Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Astra Film Festival 2015 - Juriu

John Appel

 John Appel a studiat Literatură clasică la Universitatea din Amsterdam și apoi a absolvit Academia Olandeză de Film în 1987. A regizat peste 40 de filme pentru cinema și televiziune. Filmele sale ca She believes in me, The Last Victory, The Player și Wrong time, wrong place au primit recunoaștere internațională în festivaluri de film. John Appel e de asemenea mentor în cadrul multor ateliere internaționale de film ca Greenhouse Development Programme in the Middle East (din 2006), Binger Doclab din Amsterdam (în 2005 și 2010), Aristoteles Workshop în România (2010, 2013 și 2014), predă masterclass-uri în toată lumea și a fost membru al juriului în festivaluri de film importante ca IDFA, Karlovy Vary și Visions du Reel.

Manuela Cernat

Dr. D.h.c. Manuela Cernat, e o importantă reprezentantă a mediului academic românesc și ambasadoare a culturii române. Istoric de film, scriitoare, jurnalistă și eseistă, autoare de scenarii de film documentar, e membră a Uniunii Scriitorilor din România și a Uniunii Cineaștilor din România, a Consiliului Științific al Institutului de Istorie a Artei al Academiei Române, unde a fost și director științific, și președintă a South Eastern European Cinema Schools, precum și membră a Consiliului Executiv al Société Européenne de Culture din Veneția. În mediul universitar, a fost prorector la UNATC ”I.L. Caragiale” (2008-2012), Director al Departamentului de Comunicare Audiovizuală timp de peste un deceniu și conducător de doctorat din 1994.  A primit o serie de distincții atât în România, cât și în străinătate, printre care Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor.

Géza Csákvári

 Jurnalist, critic de film, teatrolog și organizator de festival. A absolvit ca istoric de teatru și teatrolog, dar trecut în domeniul imaginilor în mișcare ”la momentul potrivit”. A experimentat și în partea practică a realizării de film, studiul său Tékás fiind difuzat de câteva canale TV. De 15 ani a fost specialist, critic de film corespondent de festival pentru ziarul ‘Népszabadság’. A realizat interviuri cu profesioniști maghiari și internaționali, printre care Martin Scorsese, Francis Ford Coppola, Ridley Scott și Steven Spielberg. Publică cu regularitate articole și eseuri în reviste de film maghiare (Mozinet, Vox) și internaționale (Cahiers du Cinema). E membru al FIPRESCI și o prezență regulată în jurii ale festivalurilor de film din întreaga lume. De asemenea, e membru cu drept de vot în European Film Academy și director artistic al Festivalului Internațional de Film Jameson CineFest Miskolc.

Roberto Cueto

Roberto Cueto este membru al Comitetului de Selecție al Festivalului de Film de la San Sebastían. E de asemenea responsabilul programului cinematografului Cineteca din Centrul Cultural Matadero din Madrid, un cinema dedicat în întregime filmului documentar. Predă în calitate de profesor de Comunicare Audiovizuală la Universitatea Carlos III din Madrid și e consultant al festivalului de film Documenta Madrid.

Christine Dollhofer

Născută în Austria, Christine Dollhofer a studiat film și teatrologie la Viena. Între 1992 și 1997 a fost directorul prestigiosului cinematograf de artă vienez, Filmcasino, iar din 1997 în 2003 a fost co-director al Diagonale, Festivalul de Film Austriac din Graz. În 2004 a fondat Festivalul de Film Crossing Europe din Linz și este în continuare director artistic și director general al acestuia. În plus, e membru al juriului Institutului de Film Austriac, membru al consiliului companiei de vânzări Sixpack Film, consultant pe achiziții pentru compania austriacă de distribuție Filmladen și, din 2011, selecționer delegat pentru Austria, Germania și Elveția al Festivalului Internațional de Film de la San Sebastían.

Thierry Garrel

Thierry Garrel, distins cu ordinul francez Arts et Lettres în grad de cavaler, s-a alăturat Departamentului de Cercetare al Televiziunii Franceze la vârsta de douăzeci de ani și apoi a devenit Director al Diviziei de Documentar și Autori Juniori la Institutul Național al Audiovizualului din Franța. Între 1987 și 2008, a fost Directorul Departamentului de Film Documentar la La Sept și ARTE Franța, canalul cultural european. Din 2009, lucrează în calitate de consultant și s-a dedicat ”feedback-ului pe baza experienței”, activând ca tutore în seminare și ateliere internaționale care se concentrează pe tinerii profesioniști și realizatori de film documentar.

