Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Astra Film Festival 2015

Sub standardul de înălțime

1% din locuitorii planetei se nasc cu o deficienţă de creştere din cauza unei afecţiuni genetice.  Li se spune 'pitici' și trăiesc în lumea noastră,  adică într-un univers standardizat bazat pe limitele de înălțime pe care le considerăm ‚normale'.

Așa stând lucrurile, sunt nevoiți să se adapteze. Scăunelul de plastic trebuie să fie permanent la îndemână, atât în propria bucătărie cât și la supermarket; mașinile și bicicletele trebuie adaptate, ca să ajungă la pedale. Pe unii, condiția lor îi întristează, alții se retrag în compania animalelor, pentru că în compania oamenilor sunt mai tot timpul expuși privirilor curioase sau comentarilor neplăcute. Tânjesc după o viață ‚normală'. Organizează petreceri și preferă compania celor care sunt ca ei, aflăm din filmul For Ever Little.

De când lumea, piticii au atras simpatia oamenilor. În poveștile clasice, piticii sunt cele mai simpatice personaje din galeria celor care sunt ‚altfel' din naștere. În viața reală însă, exploatarea piticilor în spectacole de teatru și de circ este o  poveste lungă și prea puțin cunoscută, care continuă și astăzi. 

Filmul Little people big dreams prezintă un parc uriaș de distracții din China zilelor noastre, creat după tipicul Disneyland, atâta doar că nu e țara personajelor lui Walt Disney, ci Dwarvesland, ‚Țara piticilor', unde toți animatorii sunt pitici. Filmul le urmărește viața din culise și conturează portrete emoționante. Cei mai mulți se confruntă cu aceeași dilemă: să renunțe la o slujbă care îi exploatează și îi expune zi de zi curiozității jignitoare a turiștilor sau să rămână de dragul echipei și a plăcerii de se simți integrați într-o comunitate?

A treia poveste cu pitici din acest program e de domeniul fantasticului. Este povestea familiei Ovitz din Maramureș, evocată în filmul Seven Dwarfs of Auschwitz.  Înaintea celui de-Al Doilea Război Mondial, cei șapte frați pitici, cântăreți și interpreți talentați, făceau turnee prin România, Ungaria și Cehoslovacia cu trupa lor, Liliput.  În timpul ocupației naziste, părea că soarta le-a fost pecetluită. Erau pitici și, pe deasupra, erau și evrei. Au fost deportați la Auschwitz, unde au scăpat de camera de gazare doar pentru că au atras interesul doctorului Mengele, care i-a adăugat colecției lui de cobai umani și i-a supus la tot felul de experimente. Ce au trăit în lagăr și mai apoi, după eliberare, până când s-au stabilit în Israel la sfârșitul anilor '40 e o adevărată odisee.  Povestea fraților Ovitz e spusă de actorul Warwick Davies, el însuși pitic, ceea ce nu l-a împiedicat să facă o carieră de invidiat pe marele ecran. El e de părere că acceptând deficiențele și talentele cu care te naști și străduindu-te să le cultivi pe cele din urmă, lucrurile devin limpezi în viață.

“Dacă aș putea să mă mai nasc odată, tot pitic aș vrea să fiu.” - declara Warwick Davies într-un interviu.

 

For Ever Little de Barbara Den Uyl     Vineri 09.10.2015 16:00, Thalia

Little people big dreams de CK Mak   Vineri 09.10.2015 22:00, Astra Film Cinema

Duminică 11.10.2015 16:00, Aula Magna

Seven Dwarfs of Auschwitz de Ursula Macfarlane    Vineri 09.10.2015 19:00, Thalia

Sâmbătă 10.10.2015 20:00, Studio