Transition Europe
Povestea festivalului se confundă cu istoria perioadei de tranziÈ›ie din România È™i din întregul bloc sovietic. Profilul dinstinct pe care Astra Film È™i l-a construit în peisajul divers al festivalurilor de documentar se datorează în parte È™i accentului pe care l-a pus mereu pe filmele provenite din acest spaÈ›iu. SelecÈ›ia retrospectivă ”Europa tranziÈ›iei” surprinde momente ale tranziÈ›iei către Europa Unită, trăite de oameni diverÈ™i în situaÈ›ii diverse.
Cheltuieli Comune / Charges Communes / Common Ground
Anne Schiltz, Charlotte Grégoire, Belgium, 2012, 82 min
Secţiune: Transition Europe
Synopsis:
Filmul reconstituie viata dintr-un bloc de apartamente din Bucuresti, un martor autentic al consecintelor sociale si economice suferite de societatea romaneasca aflata in tranzitie. Sunt evocate povestile care anima vietile locuitorilor sai - aproape toti proprietari. In aceasta invitatie de a „pofti inauntru", publicul descopera personaje cu povestile lor, modul lor de viata, cu mentalitatile, dar si traiul lor de zi cu zi in calitate de proprietari: facturi de platit, tevi de reparat, un administrator mafiot, vecini bagareti, retele de solidaritate care se dezvolta. Filmul descrie foarte realist povesti de viata asa cum sunt ele traite astazi in Bucuresti.
Program: marti 15 oct./ ora 15:00; Astra Film Cinema
Dupa Tacere Ceea Ce Nu E Rostit Nu Exista? / After The Silence What Remains Unsaid Does Not Exist? / Apres Le Silence Ce Qui N’est Pas Dit N’existe Pas?
Vanina Vignal, France / Romania, 2012, 96 min
Secţiune: Transition Europe
Synopsis:
Dupa tacere... trateaza modul in care efectele dictaturii sunt inca extrem de vii, chiar si dupa caderea lui Ceausescu. Un film despre abuzurile statului, despre frica, despre cum se mosteneste tacerea de la o generatie la alta. Un film despre spatiul bantuit de fantomele trecutului, fapt ce face viata, in prezent, aproape imposibila. Trei generatii zidite in tacere. Mostenirea negarii, caci nimic nu a revenit la locul sau de drept si nimic nu a fost spus. Uciderea dictatorului nu e destul pentru a ucide dictatura.
Program: marti 15 oct./ ora 17:00; Astra Film Cinema
Ivetka si muntele / Ivetka a Hora / Ivetka and the Mountain
Janecek Vit, Czech Republic, 2008, 84 min
Secţiune: Transition Europe
Synopsis:
5 august 1990. Doua prietene din satul Litmanová (nord-estul Slovaciei), Ivetka (11 ani) si Katka (12 ani), au asistat la aparitia Fecioarei Maria într-o casuta de lemn de pe muntele Zvir. Pâna în 1995, ele avusesera numeroase revelatii similare. Cu timpul, Litmanová a devenit un loc de pelerinaj pentru mii de credinciosi ortodocsi, desi Biserica nu a formulat o pozitie oficiala în privinta epifaniilor. Astazi, Katka e femeie maritata si duce viata unei gospodine oarecare. În ceea ce o priveste pe Ivetka, ea se simte în continuare în contact cu divinitatea, chiar daca Fecioara nu i s-a mai aratat. E în continuare dezorientata, dupa o lunga perioada petrecuta într-o manastire si o tentativa de sinucidere. Dupa 17 ani de la prima ei revelatie, Vít Janecek o provoaca sa porneasca în cautarea harului pierdut. Autorul foloseste imagini de arhiva si interviuri cu rudele si consatenii fetei, precum si cu pelerini, pentru a ne ajuta sa întelegem implicatiile unei asemenea experiente mistice.
