Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Astra Film Festival 2015

Politica comunicării: desenul

Se spune că “o imagine face cât o mie de cuvinte”. Realitatea ne demonstrează  în mod repetat că un desen de presă face cât un articol și, câteodată, cât un întreg ziar. Este încă proaspăt în memoria colectivă atacul terorist din luna ianuarie a acestui an de la Revista Charlie Hebdo din Paris, declanșat ca urmare a publicării unei caricaturi a Profetului Mahomed, pe care fundamentaliștii islamiști au considerat-o defăimătoare.  Aproape întreaga redacție a pierit în atacul de atunci, iar pe rețelele de socializare a luat naștere o masivă reacție de solidaritate. Milioane de oameni din Europa și din lumea întreagă proclamau în acele zile: ”Je suis Charlie!”

Tot în acest an, ceva mai recent, Charlie Hebdo a publicat două caricaturi legate de moartea băiețelului sirian de doar trei ani, înecat în apele Mediteranei în timpul încercării părinților săi de a ajunge în Europa. De această dată, publicul din toată lumea a reacționat dur împotriva revistei și i-a acuzat pe francezi că au întrecut limita.

Dar care este limita corectă când e vorba de desenul politic? Documentarul Caricaturiștii ne face cunoștință cu  doisprezece caricaturiști din toată lumea și cu munca lor de zi cu zi, care înseamnă o confruntare permanentă cu limita sensibilităților societății în care trăiesc și desenează, limită pe care o încalcă deseori cu caricaturile lor. Cum pot câteva linii să sintetizeze lucruri atât de complicate și de grave? Cine sunt cei care își riscă viața pentru un desen? Care e rolul caricaturii în comunicarea politică?

Artistul vizual Dan Perjovschi va încerca să contureze răspunsuri posibile la aceste întrebări, reflectând la experiența caricaturiștilor din toată lumea cât și la experiența lui proprie.

Conferința va avea loc în data de 6 octombrie la sala Astra Film Cinema, după vizionarea filmului 'Cartoonists - Foot Soldiers of Democracy' (Caricaturiștii - Infanteria democrației).

***


Dan Perjovschi este desenator, ilustrator, scriitor, jurnalist și autor de performance român. Lucrările sale de artă reprezintă o combinație între desene, desene animate, artă brută și graffiti și se află temporar pe pereții muzeelor sau altor spații contemporane din lume. Perjovschi abordează teme sociale de actualitate în operele sale și a avut un rol important în dezvoltarea societății civile din România ca ilustrator și autor de articole pentru Revista 22 din București. A avut expoziții în Statele Unite ale Americii, Portugalia, Spania, Germania, Ungaria, Suedia, Elveția, Marea Britanie, Germania, Mexic, Brazilia, Corea de Sud, China etc.

 

 

Marti 06.10.2015 16:00, Astra Film Cinema