Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Free Dacians / Dacii liberi

Andrei Gorgan, Monica Lăzurean-Gorgan,  Romania 2018 61'


Film Presentation:
Locuitorii unui sat dacic, un grup cu convingeri mistice, administratorul sitului UNESCO Sarmisegetuza Regia şi participanţii la Congresele de Dacologie - pe toţi îi uneşte pasiunea comună pentru daci, dar îi despart perspectivele diferite asupra unui episod istoric care devine tot mai popular în România... Programat pentru premiera naţională exact pe 1 decembrie, ziua când România celebrează Centenarul Marii Uniri, filmul se prezintă ca o alternativă la evenimentele naţionaliste şi populiste organizate cu această ocazie în întreaga ţară.
Director's Bio-Filmography:
Andrei Gorgan este editor de film. A montat mai multe documentare și filme de ficțiune, printre care Doar o răsuflare, regizat de Monica Lăzurean-Gorgan, şi Domestic, regizat de Adrian Sitaru. Dacii liberi este debutul său în regie. Monica Lăzurean-Gorgan este producător și regizor de film. Penultimul ei documentar, Doar o răsuflare, a câştigat trofeul Heart of Sarajevo pentru Cel mai bun documentar la ediţia din 2016 a festivalului de la Sarajevo.
Director's / Curator's Statement:
"Fiul Domnului s-a născut în Galileea. De unde vine numele Galileii? De la gali. De unde vine numele galilor? De la Galaţi. Galaţi este o localitate din România." (Gheorghe Funar, fost primar al oraşului Cluj-Napoca)
Media: