Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Astra Film Festival 2015

Deschiderea oficiala - Spectacolul Double Bind

 Double Bind

Un spectacol de Kincses Réka şi Alina Nelega

    Double Bind este un spectacol de teatru-documentar, rezultatul unui atelier teatral cu actori români și maghiari, care au trecut printr-un  proces de creație bazat pe experiența lor personală, în cursul căruia au dat frâu liber sentimentelor și gândurilor ascunse ale ambelor comunități. Minoritatea își asumă durerea și mânia. Majoritatea își recunoaște tendințele dominatoare și abuzive. Minoritatea realizează că nici măcar nu mai e nevoie de represiune, pentru că se blochează singură. Majoritatea se simte izolată și exclusă, în ciuda aparenței de putere, și trăiește durerea și furia de a nu fi înțeleasă. Minoritatea recunoaște că abuzează uneori, pozând în rolul de victimă.

Alina Nelega,  autor dramatic şi om de teatru underground și Kincses Réka, regizor de film, împărtășesc plăcerea de a forța tabuuri și de a ataca teme de care oamenilor le e teamă și preferă să le țină sub tăcere. Din demersul lor comun s-a născut un spectacol care apelează la tehnica filmului documentar: nu inventează nimic, ci captează bucăți de realitate.

În Double Bind se joacă cu cărțile pe față, fără încercări de împăcare sau false pretenții de înțelegere reciprocă. Transpare o relație ambiguă, un cerc vicios, din care se poate ieși numai prin schimbarea contextului.  O atare schimbare, ne transmite spectacolul,  e posibilă doar după confruntarea cu sine însuși și acceptarea crizei și a răului ca parte din realitate.

 

    Alina Nelega este autor dramatic. Piesele ei sunt traduse în engleză, germană, franceză, maghiară, poloneză, bulgară etc., publicate în antologii, reviste sau volum și reprezentate în țară și internațional. Este dublă laureată a Premiului UNITER 'Piesa anului' (2000, 2013) și a distincției „Autor European” la Heidelberger Theatrestueckemarkt (2007).

   Kicses Réka este regizor de film. A absolvit Academia Germană de Film și Televiziune din Berlin. Filmele ei au fost finaliste în numeroase festivaluri și au câștigat premii importante. Este laureată a Marelui Premiu la Astra Film Festival cu documentarul `Campionul din Balcani` (2006)

 

Cast / Distribuţia: Monica Ristea, Berekméri Katalin, Elena Purea, Pál Emőke, Laura Mihalache, Csíki Szabolcs, Andrei Alexandru Chiran, Barabási Tivadar, Claudiu Banciu, Bartha László Zsolt, Cristian Iorga.  

Music / Muzica: Ada Milea  

Translation / Traducerea: Kacsó Judit-Andrea, Florentina Váry

 

Această piesă de teatru va fi subtitrată în limba română și engleză.

 

Luni, 05.10.2015 18:00, Thalia