Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Spectacolul Double Bind deschide AFF 2015

 

În premieră, Astra Film Festival se va deschide în 2015 nu cu un film, ci cu spectacolul de teatru documentar Double Bind al Teatrului NaÈ›ional Târgu MureÈ™, programat luni – 5 octombrie, de la ora 18:00 la Sala Thalia. Teatrul realizat cu tehnicile specifice filmului documentar este un teatru care încearcă să transpună pe scenă întâlnirea cu o realitate. În Double Bind ficÈ›iunea È™i butaforia lipsesc cu desăvârÈ™ire făcând loc realității care performează ca un bisturiu în mentalul românilor È™i al maghiarilor din Târgu MureÈ™.

Double Bind este rezultatul unui atelier teatral cu actori români È™i maghiari care au trecut printr-un proces de creaÈ›ie bazat pe experienÈ›ele lor personale în cursul căruia au dat frâu liber sentimentelor È™i gândurilor ascunse ale ambelor comunități. Acele gânduri care È™tim că există, dar despre care nu vorbim.

În Double Bind se joacă cu cărÈ›ile pe față, fără încercări de împăcare sau false pretenÈ›ii de înÈ›elegere reciprocă. Transpare o relaÈ›ie ambiguă, un cerc vicios, din care se poate ieÈ™i numai prin schimbarea contextului. O atare schimbare e posibilă doar după confruntarea cu sine însuÈ™i È™i acceptarea crizei È™i a răului ca parte din realitate.

Double Bind este un spectacol cu 11 actori români È™i maghiari despre minoritate È™i majoritate. Minoritatea îÈ™i asumă durerea È™i mânia. Majoritatea îÈ™i recunoaÈ™te tendinÈ›ele dominatoare È™i abuzive. Minoritatea realizează că nici măcar nu mai este nevoie de represiune pentru că se blochează singură. Majoritatea se simte izolată È™i exclusă în ciuda aparenÈ›ei de putere. Minoritatea recunoaÈ™te că abuzează uneori pozând în rolul de victimă.

Spectacolul se bazează pe faptul că odată ieÈ™ite la lumină faptele îÈ™i pierd puterea demonică, precum demonii după răsăritul soarelui. Spectatorii pot avea impresia că se află aÈ™ezaÈ›i în jurul unei mese de operaÈ›ie pe care se disecă pe viu È™i pe bune relaÈ›iile dintre români È™i maghiari. Efectele bisturiului se resimt în mentalul fiecărui participant, ele transced peretele invizibil care în mod convenÈ›ional desparte scena teatrului de zona comfortabilă a publicului.

Cum poate ajunge un spectacol de teatru la stratul profund al spectatorilor? Echipa Alinei Nelega ÅŸi a lui Kincses Réka ne dovedeÈ™te că este È™i datoria artei È™i a teatrului de a ne conduce spre propriile greÈ™eli È™i spre dreptatea proprie È™i spre noi înÈ™ine. Fiindcă numai regăsindu-ne putem să ne apropiem.

Cât e artă È™i cât e intevenÈ›ie socială? Cât e aportul artistului È™i cât e infuzie din realitate? Pe câte paliere de înÈ›elegere umană poate funcÈ›iona teatrul documentar? Cui aparÈ›ine adevărul: celui care-l redă, celui care-l priveÈ™te sau lui însuÈ™i?

Spectacolul va avea subtitrare în limba română È™i engleză.

 

Un spectacol de Alina Nelega ÅŸi Kincses Réka

DistribuÅ£ia: Monica Ristea, Berekméri Katalin, Elena Purea, Pál EmÅ‘ke, Laura Mihalache, Csíki Szabolcs, Andrei Alexandru Chiran, Barabási Tivadar, Claudiu Banciu, Bartha László Zsolt, Cristian Iorga.  

Muzica: Ada Milea

Traducerea: Kacsó Judit-Andrea, Florentina Váry