Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

SAPTAMANA FINANCIARA - 15.02.2008

Active Image

Produs finit, cerut la export: Festivalul Astra Film

Link: http://www.sfin.ro/articol_11857/produs_finit_cerut_la_export:_festivalul_astra_film.html
Data: 15/02/2008
Autor:Miron Manega

Desi, din punctul de vedere al bugetului, MCC e un minister aproape fictiv, cultura reuseste sa faca performante europene.
In Romania, Ministerul Culturii si Cultelor este un fel de „si altele“ al Guvernului, avand cel mai mic buget alocat (0,13% din PIB pe 2007). Se poate demonstra cu cifre si statistici (iar revista „Saptamana Financiara“ chiar a facut-o) ca, paradoxal, tot ce inseamna cultura opereaza cu valori ce depasesc 15% din PIB. Acest paradox este de fapt o drama izvorata dintr-o mare nepasare. Unul dintre motivele invocate de „distribuitorii de buget“ este acela ca domeniul culturii nu reprezinta o urgenta si ca el ar fi doar consumator de buget, nu si aducator de profit.

Inducerea acestei false idei (a neproductivitatii culturii) i-a determinat pe oamenii de afaceri sa nu faca investitii in acest domeniu, cu atat mai putin sponsorizari (desi actuala Lege a sponsorizarii incurajeaza acest lucru, permitand deducerea impozitului cu pana la 10% din baza de impozitare). In paralel cu aceasta latura pseudo-economica, nici MCC, nici intreg Guvernul, nici Presedintia nu au observat ca tot ceea ce inseamna cultura constituie singurul domeniu pe care suntem competitivi la nivel european si chiar mondial.

Studentii polonezi fac treaba ministerului din Romånia

Dovada acestui fapt o constituie cererea la „export“ a unui festival romanesc. E vorba de Astra Film Fest, aflat acum in turneu prin Polonia. Este singurul proiect din programul „Sibiu - Capitala culturala europeana“ cerut dincolo de granitele tarii. La initiativa studentilor polonezi, prezenti in fiecare an la Festivalul Astra Film, in capitala culturala a Poloniei, Cracovia, la renumita Universitate Jagiellonski - o institutie cu traditie, a doua ca vechime din Europa Centrala (1364) - a avut loc, in perioada 17-20 ianuarie, evenimentul intitulat „Astra Film Fest 2007. Postimpresii“. Evenimentul a respectat formatul Festivalului Astra Film, însa la dimensiuni mai reduse, cu proiectii de film, expozitiile foto, dansuri, muzica etc. Proiectiile de film s-au desfasurat la Galeria de Arta „Bunkier Sztuki“ si Institutul Cultural de Antropologie. Publicul numeros prezent i-a facut pe organizatori sa se declare impresionati de impactul acestui eveniment. „Eterogenitatea publicului, atât tineri cu studii în antropologie, cât si oameni din diverse domenii de activitate - a declarat Malgorjata Mai, directoarea Institutului Cultural de Antropologie -, ne face sa credem ca filmul documentar câstiga teren pe o piata dominata de filme de fictiune. Interesul tinerilor, legat de desfasurarea acestui Festival, nu poate decât sa ma bucure si sa întareasca convingerea ca Festivalul Astra Film joaca un rol esential“. Succesul de la Cracovia a fost atat de mare incat Institutul Cultural de Antropologie din acest centru cultural a propus un proiect de turneu intitulat Caravana Astra Film în Polonia. Astfel, Astra Film Fest va ajunge, in cursul acestui an, in alte patru mari centre universitare poloneze: Poznan, Varsovia, Torun si Olsztyn.

Proiect international fara bani de la UE

La o privire superficiala asupra festivalurilor de film din România, putem trage concluzia pripita ca anvergura cea mai mare o are Transilvania Film. Numai ca, la nivel european, la categoria filmelor de fictiune, TIFF mai are de parcurs câteva etape ca sa ajunga in top. E depasit de Cannes, Berlin, Venetia, Karlovy Vary, Sarajevo, Viena si chiar de unele festivaluri nationale din Ungaria si Polonia. Pe nisa documentarelor, Astra Film sta mult mai bine. Nu are, practic, in fata decât Festivalul IDFA de la Amsterdam, care este cel mai mare din lume. „Festivalul acesta s-a nascut din entuziasm si credinta“, ne declara, cu vreo sase luni in urma, Dumitru Budrala, directorul Festivalului Astra Film. „Am crezut in el si l-am dus pâna in faza de brand national. Bani pentru Astra? Structura evenimentelor din cadrul lui atrage sponsorizarea sau finantarea de la ambasade, fundatii, institutii de profil din tara sau strainatate. Pâna acum nu am avut acces la bani din Uniunea Europeana, pentru ca institutiile statului nu au facut demersurile necesare ca România sa se incadreze la o anumita categorie (Media Plus - n.r.). Bulgaria, de pilda, a facut si a primit. Din 2008 va primi si festivalul nostru“.

„Avem flori, dar n-avem gradina“

Cultura reprezinta, fara doar si poate, varful de lance al unei civilizatii. E greu sa faci performanta in acest domeniu, mai ales daca iesi in ring cu mainile legate. Si totusi, chiar si in aceste conditii, reusim din cand in cand sa impresionam. Strainatatea se mira, iar noi ne batem cu pumnul in piept, ca si cand am avea vreun merit institutional. Vorba lui Dan Puric: „Avem flori, dar n-avem gradina“. Revenind la „produsul de export“ Astra Film, iata ce declara asta vara, la Sibiu, Beate Engelbrecht, seful Coordonarii Festivalurilor de documentar antropologic din Germania: „Prin originalitatea programului, organizarea spectaculoasa si prin marimea evenimentului, atât din punctul de vedere al participarii publicului, cat si din punctul de vedere al vizibilitatii, Astra Film Fest a ajuns sa depaseasca majoritatea festivalurilor de gen din Europa. În momentul actual este lider în domeniu“. Este probabil pentru prima data dupa 1990 cand exportam ceva sub forma de produs finit, si nu ca materie prima. Si nu cersind umili la portile Europei, ci la rugamintea ei.