Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Atelier Sibiul văzut de liceeni

Sibiul văzut de liceeni

Sibiul văzut de liceeni este un atelier intensiv practic de inițiere în etapele realizării unui film documentar. Obiectivele atelierului sunt formarea de abilități în domeniul cercetării de teren și al documentării sociale, precum și însușirea noțiunilor de bază în creația audiovizuală: tehnici și metode de fotografiere și filmare, concepte și tehnici de editare etc.

Filmele realizate în cadrul atelierului din 2016 pot fi văzute AICI.

Acest atelier dedicat liceenilor se înscrie în programul de educație prin film (film literacy), lansat de Astra Film încă din 2009, program care cuprinde pachete de activități concepute pe grupe de vârstă, menite să dezvolte discernămân-tul elevilor, să le trezească gustul pentru proiecțiile în sala de cinema și să îi inițieze în interpretarea corectă și activă a produselor audiovizuale.

În organizarea atelierului Sibiul văzut de liceeni, Astra Film continuă colaborarea din anii precedenți  cu Asociaţia Vira, asociație care își înscrie pe cartea de vizită ani de experiență și succese notabile în activitatea de training cinematografic cu liceeni. (notabil este că, pe lângă premii câștigate de scurtmetrajele produse de ei, au avut un film selectat la Short Film Corner din cadrul Festivalului de la Cannes).

Formatul atelierului

Atelierul este deschis elevilor de liceu din Sibiu. Scopul lui este acela ca participanții să înțeleagă complexitatea realizării unui film, ceea ce va contribui la înțelegerea mai profundă a produselor cinematografice și audiovizuale la care sunt expuși. Totodată, participanților li se predau în mod intensiv  cunoştinţe de scenaristică, filmare şi editare, iar în modulele practice sunt puși în situația de a aplica pe viu aceste cunoștințe.

La ediția din 2016, au participat 10 elevi de la liceele din Sibiu. Atelerul s-a finalizat cu 6 scurtmetraje documentare, a căror proiecție de gală este inclusă în programul oficial al Astra Film Festival.

 

ACTIVITĂȚI ALE ATELIERULUI:

Participanții se împart în echipe. După parcurgerea tuturor etapelor, fiecare echipă va fi realizat la finalul atelierului un film documentar.

Modulul‚’’Scenariu’’

• crearea unui storyboard (cum se spune cinematografic o poveste?)

Modulul‚’’Filmare’’

• noțiuni de încadrări, compoziție, mișcări ale camerei

• luminozitate, timp de expunere, temperaturi de culoare

Modulul‚’’Editare’’

premontajul

• tehnici non-lineare de editare

Modulul‚’’Sunet’’

• noțiuni de captare și editare a sunetului

Modul practic

 

În prima etapă a atelierului sunt dezvoltate ideile pentru film, este explicat concep-tul de „storyboard”, sunt prezentate şi discutate diferite forme ale filmului documentar şi sunt dezbătute propuneri pentru subiectul filmelor care urmează să fie realizate de participanţi. De asemenea, se discută aspecte tehnice de utilizare a camerei de filmat şi concepte teoretice privind compoziţia unei povestiri şi sunt vizionate filme documentare realizate în cadrul atelierelor din ediţiile anterioare, pentru a se forma o imagine asupra rezultatelor care pot fi obţinute şi pentru a se prezenta modalităţi de descifrare a filmelor. Se prezintă fazele de producţie, de la dezvoltarea ideii, planificare, procesul de producţie şi până la finalul acesteia - proiectarea filmului în faţa publicului.

 

Etapa de Pre-Producţie

În această etapă se fac pregătiri pentru filmare, se selectează locaţia sau locaţiile unde urmează să se filmeze, se stabileşte subiectul filmului şi se creează un storyboard prin care se decide direcţia preconizată a filmului. 

Pe cât posibil, în funcţie de filmul care urmează să fie realizat, se stabliesc aspecte tehnice şi stiluri de filmare cu camera. Procesul de filmare implică aspecte tehnice precum camera, obiectivele, formatul, instrumentele de iluminat, dar şi metode legate de compoziţia imaginii, mişcarea camerei şi modelarea subiectului pentru a putea spune povestea prin film.

Sunt prezentate o varietate de concepte, tehnici şi exerciţii aplicate pentru a aprofunda cunoştinţele esenţiale cu privire la camera de filmat, luminozitate şi modul de manevrare a acesteia.

 

Etapa de Producţie

Aceasta este etapa în care sunt realizate filmările brute, în concordanţă cu direcţia stabilită prin storyboard. Acum se discută teoria şi practica pentru stabilirea unei puneri în scenă, se observă în esenţă subiectul şi tot ceea ce compune cadrul de filmare. Participanţii dezvoltă un proces creativ şi metodologic de a relaţiona cu imaginea filmată, îşi descoperă stilul vizual şi îl pun în practică, prin felul în care decid să redea scenele şi emoţiile pe care doresc să le transmită prin materialul filmat.Astfel, liceenii câştigă o experienţă deosebită prin felul în care aleg să capteze imaginea, crearea unor imagini în mişcare fiind o artă în sine. Tehnica de filmare, setările camerei, alegerea obiectivelor utilizate şi micile diferenţe estetice şi tehnice sunt cele care contribuie semnificativ la rezultatul final. Un rol esenţial îl joacă calitatea şi conţinutul sunetelor captate.

Prin această etapă, conceptul unui film este condus de participanţi, pe baza liniilor trasate prin storyboard, de la idee la etapa de post-producţie.

 

Etapa de Post-Producţie

În urma procesului în care s-au luat în calcul luminozitatea, sunetul, compoziţia imaginii, mişcarea camerei, munca într-o echipă de filmare, participanţii intră în faza de editare a filmului şi montare a sunetului.

Aceasta este activitatea prin care se dezvoltă cel mai concret abilităţile de comunicare şi colaborare între membrii echipei, acestea fiind indispensabile pentru a putea lucra împreună eficient într-un mod profesional.

În acelaşi timp, se asimilează cunoştinţe de editare digitală a materialelor prin programul Adobe Premiere Pro, de la încărcarea filmărilor în program şi până la realizarea produsului final. Participanţii sunt astfel iniţiaţi în crearea unui proiect, organizarea şi denumirea fişierelor pentru a le uşura munca de editare.

Se discută aspecte de bază a editării, tehnica continuităţii, efecte, adăugarea titlurilor, sunet, corecţie a culorilor şi compoziţie de bază. Post-producţia oferă o putere creativă extraordinară prin editarea imaginilor, a sunetelor, mixajul de sunete, muzică şi culori.

 

ÎNTÂLNIREA CU PUBLICUL

Scopul unui film este să ajungă la un public cât mai numeros. Filmele realizate în cadrul atelierului intră în programul Astra Film Junior și sunt proiectate în faţa publicului pe ecran mare, în sistem cinema, pentru a asigura cea mai autentică şi plăcută experienţă cinematografică pentru spectator.

Participanţii îşi împărtăşesc astfel ideile, visurile, pasiunile, temerile şi, prin felul lor de a vedea lumea, îşi fac vocea auzită în faţa unui public larg şi variat.

În afara proiecțiilor pentru elevi din cadrul Astra Film Junior, filmele atelierului Sibiul văzut de liceeni au o proiecție de gală în cadrul programului oficial al Astra Film Festival, Festivalul internațional de film de la Sibiu.

---

Acţiune cofinanţată de Consiliul Local Sibiu şi Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Comunităţii.