Claire Aguilar
Claire Aguilar, câÅŸtigătoare a mai multor premii, este curator de film, director de festival de film ÅŸi commisioning editor, licenÅ£iată în Comunicare ÅŸi cu Master în Studii de Film ÅŸi Televiziune de la UCLA. A fost director de programare la Sheffield Doc/Fest. A participat în calitate de curator la serialul Independent Lens, premiat cu Emmy ÅŸi Premiul Peabody. A făcut parte din Consiliul editorial al seriei televizate Why Democracy? A fost curator de film ÅŸi de expoziÅ£ii media pentru Institutul American de Film, Festivalul de Film Asiatic ÅŸi American de la Los Angeles ÅŸi pentru Centrul Wexner pentru Arte. Este vice-preÅŸedinte al Consiliului organizaÅ£iei Women Make Movies ÅŸi face parte din Consiliile executive ale asociaÅ£iilor Firelight Media ÅŸi European Documentary Network.
Ileana Bîrsan
Ileana Bîrsan a absolvit Facultatea de Filologie din BucureÈ™ti È™i a urmat studii de film la Universitatea din Zürich. A fost editor al paginilor de film ale revistelor TimeOut BucureÈ™ti È™i BeWhere! È™i a semnat articole despre cinema în publicaÈ›ii precum Dilema Veche, Observator cultural, LaPunkt.ro, TheChronicle.ro. Începând din 2009, participă ca lector la diverse programe de educaÈ›ie cinematografică. Este fondatorul Filmikon, ateliere de educaÈ›ie cinematografică È™i de educaÈ›ie prin cinema, È™i cofondator DokStation Music Documentary Film Festival. Este doctorand la CESI (Centrul de Excelență în Studiul Imaginii) È™i cronicar de film la revista Șapte Seri.
Martichka Bozhilova
Martichka Bozhilova lucrează ca producător la AGITPROP (Bulgaria) È™i pentru National Geographic Channel. Este fondator ÅŸi director al Centrului Balcanic de Film Documentar È™i organizator al programului anual de educaÅ£ie BDC Discoveries ÅŸi al Documentary Rough Cut Boutique la Festivalul de Film de la Sarajevo. Membru al Comitetului Executiv EDN ÅŸi preÅŸedinte al DokuFest, Prizren, a fost membru în jurii internaÈ›ionale la IDFA, DokLeipzig, Docudays - Kiev, CineDOC - Tbilisi. Este commisioning editor la Re-Act Co-Development ÅŸi Malik Funds È™i lector la diverse ateliere în domeniul filmului documentar. Martichka a primit premiul internaÅ£ional Trailblazer la MIPDOC de la Cannes pentru creativitate, inovaÅ£ie, originalitate ÅŸi pionierat în domeniul filmului documentar.
Nick Bradshaw
Nick Bradshaw este redactor online pentru Sight & Sound, revista internaÅ£ională de film publicată de Institutul Britanic de Film, pentru care semnează È™i articole È™i editează materiale despre filme de non-ficÅ£iune. Anterior, a lucrat ca redactor pentru revista Time Out ÅŸi a scris articole de critică de film pentru numeroase publicaÅ£ii de limbă engleză, printre care The Guardian, Independent, Times, Telegraph, LA Weekly ÅŸi Vertigo. Are o diplomă de Master în film documentar de la Institutul de Arte din California.
Sara GarcÃa Villanueva
Sara García Villanueva. Cu o diplomă de Master în Media ÅŸi Arte de la Universitatea din Valencia, Spania ÅŸi o diplomă de licenţă de la Universitatea Aristotle din Salonic, Grecia, este co-fondator, co-director ÅŸi director de creaÅ£ie la Play-Doc, un festival de film documentar care are loc la Tui, Spania, din 2005. Este co-fondator al atelierelor Play-Doc, o serie de activităţi care deschid, încurajează, găzduiesc ÅŸi protejează un spaÅ£iu pentru libertate ÅŸi experimentare, venind în ajutorul talentelor noi pentru a-ÅŸi dezvolta proiectele. Este ÅŸi programator pentru Play-Doc TV, un canal de televiziune VOD care difuzează documentare ÅŸi alte filme independente.
Veton Nurkollari
Veton Nurkollari este fotograf, producător ÅŸi programator. În prezent, este director de creaÅ£ie la DokuFest, cel mai important festival de film din Kosovo, fiind co-fondator al acestuia în 2002. Este membru al consiliului consultativ al Centrului Balcanic de Film Documentar (Sofia) ÅŸi membru al comitetului de selecÅ£ie al Cinema Eye Honors (SUA. Este activ pe scena culturală din Kosovo, fiind curator al unei serii de filme. Coordonează un program educaÅ£ional de îndrumare a talentelor tinere din Kosovo ÅŸi din Balcani, prin proiectul ”Film Factory”. Este este membru al Parlamentului Cultural European ÅŸi al Academiei Europene de Film.