Program: marti 15 oct. / ora 21:00; Astra Film Cinema
Sf. Evgheni cel nou / De Nieuwe Heilige / The New Saint
Netherlands, 2010, 70 min
Secţiune: Transition Europe
Synopsis:
Evgheni Rodionov era un soldat rus ca toti ceilalti, pâna în momentul în care cade prizonier în Cecenia si este ucis pentru ca refuza sa se converteasca la religia islamica. Din acest moment, e proclamat martir, iar multi rusi îl considera un sfânt. Viata mamei lui Yevgeny se transforma dramatic odata cu sanctificarea neoficiala a fiului ei. Îsi autoîntretine suferinta si pastreaza vie icoana lui Yevgeny, cu sprijin copios din partea Bisericii Ortodoxe, a comunitatilor de motociclisti si a Armatei Ruse, cea din urma folosind legenda creata în jurul lui ca pe un exemplu pentru tinerii recruti. În timp ce mama „sfântului" apare în talk-show-uri televizate, tinerii cadeti se pregatesc pentru sacrificiul suprem, dupa exemplul eroului lor.
Program: miercuri 16 oct. / ora 15:00; Astra Film Cinema
Scoala noastra / Our School
Mona Nicoara, Miruna Coca- Cozma, Switzerland / U.S.A., 2011, 94 min
Secţiune: Transition Europe
Synopsis:
Trei copii romi dintr-un orasel din Transilvania participa la un proiect de desegregare a soclii locale, luptând împotriva indiferentei, a traditiilor si-a intolerantei cu umor, optimism si tupeu. Scoala noastra este o poveste dulce-amara despre speranta si rasa, si o elegie despre conflictul între generatii si oportunitati irosite.
Program: miercuri 16 oct / ora 17:00; Astra Film Cinema
Clasa Mea de Liceu / My Class - Was Aus Uns Wurde / My Class - From Russia With Relativity
Ekaterina Eremenko, Germany, 2007, 89 min
Secţiune: Transition Europe
Synopsis:
În 1982, 26 de copii supradotati (23 de baieti si trei fete) erau acceptati în elitista scoala de Stiinte Naturale a Uniunii Sovietice. Un viitor luminos le statea în fata: urmau sa devina cercetatori si savanti de frunte, cadre de încredere ale orânduirii totalitare. Cinci ani mai târziu, însa, vine Perestroika, iar tinerii absolventi ai clasei speciale sunt prinsi în vârtejul istoriei si purtati în diferite colturi ale lumii. Regizoarea Ekaterina Eremenko facea atunci parte dintre ei. Dupa mai bine de doua decenii, ea porneste din Germania (noua ei tara), în cautarea fostilor colegi, pe care ii gaseste în Rusia, în SUA, Elvetia, Anglia etc. Pot legile fizicii sa explice traiectoriile oamenilor sau doar relativitatea este cea care ne guverneaza existentele? Pentru a raspunde la aceasta întrebare, autoarea nu se ascunde în spatele camerei de filmat, ci îsi face simtita prezenta în cadru si ne împartaseste fara retineri povestile si opiniile sale, în acest documentar personal si emotionant.
Program: miercuri 16 oct. / ora 21:00; Astra Film Cinema
Hai noroc! / Bahrtalo! / Good Luck!
Róbert Lakatos, Austria / Hungary / Germany, 2008, 83 min
Secţiune: Transition Europe
Synopsis:
Titlul filmului înseamna „Hai,noroc!" în tiganeste si e un salut pe care îl folosesc tiganii gabori. La începutul filmului, Lali (tigan gabor) and Lóri (ungur), amândoi ardeleni, sunt în pana de bani si se hotarasc sa îsi caute norocul în Austria. Un road movie cu doi protagonisti pe care aceasta comedie neo-realista îi poarta pâna si în Egipt.
Program: joi 17 oct. / ora 15:00; Astra Film Cinema
Aliosa / Aljosa / Alyosha
Meelis Muhu, Estonia, 2008, 67 min
Secţiune: Transition Europe
Synopsis:
Cele mai multe dintre monumentele ridicate în Estonia în timpul regimului sovietic au fost darâmate dupa 1991, când tara si-a recâstigat independenta. Totusi, Soldatul de Bronz a ramas sa strajuiasca, de la înaltimea sa impunatoare, cu pieptul plin de medalii si pusca pe umar, una dintre pietele centrale ale capitalei Tallinn. Pentru nationalistii estoni, „Aliosa" este acel simbol al ocupasiei sovietice care a marcat începutul sângeroaselor represiuni staliniste. Pentru rezidentii rusi, însa, monumentul reprezinta unul dintre putinele lucruri care îi mai leaga de patria-mama, de aceea se aduna în jurul sau în fiecare an, de „Ziua Victoriei" (9 mai); atunci, „Aliosa" devine un pretext pentru desfasurarea unor ceremonii ce tin de memoria si identitatea unei colectivitati. Între 2005-2007, autorul a urmarit cu abnegatie conflictele, deseori violente, dintre cele doua tabere rivale si sperantele lor. O poveste delicata, plina de tandrete si umor, despre schimbare si adaptare. Povestea lui Ioan Drasovean poate fi povestea României la intrarea în UE.
