Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Astra Film Festival 2016 - Juriu

Claire Aguilar

Claire Aguilar, câştigătoare a mai multor premii, este curator de film, director de festival de film şi  commisioning editor, licenţiată în Comunicare şi cu Master în Studii de Film şi Televiziune de la UCLA. A fost director de programare la  Sheffield Doc/Fest. A participat în calitate de curator la serialul Independent Lens, premiat cu Emmy şi Premiul Peabody.  A făcut parte din Consiliul editorial al seriei televizate Why Democracy?  A fost curator de film şi de expoziţii media pentru Institutul American de Film, Festivalul de Film Asiatic şi American de la Los Angeles şi pentru Centrul Wexner pentru Arte.  Este vice-preşedinte al Consiliului organizaţiei Women Make Movies şi face parte din Consiliile executive ale asociaţiilor Firelight Media şi European Documentary Network. 

Ileana Bîrsan

Ileana Bîrsan a absolvit Facultatea de Filologie din București și a urmat studii de film la Universitatea din Zürich. A fost editor al paginilor de film ale revistelor TimeOut București și BeWhere! și a semnat articole despre cinema în publicații precum Dilema Veche, Observator cultural, LaPunkt.ro, TheChronicle.ro. Începând din 2009, participă ca lector la diverse programe de educație cinematografică. Este fondatorul Filmikon, ateliere de educație cinematografică și de educație prin cinema, și cofondator DokStation Music Documentary Film Festival. Este doctorand la CESI (Centrul de Excelență în Studiul Imaginii) și cronicar de film la revista Șapte Seri.

 

Martichka Bozhilova

Martichka Bozhilova lucrează ca producător la AGITPROP (Bulgaria) și pentru National Geographic Channel. Este fondator şi director al Centrului Balcanic de Film Documentar și organizator al programului anual de educaţie BDC Discoveries şi al Documentary Rough Cut Boutique la Festivalul de Film de la Sarajevo. Membru al Comitetului Executiv EDN şi preşedinte al DokuFest, Prizren, a fost membru în jurii internaționale la IDFA, DokLeipzig, Docudays - Kiev, CineDOC - Tbilisi. Este commisioning editor la Re-Act Co-Development şi Malik Funds și lector la diverse ateliere în domeniul filmului documentar. Martichka a primit premiul internaţional Trailblazer la MIPDOC de la Cannes pentru creativitate, inovaţie, originalitate şi pionierat în domeniul filmului documentar.

Nick Bradshaw

Nick Bradshaw este redactor online pentru Sight & Sound, revista internaţională de film publicată de Institutul Britanic de Film, pentru care semnează și articole și editează materiale despre filme de non-ficţiune. Anterior, a lucrat ca redactor pentru revista Time Out şi a scris articole de critică de film pentru numeroase publicaţii de limbă engleză, printre care The Guardian, Independent, Times, Telegraph, LA Weekly şi Vertigo. Are o diplomă de Master în film documentar de la Institutul de Arte din California.

Sara García Villanueva

Sara García Villanueva. Cu o diplomă de Master în Media şi Arte de la Universitatea din Valencia, Spania şi o diplomă de licenţă de la Universitatea Aristotle din Salonic, Grecia, este co-fondator, co-director şi director de creaţie la Play-Doc, un festival de film documentar care are loc la Tui, Spania, din 2005. Este co-fondator al atelierelor Play-Doc, o serie de activităţi care deschid, încurajează, găzduiesc şi protejează un spaţiu pentru libertate şi experimentare, venind în ajutorul talentelor noi pentru a-şi dezvolta proiectele. Este şi programator pentru Play-Doc TV, un canal de televiziune VOD care difuzează documentare şi alte filme independente.

Veton Nurkollari

Veton Nurkollari este fotograf, producător şi programator. În prezent, este director de creaţie la DokuFest, cel mai important festival de film din Kosovo, fiind co-fondator al acestuia în 2002. Este membru al consiliului consultativ al Centrului Balcanic de Film Documentar (Sofia) şi membru al comitetului de selecţie al Cinema Eye Honors (SUA. Este activ pe scena culturală din Kosovo, fiind curator al unei serii de filme. Coordonează un program educaţional de îndrumare a talentelor tinere din Kosovo şi din Balcani, prin proiectul ”Film Factory”. Este este membru al Parlamentului Cultural European şi al Academiei Europene de Film.

Barbara Orlicz-Szczypula

Barbara Orlicz-Szczypula  face parte din echipa de programatori ai Festivalului de Film de la Cracovia. A absolvit Facultatea de Istorie (Institutul de Etnologie şi Antropologie Culturală) din cadrul Universităţii Jaggiellone din Cracovia. Înainte să se alăture festivalului, a lucrat la compania de distribuție Apollo Film Ltd. Din 2006 este vice-preşedinte al Fundaţiei pentru Film din Cracovia. În 2005 a înfiinţat Film Promotion Agency, azi KFF Sales&Promotion, în cadrul structurii Fundaţiei pentru Film din Cracovia  - scopul principal fiind promovarea internaţională a documentarelor poloneze, a animaţiilor şi scurt-metrajelor.

Vlad Petri

Vlad Petri este realizator de filme documentare şi fotograf. A absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (2005) din București – specializarea “Imagine film” și masterul de Antropologie Vizuală și Media (2014) – Freie Universität, Berlin. A fost trainer la ateliere de film și fotografie (Photon, Ideo Ideis, Focus Atelier, GO Bucharest). În 2014, a realizat primul său lung metraj documentar (“București, unde ești?”), despre protestele din 2012 din România, care a avut premiera la Festivalul Internaţional de la Rotterdam și a câștigat premiul Gopo pentru debut.

Cristi Puiu

Cristi Puiu este scenarist, regizor și producător. Primul său lungmetraj a fost 'Marfa și banii', un road movie filmat în stil documentar. A câștigat Ursul de aur (Berlinale 2004) cu scurtmetrajul 'Un cartuș de Kent și un pachet de cafea'. Al doilea lungmetraj, 'Moaretea Domnului Lăzărescu', i-a adus premiul  Un Certain Regard (Cannes, 2005) și multe alte premii. Cel mai recent lungmetraj, Sieranevada, este propunerea României a avut premiera la Cannes și este propunerea României pentru Oscar 2017 (film străin). A fost președinte de jurii internaționale la festivaluri de film din Europa. La Astra Film Festival, a fost membur al juriului începând din 2006.

Michael Stewart

Michael Stewart este directorul fondator al Open City Documentary Festival din Londra și directorul Open City Doc School la University College London, unde conduce studii de master în film etnografic și film documentar. În prezent, programul oferă training pentru aproape o sută de studenți în cinemaul de non-ficțiune; documentar de televiziune; reportaj cinematografic și narațiune imersivă (inclusiv VR). În 2018, acestora li se va adăuga un masterat practic în arte. Michael a studiat antropologia și a lucrat la televiziunea britanică în calitate de consultant și producător.

 

Julia Teichmann

Julia Teichmann lucrează ca programator pentru dok.fest München, unul dintre cele mai mari festivaluri de film din Europa. În calitate de critic de film şi jurnalist independent, are o rubrică permanentă la ziarul „Berliner Zeitung" şi la revista „Film-Dienst". A făcut parte din jurii internaţionale, inclusiv ediţia a 51-a IndieLisboa, a 50-a ediţie Leipzig International a Festivalului de Film Documentar şi Animaţie de la Leipzig, ediţia a 65-a a Festivalului Internaţional De Film de la Berlin, unde a fost membru al juriului FIPRESCI.

Alexander Weiss

Alexander Weiss este director artistic al festivalului internaţional de documentar A Tout Prix din Bruxelles din 2011. După ce a obţinut o diplomă în Istorie contemporană la Universitatea din Bruxelles, a lucrat timp de 15 ani în producţia de film (ficţiune şi documentar) şi la expoziţii de artă comtemporană din Belgia. Originea sa anglo-germană reflectă diversitatea oraşului Bruxelles, în care a crescut şi unde se bucură de întreaga lui gamă de oferte culturale şi de realitatea lui socială în mişcare. Sub îndrumarea lui, festivalul bienal Filmer A Tout Prix şi-a reactivat dinamismul şi s-a deschis către multiple forme de exprimare media pe marginea filmelor documentare creative.