Barbara Orlicz-Szczypula
Barbara Orlicz-Szczypula face parte din echipa de programatori ai Festivalului de Film de la Cracovia. A absolvit Facultatea de Istorie (Institutul de Etnologie ÅŸi Antropologie Culturală) din cadrul Universităţii Jaggiellone din Cracovia. Înainte să se alăture festivalului, a lucrat la compania de distribuÈ›ie Apollo Film Ltd. Din 2006 este vice-preÅŸedinte al FundaÅ£iei pentru Film din Cracovia. În 2005 a înfiinÅ£at Film Promotion Agency, azi KFF Sales&Promotion, în cadrul structurii FundaÅ£iei pentru Film din Cracovia - scopul principal fiind promovarea internaÅ£ională a documentarelor poloneze, a animaÅ£iilor ÅŸi scurt-metrajelor.
Vlad Petri
Vlad Petri este realizator de filme documentare ÅŸi fotograf. A absolvit Universitatea NaÅ£ională de Artă Teatrală ÅŸi Cinematografică (2005) din BucureÈ™ti – specializarea “Imagine film” È™i masterul de Antropologie Vizuală È™i Media (2014) – Freie Universität, Berlin. A fost trainer la ateliere de film È™i fotografie (Photon, Ideo Ideis, Focus Atelier, GO Bucharest). În 2014, a realizat primul său lung metraj documentar (“BucureÈ™ti, unde eÈ™ti?”), despre protestele din 2012 din România, care a avut premiera la Festivalul InternaÅ£ional de la Rotterdam È™i a câÈ™tigat premiul Gopo pentru debut.
Cristi Puiu
Cristi Puiu este scenarist, regizor È™i producător. Primul său lungmetraj a fost 'Marfa È™i banii', un road movie filmat în stil documentar. A câÈ™tigat Ursul de aur (Berlinale 2004) cu scurtmetrajul 'Un cartuÈ™ de Kent È™i un pachet de cafea'. Al doilea lungmetraj, 'Moaretea Domnului Lăzărescu', i-a adus premiul Un Certain Regard (Cannes, 2005) È™i multe alte premii. Cel mai recent lungmetraj, Sieranevada, este propunerea României a avut premiera la Cannes È™i este propunerea României pentru Oscar 2017 (film străin). A fost preÈ™edinte de jurii internaÈ›ionale la festivaluri de film din Europa. La Astra Film Festival, a fost membur al juriului începând din 2006.
Michael Stewart
Michael Stewart este directorul fondator al Open City Documentary Festival din Londra È™i directorul Open City Doc School la University College London, unde conduce studii de master în film etnografic È™i film documentar. În prezent, programul oferă training pentru aproape o sută de studenÈ›i în cinemaul de non-ficÈ›iune; documentar de televiziune; reportaj cinematografic È™i naraÈ›iune imersivă (inclusiv VR). În 2018, acestora li se va adăuga un masterat practic în arte. Michael a studiat antropologia È™i a lucrat la televiziunea britanică în calitate de consultant È™i producător.
Julia Teichmann
Julia Teichmann lucrează ca programator pentru dok.fest München, unul dintre cele mai mari festivaluri de film din Europa. În calitate de critic de film ÅŸi jurnalist independent, are o rubrică permanentă la ziarul „Berliner Zeitung" ÅŸi la revista „Film-Dienst". A făcut parte din jurii internaÅ£ionale, inclusiv ediÅ£ia a 51-a IndieLisboa, a 50-a ediÅ£ie Leipzig International a Festivalului de Film Documentar ÅŸi AnimaÅ£ie de la Leipzig, ediÅ£ia a 65-a a Festivalului InternaÅ£ional De Film de la Berlin, unde a fost membru al juriului FIPRESCI.
Alexander Weiss
Alexander Weiss este director artistic al festivalului internaÅ£ional de documentar A Tout Prix din Bruxelles din 2011. După ce a obÅ£inut o diplomă în Istorie contemporană la Universitatea din Bruxelles, a lucrat timp de 15 ani în producÅ£ia de film (ficÅ£iune ÅŸi documentar) ÅŸi la expoziÅ£ii de artă comtemporană din Belgia. Originea sa anglo-germană reflectă diversitatea oraÅŸului Bruxelles, în care a crescut ÅŸi unde se bucură de întreaga lui gamă de oferte culturale ÅŸi de realitatea lui socială în miÅŸcare. Sub îndrumarea lui, festivalul bienal Filmer A Tout Prix ÅŸi-a reactivat dinamismul ÅŸi s-a deschis către multiple forme de exprimare media pe marginea filmelor documentare creative.