Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Astra Film Festival 2009 - Juriu

Antonio Delgado Liz

M.A. în audiovizual şi specializări în regie şi scenaristică; a regizat şi produs o serie scurt-metraje şi filme de ficţiune; activitate în televiziune; membru al juriului în numeroase festivaluri de film; în prezent este consilier pe probleme de cinema şi directorul departamentului pentru promovarea filmului spaniol din cadrul Ministerului regional al artelor Madrid. Este directorul Festivalului internaţional de film documentar Documenta Madrid.

Leonard Retel Helmrich

A absolvit al Academiei naţionale de film din Olanda ca regizor de film de ficţiune în 1986. În 1990 regizează primul său lung-metraj. Filmul “Ochiul zilei” îi aduce peste noapte celebritatea, împreună cu multe premii internaţionale. A dezvoltat teoria “single-shot cinema” (cadre lungi şi camera în mişcare permanentă), pe care o predă la universităţi şi ateliere de film.

Cristi Puiu

Regizor şi scenarist, unul dintre cineaştii de mare succes al noii generaţii de regizori români. Autor de scurt metraje şi filme de ficţiune cîştigătoare de premii importante. Preocuparea şi interesul declarat al lui Puiu pentru filmul documentar transpare şi în peliculele de ficţiune pe care le semnează. A cîştigat numeroase premii, printre care Un Certain Regard la Cannes, Silver Hugo Special Jury Prize la Festivalul de Film de la Chicago şi Ursul de Aur la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. Cel mai recent film, “Aurora”, este al doilea din seria celor şase “Poveşti de la marginea Bucureştiului”.

Michael Sinclair Stewart

Unul dintre cei mai de seamă antropologi care îşi desfăşoară activitatea în Europa de Est. Ca producător de film, a lucrat cu case de producţie independente şi cu BBC. În prezent este coordonator al programului de formare în antropologie culturală Marie Curie Funded International training program.; Doctor în antropologie socială; Activitate academică la Institutul de Studii Avansate din Budapesta, School of Public Policy, UCL; London School of Economics.

Cristian Tabără

Şi-a început activitatea profesională lucrând ca reporter si editorialist la Forum Studenţesc, Timişoara, 1987-1990. Are o bogată experienţă în domeniul jurnalismului, Gazeta de Vest, Radio Sonvest, PRO Sport, Radio Infopro şi în domeniul televiziunii (PRO-TV România). Scriitor şi realizator de emisiuni TV, a câştigat numeroase premii pentru întreaga activitate.

Dan Alexe

A început ca jurnalist independent radio şi TV (BBC World Service); în prezent pregăteşte o teză de doctorat la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (Paris) asupra misticismului islamic contemporan. În ultimii zece ani a câştigat premiio la festivaluri precum International Festival Jean Rouch, Nyon Film Festival, IDFA. În 2007, filmul său Cabal in Kabul a câştigat Marele Premiu al Astra Film Festival.

Sorin Botoşeneanu

Decan al UNATC I.L. Caragiale Bucureşti, profesor de imagine. A promovat o serie de festivaluri de film din România, precum TIFF, /ARTE, CinemaIubit. Autor de scurt-metraje în care abordează în special tema toleranţei.

Corinne Cauvin-Verner

Studii de cinema la Paris, regizoare şi scenarista, obţine titlul de doctor în antropologie la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales şi îşi publică teza la Editions L’Harmattan. Este autoarea a cinci filme documentare şi semnează scenarii de film.

Thierry Garrel

Director al Departamentului de film documentar din cadrul televiziunii La Sept, departament care avea să devină mai târziu ARTE France; a conceput şi realizat seriale de film documentar şi a elaborat renumitul “grand format”, care a difuzat peste 200 de documentare premiate din toată lumea.

Michael Yorke

Regizor de documentar şi profesor de antropologie vizuală; cursuri de antopologie vizuală la institute precum LSE, SOAS, Oxford University şi Manchester University Granada Centre; membru activ al comitetului Royal Anthropological Institute Film and Festival şi conduce Oxford Academy of Documentary Film pentru formare academică; a câştigat numeroase premii pentru documentarele sale de televiziune.