Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Astra Film Festival 2016

PERSONAL, FAMILIAL, SOCIAL

Niciun om nu e o insulă. Construcția sinelui, dinamica relațiilor de familie sau configurarea socială sunt concepte care nu pot fi văzute izolat. Fie că ne place sau nu, aceastea se influențează reciproc, după cum o reliefează, de altfel, fiecare din cele șapte documentare din secțiunea SELF, FAMILY, SOCIETY.

3 x PERSONAL

Cum continui să îÈ›i duci viaÈ›a mai departe, zi de zi, când È™tii că unul dintre copiii tăi nu va avea È™ansa unei vieÈ›i normale?  Pentru filmarea documentarului observaÈ›ional DOAR O RÄ‚SUFLARE, distins cu Heart of Sarajevo anul acesta la Sarajevo IFF, Monica Lăzurean-Gorgan a umărit timp de È™apte ani desfășurarea texturii intime a relaÈ›iilor din sânul familiei Sicrea. Dobrin Sicrea, un om credincios, dar È™i tânăra regizoare Sára Haragonics, autoarea documentarului participativ COMING FACE TO FACE, - un tată È™i o fiică - se întreabă,  dacă au făcut tot ce le stă în putință pentru a-i salva pe cei dragi. Și în TRAIN TO ADULTHOOD al Klárei Trencsényi este vorba, în subtext, de asemenea despre forme de testare a legăturilor de familie: trei preadolescenÈ›i sunt forÈ›aÈ›i de dificultăți materiale să se dea piept prea devreme cu griji de oameni mari, într-un moment în care sfârÈ™itul copilăriei intră sub semnul dezvrăjirii È™i al incertitudinii.

MAMÄ‚ ÎN ROMÂNIA

CHAT WITH ALICE, semnat de Isabela ÈšenÈ›, un documentar-portret al unei mame de 19 ani care face video chat pentru a-È™i întreÈ›ine familie, speculează contradicÈ›iile dintre persona construită de Alice È™i aÈ™teptările normative pe care le avem despre maternitate.  Angela este È™i ea o tănără mamă, documentarul omonim al lui Botond Püsök radiografiind o serie de probleme mai largi cu care se confruntă tinerele din comunitatea romă din Transilvania precum lipsa educaÈ›iei, inegalitatea dintre sexe sau persistenÈ›a unor obiceiuri tradiÈ›ionale controversate. Cauzele obstacolelor pe care le întâmpină femeile care îÈ™i doresc să aibă un copil sunt generalizate în România, indiferent de categoria socială căreia le aparÈ›in, după cum punctează documentarul sociologic al lui Jesús del Cerro, SUNT ÎNSÄ‚RCINATÄ‚ ÎN ROMÂNIA. Aici, lipsa de sprijin de care statul se face vinovat prin lipsa unor politici guvernamentele coerente e corelată cu o mentalitate colectivă predominant conservatoare în ceea ce priveÈ™te condiÈ›ia femeii, sub toate aspectele sale.

FII NORMAL SAU FII FERICIT

AGE, un eseu antropologic caleidoscopic realizat de Veronika Hafner È™i Nancy Camaldo, chestionează cum ni se modifică de-a lungul timpului perspectiva asupra noÈ›iunilor de fericire, iubire sau moarte È™i asupra felului în care valorizăm viaÈ›a, cu ajutorul a peste o sută de persoane cu vârste între 0 È™i 100 de ani. Tot în timp, ajugem să ne raportăm diferit la dimensiunea ludică a vieÈ›ii, la convenÈ›ii sociale, la concepte normative sau la propriul corp, reprimând, de regulă, o premisă subînÈ›eleasă a vieÈ›ii, È™i anume că procesul de îmbătrânire începe de îndată ce ne naÈ™tem. (Andreea Mihalcea)