Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Srbenka / Sârboaica

Nebojsa Slijepcevic,  Croatia 2018 75'

Producer: Vanja Jambrovic

Film Presentation:
În iarna lui 1991, o fetiţă de origine sârbă în vârstă de 12 ani a fost ucisă în Zagreb. 25 de ani mai târziu regizorul Oliver Frljić pune în scenă o piesă de teatru despre acest caz. Repetiţiile devin şedinţe de psihoterapie colectivă, iar Nina, o actriţă de 12 ani, este de părere că războiul nu s-a sfârşit niciodată. Srbenka este un film despre agresiunea infantilă îndreptată asupra copiilor de altă naţionalitate din Croaţia. Aflăm cum generaţia născută după război încearcă să facă faţă umbrelor întunecate ale istoriei.
Director's Bio-Filmography:
Nebojsa Slijepcevic a regizat numeroase documentare creative selectate la festivaluri de pe întreg globul. Are deja trei nominalizări la premiul Prix Europa. Debutul său în documentar, Gangster of Love, a avut premiera la festivalul de la Karlovy Vary şi a fost un important succes de casă în Croaţia. Nebojsa este şi profesor la Şcoala de Film Documentar din Zagreb.
Director's / Curator's Statement:
"Copiii încep încă din clasa a şasea să comenteze cine e croat şi cine sârb. Trebuie să te obişnuieşti cu asta. Poate din cauza asta am devenit actor" (tânăr actor sârb din piesă)
Media: