Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

TRIBUNA - 14.09.2007


Antropologi interesaţi de Mărginimea Sibiului

Link: http://www.tribuna.ro/index.php?id=360&no_cache=1&tx_ttnews[year]=2007&tx_

ttnews[month]=09&tx_ttnews[day]=14&tx_ttnews[tt_news]=12526&tx_ttnews[backPid]=363

Data: 14/09/2007
Autor: Oana Timar


Pentru al doilea an consecutiv, 25 de studenti veniti din zone îndepartate precum Kenya sau Siberia, dar si din alte parti ale Europei (Cehia, Ungaria, Ucraina, Polonia, Bulgaria, Grecia, Croaţia, Austria) sunt pregatiti la Sibiu, timp de o saptamâna de către profesori ai unor universitati prestigioase din Europa. Între spaţiile analizate de participanţii atelierului, Mărginimea Sibiului este în atenţia viitorilor antropologi.

Astra Film împreuna cu Universitatea Cambridge, Universitatea College London, Institutul Max-Plank/ Halle, Universitatea Central Europeana din Budapesta si Universitatea Babes Bolyai (Cluj) a organizat săptămâna aceasta un training international destinat studentilor doctoranzi în stiinte sociale si antropologie vizuala.
Doctoranzii au o oportunitate unica de a discuta despre lucrarilor lor cu profesoara Frances Pine care a studiat viata pastorilor din Sudul Poloniei. Venind aici, ea a descoperit similaritati izbitoare între comunitatea de pastori studiata si cea din Marginimea Sibiului. Astfel, dincolo de activitatile academice formale, o serie de drumetii în muntii Cindrel, în frumosul sat Sibiel si în Muzeul Dumbrava Sibiului au fost programate pentru ca invitatii sa guste din viaţa culturală a Sibiului, să descopere culoarea locală. ?Acest program îsi propune sa promoveze antropologia si filmul documentar în Estul Europei post-comuniste deoarece înainte aceste studii au fost interzise?, explică Michael Stewart, unul dintre organizatorii programului.
Atelierul beneficiază de prezenţa unor străluciţi cercetători sociali. Protagonistii principali ai workshop-ului sunt Dr. Stephen si Christine Hugh-Jones, membri de conducere ai Univesitatii Cambridge. Faima lui Hugh-Jones s-a raspândit la începutul anilor 1970, fiind unul dintre primii antropologii care au locuit în jungla amazoniana, într-un trib indian aborigen, încercând sa aplice asupra comunitatii teoria structuralista a organizarii sociale.
Evenimentul face parte din programul special al Astra Film Fest 2007, şi este un alt semn al colaborarii dintre Astra Film şi programul Marie Curie, la Sibiu participând o paleta larga de cercetatori recunoscuţi pe plan mondial.