Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Astra Film Festival 2016

TRECUT RECONDIȚIONAT

Cu cât istoria e mai recentă, cu atât mai puțin atrăgătoare sunt vestigiile sale. Nu s-a format încă o patină care să le camufleze urâțenia.  Nu s-a scurs suficient timp încât semnificații dezagreabile, uneori chiar sinistre, să se estompeze. Rămășițele trecutului, neliniștitoare, ne populează existența și vor continua să o facă până când trecerea timpului fie le va anihila, fie le va face să pară atrăgătoare. Filmele din această secțiune tematică sunt despre oameni care, în loc să privească vestigiile istoriei recente cu nostalgie sau cu indiferență, găsesc în ele surse de inspirație și un teren fertil pentru aptitudinile lor antreprenoriale.

Un mic aeroport de lângă un orășel german, care a cunoscut pe vremuri o importanță militară, fiind folosit de Luftwaffe și mai apoi de aviația militară sovietică, devine, în prezentul nostru globalizat, ținta intereselor unui om de afaceri chinez care are ambiția de a deschide un portal de comunicare economică și culturală din Europa către China. Documentarul ''Parchim International'' îi urmărește traseul aflat la granița dintre perseverență și nesăbuință, într-o călătorie presărată cu umor absurd, curaj îndârjit și o doză de șoc cultural.

Directorul unui cinematograf dintr-un oraș de provincie din România face mai mult decât să rememoreze nostalgic vremurile bune de altădată, când mersul la film era nu doar un mod de a socializa, ci și una din puținele distracții existente pe piață, iar oamenii stăteau la coadă la bilete. ''Cinema, mon amour'' îi urmărește eforturile donquijotești de resuscitare a cinematografului de care a avut grijă o bună parte din viață.

În ''Blocul'', vestigiu din trecutul recent nu e o clădire, ci un om. Fost director al unei întreprinderi importante pe vremea comunismului, protagonistul, acum pensionar, își exersează aptitudinile de leader asupra locatarilor blocului al cărui administrator este. Urmărind eforturile sale zilnice de a face lucrurile să meargă și a menține relațiile dintre vecini la nivelul decenței, filmul expune din abundență universul material și social al vieții la bloc în Europa de Est. (Adina Marin)