Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

INFOARTE.RO - 14.09.2007

 

Link: http://www.infoarte.ro/noutati/Academia-Cambridge-la-Astra-Film-1521-1.html
Data: 14/09/2007

Academia Cambridge la Astra Film

Astra Film impreuna cu Universitatea Cambridge, Universitatea College London, Institutul Max-Plank/ Halle, Universitatea Central Europeana din Budapesta si Babes Bolyai (Cluj) organizeaza un training international destinat studentilor doctoranzi in stiinte sociale si antropologie vizuala. Training-ul este finantat de Comisia Europeana prin Programul Marie Curie, SocAnth.


Pentru al doilea an, 25 de studenti veniti din zone indepartate precum Kenya sau Siberia, dar si din alte parti ale Europei (Cehia, Ungaria, Ucraina, Polonia, Bulgaria, Grecia, Croatia, Austria) vor fi pregatiai timp de o saptamana de profesori ai unor universitati prestigioase din Europa.

Protagonistii principali ai workshop-ului sunt Dr. Stephen si Christine Hugh - Jones, membrii de conducere ai Univesitatii Cambridge. Faima lui Hugh - Jones s-a raspandit la inceputul anilor 1970, fiind unul dintre primii antropologi care a locuit în jungla amazoniana, intr-un trib indian aborigen, incercand sa aplice asupra comunitatii teoria structuralista a organizarii sociale. La prima vedere, jungla amazoniana pare sa ofere un punct de pornire neobisnuit pentru studentii care cerceteaza refugiatii ceceni din Polonia, ideea „viitorului” in Kazakhstanul post sovietic sau imigrantii romani din Spania sau Italia. Insa Hugh - Jones le-a demonstrat ca problemele unei cercetari de teren sunt fundamental similare atat in cazul unei paduri tropicale cat si al unui apartament dintr-un oras post comunist. Dr. Christine Hugh-Jones, care in prezent lucreaza ca medic pentru cei fara adapost si pentru dependentii de droguri si-a transferat expertiza antropologica academica in lumea reala – fiind un beneficiu pentru studenti.

In plus, doctoranzii au o oportunitate unica de a discuta despre lucrarilor lor cu profesoara Frances Pine care a studiat viata pastorilor din Sudul Poloniei. Venind aici, ea a descoperit similaritati izbitoare intre comunitatea de pastori studiata si cea din Marginimea Sibiului.

In cadrul cursului, Prem Kumar Rajaram, cetatean al Malaesiei si profesor al Universitatii Central Europene si–a prezentat cercetarea prvind impactul politicii restrictive de emigrare a UE. Scopul acestui program este de a pune experienta est-europeana intr-o perspectiva globala. In cadrul seminariilor, vor fi folosite ca materiale de studiu, filme din arhiva Astra Film dintre care amintim doua de rezonantă: On the road si The curse of the hedgehog realizate de cineastul si antropologul Dumitru Budrala.

Intalnirea din aceasta saptamana este un alt semn al productivitatii colaborarii dintre Astra Film cu programul Marie Curie, la Sibiu participand o paleta larga a celor mai straluciti cercetatori sociali (Alice Forbess - Profesor de Antropologie – Goldsmiths College London, Frances Pine-Professor of Anthropology - Goldsmiths College London, Christine Hugh-Jones-Medical doctor in Cambridge, UK, Stephen Hugh-Jones-Professor de Antropologie -Cambridge University, Michael Stewart-Professor of Anthropology – Universitatea College London, Marius Lazar-Profesor de sociologie- Universitatea Babes Bolyai, Prem Rajaram- Profesor de Antropologie –Universitatea Central Europeana - Budapesta, Bettina Mann –Institutul Max Plank- Halle, Germania )

Unul dintre organizatorii programului, Michael Stewart, explica: „Acest program isi propune sa promoveze antropologia si filmul documentar in Estul Europei post comuniste deorece inainte aceste studii au fost interzise.”

Dincolo de activitatile academice formale, drumetiile in muntii Cindrel, in frumosul sat Sibiel si in Muzeul Dumbrava Sibiului au fost si ele programate pentru ca invitatii sa guste din viata culturala a Sibiului, sa descopere culoarea locala.

Evenimentul face parte din programul special al Astra Film Fest 2007, reliefand valoarea crescanda a Festivalului International de Film Documentar in spatiul cultural european.

Proiectul face parte din programul Sibiu- capitala culturala europeana 2007.