Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Astra Film Festival 2016

DocumentaryTank@AFF

Programul Astra Film Festival dedicat profesioniștilor filmului documentar, își invită oaspeții din industrie și audiența din acest an să ia parte la o serie de discuții moderate de experți în domeniu. Prezentările vor gravita în jurul strategiilor de finanțare pentru documentarele europene, modelelor recente de distribuție digitală, celor mai noi forme ale filmului documentar și al conceperii planului de distribuție a unui film documentar pentru televiziune, mediul online și festivalurile de film internaționale.

ROMANIAN DOCS IN PROGRESS 

Urmând tradiția de 23 de ani a Festivalului Astra Film Sibiu de a susține vocile noi din lumea filmului documentar, DocumentaryTank@AFF inițiază programul Romanian Docs in Progress, care va oferi unui număr de șase regizori români oportunitatea de a-și prezenta proiectele în lucru în fața unui juriu alcătuit din profesioniști români și internaționali cu scopul de a atrage finanțare sau oportunități de co-producție și distribuție. Romanian Docs in Progress va acorda proiectelor câștigătoare premii menite să ajute realizatorii să avanseze în producție și să își finalizeze proiectele.

Documentarele selectate pentru a concura în programul Romanian Docs in Progress 2016 sunt La răspântia dintre lumi (reg. Maria Cinar-Jiga), Maia- Portrait cu mâini (reg. Alexandra Gulea), Phoenixxx (reg. Mihai Dragolea), Strigăte și Șoapte (dir. Andra Chirac), Profu’ (dir. Alex Brendea) și Republica de Nord (dir. Manuela Morar).

OPORTUNITĂȚI DE FINANȚARE ȘI NETWORKING 

Programul DocumentaryTank@AFF va dedica un segment important de discuție provocărilor pe care documentariștii le întâmpină în alcătuirea strategiilor de finanțare. Reprezentanții unora dintre cele mai mari forumuri de film europene vor comenta soluțiile și oportunitățile existente în acest sens:

Creative Europe MEDIA, oportunități pentru regizorii de film documentar 

Valentina Miu, director al Media Desk Romania va discuta despre cum documentariștii pot accesa fonduri prin programul Creative Europe MEDIA iar Monica Lăzureanu Gorgan, regizor și producător român își va prezenta filmul Circuit drept studiu de caz al implementării fondului de dezvoltare Media Desk (prezentare ]n limba română).

Platforma East Doc. Un tur de productie al Europei. 

Miriam Ryndova, managerul Platformei East Doc Praga, cel mai amplu eveniment dedicat industriei filmului documentar din Europa de est va prezenta o analiză aprofundată a canalelor TV, sistemelor de finanțare-vânzare și a companiilor de distribuție deschise către colaborari. Miriam va oferi regizorilor prezenți exemple de producători, reprezentanți de televiziuni și consultanți de film activi pe piața europeană a filmului documentar.

O perspectivă e mai mult decât o privire. Viziunea curatorială a festivalului Vision du  Réel și Doc Outlook-International Market 

Mourad Moussa, programmer pentru Vision du Réel, Elveția o să discute etosul festivalului pentru care lucrează, concentrându-se pe modul în care evenimentul reușește să strângă anual mii de profesioniști din întreaga lume, facilitand networking-ul și nutrind colaborări pentru finanțarea și promovarea documentarelor lor.

OPPOSE OTHERING! cel mai recent proiect al festivalului goEast pentru tinerii regizori și activisti 

Rebecca Podlech, coordonator al proiectului OPPOSE OTHERING! și șeful departamentului editorial al festivalului goEast din Wiesbaden, Germania va prezenta un nou proiect în care documentariști din Germania și alte țări central și est-europene vor fi organizați în echipe și trimiși într-o călătorie cinematografică prin tările lor de origine, în încercarea de a investiga atitudinile de excludere a indivizilor provenind din medii sociale, culturale și etnice diferite sau cu identitate/ orientare sexuală diferită. Cineaștii vor fi încurajați să documenteze personaje sau proiecte care promovează solidaritatea, curajul civic și rezistența în fața discriminarii.

PERSPECTIVA SUBIECTIVĂ A PROGRAMATORULUI DE FILM 

  • Un moment-cheie al programului DocumentaryTank@AFF din acest an va fi prezentarea lui Claire Aguilar, fost curator de programe pentru ITVS și fost director de program al prestigiosului festival de film documentar Sheffield Doc/Fest din Marea Britanie. Claire își va împărtăși perspectiva de programator, sugerând modurile în care cineaștii își pot adapta viziunea și proiectele în funcție de canalele de distribuție ( televiziune, online sau festivaluri) pe care le țintesc în demersul lor creativ.
  • Ioana Diaconu, Manager MUBI România, va susține o scurtă prezentare cu scopul de a oferi documentariștilor prezenți o imagine de ansamblu asupra modului în care platforma VOD (Video la Cerere) MUBI colaborează cu regizorii din regiune pentru a aduce titluri de filme documentare românești în catalogul său online, distribuindu-le, mai apoi, la nivel global.

NOI FORME ALE FILMULUI DOCUMENTAR 

Arnau Gifreu, regizor de film și cercetător în domeniul audiovizual și multimedia va discuta noile forme ale filmului documentar, atingând subiecte precum documentarul web, proiecțiile imersive full-dome și filmele în realitate virtuală și în format de 360 de grade. Regizorul Paula Oneț și producătorul Antonio Cadierno Parodi își vor prezenta proiectul lor de film documentar web aflat în curs de dezvoltare, 4GenWomen, și vor împărtăși din experiența lor de lucru la un film interactiv.

PROVOCARI PENTRU INDUSTRIA ROMÂNEASCĂ DE FILM DOCUMENTAR 

Regizorii români de film documentar prezenți la DocumentaryTank@AFF 2016 vor fi invitați să discute despre dificultățile pe care le întâmpină în România în procesul de strângere de fonduri, dezvoltare și distribuție a filmelelor, în cadrul unei mese rotunde moderate de bine-cunoscutul critic de film și trainer de educație cinematografică pentru tineri, Ileana Bîrsan.

Programul evenimentelor DocumentaryTank@AFF:

Joi, Vineri, Sâmbătă