Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

AF Junior 2016

Bun venit la ASTRA FILM JUNIOR 2016!

Cel mai îndrăgit eveniment cinematografic dedicat elevilor şi profesorilor revine pentru a 8-a oară la Sibiu, în cadrul Astra Film Festival. Astra Film Junior aduce anul acesta o mulţime de noutăţi şi vă aşteaptă la programele sale în perioada 17-21 octombrie 2016.

Viaţa noastră a tuturor, inclusiv a elevilor, este înconjurată de informaţii primite prin intermediul ecranelor, fie ele ale televizoarelor, calculatoarelor sau chiar şi ale telefoanelor mobile, însă experienţa împărtăşită cu prieteni şi colegi, în faţa unui mare ecran, rămâne în continuare un moment magic. Educaţia prin film (film literacy) câştigă tot mai mult teren, fiind susţinută de directivele Europene care promovează educaţia media. Începând din 2009, Astra Film Junior şi-a asumat rolul de promotor al acestei forme de educaţie prin promovarea experienței de vizionare a filmelor în săli de cinema, prin activități de film literacy după vizionare, prin pregătirea cadrelor didactice care să ghideze elevii în aceste activități și, nu în ultimul rând, prin atelierul dedicat inițierii elevilor în producția propriilor lor filme.

Anul acesta aducem o serie de schimbări în programele Astra Film Junior, mergem mai departe cu reţetele de succes din anii trecuţi şi adăugăm noi mirodenii pentru a ne diversifica oferta de experiență de cinema pentru elevi.

Programul Cinema imersiv full-dome aduce, în premieră absolută în România, filme realizate în tehnica full-dome și proiectate într-un spațiu special, în formă de emisferă, amplasat în Piața Mare din Sibiu. Această tehnică se mai numește cinema 360 de grade și este o experiență unică. Vizionarea se face pe un ecran în formă de cupolă, ceea ce dă spectatorului sentimentul că face parte din film. Filmele full-dome selectate pentru programul Astra Film Junior 2016 sunt Dorința de a zbura (de Paulina Majda din Polonia), o istorie a mașinilor zburătoare și a inventatorilor lor, Bătrânul înțelept cu ochi de stele (de Damien Beguet din Franța), un basm despre importanța cunoașterii, și Noaptea cea mai lungă: Poveste de iarnă (de Donovan Zimmerman și Jan Burger din SUA), o fabulădesprecuraj, generozitateșirenaștereanaturii.

Filmele pentru clasele I-VI (Filme 6+) fac parte din seria de documentare despre și pentru copii produse de canale germane de televiziune, intitulată Schau in meine Welt! (Uită-te în lumea mea). În selecția din acest an, se prezintă publicului Astra Film Junior copii din Buthan, Germania, Africa de Sud, SUA și România (protagonistul filmului realizat în România este un băiat de 13 ani din Agârbiciu).

Filmele pentru clasele VII-XII (filme 13+) sunt lungmetraje care au câștigat premii internaționale importante.  Pe urmele lui Sugar Man (de Malik  Bendjelloul din Suedia) este povestea incredibilă a unui cantautor american din anii 1970. Filmul a fost lansat în 2013 și a câștigat un Oscar și un premiu BAFTA, plus o listă lungă de premii câștigate la toate festivalurile importante. Sonita (de Rokhsareh Ghaem Maghami din Iran) a impresionat juriile mai multor festivaluri. Este povestea unei fete din Afganistan, care trebuie să lupte cu prejudecăți și tradiții învechite ca să-și realizeze visul de a deveni cântăreață de rap. Prețul plătit (de Andrew Morgan din SUA) a stârnit un adevărat scandal atunci când a fost lansat în 2015, pentru că investighează cu curaj adevăratele costuri pe care le plătesc oameni din tări în curs de dezvoltare pentru ca industria vestimentară să lanseze săptămânal haine cu prețuri tot mai mici.

Pentru elevii din clasele X-XII am pregătit un film despre zonele ascunse și întunecate ale internetului (Down the Deep Dark Web de Duki Dror și Tzachi  Schiff din Israel), un documentar care cântărește avantajele și dezavantajele respectării dreptului la intimitate pe internet.

Atelierul  Primul meu film documentar a continuat și în acest an, cu o nouă generație de liceeni. Cei 10 participanți au participat la un training intensiv de 10 zile, finalizat cu 6 scurtmetraje. Filmele liceenilor sunt programate în proiecție de gală duminică, 23 octombrie 2016, în Sala Thalia a festivalului 

Astra Film.

Re-edităm Concursul de bandă desenată pentru clasele I-IV. Copiii care participă la vizionările din programul de filme își vor putea manifesta creativi-tatea transpunând în formă de bandă desenată viziunea lor despre filmul pe care l-au văzut.

Astra Film Junior are un calendar de activități care se extinde pe tot parcursul anului, dincolo de perioada festivalului propriuzis, aducând tot mai multe activităţi dedicate educaţiei prin film la
Sibiu. Proiecțiile din cadrul ’’Săptămânii altfel’’ sunt foarte populare, la fel și Caravana Astra Film Junior Călător, un program național de film documentar pentru elevi, organizat în orașe din țară și în zona rurală din județul Sibiu.

Anul 2016 a însemnat încă un pas important în diversificarea activităților de film literacy, prin inaugurarea Clubului de film dedicat liceenilor şi a Cursului de educaţie prin film pentru profesori, învățători și educatori.

Clubul de film urmăreşte crearea unui spaţiu pentru vizionarea filmelor documentare deschis tinerilor, unde aceştia îşi pot exprima liber părerea şi discuta cu colegi despre modul de realizare şi subiectul acestora. Tot în acest context ei sunt cei care vizionează filmele propuse pentru următoarea ediţie a festivalului şi fac propuneri pentru programul acestuia.

Cursul de educaţie prin film, deschide o serie de traininguri care îşi doresc să familiarizeze cadrele didactice cu filmul documentar, subiectele acestora, modul de realizare şi de utilizare a filmelor în procesul educaţional. Cursul organizat în 2016 reprezintă un proiect-pilot, în cadrul căruia  Astra Film Junior a invitat un trainer internațional, cu experiență în utilizarea filmului documentar în școli și  elaborarea și redactarea de materiale didactice bazate pe film docuentar. Proiectul va continua cu invitarea altor traineri din țară și/ sau din străinătate, unul dintre obiective fiind, pe lângă familiarizarea cadrelor didactice din Sibiu cu acest domeniu, formarea de formatori pentru educația prin film documentar.

 

Astra Film Junior este un program acreditat de Ministerul Educației Naționale și Cercetării  Științifice și funcționează pe baza unui protocol oficial, semnat cu Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, care susține și încurajează activitățile din cadrul programului Astra Film Junior.