Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Spectacolul Double Bind deschide AFF 2015

 

În premieră, Astra Film Festival se va deschide în 2015 nu cu un film, ci cu spectacolul de teatru documentar Double Bind al Teatrului Național Târgu Mureș, programat luni – 5 octombrie, de la ora 18:00 la Sala Thalia. Teatrul realizat cu tehnicile specifice filmului documentar este un teatru care încearcă să transpună pe scenă întâlnirea cu o realitate. În Double Bind ficțiunea și butaforia lipsesc cu desăvârșire făcând loc realității care performează ca un bisturiu în mentalul românilor și al maghiarilor din Târgu Mureș.

Double Bind este rezultatul unui atelier teatral cu actori români și maghiari care au trecut printr-un proces de creație bazat pe experiențele lor personale în cursul căruia au dat frâu liber sentimentelor și gândurilor ascunse ale ambelor comunități. Acele gânduri care știm că există, dar despre care nu vorbim.

În Double Bind se joacă cu cărțile pe față, fără încercări de împăcare sau false pretenții de înțelegere reciprocă. Transpare o relație ambiguă, un cerc vicios, din care se poate ieși numai prin schimbarea contextului. O atare schimbare e posibilă doar după confruntarea cu sine însuși și acceptarea crizei și a răului ca parte din realitate.

Double Bind este un spectacol cu 11 actori români și maghiari despre minoritate și majoritate. Minoritatea își asumă durerea și mânia. Majoritatea își recunoaște tendințele dominatoare și abuzive. Minoritatea realizează că nici măcar nu mai este nevoie de represiune pentru că se blochează singură. Majoritatea se simte izolată și exclusă în ciuda aparenței de putere. Minoritatea recunoaște că abuzează uneori pozând în rolul de victimă.

Spectacolul se bazează pe faptul că odată ieșite la lumină faptele își pierd puterea demonică, precum demonii după răsăritul soarelui. Spectatorii pot avea impresia că se află așezați în jurul unei mese de operație pe care se disecă pe viu și pe bune relațiile dintre români și maghiari. Efectele bisturiului se resimt în mentalul fiecărui participant, ele transced peretele invizibil care în mod convențional desparte scena teatrului de zona comfortabilă a publicului.

Cum poate ajunge un spectacol de teatru la stratul profund al spectatorilor? Echipa Alinei Nelega şi a lui Kincses Réka ne dovedește că este și datoria artei și a teatrului de a ne conduce spre propriile greșeli și spre dreptatea proprie și spre noi înșine. Fiindcă numai regăsindu-ne putem să ne apropiem.

Cât e artă și cât e intevenție socială? Cât e aportul artistului și cât e infuzie din realitate? Pe câte paliere de înțelegere umană poate funcționa teatrul documentar? Cui aparține adevărul: celui care-l redă, celui care-l privește sau lui însuși?

Spectacolul va avea subtitrare în limba română și engleză.

 

Un spectacol de Alina Nelega şi Kincses Réka

Distribuţia: Monica Ristea, Berekméri Katalin, Elena Purea, Pál Emőke, Laura Mihalache, Csíki Szabolcs, Andrei Alexandru Chiran, Barabási Tivadar, Claudiu Banciu, Bartha László Zsolt, Cristian Iorga.  

Muzica: Ada Milea

Traducerea: Kacsó Judit-Andrea, Florentina Váry