Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

COTIDIANUL - 29.10.2007

Dan Alexe a cistigat marele premiu la Astra Film Fest din Sibiu

 

Documentarul „Cabal in Kabul“ a fost votat in unanimitate de catre juriul Festivalului de Film Documentar si Antropologic sibian, ajuns la cea de-a noua editie. 

Regizorul Dan Alexe, marele cistigator al Festivalului ASTRA Film de la Sibiu


Dupa sapte zile de Astra - festival care s-a desfasurat in cadrul Capitalei Culturale -, timp in care in cele doua sali ale Casei de Cultura a Sindicatelor au rulat 84 de filme, juriul competitiei i-a desemnat simbata pe cistigatorii acestei editii, iar dupa ceremonie, Fanfara 10 Prajini i-a condus pe cei veniti la premiere pe strazile Sibiului, pina la petrecerea de incheiere.
Dan Alexe, jurnalist de origine romana stabilit de douazeci de ani in Belgia, a fost cel care a plecat de la ceremonia de simbata seara cu premiul cel mare pentru un documentar la care a lucrat aproape cinci ani. „Cabal in Kabul“ este sinteza in 87 de minute a perioadei de trei ani pe care jurnalistul a petrecut-o in capitala afgana, timp in care a invatat limba persana si s-a lasat impregnat de stilul de viata al locuitorilor. Povestea urmareste in prim-plan conflictul ultimilor doi evrei din Kabul, unul dintre ei producator de alcool la negru, iar celalalt, vraci si vinzator de amulete. „La Kabul am ajuns ca sa fac acest film, aflasem de existenta celor doua personaje. Prima oara am stat citeva luni, dupa care mi s-au furat toate casetele. Practic terminasem filmul, dar am pierdut tot. Dupa un an, timp in care facusem o depresie si o monomanie din cauza asta, am reusit sa ma intorc pentru aproape trei ani la Kabul. Ultimul turnaj a fost in vara lui 2005, iar din 2006 am montat filmul, anul asta s-a facut mixajul de sunet si, daca facem socoteala, mi-a luat cinci ani sa fac acest film“, povesteste Dan Alexe, premiat pentru prima oara in Romania...