Program: joi 17 oct./ora 17:00; Astra Film Cinema
Povesti de dragoste, Moscova 1993-2009 / Liebesgeschichten aus Moskau 1993-2009 / Love Stories from Moscow 1993-2009
Christoph Boekel, Germany, 2010, 115 min
Secţiune: Transition Europe
Synopsis:
În 2008, regizorul german Christoph Boekel se întoarce la Moscova pentru a-si termina filmul pe care l-a început în 1993. El urmareste sapte personaje care îi sunt de fapt prieteni sau rude. Filmul creioneaza mici portrete de familie, pornind de la povesti de dragoste, întretaieri de drumuri, întâlniri, despartiri, însa acesta e de fapt doar un pretext pentru a realiza o fresca a intelecualitatii moscovite, în contextul schimbarilor sociale, economice si politice din ultimii cincisprezece ani. Montajul alternativ pune fata în fata doua lumi: lumea de ieri si cea de azi, unde regasim aceiasi oameni ce fac parte din trei generatii diferite. Filmul este abordat dintr-un unghi personal, uneori sentimental, alteori contemplativ si construit din ipostaze, stari de fapt si marturisiri ale personajelor cu care autorul are o relatie speciala. Intermezzo-urile ilustrative cu orasul ne înfatiseaza treptat locuri în care, odata cu trecerea timpului, nu se mai regasesc detalii, ci numai amprente vagi ale unui spatiu aproape complet transformat unde structurile vechi par ca s-au volatilizat fara urma si un alt oras, cu totul nou, a rasarit ca din pamânt.
Program: joi 17 oct./ora 21:00; Astra Film Cinema
Ajutor pentru Mihaela / Helping Mihaela
Hanna Maylett, Finland, 2011, 96 min
Secţiune: Transition Europe
Synopsis:
Un cersetor in pozitie de rugaciune starneste multe emotii extreme: vina, furie, compatimire, frustrare. Majoritatea oamenilor trec pe langa el pur si simplu, dar intotdeauna se gaseste cineva care vrea sa ajute. In film, regizoarea Hanna Maylett urmareste confruntarea dintre cersetorii de origine rroma si finlandezi bine intentionati si isi pune sub semnul intrebarii ideile legate de ajutorul dat la nesfarsit. Ajutand-o pe Mihaela este un film despre provocarile carora trebuie sa le faci fata atunci cand vrei sa ajuti pe cineva si despre intalnirea a doua lumi diferite.
Program: vineri 18 oct. / ora 15:00; Astra Film Cinema
Carmen face cunostinta cu Borat / Carmen Meets Borat
Mercedes Stalenhoef, Netherlands, 2008, 85 min
Secţiune: Transition Europe
Synopsis:
Un film despre o fata din Glod, satul în care a fost filmat „Borat!”. Eroina, Carmen Ionela Ciorobea, a fost aleasa de realizatoarea documentarului, olandeza Mercedes Stalenhoef, pentru a fi subiectul peliculei, cu un an înainte ca Sacha Baron Cohen sa soseasca si sa filmeze ca si cum aici ar fi Kazahstan. În satul sarac unde fetele se marita la 14 sau 15 ani, Carmen e considerata batrâna, la numai 17 ani. Familia sa e mai înstarita decât altele, are un mic magazin, iar baiatul care îi face curte se dovedeste ca era interesat mai mult de avere. Carmen se uita la telenovele, stie ceva spaniola si viseaza sa ajunga în Spania. Autoarea documentarului intentiona sa urmareasca doi-trei ani destinul fetei. Însa firul a devenit secundar în momentul în care, dupa un an, tatal si bunicul lui Carmen devin personaje în „Borat!”. Tot satul ia foc la vizionarea filmului, apar avocatii straini si posibilitatea ca familia sa intre în posesia unei sume fabuloase, din daune.