Cíntia Gil

Cíntia Gil a absolvit Filosofia la Universitatea din Porto după ce a participat și la Cursul de cinema la Școala Portugheză de Cinema și Teatru. E cercetător în grupul de ”Estetică, Politică și Arte” al Institutului de Filozofie al Universității din Porto, pentru care și publică. În contextul muncii sale la institut, a colaborat la organizarea unei conferințe internaționale și a prezentat eseuri într-o serie de întâlniri științifice internaționale din străinătate. Între 2001 și 2007, a lucrat la producția câtorva filme. A predat cursuri de structuri narative și cinema și contemporaneitate la Școala de Video și Cinema Documentar din Abrantes. După ce a făcut parte din comitetul de selecție al Festivalului de Film Scurt Vila do Conde și Doclisboa, din 2012, a devenit directorul festivalului de film Doclisboa.

Virgiliu Mărgineanu

Virgiliu Mărgineanu, producător de film din Republica Moldova, a absolvit Facultatea de Relații Economice Internaționale din cadrul ASE București în 1995, iar apoi a urmat cursurile ECUMEST și Masteratul în Management cultural la Școala Superioară de Comerț din Dijon. Din 1999 este director general al casei de film ”OWH Studio” din Chișinău și a semnat producția a peste 50 de filme documentare și coproducția lungmetrajului Nuntă în Basarabia. E inițiatorul și președintele Festivalului Internațional de Film Documentar CRONOGRAF din Chișinău și membru al Uniunii Cineaștilor din Republica Moldova și al Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România.

Vintilă Mihăilescu

Absolvent al Facultății de Psihologie din București în 1974, Vintilă Mihăilescu este în prezent  profesor de antropologie și directorul Departamentului de Sociologie de la SNSPA.   Corespondent permanent al revistei Dilema Veche, director general al Muzeului Țăranului   Român între 2005 și 2010, profesorul Mihăilescu a înființat Societatea de Antropologie Culturală din România și primul master de antropologie din țară. De asemenea, a predat și la universități din Franța, Elveția, Belgia, Italia și Canada.  A fost membru al juriului la Astra Film Festival 2004 și a susținut masterclass-ul Roma Stories la Astra Film Festival 2012.

Cristi Puiu

Regizor, scenarist şi producător de film de ficțiune, Cristi Puiu are pentru filmul documentar un interes declarat, care transpare în peliculele sale. A debutat cu lungmetrajul Marfa și banii (2001), considerat declanșatorul “noului val” al cinematografiei românești. Este câștigător al trofeului Ursul de aur în 2004 cu scurtmetrajul Un cartuș de Kent și un pachet de cafea și al premiului secțiunii „Un Certain Regard” la Festivalul de Film de la Cannes în 2005, cu Moartea Domnului Lăzărescu, film selectat la peste 50 de festivaluri marcante, câștigător de premii importante și singura peliculă românească inclusă în topul The 500 Greatest Movies of All Time al revistei Empire. În 2010 realizează Aurora, film pentru care semnează regia și scenariul și deține rolul principal. A participat cu scurtmetrajul Das Spektrum Europas la proiectul omnibus Podurile din Sarajevo, coordonat de Jean-Michel Frodon (2014).

Tania Rakhmanova

Regizoare de origine franco-rusă, Tania Rakhmanova şi-a început cariera lucrând la serialul premiat The Second Russian Revolution, produs de Discovery şi BBC. A lucrat la mai multe documentare premiate, în Marea Britanie şi în Franţa, printre care şi la Cuban Crisis, premiat cu Emmy. Din 1997, a produs peste 20 de documentare şi filme de ficţiune, care au primit diverse distincţii şi premii: Emmy, nominalizări la Premiile Academiei Europene de Film, Golden Eagle, Fipa, Pessac. Printre cele mai recente filme ale sale se numără Lords of the Spin, un documentar de două ore despre întorsăturile politice din lume, emisiunea de 52’ How Putin Came to Power, Iraqi Exodus, The Arctic Conquest, Roma: the First European Nation. A fost membră în juriile mai multor festivaluri. Mai bine de zece ani a fost profesoară la University of France Television.

René Wolf

René Wolf este director de achiziţii şi director de programe la EYE Film Institute, numit anterior Filmmuseum of The Netherlands. A studiat Ştiinţe Politice şi Comunicare la Universitatea Nijmegen (KUN). Din 1988, a ocupat diverse funcţii la Filmmuseum. Din 2005 achiziţionează filme atât pentru distribuţie cât şi pentru arhiva instituţiei. După ce EYE s-a mutat într-un sediu nou în nordul Amsterdamului, prevăzut cu patru ecrane de proiecţie, René Wolf se ocupă de primul program de filme clasice al institutului.