Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Astra Film Festival 2015 - Juriu

John Appel

 John Appel a studiat Literatură clasică la Universitatea din Amsterdam È™i apoi a absolvit Academia Olandeză de Film în 1987. A regizat peste 40 de filme pentru cinema È™i televiziune. Filmele sale ca She believes in me, The Last Victory, The Player È™i Wrong time, wrong place au primit recunoaÈ™tere internaÈ›ională în festivaluri de film. John Appel e de asemenea mentor în cadrul multor ateliere internaÈ›ionale de film ca Greenhouse Development Programme in the Middle East (din 2006), Binger Doclab din Amsterdam (în 2005 È™i 2010), Aristoteles Workshop în România (2010, 2013 È™i 2014), predă masterclass-uri în toată lumea È™i a fost membru al juriului în festivaluri de film importante ca IDFA, Karlovy Vary È™i Visions du Reel.

Manuela Cernat

Dr. D.h.c. Manuela Cernat, e o importantă reprezentantă a mediului academic românesc È™i ambasadoare a culturii române. Istoric de film, scriitoare, jurnalistă È™i eseistă, autoare de scenarii de film documentar, e membră a Uniunii Scriitorilor din România È™i a Uniunii CineaÈ™tilor din România, a Consiliului ȘtiinÈ›ific al Institutului de Istorie a Artei al Academiei Române, unde a fost È™i director È™tiinÈ›ific, È™i preÈ™edintă a South Eastern European Cinema Schools, precum È™i membră a Consiliului Executiv al Société Européenne de Culture din VeneÈ›ia. În mediul universitar, a fost prorector la UNATC ”I.L. Caragiale” (2008-2012), Director al Departamentului de Comunicare Audiovizuală timp de peste un deceniu È™i conducător de doctorat din 1994.  A primit o serie de distincÈ›ii atât în România, cât È™i în străinătate, printre care Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor.

Géza Csákvári

 Jurnalist, critic de film, teatrolog È™i organizator de festival. A absolvit ca istoric de teatru È™i teatrolog, dar trecut în domeniul imaginilor în miÈ™care ”la momentul potrivit”. A experimentat È™i în partea practică a realizării de film, studiul său Tékás fiind difuzat de câteva canale TV. De 15 ani a fost specialist, critic de film corespondent de festival pentru ziarul ‘Népszabadság’. A realizat interviuri cu profesioniÈ™ti maghiari È™i internaÈ›ionali, printre care Martin Scorsese, Francis Ford Coppola, Ridley Scott È™i Steven Spielberg. Publică cu regularitate articole È™i eseuri în reviste de film maghiare (Mozinet, Vox) È™i internaÈ›ionale (Cahiers du Cinema). E membru al FIPRESCI È™i o prezență regulată în jurii ale festivalurilor de film din întreaga lume. De asemenea, e membru cu drept de vot în European Film Academy È™i director artistic al Festivalului InternaÈ›ional de Film Jameson CineFest Miskolc.

Roberto Cueto

Roberto Cueto este membru al Comitetului de SelecÈ›ie al Festivalului de Film de la San Sebastían. E de asemenea responsabilul programului cinematografului Cineteca din Centrul Cultural Matadero din Madrid, un cinema dedicat în întregime filmului documentar. Predă în calitate de profesor de Comunicare Audiovizuală la Universitatea Carlos III din Madrid È™i e consultant al festivalului de film Documenta Madrid.

Christine Dollhofer

Născută în Austria, Christine Dollhofer a studiat film È™i teatrologie la Viena. Între 1992 È™i 1997 a fost directorul prestigiosului cinematograf de artă vienez, Filmcasino, iar din 1997 în 2003 a fost co-director al Diagonale, Festivalul de Film Austriac din Graz. În 2004 a fondat Festivalul de Film Crossing Europe din Linz È™i este în continuare director artistic È™i director general al acestuia. În plus, e membru al juriului Institutului de Film Austriac, membru al consiliului companiei de vânzări Sixpack Film, consultant pe achiziÈ›ii pentru compania austriacă de distribuÈ›ie Filmladen È™i, din 2011, selecÈ›ioner delegat pentru Austria, Germania È™i ElveÈ›ia al Festivalului InternaÈ›ional de Film de la San Sebastían.

Thierry Garrel

Thierry Garrel, distins cu ordinul francez Arts et Lettres în grad de cavaler, s-a alăturat Departamentului de Cercetare al Televiziunii Franceze la vârsta de douăzeci de ani È™i apoi a devenit Director al Diviziei de Documentar È™i Autori Juniori la Institutul NaÈ›ional al Audiovizualului din FranÈ›a. Între 1987 È™i 2008, a fost Directorul Departamentului de Film Documentar la La Sept È™i ARTE FranÈ›a, canalul cultural european. Din 2009, lucrează în calitate de consultant È™i s-a dedicat ”feedback-ului pe baza experienÈ›ei”, activând ca tutore în seminare È™i ateliere internaÈ›ionale care se concentrează pe tinerii profesioniÈ™ti È™i realizatori de film documentar.

