Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Unsettling / Teritoriu instabil

Iris Zaki,  Israel, UK 2018 70'

Cinematography: Or Azulay, Iris Zaki
Editing: Oren Yaniv
Sound Editor: Nin Hazan
Producer: Iris Zaki

Film Presentation:
Tekoa este o aşezare evreiască din Cisiordania. Niciunul dintre rezidenţi nu vrea să comunice cu presa. Tensiunile încep să apară din secunda în care regizoarea Iris Zaki, venită din Tel Aviv, pune piciorul în Tekoa. Zaki îşi asamblează un studio improvizat în mijlocul aşezării şi nu se mişcă de acolo timp de o lună. Vrea să întâlnească localnici. Cu ajutorul unor conversaţii neaşteptate, acest experiment social subliniază contrastele şi contradicţiile în imaginea localnicilor despre ei înşişi. Aceste conversaţii sunt fascinante, surprinzătoare, complexe. Şi beneficiază de unealta la care evreii recurg până şi în cele mai negre situaţii: umorul debordant.
Director's Bio-Filmography:
Câştigătoare a premiului Grierson, Iris Zaki este o cercetătoare şi regizoare de film documentar care foloseşte interacţiuni jucăuşe pentru a descrie comunităţi. Şi-a terminat recent teza de doctorat la universitatea londoneză Royal Holloway, teză ce aprofundează tehnica ei inovatoare de intervievare cunoscută sub numele de "Camera abandonată". Unsettling este primul ei documentar de lungmetraj.
Director's / Curator's Statement:
"Poporul lui Israel nu are decât Ţara lui Israel. Istoria i-a adus pe palestinieni aici şi iată că sunt aici. Nu e vina nimănui. Asta e realitatea. Şi trebuie să ne purtăm cât mai bine în condiţiile date." (Michael, supravieţuitor al unui atac cu cuţitul)
Media:
World sales: