Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Astra Film Festival 2013 - Juriu

GABY BABIĆ

Gaby Babić s-a născut în 1976, la Frankfurt, Germania. A studiat la Frankfurt È™i la Paris, deÈ›inând masterate în Studii Teatrale, de Film si Media, ȘtiinÈ›e Politice È™i Literatură Germană. Între 2005 È™i 2007 a fost coordonator de programe pentru Institutul Goethe din Sarajevo, iar între 2007 È™i 2008 a fost implicată în proiectul de cercetare „Culturi Vizuale în Serbia” al Universității Konstanz. Din 2008 este custode È™i manager cultural al mai multor festivaluri de film È™i instituÈ›ii culturale. Face parte din colectivul „reel to real” din Frankfurt, un proiect care prezintă filme experimentale È™i documentare. Din septembrie 2010, este directorul goEast – Festivalul de Film Central È™i Est European de la Wiesbaden.

HUSSAIN CURRIMBHOY

Hussain Currimbhoy a studiat film la Universitatea Curtin din Perth, Australia, È™i la Victorian College of Art din Melbourne. A regizat mai multe scurtmetraje È™i a lucrat ca programator al mai multor festivaluri internaÈ›ionale înainte de a deveni programator al Festivalului internaÈ›ional Sheffield Doc/Fest, funcÈ›ie pe care o deÈ›ine È™i în prezent. LocuieÈ™te È™i lucrează în Sheffield, Marea Britanie.

ELENA DANILKO

Elena Danilko este antropolog, regizor È™i cercetător al ortodocÈ™ilor de rit vechi È™i al culturilor locuitorilor din regiunea Ural-Volga. Este deÈ›inătoare a titlurilor de Doctor Habilitatis, Cercetător asociat al Institutului de Etnografie È™i Antropologie din cadrul Academiei de ȘtiinÈ›e Ruse de la Moscova È™i este Director executiv al Festivalului InternaÈ›ional de Antropologie Vizuală „Mediating Camera” de la Moscova.

PAWEL KLOC

Pawel Kloc este câÈ™tigătorul din 2012 al Marelui Premiu Astra Film cu primul său lung-metraj documentar „Cântec de leagăn din Phnom Penh”. Filmul a fost proiectat la peste 70 de festivaluri internaÈ›ionale de film. A studiat Dreptul la Universitatea din VarÈ™ovia. A lucrat pentru HBO È™i At Entertainment Ltd. ca producător È™i regizor. A regizat reclame, clipuri muzicale È™i programe TV È™i a lucrat ca asistent de regie. În 2010 Pawel a pus bazele propriei companii de producÈ›ie, Parallax. Este absolvent al programului EAVE. A face regie a fost întotdeauna dorinÈ›a supremă a lui Pawel Kloc. În prezent lucrează la două proiecte, un documentar È™i un lungmentraj de ficÈ›iune. LocuieÈ™te la VarÈ™ovia, în Polonia.

GRIT LEMKE

 Grit Lemke este Șef al Programelor Documentare la DOK Leipzig. A studiat antropologia culturală, literatura È™i etnologia, fiind Doctor în Etnologie Europeană. Începând cu anul 1991, a făcut parte din organizarea mai multor festivaluri de film ((Leipzig, Sheffield, Cottbus, Wiesbaden). A fost curator pentru numeroase programe de film în Germania È™i în străinătate. Este  jurnalist È™i critic de film liber-profesionist. A predat cursuri de antropologie vizuală È™i film documentar. Ca autor, a contribuit la mai multe documentare de televiziune È™i a publicat cărÈ›i pe această temă.

PETR LOM

Petr Lom s-a născut la Praga în 1968 È™i a crescut în Canada. A fost profesor la Universitatea din Harvard, deÈ›inând un doctorat în filozofie politică, dar a renunÈ›at la cariera universitară în 2003 pentru a se dedica carierei de regizor È™i producător de film documentar având ca specific drepturile omului. (Crede că aceasta a fost cea mai bună decizie pe care a luat-o în viață.) Filmele lui mult-premiate au fost difuzate în peste 30 de țări È™i proiectate la cele mai prestigioase festivaluri internaÈ›ionale de film (Sundance, Berlinale, Rotterdam).

