Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Astra Film Festival 2016

DOC-VLOG

Trăim vremuri când foarte mulÈ›i simt nevoia de a posta È™i partaja (share) video-mărturii ale tuturor momentelor, oricât de neînsemnate, care le compun existenÈ›a. Atunci când documentariÈ™tii au acest îndemn, ne putem aÈ™tepta ca ceea ce ei ''partajează'' să aibă o oarecare greutate, atât în formă cât È™i în conÈ›inut. Vlogurile lor pot lua forma confesiunilor intime despre trăiri personale legate de crize de identitate, cronici ale unor perioade zbuciumate din propria existență, sau încercarea de a înÈ›elege inechitățile sociale prin experienÈ›a proprie.

Jurnal intim, jurnal de război, pagini din cronica revoluÈ›iei ucrainiene, momente de pe Euromaidan, manifestul unei generaÈ›ii, momentul maturizării, ''Alisa in Warland''(Alisa în Èšara Războiului) ce câte ceva din toate. Izbucnirea revoluÈ›iei marchează o ruptură în vieÈ›ile celor două autoare, Alisa Kovalenko È™i Liubov Durakova. Începând cu acel moment, timpul se împarte în 'înainte' - adică viaÈ›a normală, È™i 'după' - sinonim cu război, moarte, luptă petnru libertate. Este un documentar făcut cu sufletul la gură, care spune o poveste personală, de fapt povestea unei generaÈ›ii, despre intrarea cu duritate în lumea celor maturi È™i despre încercarea de a înÈ›elege valorile vieÈ›ii.

Cu ''Czech Against Czechs'' (Ceh contra cehi), Tomáš Kratochvíl abordează problema comunităților de romi, care trăiesc, marginalizate È™i ameninÈ›ate, în cartiere cu aspect de ghetou. Filmul ne arată o societate unde naÈ›ionalismul e instalat confortabil. Pentru cei mai mulÈ›i, lumea se împarte în 'albi' - care sunt ok, È™i 'negri' care reprezintă o problemă ce trebuie rezolvată (dintre rezolvările posibile nu sunt excluse violenÈ›a È™i crima). Autorul documentează experienÈ›a sa personală de 'alb' care trăieÈ™te în mijlocul 'negrilor' È™i reuÈ™eÈ™te un documentar puternic, valoros prin implicarea personală È™i apropierea frustă a camerei.

Chiar dacă e singurul reporter al televiziunii locale dintr-un orășel georgian, Dariko are ambiÈ›ia de a acoperi tot  ceea ce se întâmplă în comunitate. 'The Dazzling Light of Sunset' (Lumina orgitoare a amurgului) de Salome Jashi, film câÈ™tigător al ompetiÈ›iei Regard Neuf Competition (Visions du Réel, 2016) este o pseudo-monografie a unei comunități din Georgia contemporană. Un caleidoscop cinematografic de personaje, locuri È™i întâmplări dezvăluie viaÈ›a comunității È™i hibridizarea valorilor ei. Mai important decât ce transmiÈ›i este actul în sine de a transmite.

''The Halves''(Jumătăți, de Alexander Zarchikov)  este un documentar în două părÈ›i, prima se petrece pe mare, a doua, pe È™oselele siberiene. La început, suntem pe un vapor care navighează din Japonia spre Vladivostok, cu o încărcătură de maÈ™ini japoneze, pe care echipajul le taie în două. E o stratagemă pentru evitarea plății de taxe vamale. Odată ajunse în Rusia, maÈ™inile sunt construite la loc È™i vândute. Pe jumătate cineast, pe jumătate marinar È™i expert în probleme de mediu, Zarchikov pare să trăiască el însuÈ™i o viață împărÈ›ită în două, precum maÈ™inile din film È™i structura însăși a filmului. El aduce în selecÈ›ie un film profund personal, o meditaÈ›ie despre patrie, religie, natură È™i sentimentul dezrădăcinării. (Adina Marin).