Program: vineri 18 oct. / ora 17:00; Astra Film Cinema
Homo@Lv
Kaspars Goba, Latvia, 2010, 70 min
Secţiune: Transition Europe
Synopsis:
În vara anului 2005, la Riga s-a organizat un eveniment fara precedent - o parada LGBT. Homosexuali, lesbiene, bisexuali si transsexuali au defilat pe strazile capitalei letone. Initiatorii actiunii au urmat exemplul paradelor similare din orasele occidentale, însa ei nu aveau de unde sa stie ca onestele lor intentii vor provoca în anii care au urmat evenimente de grave: separarea unor familii, pierderea joburilor sau împroscarea cu apa sfintita si excremente umane a celor implicati. Parada avea sa devina un mar al discordiei, divizând în mod dramatic societatea letona. Materialele filmate pe care le-a adunat autorul în 5 ani ofera spectatorului o imagine complexa asupra întregului fenomen, continând opinii si povesti de viata atât ale adeptilor paradei anuale cât si ale oponentilor ei.
Program: vineri 18 oct. / ora 21:00; Astra Film Cinema
Puterea suspiciunii - Eginald Schlattner si trauma securitatii / Von der Macht des Verdachtigens - Eginald Schlattner und das Securitate-Trauma / The Power of Suspecting - Eginald Schlattner and the Securitate-Trauma
Walter Wehmeyer, Austria, 2008, 90 min
Secţiune: Transition Europe
Synopsis:
Scriitor si preot de nationalitate germana, Eginald Schlattner a cunoscut ororile comunismului. Arestat si torturat de Securitate în anii ‘50, a decis dupa luni de interogatorii sa dezvaluie informatii despre scriitori ostili regimului. Documentarul urmareste istoria acelor ani, cu precadere în privinta sasilor din Transilvania, istorie surprinsa de Schlattner în controversatul roman „Manusile rosii”. Filmul aduce în paralel cu marturisirile lui si opiniile altor prizonieri politici, declaratiile unor tortionari si documente. Acum preot pentru detinutii de limba germana si protestanti din închisorile din România, precum si pentru femeile de la Aiud, Schlattner asculta confesiuni teribile si binecuvânteaza o femeie care si-a omorât barbatul. Un valoros film-document, al carui motto ar putea fi cuvintele protagonistului principal: „Vina este greu de cuantificat”. Despre durere si ratacire, credinta si tradare - o contributie la peisajul unei istorii înca incomplet dezvaluite.
Program: sambata 19 oct. / ora 15:00; Astra Film Cinema
Rosia Montana, un loc la marginea prapastiei / Rosia Montana, Dorf am Abgrund / Rosia Montana, town on the brink
Fabian Daub, Germany / Romania, 2012, 92 min
Secţiune: Transition Europe
Synopsis:
Situatia din Rosia Montana se caracterizeaza printr-o stare de confuzie de la sosirea unei corporatii românesti cu actionari canadieni din domeniul mineritului aurifer. Corporatia planuieste sa rada de pe fata pamântului o mare parte din comuna si împrejurimile sale pentru a avea acces la cel mai mare zacamant aurifer din Europa. Exploatarea va implica utilizarea de cianura foarte toxica pentru extragerea aurului din roca, fapt ce ar putea fi un risc necesar pentru a impulsiona dezvoltarea economica din zona, însa unul cu potential fatal pentru mediul înconjurator si frumoasele peisaje din zona. Peste 2000 de oameni urmeaza sa-si piarda casele. Multi dintre ei au ales sa se mute în orasele mari, însa un grup mic de locuitori înfrunta Compania si îsi apara casele cu tot ce au. O lupta îndelungata dusa de oameni într-o comuna adânc divizata, unde falia dintre oponentii si suporterii proiectului minier desparte chiar si familii.