VINTILA MIHÄ‚ILESCU

Vintilă Mihăilescu graduated from the Faculty of Psychology, University of Bucharest, and specialized in anthropology. He works as a professor at the National School of Political Science and Public Administration. Since 2011 he conducts a doctoral program dedicated to public policies regarding roma communities and is currently preparing a volume of “roma ethnographies”, which groups a series of field research studies in the roma communities of Romania. He was a jury member at Astra Film Festival 2004, and delivered the masterclass Roma Stories at Astra Film Festival 2012.

LESEDI OLUKO MOCHE

Lesedi Moche s-a născut în Germania, dar a crescut în Zambia, Irac, Canada È™i Africa de Sud. EducaÈ›ia ei multinaÈ›ională È™i multiculturală a determinat-o să intre în lumea povestitorilor. După terminarea studiilor în domeniul Media È™i Televiziune, a lucrat împreună cu regizori premiaÈ›i la numeroase documentare, È™i a fost director de producÈ›ie, producător, cercetător È™i scenarist pentru numeroase programe de televiziune. Lesedi a făcut parte din juriul pentru secÈ›iunea Programe Artistice la Premiile InternaÈ›ionale Emmy®, precum È™i la Premiile de Film È™i Televiziune din Africa de Sud (SAFTA). În prezent, este directorul Festivalului InternaÈ›ional de Film Documentar Encounters din Africa de Sud, aflat la ediÈ›ia a XVI-a, cel mai longeviv festival dedicat exclusiv documentarelor în Africa Subsahariană.

CRISTIAN NIÈšULESCU

Membru CA SRTV ÅŸi consilier management TVR3, Cristian NiÈ›ulescu a fost producător executiv la departamentul de ÅŸtiri al Societăţii NaÅ£ionale de Televiziune, redactor È™ef de È™tiri TVR, coordonator TVR BucureÈ™ti È™i realizator de film documentar, între care Povestea de aur - o serie de nouă filme documentare - selecÈ›ionată pentru târgul de film documentar de la Cannes 2010. A făcut studii de filologie, specializări în managementul în televiziune ÅŸi în antropologie culturală. A realizat o serie de emisiuni pe teme de antropologie culturală pentru Televiziunea Română. Este autor de studii ÅŸi cărÅ£i de cercetare lingvistică.

CRISTI PUIU

Regizor, scenarist È™i producător de film de ficÈ›iune, Cristi Puiu are pentru filmul documentar un interes declarat, care transpare în peliculele sale. A debutat cu lungmentrajul Marfa È™i banii (2001), film considerat declanÈ™atorul noului val al cinematografiei româneÈ™ti. Este câÈ™tigător al trofeului Ursul de aur în 2004 cu scurtmetrajul Un cartuÅŸ de Kent ÅŸi un pachet de cafea È™i al premiului secÈ›iunii „Un Certain Regard” la Festivalul de Film de la Cannes în 2005, cu Moartea Domnului Lăzărescu, film selectat la peste 50 de festivaluri marcante, câÈ™tigător de premii importante È™i singura peliculă românească inclusă în topul The 500 Greatest Movies Of All Time al revistei Empire. După Aurora (2010), film pentru care semnează regia È™i scenariul È™i deÈ›ine rolul principal, Cristi Puiu are în lucru două proiecte: Sierra Nevada (Acasă/Home Sweet Home - programat pentru 2014) È™i La conac (programat pentru 2015).

MICHAEL STEWART

Antropolog de renume, Michael Stewart  îÅŸi desfăşoară activitatea în Europa de Est; ca producător de film, a lucrat cu case de producÅ£ie independente ÅŸi cu BBC. În prezent este director al festivalului de film documentar Open City Docs Fest de la Londra; lucrează la Uiveristy College London.  Michael Stewart deÈ›ine un doctorat în antropologie socială. Activitatea sa academică se desfășoară la Institutul de Studii Avansate din Budapesta, ca cercetător asociat la School of Public Policy, UCL È™i la Departamentul de Antropologie al London School of Economics.