Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Astra Film Festival 2015

Neorealism și Noul Realism

Parcursul pe care această retrospectivă încearcă să îl descrie şi să îl creeze este itinerarul semințelor plantate de experimentul neorealist, prezentând lucrări care pun sub semnul întrebării conceptul de documentar ca gen de film privilegiat, având în vedere legătura acestuia cu realitatea și, în acest sens, axându-se pe reprezentarea unei astfel de realități. Aceasta este o selecție limitată – atât în timp, cât și în spațiu – al cărei scop este de a propune alte legături create între alte filmografii.

Condițiile tehnice de mobilitate și echipele restrânse i-au permis cinematografiei postura de critic, martor și cercetător, examindând ceea ce până atunci fusese invizibil: un „cinema portabil” care creează poezie pentru imaginarul colectiv și capacitatea oamenilor de introspecţie: La Terra tremaUmberto D.

Subarnarekha face parte dintr-o trilogie despre refugiați, regizată de Ritwik Ghatak, și este unul dintre filmele esențiale ale curentului Parallel Cinema din India. Ghatak însuși a fost refugiat pe timpul marii crize din Bengalul de Est din ’47.

În filmul Adela, Adolfo Alix Jr. o filmează pe Anita Linda (o fostă divă a radioului) în mahalalele din Manila, construind o analiză a sistemului de clasă violent din Filipine, într-un joc de autoficțiune care îi implică pe cei filmați.

În 1961, Mackenzie a regizat documentarul Exilații, reprezentând comunitatea de amerindieni care locuieşte la marginea orașului Los Angeles: cei care nu-şi au locul nicăieri, portretizați în cadre lungi care creează un „realism de durată” (R. Koehler).

Moartea Domnului Lăzărescu, de Cristi Puiu, reprezintă cheia înțelegerii Noului Val Românesc. Punctul de vedere al autorului și al camerei de filmat reprezintă alternative la imaginarul statului totalitar, printr-un principiu minimalist (atât narativ, cât și pictorial), care reflectă un posibil realism în cinema.

Din Portugalia, Os Mutantes, de Teresa Villaverde: într-o țară dezamăgită de o revoluție neîmplinită și amorțită de visul european, adolescenți delincvenți proscriși se plimbă într-o realitate paralelă Lisabonei anilor ’90. Dedicată realității, cinematografia a refuzat estetica și constrângerile politice ale documentarului tradițional și a aderat la un pact cu oamenii și cu însăși cinematografia.

Retrospectiva Neorealism și Noul Realism este un program "carte de blanche" al Doclisboa International Film Festival

 

 

Întuneric în sală de Dino Risi            Marți 06.10.2015 19:00, Habitus

Pamântul se cutremură de Luchino Visconti            Marți 06.10.2015 20:00, Habitus

Firul de aur de Ritwik Ghatak                 Miercuri 07.10.2015, Habitus

Adela de Adolfo Jr.Alix               Joi 08.10.2015 19:00, Habitus

Moartea Domnului Lăzărescu de Cristi Puiu               Joi 08.10.2015 21:00, Habitus

Exilații de  Kent MacKenzie            Vineri 09.10.2015 19:00, Habitus

Umberto D. de Vittorio De Sica           Vineri 09.10.2015 21:00, Habitus 

Appunti su un Fatto di Cronaca de Luchino Visconti      Sâmbătă 10.10.2015 13:00, Habitus

Mutanții de Villaverde Teresa      Sâmbătă 10.10.2015 13:10, Habitus