Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Astra Film Festival 2007 - Juriu

Cornel Mihalache

Studii de teatru şi film. Autor de filme documentare, regizor şi scenograf, realizator de filme şi emisiuni de televiziune, membru în juriile internaţionale ale festivalurilor de film de la Tampere, Chişinău, Dakino, Simfest, Miercurea Ciuc. Nominalizări (Cinema du reel Paris, Bilbao, Marsilia, Cracovia, Berlin, Namur) şi premii naţionale şi internaţionale (DaKino, Gfrand Prix Tampere - Finlanda, Nyon, ASTRA FILM SIBIU). Membru UCIN şi UNITER.

Horea Murgu

EADiM fellow. Credite în 35 lung metraje şi în 250 scurt metraje. Mai multe premii ACIN pentru sunet. După 1990, consultant media şi membru în organisme de reglementare media în România şi la Strasbourg, CDMM, Consiliul Europei (1996-2000). Fondator al şcolii BBC pentru jurnalism radio şi de televiziune. Fondator al secţiei de multimedia de la UNATC. Producător de scurtmetraje de ficţiune. Premii internaţionale la Locarno, Sarajevo, Namur. Membru în jurii internaţionale şi naţionale de film şi televiziune: Dakino, Televest, Salzburg. În prezent, Preşedinte Coaching Institute şi profesor de Sound Design la Facultatea de Teatru în cadrul UNATC. Autor al unui manual de gramatică a limbajului audiovizual şi al mai multor studii de antropologie culturală media.

Pawel Pawlikovski

Născut la Varşovia. A emigrat la 14 ani, a trăit în Germania şi Italia, apoi în Marea Britanie, unde a făcut studii de literatură şi filosofie la Universitatea din Londra şi la Oxford. Face film de la mijlocul anilor '80. A câştigat numeroase premii, dintre care amintim BAFTA, EMMY International, Marele Premiu al Festivalului de la Marsilia,  of the Documentary Film Festival Marseille, Marele Premiu al Festivalului dei Popoli de la Florenta, Royal Television Society Award, Premiul UN Media Peace Prize, Premiul Grierson, Premiul Golden Gate ale Festivalului de la San Francisco, Premii pentru cel mai bun film la festivalurile internaţionale de la Edinburgh, Thessaloniki, Gijon. Retrospective ale filmelor sale au fost prezentate la San Francisco (1995), La Rochelle şi Bradford (2005), Buenos Aires şi Gijon (2007).

Colette Piault

Doctor în sociologie al Universitătjii Sorbonna, antropolog şi cineast, fost director al CNRS (Centrul Naţional de Cercetare Stiinţifică) din Paris. A făcut cercetare de teren şi filme în Africa de Vest, Franţa şi Grecia. A coordonat lucrări colective şi a publicat articole de cercetare de teren şi antropologie vizuală. A fondat şi condus SFAV (Asociaţia franceză de antropologie vizuală. Între 1983 şi 1992, a iniţiat şi organizat seminariile internaţionale "Regards sur les Societes Europeennes" (Privire asupra societătjilor europene). A regizat nouă filme, în special în Grecia şi Cipru, prezentate în America de Nord şi de Sud, Australia, Africa de Sud şi în douăzeci de ţări europene.

Cristi Puiu

Regizor şi scenarist, unul dintre cineaştii de mare succes al noii generaţii de regizori români. Autor de scurt metraje şi filme de ficţiune cîştigătoare de premii importante. Preocuparea şi interesul declarat al lui Puiu pentru filmul documentar transpare şi în peliculele de ficţiune pe care le semnează. A cîştigat numeroase premii, printre care Un Certain Regard la Cannes, Silver Hugo Special Jury Prize la Festivalul de Film de la Chicago şi Ursul de Aur la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. Cel mai recent film, “Aurora”, este al doilea din seria celor şase “Poveşti de la marginea Bucureştiului”.

Renate Roginas

Membru al Academiei Europene de Film şi cadru universitar la Media Business School din Madrid, Institut National Audiovisuel din Paris şi Film Academy Baden Wuerttemberg din Ludwigsburg, unde conduce programul de studii "International Producing". A produs peste patru sute de ore de film de fictjiune, film de televiziune şi film documentar. Din decembrie 2006 conduce programul Phare "Consolidarea sectorului audiovizual în România".

Kaori Sakagami

Regizor independent şi profesor asociat de studii media în cadrul departamentului de engleză al Facultăţii Tsuda, Tokio. A regizat, produs şi editat peste 30 de filme documentare pentru televiziune, multe dintre ele premiate la festivaluri internaţionale. Cercetările sale se îndreaptă către studiul infracţionalităţii, pedeapsa capitală, prevenirea delincvenţei juvenile. Acestea sunt şi temele predilecte ale documentarelor pe care le semnează.

Rada Šešić

Critic şi regizor de film, specialist în cinematografia sud-asiatică şi în filmul est european. Šešić este lector invitat la Universitatea din Amsterdam şi colaborează ca şi programator consultant cu  Festivalul Internaţional de Film din Rotterdam şi Festivalul Internaţional de Film Documentar din Amsterdam. De asemenea, lucrează pentru Kerala Film Festival (India) şi coordonează secţiunea competiţională de film documentar a Festivalului din Sarajevo. Este membru în comitetele de selecţie Jan Vrijman Fund, Hubert Bals Fund şi Dutch Fund STIFO. Recent, a devenit programator principal al Festivalului de Film Bucureşti şi al secţiunii de documentar a Festivalului Internaţional de Film de la Sofia.

Michael Sinclair Stewart

Unul dintre cei mai de seamă antropologi care îşi desfăşoară activitatea în Europa de Est. Ca producător de film, a lucrat cu case de producţie independente şi cu BBC. În prezent este coordonator al programului de formare în antropologie culturală Marie Curie Funded International training program. (vezi http://www.ucl.ac.uk/mariecuriesocanth); Doctor în antropologie socială; Activitate academică la Institutul de Studii din Budapesta, School of Public Policy, UCL; London School of Economics. Membru al juriului la Astra Film Fest în 2004.

Michael Yorke

Documentarist şi profesor de antropologie vizuală. Predă cursuri de Antopologie Vizuală la institute precum LSE, SOAS, Oxford University şi Manchester University Granada Centre. Este membru activ al comitetului Royal Anthropological Institute Film and Festival şi conduce The Oxford Academy of Documentary Film pentru formare academică. Câştigător al mai multor premii pentru documentarele sale de televiziune, printre care The San Francisco Golden Gate Award, două premii Royal Television Society, o nominalizare la BAFTA, premiul UN Environmental, premiul The National Geographic Earthwatch, premiul BBC Asia şi multe altele.