Program: sambata 19 oct. / ora 17:00; Astra Film Cinema
Mama Illegal
Ed Moschitz, Austria, 2011, 102 min
Secţiune: Transition Europe
Synopsis:
Le-au dat contrabandistilor toti banii si si-au riscat viata fugind peste granita: trei femei, ce provin dintr-un orasel din Republica Moldova, locuiesc acum in Austria si lucreaza ca menajere. Pe langa faptul ca muncesc din greu, ele traiesc in ilegalitate, fara documente si fara sa-si fi vazut copiii si familia de ani intregi. Un film despre pretul platit pentru indrazneala de a visa la o viata mai buna.
Program: sambata 19 oct. / ora 21:00; Astra Film Cinema
O casa aparte / A Fancy House
Martin Nudow & Thomas Beckmann, Germany, 2008, 70 min
Secţiune: Transition Europe
Synopsis:
În tumultul pregatirii Sibiului pentru anul 2007, când urma sa fie Capitala Culturala Europeana, viata locuitorilor merge mai departe. Nu netulburata. Centrul orasului este un santier, totul se reface. Dar ce se întâmpla dincolo de ziduri? La etajul unei case istorice din Piata Mica, ocolita de renovari tocmai fiindca este prea distrusa, locuieste septuagenarul Ioan Drasovean, care cauta sa tina pasul cu schimbarile. Filmul îl urmareste peste tot: acasa, unde pisica îi tine companie, primind vizitele câtorva prieteni sau cunoscuti, ducând un aspirator vechi la reparat sau discutând cu amicii în parc despre politica internationala si facturile la telefonul mobil, ba chiar si învatând sa trimita SMS-uri. Un film despre Sibiu si despre locuitorii sai, cu problemele si sperantele lor. O poveste delicata, plina de tandrete si umor, despre schimbare si adaptare. Povestea lui Ioan Drasovean poate fi povestea României la intrarea în UE.
Program: duminica 20 oct. / ora 17:00; Astra Film Cinema
Village Without Women / Selo bez žena / Sat fara femei
Srdjan Sarenac, Croatia / France, 2010, 82 min
Secţiune: Transition Europe
Synopsis:
În Zabrdje, un catun izolat din Serbia, nu mai exista femei. Trei frati - Dragan, Zoran, Rodoljub si vecinul lor, batrânul Velimir sunt singurii care au mai ramas dintr-o comunitate altadata înfloritoare. Fratii locuiesc în aceeasi casa, fara apa curenta, fara canalizare, cu o singura camera în care dorm cu totii. Au o viata simpla, fara pretentii, însa Zoran simte lipsa unei femei în gospodarie, asa ca decide sa se însoare. El descopera ca nu e deloc usor sa-si gaseasca o sotie, caci femeile sârbe nu mai vor sa locuiasca la tara. O solutie ar fi sa caute în tara vecina, Albania unde sunt mai multe femei decât barbati, însa pâna nu demult sârbii au luptat în Kosovo împotriva albanezilor. Cu un subiect original si cu o poveste amuzanta, usor de digerat pentru public, filmul are atât implicatii sociale, cât si unele culturale sau antropologice si ofera o perspectiva inedita asupra mentalitatilor si lumii balcanice.
Program: duminica 20 oct. / ora 19:00; Astra Film Cinema
Rataciti in tranzitie / Lost In Transition
Thom Vander Beken, Belgium, 2008, 60 min
Secţiune: Transition Europe
Synopsis:
Dado s-a nascut si a copilarit într-un sat linistit din Croatia. Când a început razboiul care avea sa puna capat Iugoslaviei, familia sa a fost nevoita sa se mute în Belgrad. În adolescenta, mama lui a plecat la munca în Germania, urmata la scut timp de tatal lui. Copiii au ramas sa-si poarte singuri de grija. Dado este unul dintre numerosii tineri sârbi confuzi, care au crescut fie fara parinti si modele de urmat, fie cu falsi eroi adusi de razboi (militari sau politicieni). Dado viseaza sa devina actor profesionist, cum visase odinioara si tatal sau, în timp ce altii se refugiaza în muzica (clasica sau hip-hop), patriotism si revolta sau religie. Prin intermediul acestor personaje, Thom Vander Beken realizeaza un portret al unei generatii în deriva, care trebuie sa se desprinda de trecut pentru a se bucura de viitor. În acelasi timp, autorul îsi propune sa afle care sunt valorile si eroii tinerilor sârbi de azi.
Program: duminica 20 oct. / ora 21:00; Astra Film Cinema