Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Astra Film Festival 2016

DISLOCUIRE

Punând în discuţie limitele empatiei și mergând în sens contrar simplificărilor facile, “Dislocuire'' prezintă o imagine caleidoscopică a modurilor imperceptibile în care unele vieţi sunt schimbate pentru totdeauna într-un ciclu continuu al oamenilor prinși în între două lumi.

"Those" explorează promptitudinea cu care suntem dispuși să îi judecăm și respingem pe cei diferiţi de noi, în timp ce "In Between" demontează majoritatea stereotipiilor asociate alterităţii. În timp ce primul scurtmetraj se folosește de un umor inteligent echilibrat pentru a investiga mecanismele absurde ale paranoiei, cel de-al doilea adoptă o abordare intimă pentru a cerceta limitele rezistenței emoționale în cazul celor ce își părăsesc de bună voie căminul pentru a-i ajuta pe cei forțați să îl părăsească pe al lor.

Uneori nu războiul, ci sistemul juridic este cauza  dislocării (sau a dislocuirii). În "Trapped By Law", aflăm că nici 30 de ani nu sunt deajuns pentru ca viețile unor refugiați din calea războiului să curgă pe un făgaș normal. Cu toate că ar putea simţi ca aparţinând unui loc, reguli rigide ale  cetățeniei îi împiedică să fie vreodată pe deplin acceptaţi. Istoria nu uită niciodată.

Și nici nu se schimbă. "Abdul & Hamza" demonstrează că suntem, de fapt, martorii unui ciclu fără de sfârşit. Când ne gândim că rătăcirea a luat sfârșit, ne dăm seama că ne-am înşelat. Ea nu se oprește niciodată. Odată ce ''acasă'' a rămas în urmă, e puțin probabil că vei reveni vreodată. (Diana Mereoiu)