Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Astra Film Festival 2009 - Premii

Marele Premiu

oferit de Fundatia Ratiu


Gsndhi's Children by David MacDougall, Australia

MOTIVATIA JURIULUI

Dincolo de indiscutabila valoare etnografica si de inaltul umanism al discursului antropologic continut, “Gandhi’s Children” are marele merit de a ne reaminti că, înainte de toate, filmul este mirarea din privirea autorului, întoarsă duios către lume şi documentul imperfect al unui act de investigare a realităţii.

Premiul Sibiu - Hermannstadt


Alyosha de Meelis Muhu, Estonia

MOTIVATIA JURIULUI

Pentru felul original în care tratează chestiunea identităţii şi a naţionalismului într-o societate post-comunistă. Alioşa analizează modalităţile redefinirii unei identităţi naţionale reprimate şi care caută să se refacă în urma prăbuşirii graniţelor şi a certitudinilor impuse de regimurile trecute. În mod inovativ, personajul central al filmului este o statuie care parcurge istoria recentă a Estoniei şi pe care se concentrează toate tensiunile etno-politice ce afectează această Europă în căutare de noi repere.

Competitia Internationala - Cel mai bun film

oferit de HBO Romania


Sweetgrass de Ilisa Barbash and Lucien Taylor, USA

MOTIVATIA JURIULUI

Sweetgrass, un film antropologic făcut cu suflet, autorii înţelegînd că durata secvenţelor este în legătură intimă cu temporalitatea transhumanţei.

Competitia Internationala - Premiul Special al Juriului pentru cea mai buna Naratiune Cinematografica

oferit de Astra Film Sibiu


Glorious Exit de Kevin Metz, Switzerland

MOTIVATIA JURIULUI

Pentru modul în care prezintă viaţa normală a unei societăţi catalogate cu prea multă uşurinţă ca “exotică”. O naraţiune puternică şi o abordare plină de sensibilitate a subiecţilor proiectează personaje puternic conturate pe fundalul unei poveşti bine spuse.

Competitia Europeana - Cel mai bun film

oferit de Duna TV


Singing de Rossella Schillaci, Italy

MOTIVATIA JURIULUI

Pentru rafinamentul şi umorul cu care filmul explorează tradiţiile puţin cunoscutei comunităţi albaneze din Sicilia, combinând o solidă cercetare etnografică cu eleganţa cinematografică, evitând în acelaşi timp cu abilitate capcanele exoticismului. Un film despre ce înseamnă a trăi în modernitate păstrînd vii obiceiurile trecutului.

Competitia Europa - Cel mai bun film pentru o tema Est - Europeana

oferit de Funadatia Deventer-Roemenie si FilmhuisDeKeizer, Olanda


Against Blood Justice de Nathalie Rossetti & Turi Finocchiaro, France

MOTIVATIA JURIULUI

Pentru felul plin de respect în care sunt prezentate procedurile iertării unei crime în Albania de astăzi, unde, vreme îndelungată, vendetta părea a se impune drept singura formă de justiţie. Filmul foloseşte foarte abil imagini filmate chiar de personaje, ilustrînd prin acestea capacitatea oamenilor de a depăşi sentimentele de durere şi vinovăţie pentru a salva esenţialul: demnitatea colectivităţii şi capacitatea acesteia de a reface armonia socială sfîşiată de conflict.

Competitia Romania - Cel mai bun film

oferit de Fundatia Soros Romania


Bird's Way de Trencsényi Klára & Vlad Naumescu, Romania

MOTIVATIA JURIULUI

Un exemplu classic de “antropologie de urgenţă”, un film despre tradiţiile pe cale de dispariţie ale lipovenilor din Delta Dunării. Relaţia regizoarei cu personajele pune în lumină respectul şi încrederea reciproce la care s-a ajuns graţie investiţiei afective şi implicării în viaţa celor filmaţi. Materialul este tratat cu delicateţea provenită din utilizarea mesteşugită a tehnicilor vizuale pentru a reflecta spaţiul, timpul şi memoria colectivă, totul încheindu-se cu un mesaj pentru viitor sensibil şi încărcat de speranţă. Filmat cu mult respect de-a lungul a trei ani, Drumul Păsarilor pătrunde cotidianul unei minorităţi muribunde din România de astăzi.

Competia Romania - Premiul pentru cea mai buna cercetare

Oferit de Revista Formula AS


Copii Uraniului de Adina Popescu & Iulian Ghervas

MOTIVATIA JURIULUI

Pentru maniera metodică în care filmul dezvăluie chinul cotidian al unui grup marginalizat, abandonat într-o vale contaminată radioactiv din Ardeal, de unde vreme de mai bine de 50 de ani s-a extras strategicul minereu de uraniu, fără autorizaţie sanitară, mai întîi de către Uniunea Sovietică, iar mai apoi de statul comunist român. Juriul a fost impresionat de maniera umană şi înţelegătoare în care e tratat filmul, precum şi de scriitura polifonică a naraţiunii, care captează un subiect tabù, lăsînd spectatorul să-şi tragă propriile concluzii.

Competitia de Film Studentesc - Cel mai bun film

oferit de Centrul National de Cinematografie si Sony


Until the Time Comes de Zoltan Csubrillo, Ungaria

MOTIVATIA JURIULUI

Premiul pentru Cel mai bun film al secţiunii STUDENT revine fimului Until the Time Comes... (Ceasul care nu va veni...), care reuşeşte un lucru extrem de rar întîlnit în filmele care se fac astăzi despre Europa de Est: prezentarea unei lumi care dispare fără umbră de nostalgie sau compătimire. Este un film curajos, care găseşte semnificaţii metafizice în cele mai banale gesturi cotidiene, un film cu o reală viziune cinematografică.

Competitia de Film Studentesc - Premiul special al juriului

oferit de Televiziunea Romana


Family 068 de oni Edo & Ruben Margallo, Spania

MOTIVATIA JURIULUI

Premiul special al juriului pentru secţiunea STUDENT revine filmului Familia 068, care observă şi filmează cu simpatie vieţile unor oameni fericiţi şi inventivi, chiar dacă locuiesc lîngă una dintre cele mai mari gropi de gunoi din Nicaragua.