Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Astra Film Festival 2013 - Juriu

GABY BABIĆ

Gaby Babić s-a născut în 1976, la Frankfurt, Germania. A studiat la Frankfurt și la Paris, deținând masterate în Studii Teatrale, de Film si Media, Științe Politice și Literatură Germană. Între 2005 și 2007 a fost coordonator de programe pentru Institutul Goethe din Sarajevo, iar între 2007 și 2008 a fost implicată în proiectul de cercetare „Culturi Vizuale în Serbia” al Universității Konstanz. Din 2008 este custode și manager cultural al mai multor festivaluri de film și instituții culturale. Face parte din colectivul „reel to real” din Frankfurt, un proiect care prezintă filme experimentale și documentare. Din septembrie 2010, este directorul goEast – Festivalul de Film Central și Est European de la Wiesbaden.

HUSSAIN CURRIMBHOY

Hussain Currimbhoy a studiat film la Universitatea Curtin din Perth, Australia, și la Victorian College of Art din Melbourne. A regizat mai multe scurtmetraje și a lucrat ca programator al mai multor festivaluri internaționale înainte de a deveni programator al Festivalului internațional Sheffield Doc/Fest, funcție pe care o deține și în prezent. Locuiește și lucrează în Sheffield, Marea Britanie.

ELENA DANILKO

Elena Danilko este antropolog, regizor și cercetător al ortodocșilor de rit vechi și al culturilor locuitorilor din regiunea Ural-Volga. Este deținătoare a titlurilor de Doctor Habilitatis, Cercetător asociat al Institutului de Etnografie și Antropologie din cadrul Academiei de Științe Ruse de la Moscova și este Director executiv al Festivalului Internațional de Antropologie Vizuală „Mediating Camera” de la Moscova.

PAWEL KLOC

Pawel Kloc este câștigătorul din 2012 al Marelui Premiu Astra Film cu primul său lung-metraj documentar „Cântec de leagăn din Phnom Penh”. Filmul a fost proiectat la peste 70 de festivaluri internaționale de film. A studiat Dreptul la Universitatea din Varșovia. A lucrat pentru HBO și At Entertainment Ltd. ca producător și regizor. A regizat reclame, clipuri muzicale și programe TV și a lucrat ca asistent de regie. În 2010 Pawel a pus bazele propriei companii de producție, Parallax. Este absolvent al programului EAVE. A face regie a fost întotdeauna dorința supremă a lui Pawel Kloc. În prezent lucrează la două proiecte, un documentar și un lungmentraj de ficțiune. Locuiește la Varșovia, în Polonia.

GRIT LEMKE

 Grit Lemke este Șef al Programelor Documentare la DOK Leipzig. A studiat antropologia culturală, literatura și etnologia, fiind Doctor în Etnologie Europeană. Începând cu anul 1991, a făcut parte din organizarea mai multor festivaluri de film ((Leipzig, Sheffield, Cottbus, Wiesbaden). A fost curator pentru numeroase programe de film în Germania și în străinătate. Este  jurnalist și critic de film liber-profesionist. A predat cursuri de antropologie vizuală și film documentar. Ca autor, a contribuit la mai multe documentare de televiziune și a publicat cărți pe această temă.

PETR LOM

Petr Lom s-a născut la Praga în 1968 și a crescut în Canada. A fost profesor la Universitatea din Harvard, deținând un doctorat în filozofie politică, dar a renunțat la cariera universitară în 2003 pentru a se dedica carierei de regizor și producător de film documentar având ca specific drepturile omului. (Crede că aceasta a fost cea mai bună decizie pe care a luat-o în viață.) Filmele lui mult-premiate au fost difuzate în peste 30 de țări și proiectate la cele mai prestigioase festivaluri internaționale de film (Sundance, Berlinale, Rotterdam).

VINTILA MIHĂILESCU

Vintilă Mihăilescu graduated from the Faculty of Psychology, University of Bucharest, and specialized in anthropology. He works as a professor at the National School of Political Science and Public Administration. Since 2011 he conducts a doctoral program dedicated to public policies regarding roma communities and is currently preparing a volume of “roma ethnographies”, which groups a series of field research studies in the roma communities of Romania. He was a jury member at Astra Film Festival 2004, and delivered the masterclass Roma Stories at Astra Film Festival 2012.

LESEDI OLUKO MOCHE

Lesedi Moche s-a născut în Germania, dar a crescut în Zambia, Irac, Canada și Africa de Sud. Educația ei multinațională și multiculturală a determinat-o să intre în lumea povestitorilor. După terminarea studiilor în domeniul Media și Televiziune, a lucrat împreună cu regizori premiați la numeroase documentare, și a fost director de producție, producător, cercetător și scenarist pentru numeroase programe de televiziune. Lesedi a făcut parte din juriul pentru secțiunea Programe Artistice la Premiile Internaționale Emmy®, precum și la Premiile de Film și Televiziune din Africa de Sud (SAFTA). În prezent, este directorul Festivalului Internațional de Film Documentar Encounters din Africa de Sud, aflat la ediția a XVI-a, cel mai longeviv festival dedicat exclusiv documentarelor în Africa Subsahariană.

CRISTIAN NIȚULESCU

Membru CA SRTV şi consilier management TVR3, Cristian Nițulescu a fost producător executiv la departamentul de ştiri al Societăţii Naţionale de Televiziune, redactor șef de știri TVR, coordonator TVR București și realizator de film documentar, între care Povestea de aur - o serie de nouă filme documentare - selecționată pentru târgul de film documentar de la Cannes 2010. A făcut studii de filologie, specializări în managementul în televiziune şi în antropologie culturală. A realizat o serie de emisiuni pe teme de antropologie culturală pentru Televiziunea Română. Este autor de studii şi cărţi de cercetare lingvistică.

CRISTI PUIU

Regizor, scenarist și producător de film de ficțiune, Cristi Puiu are pentru filmul documentar un interes declarat, care transpare în peliculele sale. A debutat cu lungmentrajul Marfa și banii (2001), film considerat declanșatorul noului val al cinematografiei românești. Este câștigător al trofeului Ursul de aur în 2004 cu scurtmetrajul Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea și al premiului secțiunii „Un Certain Regard” la Festivalul de Film de la Cannes în 2005, cu Moartea Domnului Lăzărescu, film selectat la peste 50 de festivaluri marcante, câștigător de premii importante și singura peliculă românească inclusă în topul The 500 Greatest Movies Of All Time al revistei Empire. După Aurora (2010), film pentru care semnează regia și scenariul și deține rolul principal, Cristi Puiu are în lucru două proiecte: Sierra Nevada (Acasă/Home Sweet Home - programat pentru 2014) și La conac (programat pentru 2015).

MICHAEL STEWART

Antropolog de renume, Michael Stewart  îşi desfăşoară activitatea în Europa de Est; ca producător de film, a lucrat cu case de producţie independente şi cu BBC. În prezent este director al festivalului de film documentar Open City Docs Fest de la Londra; lucrează la Uiveristy College London.  Michael Stewart deține un doctorat în antropologie socială. Activitatea sa academică se desfășoară la Institutul de Studii Avansate din Budapesta, ca cercetător asociat la School of Public Policy, UCL și la Departamentul de Antropologie al London School of Economics.