Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

If Objects Could Speak / Dacă obiectele ar vorbi

Luiza Pârvu, Toma Peiu,  Canada, Romania 2018 27'

Producer: Toma Peiu, Yannick Nolin

Film Presentation:
În Quebec City, capitala provinciei canadiene de limbă franceză, obiectele din magazinele de antichităţi sau din magazinele de specialitate se deosebesc de produsele de masă prin faptul că celebrează cultura şi identitatea locale. Un scurtmetraj etnografic despre chilipirurile de pe cea mai faimoasă stradă comercială a oraşului, If Objects Could Speak subliniază conexiuni surprinzătoare între obiecte şi modul cum ele sunt folosite. De exemplu, obiecte din fontă, articole vestimentare din piele, plăcuţe de maşină şi ghetele de iarnă devin dovezi ale complexităţii creuzetului cultural local.
Director's Bio-Filmography:
Luiza Pârvu şi Toma Peiu colaborează din 2009. Filmele şi instalaţiile lor documentar, produse în Europa, America de Nord şi Asia, surprind momente de transformare pentru societate, mediul înconjurător sau cultură. Primul lor lungmetraj documentar, Ubi Bene Ibi Patria, în prezent în post-producţie, este un railroad movie cu pretext autobiografic, care surprinde poveştile mai multor emigranţi români şi ale comunităţilor lor adoptive din Europa de Vest şi Statele Unite.
Director's / Curator's Statement:
"Suntem din Quebec, venim din Franţa. Nu suntem din Anglia. Deşi suntem amestecaţi cu irlandezi şi locuitori nativi, originile noastre sunt în principal franceze. Suntem latini. Apăr limba franceză pentru că suntem înconjuraţi de 300 de milioane de anglofoni. Din fericire, o avem pe Celine Dion să ne salveze." (Yves Duval, Anticar si etnolog amator)
Media:
Thematic programme: Butterfly Effect