Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Astra Film Festival 2015

Doc & Academic Research Open Session

   În Romania sunt ocazii puÈ›ine pentru tineri să înveÈ›e să facă film documentar. În aceasta sesiune deschisă se prezintă trei Universități din Romania, felul în care au conceput să folosească iniÈ›ierea studenÈ›ilor în producÈ›ie de film documentar. În cazul departamentelor de antropologie sau de jurnalistică, studenÈ›ii sunt încurajaÈ›i să facă filmul documentar ca exerciÈ›iu practic în cadrul cercetării de teren, dar È™i publicării rezultatelor cercetării, iar scopul programul de master de la UBB Cluj este iniÈ›ierea complexă în producÈ›ia de film documentar.

 

DOCUMENTARELE MASTERULUI DE ANTROPOLOGIE – SNSPA BUCUREȘTI

   Acest program reprezintă o selecÈ›ie a documentarelor realizate de studenÈ›i de la Masterul de Antropologie din cadrul Școlii NaÈ›ionale de Studii Politice È™i Administrative din BucureÈ™ti în perioada 2009-2015 în cadrul cursului de Antropologie Vizuală, predat de lect. dr. Bogdan Iancu din 2011, după ce - timp de 10 ani - titulară cursului a fost Elena Raicu. Una din notele care traversează aceste producÈ›ii este dată de preocuparea pentru investigaÈ›ia etnografică brută cu foarte rare accente estetizante. O altă notă comună care derivă din faptul ca sunt primele documentare ale acestor autori este desfășurarea pe spaÈ›ii temporale È™i sociale mici, intime, È™i concretizarea în filme-portret. Cu toate acestea, documentarele de scurt-metraj din acest program au meritul de a rămâne ancorate într-o relaÈ›ie consistentă cu procesele sociale relevante ale ultimelor decenii.

 

MASTER ÎN REALIZARE DE DOCUMENTAR – UBB CLUJ

   Masterul Documentary Filmmaking al Facultății de Teatru È™i Televiziune din cadrul Universității BabeÈ™-Bolyai din Cluj-Napoca e un program practic, aplicat în domeniul producÈ›iei de film documentar pentru cinema, televiziune È™i alte platforme media. De la începutul programului de master, studenÈ›ii lucrează la portofoliul pentru producÈ›ia unui documentar de lung-metraj care va deveni proiectul lor final de disertaÈ›ie, parcurgând între timp alte cursuri teoretice È™i practice, cu posibilitatea de a-È™i alege diferite opÈ›ionale.

În primul an de studiu, studenÈ›ii pregătesc un portofoliu de pre-producÈ›ie compus dintr-o propunere scrisă pentru un documentar de 15-27 de minute, descriere a rezultatelor cercetării iniÈ›iale, documentare fotografică, buget È™i plan de producÈ›ie È™i de asemenea un exerciÈ›iu documentar de maxim 15 minute produs în stilul subgenului ales. În al doilea an, studenÈ›ii încep producÈ›ia-propriu-zisă, portofoliului fiind adăugate planul de filmare È™i necesarul de echipamente È™i resurse, urmând la ca finalul semestrului III să prezinte un prim montaj. Ultimul semestru este dedicat post-producÈ›iei, editării È™i pregătirii sunetului pentru forma finală, iar portofoliul este completat cu materialele promoÈ›ionale ce vor însoÈ›i filmul.

 

PROIECT DE ANTROPOLOGIE VIZUALÄ‚ - UNIVERSITATEA ”LUCIAN BLAGA” SIBIU

   Facultatea de Jurnalistică, în colaborare cu specialistul de film Günter Czernetzky din München, Germania, a iniÈ›iat un proiect de antropologie vizuală, finalizat cu o serie de scurtmetraje documentare publicate pe format DVD.

ProducÈ›ia Dumnezeu nu bate cu bâta! portretizează prin intermediul credinÈ›ei satele săseÈ™ti din regiunea cuprinsă între Rupea È™i SighiÈ™oara, denumită Țara Ovăzului (germ. Haferland). Seria de minireportaje este rezultatul materialelor realizate de studenÈ›i pe baza unei cercetări de teren amănunÈ›ite. Este cea de-a È™asea serie de minireportaje cu sate săseÈ™ti din Transilvania realizată cu studenÈ›ii de la specializările jurnalism, comunicare È™i relaÈ›ii publice, dar È™i de la alte specializari din cadrul Facultății de StiinÈ›e Socio-Umane, Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu.  Seria de minireportaje mai cuprinde producÈ›iile: Un sâmbure de speranță (2010), Trecutul nostru glorios (2011), Dor È™i jale pe Valea Hârtibaciului (2012), In vino veritas (2013), Varza, capra È™i vecinii (2014), Mesaje (in derulare). Cercetarea antropologică la fiecare serie este diferită atât prin tematică, cât È™i prin tehnica utilizată în realizarea minireportajelor.

 

 

 JOI 08.10.2015  13:00, Habitus