Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Astra Film Festival 2015

Doc & Academic Research Open Session

   În Romania sunt ocazii puține pentru tineri să învețe să facă film documentar. În aceasta sesiune deschisă se prezintă trei Universități din Romania, felul în care au conceput să folosească inițierea studenților în producție de film documentar. În cazul departamentelor de antropologie sau de jurnalistică, studenții sunt încurajați să facă filmul documentar ca exercițiu practic în cadrul cercetării de teren, dar și publicării rezultatelor cercetării, iar scopul programul de master de la UBB Cluj este inițierea complexă în producția de film documentar.

 

DOCUMENTARELE MASTERULUI DE ANTROPOLOGIE – SNSPA BUCUREȘTI

   Acest program reprezintă o selecție a documentarelor realizate de studenți de la Masterul de Antropologie din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București în perioada 2009-2015 în cadrul cursului de Antropologie Vizuală, predat de lect. dr. Bogdan Iancu din 2011, după ce - timp de 10 ani - titulară cursului a fost Elena Raicu. Una din notele care traversează aceste producții este dată de preocuparea pentru investigația etnografică brută cu foarte rare accente estetizante. O altă notă comună care derivă din faptul ca sunt primele documentare ale acestor autori este desfășurarea pe spații temporale și sociale mici, intime, și concretizarea în filme-portret. Cu toate acestea, documentarele de scurt-metraj din acest program au meritul de a rămâne ancorate într-o relație consistentă cu procesele sociale relevante ale ultimelor decenii.

 

MASTER ÎN REALIZARE DE DOCUMENTAR – UBB CLUJ

   Masterul Documentary Filmmaking al Facultății de Teatru și Televiziune din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca e un program practic, aplicat în domeniul producției de film documentar pentru cinema, televiziune și alte platforme media. De la începutul programului de master, studenții lucrează la portofoliul pentru producția unui documentar de lung-metraj care va deveni proiectul lor final de disertație, parcurgând între timp alte cursuri teoretice și practice, cu posibilitatea de a-și alege diferite opționale.

În primul an de studiu, studenții pregătesc un portofoliu de pre-producție compus dintr-o propunere scrisă pentru un documentar de 15-27 de minute, descriere a rezultatelor cercetării inițiale, documentare fotografică, buget și plan de producție și de asemenea un exercițiu documentar de maxim 15 minute produs în stilul subgenului ales. În al doilea an, studenții încep producția-propriu-zisă, portofoliului fiind adăugate planul de filmare și necesarul de echipamente și resurse, urmând la ca finalul semestrului III să prezinte un prim montaj. Ultimul semestru este dedicat post-producției, editării și pregătirii sunetului pentru forma finală, iar portofoliul este completat cu materialele promoționale ce vor însoți filmul.

 

PROIECT DE ANTROPOLOGIE VIZUALĂ - UNIVERSITATEA ”LUCIAN BLAGA” SIBIU

   Facultatea de Jurnalistică, în colaborare cu specialistul de film Günter Czernetzky din München, Germania, a inițiat un proiect de antropologie vizuală, finalizat cu o serie de scurtmetraje documentare publicate pe format DVD.

Producția Dumnezeu nu bate cu bâta! portretizează prin intermediul credinței satele săsești din regiunea cuprinsă între Rupea și Sighișoara, denumită Țara Ovăzului (germ. Haferland). Seria de minireportaje este rezultatul materialelor realizate de studenți pe baza unei cercetări de teren amănunțite. Este cea de-a șasea serie de minireportaje cu sate săsești din Transilvania realizată cu studenții de la specializările jurnalism, comunicare și relații publice, dar și de la alte specializari din cadrul Facultății de Stiințe Socio-Umane, Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu.  Seria de minireportaje mai cuprinde producțiile: Un sâmbure de speranță (2010), Trecutul nostru glorios (2011), Dor și jale pe Valea Hârtibaciului (2012), In vino veritas (2013), Varza, capra și vecinii (2014), Mesaje (in derulare). Cercetarea antropologică la fiecare serie este diferită atât prin tematică, cât și prin tehnica utilizată în realizarea minireportajelor.

 

 

 JOI 08.10.2015  13:00, Habitus