Cíntia Gil

Cíntia Gil a absolvit Filosofia la Universitatea din Porto după ce a participat È™i la Cursul de cinema la Școala Portugheză de Cinema È™i Teatru. E cercetător în grupul de ”Estetică, Politică È™i Arte” al Institutului de Filozofie al Universității din Porto, pentru care È™i publică. În contextul muncii sale la institut, a colaborat la organizarea unei conferinÈ›e internaÈ›ionale È™i a prezentat eseuri într-o serie de întâlniri È™tiinÈ›ifice internaÈ›ionale din străinătate. Între 2001 È™i 2007, a lucrat la producÈ›ia câtorva filme. A predat cursuri de structuri narative È™i cinema È™i contemporaneitate la Școala de Video È™i Cinema Documentar din Abrantes. După ce a făcut parte din comitetul de selecÈ›ie al Festivalului de Film Scurt Vila do Conde È™i Doclisboa, din 2012, a devenit directorul festivalului de film Doclisboa.

Virgiliu Mărgineanu

Virgiliu Mărgineanu, producător de film din Republica Moldova, a absolvit Facultatea de RelaÈ›ii Economice InternaÈ›ionale din cadrul ASE BucureÈ™ti în 1995, iar apoi a urmat cursurile ECUMEST È™i Masteratul în Management cultural la Școala Superioară de ComerÈ› din Dijon. Din 1999 este director general al casei de film ”OWH Studio” din ChiÈ™inău È™i a semnat producÈ›ia a peste 50 de filme documentare È™i coproducÈ›ia lungmetrajului Nuntă în Basarabia. E iniÈ›iatorul È™i preÈ™edintele Festivalului InternaÈ›ional de Film Documentar CRONOGRAF din ChiÈ™inău È™i membru al Uniunii CineaÈ™tilor din Republica Moldova È™i al Uniunii Autorilor È™i Realizatorilor de Film din România.

Vintilă Mihăilescu

Absolvent al Facultății de Psihologie din BucureÈ™ti în 1974, Vintilă Mihăilescu este în prezent  profesor de antropologie È™i directorul Departamentului de Sociologie de la SNSPA.   Corespondent permanent al revistei Dilema Veche, director general al Muzeului Țăranului   Român între 2005 È™i 2010, profesorul Mihăilescu a înfiinÈ›at Societatea de Antropologie Culturală din România È™i primul master de antropologie din È›ară. De asemenea, a predat È™i la universități din FranÈ›a, ElveÈ›ia, Belgia, Italia È™i Canada.  A fost membru al juriului la Astra Film Festival 2004 È™i a susÈ›inut masterclass-ul Roma Stories la Astra Film Festival 2012.

Cristi Puiu

Regizor, scenarist ÅŸi producător de film de ficÈ›iune, Cristi Puiu are pentru filmul documentar un interes declarat, care transpare în peliculele sale. A debutat cu lungmetrajul Marfa È™i banii (2001), considerat declanÈ™atorul “noului val” al cinematografiei româneÈ™ti. Este câÈ™tigător al trofeului Ursul de aur în 2004 cu scurtmetrajul Un cartuÈ™ de Kent È™i un pachet de cafea È™i al premiului secÈ›iunii „Un Certain Regard” la Festivalul de Film de la Cannes în 2005, cu Moartea Domnului Lăzărescu, film selectat la peste 50 de festivaluri marcante, câÈ™tigător de premii importante È™i singura peliculă românească inclusă în topul The 500 Greatest Movies of All Time al revistei Empire. În 2010 realizează Aurora, film pentru care semnează regia È™i scenariul È™i deÈ›ine rolul principal. A participat cu scurtmetrajul Das Spektrum Europas la proiectul omnibus Podurile din Sarajevo, coordonat de Jean-Michel Frodon (2014).

Tania Rakhmanova

Regizoare de origine franco-rusă, Tania Rakhmanova ÅŸi-a început cariera lucrând la serialul premiat The Second Russian Revolution, produs de Discovery ÅŸi BBC. A lucrat la mai multe documentare premiate, în Marea Britanie ÅŸi în FranÅ£a, printre care ÅŸi la Cuban Crisis, premiat cu Emmy. Din 1997, a produs peste 20 de documentare ÅŸi filme de ficÅ£iune, care au primit diverse distincÅ£ii ÅŸi premii: Emmy, nominalizări la Premiile Academiei Europene de Film, Golden Eagle, Fipa, Pessac. Printre cele mai recente filme ale sale se numără Lords of the Spin, un documentar de două ore despre întorsăturile politice din lume, emisiunea de 52’ How Putin Came to Power, Iraqi Exodus, The Arctic Conquest, Roma: the First European Nation. A fost membră în juriile mai multor festivaluri. Mai bine de zece ani a fost profesoară la University of France Television.

René Wolf

René Wolf este director de achiziÅ£ii ÅŸi director de programe la EYE Film Institute, numit anterior Filmmuseum of The Netherlands. A studiat ÅžtiinÅ£e Politice ÅŸi Comunicare la Universitatea Nijmegen (KUN). Din 1988, a ocupat diverse funcÅ£ii la Filmmuseum. Din 2005 achiziÅ£ionează filme atât pentru distribuÅ£ie cât ÅŸi pentru arhiva instituÅ£iei. După ce EYE s-a mutat într-un sediu nou în nordul Amsterdamului, prevăzut cu patru ecrane de proiecÅ£ie, René Wolf se ocupă de primul program de filme clasice al institutului.