Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Golden Dawn Girls / Fiicele Partidului

HÃ¥vard Bustnes,  Denmark, Norway 2017 94'

Producer: Christian Falch

Film Presentation:
"Oare ce s-a întâmplat cu Grecia?", se întreabă cu voce tare regizorul Håvard Bustnes la începutul acestui documentar neliniştitor. În ultimii ani, imaginea Greciei de ţară a plajelor însorite şi a localnicilor ospitalieri a fost umbrită de ideologii politice terifiant de apropiate de cea nazistă. Cu mai mulţi membri proeminenţi ai partidului de extremă dreapta Zorii Aurii ispăşind pedepse la închisoare, o fiică, o soţie şi o mamă continuă să-i răspândească mesajul - şi toate trei sunt suficient de experimentate ca să nu facă gafe în timpul interviurilor. Dar deşi ele opresc conversaţia pentru a se asigura că totul iese exact cum vor, Bustnes lasă camera să meargă. Materialul rezultat, sprijinit de imagini de arhivă ce dovedesc caracterul imoral şi depravat al partidului, dezvăluie prăpastia tot mai adâncă dintre fapte şi construirea imaginii politice. Deşi este frustrant să le vezi pe aceste femei refuzând să-şi schimbe viziunea asupra lumii, ele arată cum ochelarii de cal pot afecta o întreagă societate.
Director's Bio-Filmography:
Håvard Bustnes (1973) a studiat regie TV la Universitatea din Lillehammer şi Universitatea Norvegiană de Ştiinţe şi Tehnologie. A înfiinţat compania de producţie Klapp Media în 1998 şi în 2003 a ajutat la înfiinţarea Faction Film. În prezent se concentrează exclusiv pe producţia şi regia de documentare şi reclame.
Director's / Curator's Statement:
- "Sper că puteţi spune 'Nu îi sprijin pe nazişti'." (Håvard Bustnes, regizorul) - "De ce aş spune asta? De ce aţi vrea să zic asta? Viaţa e plină de alegeri." (Ourania Michaloliakou, fiica liderului de partid Nikolaos G. Michaloliakou)
Media: