oraşul francez Calais. Aici mii de refugiaţi din Sudan, Irak, Afganistan, Eritreea şi alte ţări aşteaptă în speranţa că într-o zi vor ajunge în Marea Britanie prin Tunelul Canalului Mânecii. Numele lor pentru tabără este "Jungla". "Fajara" este cuvântul arab pentru "explozie". Dar în Junglă el înseamnă a răzbi, a ajunge pe partea cealaltă, a-ţi atinge ţelul. Imaginile devin abstracte, sensurile se dizolvă. Un film bântuitor despre fantomele sensului (cuvintelor).
Film's Website: www.vimeo.com/laudiovisual
Director's Bio-Filmography:
Fotograf şi artist vizual, Séverine Sajous locuieşte în Barcelona. Fotografiile ei au fost publicate în El País, Le Monde şi The Guardian, printre altele. În septembrie 2016 a primit finanţare de la Comisia Europeană pentru proiectul Transit Tales, care are în centrul atenţiei refugiaţi din patru capitale europene. Patricia Sánchez Mora are o diplomă în Media şi Comunicare şi un masterat în Antropologie Vizuală. În 2007 a fondat compania de producţie Laudiovisual Prod, al cărei prim proiect de lungmetraj, The Festival of Lies (2016), a primit premiul Doc in Progress la festivalul de film Visions du Réel. Password: Fajara este debutul ei în regie.
Director's / Curator's Statement:
"Un prieten mi-a zis ieri de o doamnă franceză care l-a vizitat l-a birou şi l-a întrebat: Crezi că Jungla este interesantă, (...) un loc bun? Am să-mi duc copiii două zile acolo, ca o vacanţă. Prietenul a venit la mine şi mi-a zis: Dacă mâine o vezi pe această doamnă, e normal. Pentru ea e ca şi cum ar veni la zoo." (persoană din tabăra de refugiaţi de lângă Calais)
Media: