PREMIUL DE EXCELENȚĂ ASTRA FILM
MOTIVATIA JURIULUI
Astra Film Festival este onorat să ofere Premiul de excelență cineastului Cristi Puiu, pentru contribuția sa excepțională la cinematografia mondială.
Opera de cineast È™i vorbele sale stau la baza unui act de purificare prin care suntem invitaÈ›i să trecem toÈ›i cei ce avem de-a face, într-un fel sau altul, cu cinemaul. Îndelungata legătură de prietenie È™i colaborare a lui Cristi Puiu cu acest festival È™i cu cinematografia documentară nu este una întâmplătoare. Atât Astra Film Festival cât È™i Domnia Sa împărtășesc preocuparea căutărilor pe tărâmul cinemaului, acel cinema care e o trăire colectivă, cu momente pe care le recunoaÈ™tem ca fiind pline de adevăr, care crează o legătură puternică È™i împărtășită. Privit din acest punct de vedere, ''există doar un fel de cinema - spune el, termenii ficÈ›iune È™i documentar fiind simple etichete administrative.''
Puiu este prezent la Astra Film Festival de 10 ani. E o colaborare excepÈ›ională, care a îmbogățit profilul festivalului È™i a inspirat mulÈ›i tineri cineaÈ™ti, cu atât mai mult cu cât există o notă comună între filmele sale È™i documentarele prezentate la festival. Legătura cea mai importantă dintre filmele lui È™i practica documentarului este poziÈ›ia documentaristului ca martor. Acum câteva zile, vorbind chiar la deschiderea acestui festival, Cristi Puiu spunea că trăsătura esenÈ›ială a muncii lui de cineast se regăseÈ™te în procesul următor: regizorul crează un cadru, apoi rămâne acolo, prezent, până când ceva se întâmplă în acel cadru. Cu alte cuvinte, rolul regizorului se traduce în arta prezenÈ›ei, dar, mai mult decât atât, important este ca momentul care se naÈ™te să reveleze un moment al adevărului, transmis într-un fel sau altul, cu ajutorul limbajului cinematografic. Cu toÈ›ii avem capacitatea de a conÈ™tientiza momentul când ne aflăm în prezenÈ›a acestui adevăr - nu e nevoie de vreo instrucÈ›ie specială; din acest punct de vedere, arta este cea mai democratică È™i egalitaristă dintre toate activitățile umane - momentul de recunoaÈ™tere a adevărului e un moment înălțător, deschizător al drumului către ceea ce mai demult se numea divinitate.
Arta cinematografică a lui Cristi Puiu îmbină rigoare, conceptualitate formală È™i improvizaÈ›ie, fără compromisuri È™i, în acelaÈ™i timp, cu deschidere totală către acel 'moment' al acÈ›iunii petrecute în faÈ›a camerei, care dă formă cinematografică imaginii în miÈ™care.
Puiu este neobosit în efortul de a purifica stilul, poziÈ›ia È™i practica cinemaului într-o lume în care celebritatea, fascinaÈ›ia pentru strălucire, industria È™i goana după bogăție întinează constant esenÈ›a artei cinematografice.
Pentru aceasta, mai presus decât pentru toate celelalte, îi salutăm contribuÈ›ia È™i suntem mândri să avem în persoana sa un prieten gata să apere ceea ce contează cu adevărat într-o lume confuză pentru cinema È™i pentru oameni.
PREMIUL SPECIAL ASTRA FILM
The New Gypsy Kings
MOTIVATIA JURIULUI
În cei 23 de ani de existență, Astra Film a găzduit adesea filme È™i evenimente despre cele mai controversate È™i neliniÈ™titoare realități ale lumii în care trăim, graÈ›ie eforturilor unor cineaÈ™ti care dedică ani de zile înÈ›elegerii È™i pătrunderii în zone necunoscute sau incorect percepute ale societății. Procesul de cunoaÈ™tere, înÈ›elegere È™i acceptare a celuilalt este un proces dificil. Astra Film sprijină È™i recunoaÈ™te eforturile cineaÈ™tilor care È™i-au asumat misiunea de a debloca È™i a corecta comunicarea între diferite segmente ale societății.
Astra Film are onoarea de a acorda Premiul Special lui Liviu Tipuriță pentru filmul The New Gypsy Kings, ca o recunoaÈ™tere a eforturilor unui cineast pasionat, pentru contribuÈ›ia sa la dezvăluirea prea puÈ›in cunoscutelor poveÈ™ti de culise ale manelelor È™i maneliÈ™tilor din România.
PREMIUL PENTRU CEL MAI BUN DOCUMENTAR INTERNAÈšIONAL
Changa Revisited
MOTIVATIA JURIULUI
Ne-a câÈ™tigat aprecierea un film care descoperă universalul într-un colÈ› anume din lumea largă, un film ce conectează trecutul de prezent È™i priveÈ™te provocator înspre viitor.
Pentru simplitatea plină de miez, eleganța montajului și capacitatea de a ne aduce aproape de personaje cu respect, umanitate și o notă discretă de umor, premiul se acordă filmului Changa Revisited de Peter Biella și Leonard Kamerling.
PREMIUL PENTRU CEL MAI BUN FILM DIN EUROPA CENTRALÄ‚ DE EST
Lumina Orbitoare a amurgului
MOTIVATIA JURIULUI
Un film care zugrăveÈ™te viaÈ›a unei mici comunități prin ochii unei jurnaliste de televiziune, semnat de o regizoare care propune o estetică cinematografică originală È™i aduce pe ecran compoziÈ›ii vizuale remarcabile. E un film care se apropie cu respect È™i discreÈ›ie de personajele sale. Recunoscând calitățile regizorale ale unui talent pornit pe drumul consacrării, juriul acordă Premiul pentru cel mai bun documentar din Europa Centrală È™i de Est filmului The Dazzling Light of Sunset de Salome Jashi.
MENÈšIUNE SPECIALÄ‚ A JURIULUI
Pentru un film care aduce în atenÈ›ie un subiect fierbinte al lumii contemporane, acela al migraÈ›iei. Filmate în cadre lungi, personajele par captive într-o lume stranie, în aÈ™teptarea momentului când vor putea trece o graniță. Un mix de realitate È™i ficÈ›iune în montaj fluid compun o piesă cinematografică inovatoare. Juriul acordă o menÈ›iune specială filmului Abdul È™i Hamza de Marko Grba Singh.
PREMIUL PENTRU CEL MAI BUN DOCUMENTAR ROMÂNESC
Doar o răsuflare
MOTIVATIA JURIULUI
Premiul pentru cel mai bun film se acordă unui documentar ce se apleacă cu minuÈ›iozitate asupra provocărilor de natură etică È™i morală cu care se confruntă o familie din CopÈ™a Mică. În fundal avem speranÈ›a tatălui, care aÈ™teaptă de la Dumnezeu vindecare pentru infirmitatea progresivă a mezinei familiei. Timp de È™apte ani, filmul urmăreÈ™te transformările care survin în dinamica familiei, condus cu o siguranță provenită dintr-un real talent cinematografic. Pasiunea autoarei pentru subiect È™i preocuparea ei implicată în soarta personajelor i-au câÈ™tigat încrederea familiei È™i au făcut posibilă crearea unui film ce produce impresii puternice. În final, trăim tragedia unui bărbat care abandonează soarta familiei sale în mâinile Celui de sus, sufocându-i aproape pe cei din jurul său. Premiul pentru cel mai bun documentar românesc se acordă filmului Doar o răsuflare de Monica Lăzurean-Gorgan.
PREMIUL PENTRU REGIE ÎNTR-UN DOCUMENTAR ROMÂNESC
Angela
MOTIVATIA JURIULUI
Premiul se acordă unui film despre o tânără rromă, în care mâna regizorului se face simÈ›ită cu eficiență. RelaÈ›ia apropiată pe care o stabileÈ™te cu protagonista ne dă prilejul să pătrundem în intimitatea unei tinere lucide È™i sigure de sine care se străduieÈ™te să împlinească aÈ™teptările comunității în care trăieÈ™te È™i să rămână în acelaÈ™i timp ea însăși. Problemele ei sunt dezvăluite pas cu pas, prin dezlegarea de mistere pe care regia le aÈ™ează pe parcursul filmului, pentru a le elucida mai apoi cu real talent. Capcana manipulării, atât de frecventă în filme despre minoritatea rromă, e evitată cu grijă. Premiul pentru regie într-un documentar românesc se acordă filmului Angela de Botond Püsök.
PREMIUL PENTRU CEL MAI BUN DOCUMENTAR STUDENÈšESC
O clădire și 40 de oameni danseaza
MOTIVATIA JURIULUI
Un film în care regizorul se plasează față de protagoniÈ™ti la distanÈ›a ideală care îi permite apropierea cu respect de un subiect delicat. E un film în care abordarea subiectului, personajele, imaginea È™i muzica întregesc un tablou unitar al relaÈ›iei spaÈ›iu locuit – locatari, beneficiind de un stil regizoral matur È™i asumat. Premiul pentru cel mai bun documentar studenÈ›esc se acordă filmului 1 Building and 40 People Dancing de Miki Polonski.
PREMIUL PENTRU ORIGINALITATE ÃŽNTR-UN DOCUMENTAR STUDENÈšESC
Ăștia
MOTIVATIA JURIULUI
Chiar dacă tratarea subiectului se face prin apelarea la elemente de fantasy, cu accente comice, regizoarea reuÈ™eÈ™te să se apropie de personaje È™i să le pună întrebarile importante, în timp ce spectatorul ia contact cu o realitate incomodă, generatoare de noi întrebări despre 'ceilalÈ›i' È™i despre noi înÈ™ine. Pentru abordarea unui subiect actual, de importanță globală È™i tratarea lui la un nivel micro, de comunitate, într-un mod ingenios, juriul acordă acest premiu filmului Those de Krizstina Meggyes.