Centrul Astra Film
Ro / En

                         

Astra Film Festival

Astra Film Festival 2013 - Premii

MARELE PREMIU ASTRA FILM

oferit de: ASTRA FILM


MATHEW’S LAWS de Marc Schmidt

MOTIVATIA JURIULUI

Din mai multe motive am ales acest film: are emoție, sensibilitate, o extraordinară putere de pătrundere și mult respect pentru personajul aflat în suferință. E un film care arată până unde poate merge birocrația nemiloasă a statului protector. Imaginea, narațiunea, compoziția, fac din acest film un exemplu perfect pentru studenții de cinema prin inteligența emoțională instinctivă care l-a condus pe autor către câștigarea încrederii protagonistului său.

PREMIUL ASTRA FILM PENTRU CEL MAI BUN DOCUMENTAR, COMPETIŢIA INTERNAŢIONALĂ

oferit de: HBO Romania


DANSÂND DE UNUL SINGUR de Biene Pilavci

MOTIVATIA JURIULUI

Un film curajos despre copilăria chinuită a unei tinere și despre modul în care înfruntă demonii trecutului din familia ei. Este o poveste intimă și în același timp generală, a diasporei turcești sau a oricărei comunități de imigranți. O mărturie despre nedreptate familială, spusă  cu demnitate și rafinament.

PREMIUL ASTRA FILM PENTRU CEL MAI BUN DOCUMENTAR, COMPETIŢIA EUROPA CENTRALĂ ȘI DE EST

oferit de: Consulatul General al Germaniei


ANATOMIA PLECĂRII de Şerban Oliver Tataru

MOTIVATIA JURIULUI

O poveste personală, una dintre miile de astfel de povești. Autorul ridică o problemă universal valabilă, supunând unui interogatoriu nemilos modul în care deciziile luate de părinți influențează viitorul copiilor. Istoria unei familii spusă din trei perspective diferite aduce în discuție memoria colectivă.

PREMIUL ASTRA FILM PENTRU CEL MAI BUN DOCUMENTAR, COMPETIŢIA ROMÂNIA

oferit de: TVR


IN NUMELE PRIMARULUI de Anca Hirte

MOTIVATIA JURIULUI

Cu o excepțională putere de pătrundere și într-un stil cinema verite mânuit cu finețe, filmul este o analiză fără ostentație dar cu atât mai impresionantă a relației oamenilor simpli cu autoritatea.

PREMIUL ECO-CINEMATOGRAFF

oferit de: Fundaţia pentru Parteneriat


ŢARA CEA MICĂ de Nikos Dayandas (Greece)

MOTIVATIA JURIULUI

Little Land destăinuie sensul profund al ecologiei. Într- o lume în care oamenii sunt captivi într-o cursă a dezvoltării, acumulării şi consumului, care epuizează resursele planetei, documentarul lui Nikos Dayandas exprimă alternativa  unei vieţi cumpătate şi apropiate de natură. Parafrazându- l pe Milan Kundera, filmul te convinge că “Viaţa e în altă parte…”.

PREMIUL ASTRA FILM PENTRU CEL MAI BUN DOCUMENTAR, COMPETIŢIA STUDENT

oferuit de: ICR


ROMANŢĂ LUCIDĂ de Elke Margarete Lehrenkrauss (Germania)

MOTIVATIA JURIULUI

El adună lucruri, ea le aruncă. El e trecutul, ea e viitorul. Poate fi reaprinsă flacăra unei iubiri imposibile? Un concert de muzică de cameră al duelurilor verbale cu iz tragicomic. Juriul a apreciat expresia și stilul acestui film, în care se recunoaște de pe acum amprenta Autorului.

PREMIUL PENTRU IMAGINE, COMPETIŢIA ROMANIA

oferit de: Kodak Romania


VALEA PLANGERII de Mihai Andrei Leaha, Iulia Hossu, Andrei Crişan

MOTIVATIA JURIULUI

Imagini răvășitoare, care sublimează mărturiile oamenilor, transformându-le într-o emoționantă experiență cinematografică.

PREMIUL SPECIAL ACORDAT DOCUMENTARULUI ROMÂNESC

oferit de: Formula AS


AFACEREA TANASE de Ionuț Teianu

MOTIVATIA JURIULUI

Un film răscolitor, care poartă un dublu mesaj emoționant. Emoționant pentru drama eroilor filmului și cea a dizidenței românești – pe care nu o cunoaștem îndeajuns - și a doua oară emoționant pentru noi, cei care am trăit acele timpuri, pe care nu trebuie să le uităm. Istoria nu trebuie uitată.

PREMIU DE DEBUT OFERIT UNUI REGIZOR DIN ROMÂNIA

oferit de: DIGI 24 şi Emisiunea “Ca-n filme”


FAMILIA MEA, PE SCURT de Elena Borcea

MOTIVATIA JURIULUI

Am hotarat sa oferim Premiul pentru cel mai bun debut unei persoane care ne-a impresionat prin energie, prin prospetime si prin determinarea cu care s-a hotarat sa se apuce de treaba. Documentarul sau este un prim pas timid pe care il face intr-o lume despre care deocamdata... stie prea putine lucruri. L-a filmat si montat de una singura si se vede ca mai are de invatat, dar pe noi, de la "Ca-n filme", ne-a facut sa ne intrebam: oare ce faceam noi la 16 ani?

PREMIUL PENTRU IMAGINE, COMPETIŢIA STUDENT

oferit de: Kodak Romania


CONSTRUIRE de Yu-Shen Su (Germania)

MOTIVATIA JURIULUI

Imagini impresionante, care provoacă meditație până la transă, documentează tranziția orașelor, a regimurilor politice, a civilizațiilor. O meditație vizuală despre om, utopie și distopie.